Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Van matek is. Fizikát nem látok. Talán a bme-n, de azt Rád bízom, hogy keresgesd, mert rohannom kell most :)
Talán ez lehetett az, nem tudom, minket ez nem érintett. De itt van több tárgy is. Úgy látom, megújult ez a honlap, mert pár éve kb lehetetlen volt megtalálni (vki kérdezte és próbáltam segíteni :)), most meg egész használhatónak tűnik.
És tényleg! Erre nem is gondoltam. Abból indultam ki, hogy valakinek speciális a helyzete. De valóban, attól is kialakulhat egy speciális helyzet - sajnos egyre inkább -, hogy nincs olyan tanár, aki megtartaná a kívánt tárgyban a fakultációt az adott suliban.
Jól értem, akkor az egyetemek által vagy egyetemi tanárok által szervezettek általában, mint régen a felvételi előkészítők voltak? Az egyetemek honlapjait érdemes böngészni ezek miatt vagy tudsz esetleg valami gyüjtő portálról?
Sokkal prózaibb és kevésbé spéci ok is van ám... Pl ha a suliban nincs adott tárgyból emelt fakt... Kisebb gimikben ez nagyon gyakori. Lányoméknál kb csak töriből volt, még matekból sem. De az is lehet, hogy van ugyan fakt, de nem elég színvonalas.
Matek, fizika csoportosról én nem hallottam személyes tapasztalatot, csak a fentebb írottakról. Az infó az ELTE-n volt, a kémia meg Villányinál. De más egyetemek is tartanak ilyet. Corvinuson csoportos töriről tudunk még, hogy oda jártak emberkék, az is elég jó volt. Talán ott tartottak matekot is, azt nem tudom.
Teljesen egyetértek. Nem is gondoltam, hogy jellemző lenne, hogy valaki iskolán kívül készüljön. Inkább valami speciális szituáció esetén tudom elképzelni, hogy fel se veszi a fakultációt. Pl. erős ellenszenv a tanárral és van olyan háttértámogatása, hogy meg tudja oldani a sulin kívüli felkészülést. Vagy élsportoló és ütközik neki a fakultáció időpontja a többi elfoglaltságával, de nagyon abból a tárgyból akar emeltezni.
Egyébként az attól függött én az árára értettem. Szerintem az nem mindegy, hogy milyen szinten van a gyerek és mennyi órát kell igénybe vennie a magántanárnál. A mostani 7000/óra árak (matek, fizika, kémia, biológia árak ezek most a saját és ismerős körből gyűjtött infók alapján) mellett nagyon nem mindegy, hogy kvázi nulláról készül vagy éppen csak rendszerezni kel, meg némi önbizalmat adni.
Az egyedül vagy szülővel/családtaggal készülés nagy elkötelezettséget igényel mindkét fél részéről. Én jelen állás szerint inkább együtt vállalnám a támogatást egy magántanár bevonásával. Így ugyan többe kerül, mint nélküle, de segít a fókuszban maradásban.
Csoportos előkészítőt matekból, fizikából tudtok mondani a pesti oldalon, aminek jó a híre (tapasztalat még jobb)?
Azért emeltre egyedül felkészülni, az nem jellemző. Még töriből esetleg (bár ott is jól jön az útmutatás), de biosz kémia pl tuti igényel külső segítséget. A matek is elég reménytelen külön tanár nélkül, ha valaki a suliban nem faktos vagy emelt matekos.
Infóból pl több ismerősünk is úgy csinált emeltet, hogy 1-2 évig fizetős egyetemi előkészítő tanfolyamra járt, és jól sikerült. Kémiából is volt hasonló eset, aki a Villányi-féle apis előkészítőn készült fel.
Szóba jöhet még az a megoldás, hogy a szülő vagy egyéb rokon készíti fel, ha valakinek történetesen az adott tárgy a szakterülete, de ahhoz is nagyon motivált gyerek (és szülő) kell, hogy ne fulladjon be a dolog.
Szóval meg lehet azért ezt csinálni, csak nagyon akarni kell. Ezekről a csoportos előkészítőkről jó tapasztalatok vannak. Az egyéni az inkább lutri, egyrészt jó tanár kell, másrészt összhang vele, harmadrészt meg ott könnyebb elmismásolni a készülést, csoportban hasonlóbb a szituáció az iskolához, rendszeresebbek a számonkérések is talán.
1, Sokba kerül.
2, Nagyfokú önállóság, felelősségtudat kell, hogy tanári presszió, dolgozatok, számonkérések, tét nélkül is lelkiismeretes, folyamatos készülés legyen belőle.
Én mondjuk anno leadtam utolsó évben a töri faktot és inkább magamtól tanultam, mert túl bölcsészes volt a fakt, én meg közgázra készültem. Nem ért emiatt hátrány, jó lett a felvételim. De a fiam most gondolkozik azon, hogy leadja a egyik emelt tárgyát. Van külön tanár (is), de én szeretném, hogy maradjon...
Sziasztok,
Mi még a bőven a középiskolás korosztály vagyunk a legidősebbel is, de most megírta az emelt angolt. Hétfőn lehet megnézni, de előre szeretném megkérdezni, hogy szerintetek, ha lesz fellebbezni való, és fellebbezünk 1-2 pontért, akkor a javító iskolát is értesítik, és az adott esetben befolyásolhatja a szóbeli eredményt (negatíve), vagy őket nem értesítik.
(Nem vagyok paranoiás, csak Magyarországon élek.)
Köszi
Spanyol Nyek :
az ingyenes az a colores,
de megszavazta a csoport azt, ami nem ingyenes, de jobb: az a sueña
De ami még jobb ( állítólag) : gente hoy
Lányom 11. végén tervez emeltezni angolból. Azért, mert nekik utolsó évben nem lesz angol.
Azután valamikor tervez felsőfokúzni, mert ki tudja hova jelentkezik majd és ott mit számíttat be.
A rendes érettségije idején tuti nem emeltezne angolból, mert lesz sok más amire majd készülni kell.
Igen, aki nagyon jó és nem kell külön készülnie rá, annak ez pálya.
Fiam csoportjából sokan ezt csinálják 11. elején, mert nem igazán jó a tanár náluk és többen kéttanos suliból jöttek 6. (8.) után.
/a fiam nem ilyen háttérrel jött, külön készülés nélkül nem menne igazán jól, úgyhogy ő szépen bejár majd végig/
Csak összehasonlításul, hogy nagyon jó angolosoknál ez hogy néz ki a valóságban: a középszint előrehozott lányomnak 100% lett, az emelt meg 99, fiamnak az emelt szintén 99, ő nem csinált korábban közép előrehozottat, mert be akart járni az angolórákra végig, kár lett volna kihagyni. Viszont mindketten megcsinálták a C1 nyelvvizsgát. Lányom a B2-t is, ami utólag visszanézve felesleges lett volna, de a nyekes év után ajánlott volt, hogy a suli fel tudja mutatni az eredményeket a hivatal felé.
Őszintén szólva szerintem a felvételi számolgatásnál egy jó angolosnak kb mindegy, hogy melyikkel számol. Ugyanez a németre már nem áll, abból még a jóknak is jóval kevesebb százalékos lett az emelt, mint a közép, már aki megcsinálta mindkettőt.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!