Főoldal » Receptek » Szénhidrátcsökkentett ételek receptjei » Epres madártej (U1) recept

Epres madártej (U1) recept

Elkészítési idő 30 perc

Az Epres madártej (U1) hozzávalói:
1 1/4 liter 1,5%-os zsírtartalmú tej
1 vaníliarúd
30 deka friss vagy felengedett mélyhűtött eper
4 tojás
Ízlés szerint édesítőszer
1 cs. vaníliás v. epres pudingpor
1 citrom


Az Epres madártej (U1) elkészítési módja:
Egy fazékban összeforralom a tejet a félbevágott vaníliarúddal, és 20 percre félreteszem. Ennyi idő alatt a tej átveszi a vanília aromáját. Amikor ez megtörtént, kiszedem belőle a rúddarabokat. Félbevagdosom a megmosott, kicsumázott epret, és összeturmixolom a vaníliaízű tej egyharmadával. Azért csak ennyivel, mert a maradék tejben főzöm majd ki a habgaluskákat. A kész epres turmixot félreteszem, és szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verek két lépésben: először csak addig, amíg kialakul a lágy hab, aztán beleszórom az édesítőszert, kemény és habbá verem. Hideg vízzel kiöblítek egy közepes méretű fazekat, és felforralom benne a halványsárga, vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítom a lángot, és tojáshabból evőkanálnyi adagokat szaggatok bele. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzöm, majd szűrőlapáttal kihalászom, és félreteszem őket. Arra mindvégig ügyelek, hogy egyszerre csak annyit főzzek ki, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér a fazékba. Amikor az összes habgaluska kifőtt, elzárom a fazék alatt a gázt, és a vaníliás tejhez öntöm az epres turmixot. Ezután a tojássárgákat meg a pudingport kézi habverővel összedolgozom és apránként annyit kanalazok hozzá a meleg, epres-vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt átöntöm a fazékba, begyújtom alatta a tüzet, és gyengéd lángon kézi habverővel kevergetve besűrítem az epres madártejet. Már csak a megmosott citrom héját reszelem a madártejhez. Kiszedem tálkákba, és ha már teljesen kihűlt, tálalásig beteszem a hűtőbe.

6 adag lesz belőle


Kategória: Szénhidrátcsökkentett ételek receptjei


Az epres madártej (u1) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook