Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Diéta Candida fertőzés esetén

Diéta Candida fertőzés esetén


A gomba elsősorban szénhidráttal táplálkozik, ezt a számára elengedhetetlen táplálékot kell meg vonnunk tőle. A cikkben leírt étrend, elsőre riasztónak tűnik, de könnyedén megvalósítható elkészíthető és az alapanyagok beszerzése sem okoz gondot. Aki Candida-gombával fertőzött, annak elsősorban a táplálkozásán kell változtatnia. Ez nem jelent radikális változás - legalábbis nem beláthatatlanul hosszú ideig.

A Candida elleni diétát nők esetében 3-6 hónapig, férfiaknál többnyire 1-2 hónapig elég betartani. A szigorú, teljesen élesztő- és szénhidrátmentes diétát minimum egy-két hétig érdemes következetesen végig csinálni megalapozva ezzel a kúra sikerét. Muszáj ugyanis megvonnunk gombáink táplálékát ahhoz, hogy kiutasítsuk őket szervezetünkből.


Tehát mindent, aminek alapja a cukor - így természetesen a méz is - ki kell vonnunk étkezésünkből. Még a diabetikus cukrot is, mivel van benne fruktóz. Sajnos a szigorú diéta idején a legtöbb gyümölcsöt is, hiszen még a savanyú gyümölcsfajtákban is, mint például a grapefruitban, van gyümölcscukor. Egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt (tejcukrot) a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul.


Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, esetleg natúr rizst. Étkezések előtt egy-egy evőkanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében. Nem jók azok az élelmiszerek sem, amelyek elszigetelt keményítőt tartalmaznak. Ilyenek például a fehér rizs, a tészták vagy a fehér kenyér. Vigyázni kell a teljes őrlésű termékekkel is, mert gyakran több bennük a fehérliszt, mint a többi. Ráadásul ezeket a termékeket még barnacukorral is színezik, hogy "teljes értékübbnek“ nézzenek ki. Ebben az esetben a legegyértelműbb, amit tehetünk, ha tiszta rozs, korpa vagy graham-kenyeret használunk.


Az élesztőalapú termékek is tilosak: bor, sör és a legtöbb sajttermék - különösen a penészes sajt. Húsnál, felvágottaknál is vigyáznunk kell. Kerüljük a tartósított termékeket, ugyanis gyakran mézzel és cukorral is konzerválják ezeket. A zöldségeket, gyünölcsöket csak frissen fogyasszuk! Lényeges tudnunk azt is, hogy a grapefruitban, különösen annak magjában található egy bizonyos vegyület, amelynek gombaölő hatása van. Patikákban és drogériákban beszerezhető a grapefruitmag-olaj, melynek rendszeres használata erőteljesen hozzájárul a gyógyuláshoz.


Az alkohol elvben nem más, mint cukor! Egy deci még nem a világ, de maradjon meg annál az elhatározásánál, hogy megakadályozza a gomba terjeszkedését!

Fontos, hogy immunrendszerünk erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet vigyünk be szervezetünkbe. Így A-, B1-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, folsavat, biotint, magnéziumot, kálciumot, rezet, krómot, lítiumot és cinket. A vitaminokat lehetőleg zöldségekből és gyümölcsökből szerezzük. Ugyanígy megtalálhatjuk ezekben a magnéziumot és a kálcumot egyaránt. Rezet legkönnyebben a gabonafélékböl, cinket a tejtermékekből és a tengeri halakból, állatokból, míg krómot a durva őrlésü gabonákban és a májban lelhetünk. Egyre inkább bizonyossá válik, hogy a lítium meghatározott ideg- és agyfunkciókhoz nélkülözhetetlen. Néhány forrásban, konkrétan lítiumot tartalmazó ásványvízben ez is megtalálható.


És most egy pár olyan alapanyag (élelmiszer) amelyet biztosan fogyaszthatunk:

Padlizsán, zeller, fehérrépa, ananász joghurt (natúr), karfiol, fejes saláta, kávé, brokkoli, hagyma, ásványvíz, uborka, spárga, teák, sárgarépa, spenót, burgonya, fehérkáposzta, juhtúró, zöldpaprika, hagyma, kecsketej, paradicsom, vöröskáposzta, petrezselyem, hidegen sajtolt olajak, retek, korpatermékek, minden sovány hús, hal, kelbimbó, hajdina kagylófélék, cékla, natúr rizs, tojás.


Étrend ajánlat:


Hétfő:

reggeli: durva őrlésü lisztből készített palacsinta, almapüré

ebéd: túró, őszibarack, macesz, fejes saláta

uzsonna: házi sütemény cukor nélkül (durva őrlésü lisztből)

vacsora: grillcsirke, héjában fött burgonya, cékla, gyümölcsös túró


Kedd:

reggeli: gabonapehelyből készült müzli (nem édesítve, mazsola nélkül) kevés tejjel vagy gyümölcslével (narancs vagy almalé)

ebéd: friss hal, kovászolt kenyér, saláta

uzsonna: főtt kukorica, vaj

vacsora: natúr pulykamell, natúr rizs, paradicsompüré


Szerda:

reggeli: hajdina, tojásrántotta, narancs

ebéd: halászlé, paradicsomsaláta ananásszal

uzsonna: joghurt friss gyümölccsel

vacsora: hal fokhagymával, párolt zöldbab, friss gyümölcs


Csütörtök:

reggeli: joghurt, friss gyümölcs

ebéd: natúr rizs, hideg fasírozott (prézli nélkül), zöldségsaláta vagy párolt zöldség, friss gyümölcs

uzsonna: paradicsom macesszel

vacsora: padlizsán, hagyma, paradicsom, zöldpaprika mozzarellával és durva őrlésü lisztből készített főtt tésztával


Péntek:

reggeli: főtt tojás, élesztőmentes kenyér

ebéd: frissen készített lencseleves, friss fejes saláta, durva őrlésű (barna) lisztből készített péksütemény, narancs

uzsonna: túró, sárgarépa

vacsora: sovány báránysült, hajdina, brokkoli, sült alma


Szombat:

reggeli: zabpehely, tej

ebéd: túró, paradicsom, körte, frissen préselt gyümölcslé

uzsonna: joghurt, almapüré (cukor nélkül!)

vacsora: sült pulykaszelet, kukorica, párolt spenót, eper vagy más gyümölcs


Vasárnap:

reggeli: főtt tojás, élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyér, vaj, kávé

ebéd: tonhal citrommal, joghurt, fejes saláta és alma

uzsonna: macesz, paradicsom

vacsora: halfilé, krumplipüré, párolt sárgarépa, őszibarack



Az egész diéta alatt nem tanácsos fogyasztani:


édességek, szárított gyümölcs, dinnye; élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehérkenyér, zsemle, kifli; tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták); kechup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok; gomba; sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek



Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható:


könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt; kecsketej, tej; bab, borsó, kukorica; barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit



Amit az egész kúra alatt ehetünk:


bármilyen sovány hús, halak, kagyló- és rákfélék;

natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek; hidegen sajtolt olajak; tojás;

élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró;

padlizsán, patisszon, cukkíni, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejessaláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vöröskáposzta, kelbimbó, cékla;

rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander; ananász; dió, tökmag, szezámmag; kávé, ásványvíz, teák.




Írta: szandál, 2006. augusztus 20. 20:02
Fórumozz a témáról: Diéta Candida fertőzés esetén fórum (eddig 23 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook