A Biblia mely részei lehetnek igazak, illetve mely részei kitaláltak? (beszélgetés)
Nem voltak hülyék az akkori írástudók/még ha a Biblia utólag is íródott/
Miért laláltak volna ki mamai ésszel marhaságokat, miért lett volna özönvíz, mikor ma is vannak olyn áradások hogy városok tünnek el benne
Hogy Isten milyen volt és van-e?
Nem tudom. KÖvezzenek meg de azt gondolom hogy nincs. Nincs, csak a fizikai valóság van amit tapasztalunk és látunk a világegyetemben
Szerintem a teljes Biblia igaznak tekintendő.
Ezt pl. az is alátámasztja, hogy hatalmas időintervallumot foglal magába, és mégis hatalmas összefüggések vannak ennek ellenére. és az is, hogy az előremutató jelzései tettenérhetők.
De az igazságát főkép hit alapján célszerű elfogadni.
Személy szerint én jó párdologban kipróbáltam az állítását, és tuti igaznak bizonyult minden.
A Biblia nem csak a zsidó nép történetét írja le, de az ókor tudását, ismeretanyagát is tartalmazza. Mindemellett napi közelségbe hozza azt a kort, ahol 2-3-4 ezer évvel ezelőtti szokásokat, ismereteket tanulmányozhatunk.
Számos esetben fordult elő a múlt században, hogy amikor a régészek egy város romjaira bukkantak a közel-keleten, kiderült azok a Bibliában szereplő városok voltak, amelyeket eddig csak afféle költésnek gondoltak.
Másrészt a Biblia irataiban sokszor sok ezer éves egyiptomi iratok, vagy mezopotámiai iratok köszönnek vissza. Fontos tudni, hogy az ókor tudását őrzi a Biblia.
Harmadszor olyan hétköznapi dolgokról olvashatunk benne, amelyeknek a kezdetei az idő múlásával elenyésztek és most 2-3-4 ezer évvel ezelőttről olvashatunk róluk. Ilyen példák sokszor a régészetből erednek. Például az ie. 8000-ből olyan régészeti emlékekre bukkantak, amelyek azt bizonyították, hogy az adott települést 100 évig lakták. Ugyanis a fal romokon 100 rétegű meszes falfestés volt. Megdöbbentő, hogy 10 000 évvel ezelőtt a magyar paraszti társadalomban jellemző éves, tavaszi festés már akkor jellemző volt a falusi közösségeknél.
Minden része igaz. Az első betűjétől,az utolsóig.
Isten szavát a 'Próféciák' könyvének is mondják amik már szinte valamennyi beteljesedtek és már csak 3 prófécia vár a beteljesedésre a Milennium "1000 éves békeuralom" kezdetéig.
2Timóteusz 3:16
A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a kiigazításra, valamint a fegyelmezésre, hogy azt tegyük, ami igazságos.
Fontos azt látni, hogy a Bibliát is emberek írták. Meggyőződésem szerint nagyrészt kamu, hazugság. Persze vannak benne történelmi utalások, de a köré szőtt mesés elemek, meg csodatételek mind kamu. Isten létét vagy nemlétét nincs okom megkérdőjeezni, hisz nem állok ama tudások birtokában, na de a történetek, amit az ember eköré gyártott az valószínűsíthetően kamu nagyrészt.
Ott van például, hogy "Isten" tiltotta a házasságon kívüli nemi életet. Nem, nem isten tiltotta, csak akkor még nem volt óvszer, fogamzásgátlás, emiatt sok volt a besikerült gyerek, meg a nemi betegségek és azt gondolták, hogyha ezt Isten szájába adják, akkor mindenki okvetlenül be fogja tartani.
Igaz.
Mindegyik.
Egy részével a hitüket támasztják alá, de ha nézel történelmi csatornákat, rájössz, hogy van történelmi alapja is. Uralkodók, városok, birodalmak.
A Biblia azért javarészt szubjektív, az író szűrőjén keresztül mutatja be a történést
Melyik vallás melyik szentírására gondolt a költő?
Mer' a kőbe vésett elébb vót...
Én abszolute igaznak fogadom el, egy kerek egésznek. ;)
Amit "kitaláltnak" gondolunk, próféciák, szimbólumok, nagyon is nagy jelentősséggel bírnak, és szervesen beleillenek a történetben.
Jó kérdés tudom!
Igaz-e a Biblia?
Mely részei lehetnek igazak, illetve mely részei kitaláltak?
További ajánlott fórumok:
- Milyen következményei illetve szövődményei lehetnek egy fejsérülésnek?
- Számítógépezéstől illetve ha keveset vagyok a szabad levegőn lehetnek pattanásaim? Vagy ez tévhit?
- A petefészek gyulladásnak, illetve a cisztának milyen tünetei lehetnek?
- Minden diákomnak kitaláltam év végén egy díjat, hogy ne...
- Ha kitaláltam egy új arckrém-receptet, akkor hogy tudom azt forgalomba hozatni? Mik a kezdeti lépések?
- Virusos szájfertőzése lett a kisfiamnak. Mennyire fertőz ez a betegség, illetve milyen óvintézkedések lehetnek szükségesek?