Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Barátság cikk

Barátság


"Ne hidd, hogy azok mind szeretnek,

Akik mosolyogva körül hízelegnek.

A szó lehet hazug, a hízelgés érdek,

De a lélek tükre nem csal meg Téged.

S mivel a szem a lélek tükre,

Benne csillog meg a szeretet fénye.

Ki könnyes szemmel, némán néz rád,

Öleld szívedre, mert az igazi Barát!"

Barátság

Hmmm…Mit is jelent ez valójában? Szerintem mindenkinek valami mást, de általában ugyanarra vágyunk….vagyis biztonságérzetre, hogy tudjuk mindig van egy biztos kéz, aki visszaránt ha az élet letaszít az útról.

Van akinek a barátsága azt jelenti, hogy van valaki akinek mindent elmondhat, vagy van valaki, akivel mindenhova együtt mentek, és mindent együtt csináltok. Szerintem mind a két nézőpont fontos egy bizonyos fokig. Persze nem kell állandóan együtt lógni, nem attól barát egy barát, ha mindig mindent együtt csináltok. Nem kell mindig együtt lenni, de ha a barátunknak szüksége van ránk, mindig ott kell lennünk segíteni neki….nem találhatunk ki ócska kifogásokat, miszerint “el kell menjek anyummal vásárolni” vagy “a rég nem látott nagyit kell meglátogatni” ááá nem az ilyen nem barát.

Egy barát meghallgatja bánatunkat, fájdalmunkat, akár még éjjel 3-kor is, anélkül hogy arra kezdene panaszkodni, hogy a legszebb álmából költöttük fel. Egy barát veled szomorú, ha te az vagy, viszont nem hagyja, hogy elhagyd magad, segít lábra állni.

De az is nagyon fontos hogy a barátod irigység nélkül veled örüljön sikerednek, anélkül hogy közben arra gondolna, hogy neki miért nincs ilyen sikere, mint neked.

Egy barát nem attól válik baráttá,. hogy mindig velünk van , hanem attól , hogy tudjuk és érezzük, hogy mindig mellettünk van, s ha mindenki más hátat fordít nekünk, sosem kell attól féljünk, hogy ő szúrja az utolsót és egyben a legfájdalmasabbat. Mert ha ellenségünk támad valamivel semmiségnek vesszük, hisz nem is várnánk egyebet tőle. Viszont mikor a barátunk támad, annál nincs fájdalmasabb.

Szerintem nagyon fontos egy barátságban a bizalom, hogy úgy merj a barátoddal társalogni, mint önmagaddal. Hisz a barát az az ember, aki mellet mersz önmagad lenni, aki mellet van saját véleményed, amit kimondhatsz félelem nélkül, nem kell attól tarts, hogy esetleg lenéz miatta. Mit is ér az a barátság, ahol egyik félénk, semmiről sincs saját véleménye, mindig csak rábólint a másik véleményére. A barátságban nincs alá vagy fölé rendelt. A barátságban csak mellérendelt van. Egy barátságban nincsenek feltételek, elvárások, csak önzetlen odaadás.

Sokaknak a barátság azt jelenti, hogy minden nap találkoznak, fagyizni mennek és beszélgetnek. Pedig ha az ember őszintén elgondolkodik, rájön, hogy nem mindenki barátja, aki annak mondja magát. Biztos mással is megesett már, hogy bajban volt, és pont mikor a legnagyobb szüksége lett volna a segítségre a sok barátság szertefoszlott….hirtelen mindenkinek közbejött valami, ami a “barátjuknál” fontosabb. És ilyenkor leesik, ”hoppá” és rájövünk egyedül vagyunk, lassan felfogjuk mi a különbség barát és haver között.. Felfogjuk, hogy nem lehet csak úgy rámondani minden ismerősünkre hogy barát. Keveset illet meg ez a megtisztelő szó “Barátom”- ami annyit jelent: igen bízok benned és te is megbízhatsz bennem, számíthatunk egymásra.

Egy barát nem talál ki ócska kifogásokat, ha bajban vagy és nem jön neki hirtelen közbe valami, ami nálad fontosabb. Melléd áll a bajban, és ha az egész világ ellened fordul, ő kitart melletted, és ha hibázol se fordít hátat mondván, hogy neki elege van az egész barátságból, hogy a háta közepére se kívánja a barátságotokat, hogy többé nem lesz semmi olyan, amilyen volt.

“Éltem és tapasztaltam. Megtanultam ki az igazi barát, ki akkor is melletted ül, mikor mindenki ellenségnek lát, és akkor sem ábrándul ki belőled, mikor nagy hibát követsz el. Rájöttem, hogy csak az igazi szerelem vészeli át a viharokat és az ki az első akadálynál rád csapja az ajtót, s ki kezét elhúzva tőled, hagyja, hogy a mélybe zuhanj, az nem szerelmes ember, sőt nem is barát.” - nem tudom már hol olvastam ezt az idézetet de engem nagyon megfogott és menyire igaz…


"Egy jó barát belülről lát, ha külsődet szemléli is.

Egy jó barát mindent megbocsát, nem mutat tükröt bűnöknek.

Egy jó barát felsegít, minduntalan lelkesít.

Egy jó barát sírni kölcsönzi vállát, elhúzni nem tudja.

Egy jó barát céljaid elérésében segít, gátolni nem tudna.

Egy jó barát a legmélyebb éned után kutat, nem felejti egyetlen elhangzott szavadat.

Egy jó barát segítő kezet ad, Téged támogat, nem másokat.

Őrült kis világunkban ugye milyen jó, ha egy barát velünk van?"Sajnos ezekre az idézetekre csak azután találtam rá, miután tönkre ment egy kapcsolat, amiről azt hittem barátság….az idők során rájöttem, hogy menyire félreismertem a barátomnak hitt személyt. Hisz tudnom kellet volna, hogy egy barátnak nem jön közbe 1 és fél éven keresztül valami ami a barátságnál fontosabb…sajnos erre csak akkor jöttem rá mikor hozzám vágta miszerint csak én panaszkodok neki arról hogy nincs eleget velem, csak én hánykolódok…Pedig tudnom kellet volna hogy

1. Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart téged érdemesnek arra hogy veled töltse.

2. Ne vesztegesd az időd olyan emberre, aki a sajátjából nem áldoz rád.

3. A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie


Hát igen sajnos én ezekről mind megfeledkeztem…


Szerintem kell az ilyen csalódás az életben, hogy rájöjj, nem mindig a megfelelő embert szólítod barátodnak, hogy tud ki csak a haver és ki a barát. Persze néha fáj ez, de ami nem öl meg az erősít, és hogy el tudj viselni nagyobb csalódásokat, hátbaszúrásokat, ahhoz erősnek kell lenned…
Írta: 236fe2f68e, 2007. augusztus 21. 13:03
Fórumozz a témáról: Barátság fórum (eddig 30 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook