Babát tervezünk (2022) (beszélgetés)
Én sem gondolnám, hogy túlsúlyos lennék. Max pár kiló mehetne le. 163 cm vagyok és 58 kg. De egyébként augusztustól kezdtem el hízni, mert leraktam a cigit, és többet nasiztam 😬 és egyelőre mozgásszegénynek mondható az életmódom. Előtte 53-54 kg körül voltam. Mivel a ciklusom sem gáz, sosem maradt még ki, meg nem annyira össze-vissza jön meg, illetve előző ciklusban tutira volt pe, nem gondolnám, hogy olyan súlyos lenne nálam a helyzet. Persze mindenképp megyek endokrinológushoz, mert az én laikus véleményem nem biztos, hogy helyes. Csak egyelőre próbálom ezekkel nyugtatni magam 😊
Csajok, lehet, hogy ez hülye kérdés de ha minden rendben volt a vérvételes hormonos eredményeimmel, nincs pajzsmirigy problémám és IR-em sem, akkor nem lehet pcos-em, igaz?
A ciklusom is viszonylag beállt 28 naposra. (Igaz, ma 27 napra megjött)
Nem tudom hova gondoljak még. Eddig ezeket vizsgálták rajtam.
Pihenj is sokat! 🥺 nagyon szorítok, hogy minden rendben legyen! 🙏
Köszönöm a kérdést, nem nagyon változott a helyzet 🥺. Tegnap is egész nap feküdtem, késő délutánra úgy tűnt, hogy elmúlt a barnázás, de aztán estére megint előjött, és ma reggel is volt még, most megint fekszem egész nap és talán mintha enyhülne, de hát ki tudja, ennyi idő alatt nem egyértelmű. Ami viszont remélhetőleg biztató, hogy ma reggel fél 6-kor arra ébredtem, hogy hányingerem van, végül nem hánytam de egy órát szenvedtem vele, aztán visszaaludtam, de azóta is hogy felkeltem, néha éreztem. Remélem, hogy ez jót jelent. 🥺 Annyira messze van még az a hétfői időpont, sokszor megfordult a fejemben, hogy berohanjak a sürgősségire, de annyira fáradt is vagyok (felkeltem reggel fél 9-kor de kb 10-kor vissza is aludtam, és nemrég keltem 1 körül), hogy lehet csak többet ártana mint amennyit használna, úgy érzem nagyon megterhelne most ott ki tudja hány órát várni... Inkább próbálok bízni, de nem könnyű.
Pont ezt akartam írni,hogy nekem is rajta van egyébként az ambuláns lapjaimon ,hogy pcos+ir és közben spontán összejött a baba. Tényleg mindenki máshogy reagál, tegyük hozzá nem volt túlsúlyom , de nem tartottam a 160g szénhidrát diétát meg a gyors lassú széndhirátokat sem figyeltem amikor összejött. Thsról meg ne is beszéljünk, egyik orvos göböt látott,a másik meg semmit. Az értékek meg jók voltak.Tényleg szerencse kell hozzá,hogy milyen orvoshoz kerül az ember, érdemes többhöz is elmenni és szakvéleményt vagy másodvéleményt kérni. Pcos-t egyébként is előszeretettel írják úgy rá mindenhova,hogy egyetlen egy cisztám sincsen, csak "tünteim" vannak mint hajhullás pl. És akkor már pcos. Nagyon gyerek cipőben jár a pcos meg az ir téma is, pedig egyre több nőről derül ki,hogy ez áll a baba útjában. Szerintem nagyon fontos, hogy ne érezze magát betegnek az ember, szóval hogy ne lovalja bele magát,hogy ő most beteg, legalábbis én igyekszem inkább pozítivan gondolkodni,mert az is hat az emberre.Nyilván komolyan kell venni az eredményeket, csak nem szabad belesüppedni. Nekem 17évesen minden orvos azt olyan súlyos az ir-em meg a cukorterhelések annyira rossz eredményeket mutattak,hogy lehet hogy gyerekem sem lesz, de minimum 5éven belül garantált cukorbetegség. Nem hittem el, mindent megtettem hogy ne így történjen és nem hagytam magam belesüppedni.
Kéne vagy akkor küldje el endokrinologushoz a beteget….. tény és való ez rá tartozik igazán. De sajnos rengeteg endokrinologus sincs tisztában a modern ajánlásokkal. Van olyan pm probléma amit itthon 2 orvos kezel, itthon gyógyszer sincs rá. Az Európa patika hozza be külföldről a betegeknek. Pedig nem is annyira ritka dolog a reverz t3, itthon mégis alig foglalkozik vele pár orvos 😞 nem egy nőt tudok ir,pm körömben akiknek az hozta meg a babàt és minden bajuk helyre jött hogy ez kezelve lett. De sok mindenben így is jobb a kezelés mint külföldön. Sok külföldi elő magyar nő jár haza ehhez a pár orvoshoz mert náluk mondjuk még cukor inzulin terhelés sincs ( pedig fejlett európai ország)
Igen, ilyenből van kevés sajnos :( nekem is amúgy a nőgyógyászom (aki nem endokrinológus), rögtön a tsh-t nézte, pedig azért ránézhetett volna a többire is, dehát szegény honnan tudhatná 😅
Ja es nem olyan orvosra gondoltam aki felírja és ennyi se kontroll se semmi. Hanem eleinte 3 havonta kontroll és ha sikerült jól beállítani, helyrehozni lehet ritkítani, de semmiképp nem hagyja magára a beteget.
A tsh a nagyon ugrálós, a t4 nem. T3 végképp nem mert t4-böl alakul át. Neki az is lehetne több, de ha alacsony a t4 még nehezebb. Az ha felír egy orvos pótlást nem azt jelenti hogy muszáj lesz szedni. De érdemes próbát tenni van-e javulás ha van egyértelmű, ha nem akkor abba lehet hagyni. Ha meg van jód pótlás végképp nem lehet hinni a tsh-nak. Anyosomnak 65 évesen 0,5volt mégis tele volt tünetekkel göb stb. Persze 3 endokrinologus mondta hogy jó a tsh nem kell vele foglalkozni. Aztán elment egy hozzáértőhöz, aki azzal kezdte pár hét plusz jod bevitel nélkül utána újra vérvétel, 3,9 volt rögtön a tsh. Ennyire félrevezető tud lenni a jód.
Barátnőm is pcos-es volt, bár neki nem voltak tünetei, csak uh-n vették észre meg ugye váratott magára a baba, de 6.hónapban spontán terhes lett és nem szedett semmit...se hormont, se gyógyszert. Odafigyelt étkezésre, mozgásra legfőképp és 4.hónapban diagnosztizálták, 6.hónapban terhes lett, a ciszták pedig felszívódtak a terhessége alatt. Szóval azért mondom, hogy vannak ilyenek is, kinek hogy reagál a szervezete és kinek milyen segítség kell. De még ha szedni is kell majd valamit, rendben leszel hidd el :)
A pajzsmirigy az egyik legérzékenyebb eredmény, nekem rövid időn belül is teljesen változó volt, hozzáteszem a stressz és aggódás rengeteget képes hozzátenni/elvenni (de ezt biztos tudod), ref.tartományon belül van, szerintem nem kell rögtön elkönyvelni alulműködőnek, nekem is volt 2 egymásutáni leletem ilyen, tünetekkel, és rendeződött magától, mikor kicsit nyugodtabb életet éltem. Most van túl egy esküvőn, és a babaproject is elég stresszes tud lenni, szerintem normális ha megbolondítja a hormonháztartást. De normális esetben visszaáll az magától, egy normális endokrinológus nem ugrik rá rögtön gyógyszeres kezelésre, badarság is lenne, amíg nincs meggyőződve arról, hogy igenis ez egy krónikus állapot. Legalábbis nekem ez a véleményem a pajzsmirigyről, hogy annyira érzékeny, hogy lehet mire elkezdi a hormonpótlást/gyógyszereket, addigra normalizálódna. Úgyhogy ezzel azért óvatosan kell bánni szerintem :/ persze ha súlyosak a tünetek, és folyamatosan rosszak az eredmények, akkor nincs más hátra sajnos.
Köszönöm Tory! ❤️
Tegnap kiborultam, most már jobban vagyok.
Próbálom felfogni, hogy ha valóban pcos, akkor legalább tudom, miért van emésztési problémám olykor, illetve miért hullik a hajam ilyen mértékben. Évekig jártam ezek miatt orvoshoz. Sosem derült ki.. a hajam miatt meg szintén elég sokszor kiborultam. Úgyhogy most már próbálom a pozitív oldalát nézni. 🙂
Külön nem szedek. A komplex vitaminban viszont van jód. Szóval mondhatni igen. Nem tudom, nem értek hozzá, majd megyek dokihoz, akkor okosabb leszek. Igen, szeretnék majd, de most már nem önállóan intézném, hanem szakorvossal. Ezért is kértem időpontot a medicoverbe endokrinológiára.
Majd a szakorvos megmondja van-e teendő valamelyikkel, és ha igen, akkor mi. Aminél meg referenciatartományon belül vagy, ez egyéni, hogy kinek alacsonyabb,kinek magasabb, ha összességében endokrinológiai szempontból jól működsz és az értékek ellensúlyozzák egymást, akkor rendben van. Ha az orvos azt mondja, hogy terápiát javasol, akkor csinálni kell, de szerintem addig nem kell a legrosszabbra gondolni 🙏 még mindig tartom: "Nincs egészséges ember, csak kezeletlen betegség." Sajnos a vizsgálatok ilyenek, előbb-utóbb úgyis találunk valamit, ami nem tankönyvszerűen működik, de nem gépek vagyunk, és ami neked alacsony, lehet neked az a normális. Az értékelést a szakorvos személyre szabottan, kontrolláltan, klinikai körülmények között és mindenképp egy ellenőrzött anamnézis birtokában teszi. Nem lehet ráhúzni egy emberre sem egy tankönyvi értéket sem. Úgyhogy ne ess kétségbe kérlek 🙏❤️
Igen ez más mértékegység. Még nem is láttam, hallottam ilyenben megadva. Egy részről amúgy ez még mindig jobb mintha alacsony lenne. Az nagyobb baj lenne. Szedsz jod tartalmú vitamint? A t4 alacsony. Az a valódi pm hormon nem a tsh. A Tsh jó de azt simán lenyomhatja ennyire a bevitt jod. Mivel van tüneted is valószínűleg van alulmuködés. Hozzáértő orvos a t3-t4 és a tüneteid alapján (aki nem csak tsh alapján diagnosztizál) megprobàlná a hormon potlást rá megnézve javulnak-e a tüneteid. Inzulin és cukor terhelesed nem volt? Érdemes lenne nézetni. Viszont ovud az volt ez jó hir, csak sajnos egy kezeletlen inzulinrezisztencia vagy pm alulműködès simán tudja akadályozni a teherbeesést. Persze sokan meg simán teherbe esnek durva probléma mellett is. Valtozó nagyon.
Feltöltöm a leletem a profilomra. De neten rákeresve ez magasnak számít. A leleten is úgy értelmezem, illetve feltöltöttem a leletem abba a facebookos csoportba, és egy szakorvos is magasnak találja.
Nézettem, minden más eredményem jó.
Pajzsmirigyet is nezess, annak nagyon gyakori tünete a hajhullás és ha az az alap gond kozht pco-t és fordítva. Van akinek elmúlik a pco ha kezelve van a pajzsmirigy és másnak meg a pm jön helyre ha javul az ir. Kinek mi az alap gond.
Most akkor majd jól meg leszel vizsgálva, és aztán jöhet a baba, ha készen áll a szervezet 🤗❤️
Hát majd kiderül.. 😕
De van pár arra jellemző tünetem. Bár mensimmel nincs gond. Sosem maradt ki, 28-31 napos ciklusaim vannak. Pár napos eltérésekre nem feltétlen mondanám, hogy rendszertelen. Elhízva sem vagyok, pici felesleg van rajtam, de páran hülyének néznek, h miről beszélek. Hasra tudok hízni. Pattanások előfordulnak, de nem mondanám azt sem durvának. Viszont a hajhullás.. az elég durva. Már 6 éve.. egyre rövidebb a hajam, egyre ritkább. 😕 Emésztési problémáim vannak, de nem állandó jelleggel. Na mindegy, majd kiderül. 😕🥺
Hm, hát ez érdekes :O merthogy a policisztás attól poli, hogy sok...ugyanakkor egy barátnőmnek szintén nem láttak egyet se, aztán egy másik dokinál már tele volt...már akkor sem értettem hogy nem lehet ezt észrevenni :( ez is egy alattomos sunyi :(
Májusban voltam.. ott minden rendben volt. De állítólag nem mindig veszik észre. Facebookon benne vagyok egy orvos válaszol csoportban, ott írta ezt a szakorvos, mert erre is rákérdeztem.
Oh ManóBubi, sajnálom :( de figyi, hamar kiderülnek a dolgok és lehet utàna menni 🥰 ez nagyon szuper! Kíváncsi vagyok erre. De egyébként mostanában nem voltál ultrahangos vizsgálaton? Pcos az látszott volna, nem?
Ja most nézem, úgy is érthető volt.
Ahh teljesen szétcsúsztam 🥺😭
Most foglaltam időpontot, július 7-re van leghamarabb
Akkor valóban magasnak tűnik.
Kiváncsi vagyok mit mond majd a Medicover...
További ajánlott fórumok: