Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Babagondozás hőség idején cikk

Babagondozás hőség idején


Hogyan vigyük ki a babát hőség idején? Mi a teendő a gépkocsiban, a légkondicionálóval? Milyen otthoni praktikákat vethetünk be a nagy melegben?
Babagondozás hőség idején
Kép: Pixabay

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

Ha nem szellőzik jól a letakart babakocsi belső tere, a külső hőmérséklethez képest akár 10-15 fokkal is több lehet benne. Megbízható, jó szellőzést biztosító árnyékoló napellenzők, napernyők használhatók, de ilyenkor is ellenőrizzük a gyermeket. Érdemes olyan napernyőt vagy árnyékolót választani, amely nem zárja le hermetikusan a babakocsit, csak felülről védi a babát a nap sugarai ellen.Miért történhet túlmelegedés?


Mivel a csecsemők hőszabályozása még éretlen, a nyári melegben könnyen túlmelegedhetnek. A kisgyermekeké már valamivel jobb, de azért rájuk is fontos fokozottan figyelni. A túlmelegedés mellett a kiszáradás is nagyobb eséllyel veszélyezteti őket. Akár a szabad levegőn, vagy a gépkocsiban, sőt egy letakart és emiatt rosszul szellőző babakocsiban is megtörténhet ez. Ezt elkerülendő, a lehetőség szerint, inkább a reggeli és az esti órákban vigyük ki a kicsiket a szabad levegőre. Ha lehet, maradjunk velük a lakásban vagy húzódjunk az árnyékba. Autóval, babakocsival is csak akkor induljunk útnak, ha nagyon muszáj. Ilyenkor viszont rendszeresen ellenőrizzük a baba hőmérsékletét, a nyak vagy a has bőrét megtapintva.Mi a helyzet a légkondicionálóval?


A lakóhelyiségekben használhatjuk a légkondicionálót, de fontos, hogy az megfelelően karbantartott legyen (a benne elszaporodó kórokozók betegséget okozhatnak), és a beállított hőmérséklet ne legyen sokkal kevesebb, mint a külső hőmérséklet! Elegendő 5-6 fokos különbség, és érdemes a levegőt párásítani, mert az a légkondi miatt szárazabb lehet. Figyeljünk arra is, hogy a gyermek plusz öltözetet igényelhet, például ha alváshoz használjuk a légkondicionálót. A légáramlat ne érje közvetlenül a kicsi bőrét!


Gépkocsiban, kánikula idején még magasabbra emelkedik a hőmérséklet, mint a lakásban, ott is a fenti szabályok betartása javasolt a légkondicionálás kapcsán. A lábbeli nyugodtan levehető, elegendő lehet egy vékony pamutpóló a kicsire. Az ülésre választható nyári, nedvszívó üléshuzat, vagy speciális ülésbetét is. Győződjünk meg arról, hogy az út során a nap nem tűz a gyerek fejére. Ha igen, akkor használjunk ablakra szerelhető árnyékolót. Mindennél fontosabb, hogy SOHA ne hagyjuk az autóban a babát vagy a kisgyermeket egyedül!!!Milyen házi praktikákat javasolunk?


Ha a lakásban nincs légkondicionáló, akkor is sokat tehetünk azért, hogy elviselhetőbb legyen a hőmérséklet, és kisgyermekünk jól érezze magát a meleg ellenére. Érdemes az éjszakai órákban szellőztetni, nappal pedig zárva tartani az ablakokat, legalábbis azokat, amelyekre erősen tűz a nap. Jó szolgálatot tehet a redőny vagy a különféle rolók, de a benedvesített sötétítőfüggöny is javíthatja a hőérzetet. Ugyanezt teheti a hagyományos ventilátor elé tálban helyezett hideg víz vagy a kiteregetett vizes ruhák.


Ha feltekerjük a szőnyeget, az is enyhíthet a lakásban a hőségen. Javíthatja a baba komfortérzetét, ha kellemesen langyos vízzel megmosdatjuk vagy megfürdetjük, a nagyobbakat letusoljuk. (Ha kis medencét, kiskádat használunk pancsolóként, SOHA ne hagyjuk a kicsit magára a vízben! Néhány centiméter mélységű víz is veszélyes lehet!) A nyári melegben már nem kell a vastag takaró a babakocsiba, még újszülöttnek sem, elég egy textilpelenka. Érdemes elkerülni a műszálas, plüss ruhadarabokat, adjunk a kicsire jól szellőző pamutruházatot! Válasszunk könnyű, világos színű, laza öltözetet, és ne feledkezzünk meg a napellenzős sapkáról sem! Lehetőség szerint legyen a baba minél többet pelenka nélkül, és jó szolgálatot tehet a pamutból készült, jobban szellőző, mosható pelenkanadrág is.Mennyire fontos a folyadék pótlása?


Nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel. Az anyatejes babáknak és kisgyerekeknek tegyük lehetővé, hogy fokozott igényük szerint szophassanak! A már nem szopó kicsik számára legyen elérhető közelségben az innivaló, de mi is kínáljuk őket gyakran folyadékkal, mely elsősorban víz legyen. Jótékony hatásúak a nagy víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, levesek is. A hordozott babáknál ügyeljünk arra, hogy minél vékonyabb, természetes alapanyagú ruha kerüljön az érintkező bőrfelületek közé. A babát gyakran szoptassuk meg, a már nem szopó gyermeket pedig kínáljuk gyakran folyadékkal! Ne feledkezzünk meg a fej lefedéséről – ha tűző napon vagyunk. Válasszunk világosabb, vékonyabb anyagból készült hordozókendőt!


Szerző: Kovács Márta

Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
Írta: netbarátnő, 2020. július 31. 09:35
Fórumozz a témáról: Babagondozás hőség idején fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook