Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Az újszülöttek ápolásáról cikk

Az újszülöttek ápolásáról


Amikor egy kismama végre a kezében tartja újszülöttjét, hirtelen rádöbben arra, hogy szinte nem is tud semmit az ápolásukról. Hiába a rengeteg szakirodalom, amit olvasott, hiába ha nem is az első gyermek, emlékei valahogy nem akarnak előtörni.
Az újszülöttek ápolásáról

Nézzünk hát néhány alapvető dolgot, amit egy újszülöttnél használni kell, illetve ajánlatos használni.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet naponta kell-e fürdetni. Márpedig csak gondoljunk bele, ha eszik, és a nyakhoz folyik a tej, vagy bukik a baba, vagy a pelenkacserénél is, ha nem lemossuk, csak töröljük, mind-mind tulajdonképpen egy bacilusforrás. Ezért fontos, hogy a babák, naponta egyszer fürdetve legyenek.

Gyermekünk bőre érzékenyebb, mint egy felnőtt bőre, születés után főleg zsírosabb, ez köszönhető a véráramban még meglévő anyai hormonoknak. Ahogy ezek tisztulnak a szervezetből, sokszor pici kiütések ún. aknék jelennek meg a pici pofiján. Ezek maguktól elmúlnak, nem érdemes semmivel sem kezelni, természetesen, ha elfertőződik, akkor orvosnak vagy védőnőnek meg kell mutatni. Kozmetikumokat nem feltétlen kell használni, ha ragaszkodunk hozzá, akkor olyan készítményeket keressünk nekik amik BDIH (Ellenőrzött természetes kozmetikum) minősítéssel rendelkeznek.

Amennyiben lehet, feleslegesen ne olajozzuk a babák bőrét, hiszen ezzel a faggyúmirigyek természetes működését akadályozzuk, és sokszor minél többet van olajozva a baba bőre, annál szárazabb lesz.

A mindennapi ápoláshoz tartozik 7-10 napig a köldökcsonk tisztán tartása is. Ezt patikai alkohollal tehetjük meg naponta, illetve patikai sebhintő porral. Ha szépen és ügyesen foglalkozunk vele, akkor 5-10 nap alatt leesik, a köldökseb teljes gyógyulása viszont 2-3 hétig is eltarthat.

Gyakori mumus a szülőnek, a körömvágás! Hihetetlen gyorsasággal nő egy újszülött körme, amit rendszeresen rövidre kell vágni. Lehetőleg bőrvágó ollóval tegyük ezt meg, amit előtte egy alkoholos vattával fertőtlenítettünk. Ha félünk, hogy belevágunk a bőrbe is, akkor alvás közben végezzük eme kényes feladatot.

Pelenkázáskor nedves kendővel tudjuk a popsit tisztítani, bár amikor kakis egy popó akkor érdemes folyó vízzel lemosni, majd szárazra törölni és vékonyan bekrémezni.

A fül és orrtisztítás is az ápolás részét kell, hogy képezze, ezt a boltokban kapható fülpálcikákkal tehetjük meg. A fülbe csak a külső kagylórészbe nyúljunk óvatosan, beljebb semmiképpen nem szabad, hiszen megsérthetjük vele a belső hallójáratokat.

Az apró nózikat is ezzel a pálcikával tisztíthatjuk, de itt is vigyázzunk, hogy ne mélyre toljuk ezt, hanem csak a látható veszélytelen helyre nyúljunk. Ha beszáradt váladékot látunk, akkor azt fel lehet lazítani egy-két csepp kamillával, majd ezután eltávolítani. A baba orrának a legjobb tisztítószere a tüsszentés, ezt előidézhetjük, ha az esedékes fürdetés előtt a már levetkőztetett babát a fény felé nézetjük.

Az egyik gyakori jelenség a koszmó, ami a fejbőrön jelentkezik. Ez a zsíros lerakódás a rossz vérkeringés miatt alakul ki, elhalt hámsejtekből. Mindennap érdemes tehát a pici fejbőrét egy puha kefével átdörzsölni, hogy ezzel fokozzuk a vérkeringést, illetve olajjal masszírozni. Ha már kialakult a koszmó, akkor fürdetés előtt vékonyan kenjük be a hajas fejbőrt gyógyszertári olajjal, tegyünk rá cérnasapkát és fürdetésig tartsuk a baba fején. Fürdetéskor pedig apró körkörös mozdulatokkal, egy szivacs segítségével el tudjuk távolítani a koszmó nagy részét. Ez több estén át is eltarthat, ne legyünk türelmetlenek. Súlyosabb esetekben érdemes szakorvossal is konzultálni.

Az alapvető dolgok betartása miatt lesz az,hogy annyira szeretünk beleszagolni a babánk nyakába,hogy érezzük azt az igazi babaszagot.
Írta: pi, 2009. március 16. 21:03
Fórumozz a témáról: Az újszülöttek ápolásáról fórum (eddig 9 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook