Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
Szia!
Küldtem üzenetet priviben, remélem megkaptad. Ha lehet a gyógyszert kerüljétek el. Szorítok Nektek!
Mi ugyan nem diétázunk, de az adalékanyagokat én is megpróbáltam a minimálisra csökkenteni.Cukor helyett nagyrészt mi is már régóta a termelői mézet vesszük, chipset egyáltalán nem veszek már jó ideje, úgyhogy ez a házi chips recept nagyon jól jött! :)
Édességnek leginkább joghurt, túró rudi,házi sütemény ,a két nagyobbnak gyümölcs.(Ákosom nem eszik gyümölcsöt sajna) Mazsola, mogyoró, aszalt gyümölcsök.
Szerencsére nálunk nincsen hasfájás, alvászavarok,
de ezek a mesterséges dolgok biztos nem tesznek jót senkinek.
Szia! Hát nem is tudom. Talán megpróbálnám először a cukrot elvenni és esetleg mézzel helyettesíteni, ha nagyon muszály.Fokozatosan csökkenteni az édességet. Nálunk egész jól bevált.Aztán mi a tejjel folytattuk, aztán a savanyított tejtermékek, és végül a glutén tartalmú ételek voltak a soron.
Jó lenne, ha a továbbiakban felvennéd a kapcsolatot Dr Büki Györggyel, vagy Kiss Erika dietetikussal.Ha érdekel elküldöm az elérhetőségüket.
házi chips ella krumpliból. (=sárga krumpli, saláta krumpli, de az ella a legjobb belőle)
hajszálvékonyra vág (uborkaszelő vagy hasonló) leszárít és sok olajban keveset süt, ne ragadjon össze és forgatható legyen.
van akio sütés előtt fűszerezi, mi utána. ami épp kívánós. nyilván nem fogunk tudni tejfölös vagy sajtos ízekt előállítani, de az összes húsfűszerező dolog jó rá, vagy csak a sima fokhagymás só. nekünk a grillfűszersós a kedvencünk.
mivel nincs benne az a bizonyos adalékanyag, amit én csak úgy hívok: nem lehet abbahagyni.... így a gyerekek is, mi is hamar eltellünk, van hogy fél kilóból jól lakik mindenki..
én azért szeretem a házi dolgokat, mert tudom mi van benne..
Sziasztok, sajnos a kisfiam nagyon agressziv lett. Amiota bolcsibe jar minden hetvegen megbetegszik, utana nem visszuk egy hetig, de a kov hetvegen mar ujra beteg. A legutobb 10 napot volt itthon, kozben antibiotikumot kapott a fulgyulladasa miatt es aeroszolos maszkon keresztul adunk neki kortizonos gyogyszert, mert iszonyatos hörghurutja lett. Talan a kortizon miatt a mult heten el kezdett utni-vagni csapkodni, rugdosni, hajat tepni. Igy orakig tart mire feloltoztetem vagy tisztaba teszem. Hihetetlenul gyors es eros egy pillanat alatt veresre karmolta az arcomat, pedig korme is alig volt. Ha raszolok, hogy nem szabad annal jobban csinalja, vagy foldhoz vagja magat utana nekem szalad es ut vag rugdos. Kedd ot visszuk a bolcsibe es ott is panaszkodnak, hogy nekimegy a tobbi gyereknek es a hajukat tepi.
Most azt csinalom, hogy egyaltalan nem regalok ra, de iszonyatos nagy erofeszites, mert sokszor ugy pofon fag. Attol felek, hogy egyszer elborul az agyan.
Van valami otletetek, hogy lehet leszoktatni a verekedesrol egy 29 honapos gyereket, aki semmit sem ert?
Szia!
Nagyon jó tanácsot adtál! Teljesen igazad van, hogy fokozatosan kellene elvennem egy-egy nem egészséges ételt! Hogy nem jutott ez eddig eszembe? Az a baj, hogy annyira elvarázsol a kisfiam, hogy nem tudok neki nemet mondani. Az óvodában is folyamatosan mondják, hogy legyek vele szigorúbb! Nem könnyű, de megpróbálom.
Szerinted melyik étel száműzetésével kezdjem? Én a sütikre gondoltam, mert az megoldható, hogy húsvétig ne süssek (a cél érdekében megérti a többi családtag is).
Szia!
A chips receptje érdekelne engem. Azt még nem próbáltam csinálni.
Szia!
Erre csak azt tudom mondani, amit sok hasonló ismerősöm és mi is tapasztaltunk: Amikor elkezdtük a diétát, és tisztult a gyerek szervezete szépen, fokozatosan megszűnt a válogatóssága. Ez elég általános tapasztalat volt.Lassan ment, eleinte elég nehezen, de sikerült.
Ezenkívül a diétát sem hirtelen vezettük be, hanem fokozatosan. Egyik héten csak egyfajta ételt vettünk el, s aztán fokozatosan a többit.
Saját magadat nem szabad hibáztatni. Ha mégis úgy döntötök, hogy megpróbáljátok, akkor kitartást és sok sikert kívánok. Ha tudok szívesen segítek még a tapasztalataimmal.
Mi magunktól is vmi hasonló életmódot élünk az én cukorbetegségem miatt. másrészt a kisebbik lányom óriásbébi és hogy ne legyen belőle lehízott kisgyerek, ezért nálunk nincsenek nassok, édeségek, és amit leeht házilag készítek, a kényerétől a kakaóscsigáig méga chipset is. semmi készétel.
felvágott helyett kolbász és sonka. házi. elsősorban.
legjobban a házi tejet szeretik, de ha az nincs akkor is a friss magas zsírtartalmút, ami azért más mint a tartós dobozos.
de a lánykánknak soha nem is volt bármilyen gondja a pocakjával-szerencsére.
Szia!
Köszönöm szépen a válaszodat és a jó tanácsokat! Sokat olvastam róla, hogy a diéta bevezetése állapot javulást eredményezhet, de én sajnos ezt az utat egyenlőre nem választhatom. A kisfiam ugyanis extrém módon válogatós és csak bizonyos fajta ételeket fogyaszt el (tésztafélék, sütik, kekszek, húslevesnek a leve zöldségekkel, 2-3 fajta főzelék, lekvárok, tojás, sajtok, joghurt, puding… és ezen kívül semmi). A húst nem eszi meg semmilyen formában, ezért úgy szoktam csalni, hogy darált húst megfőzöm majd összeturmikszolom és belekavarom, amibe csak lehet. Próbálom minél változatosabbá tenni az étkezését, de nem túl nagy sikerrel. Az óvodában sokat fejlődött e téren, mivel ott többnyire megeszik, legalábbis megkóstol mindent. A gyümölccsel is hadilábon állunk. Itthon csak banánt és a barack befőttet eszi meg, ezen kívül mást nem. Pár hete az oviban már megkóstolt más gyümölcsöket is (hosszas szaglászás után), de itthon (még) nem. Folyadékkal szintén ez a helyzet. Sokszor tanácstalannak és tehetetlennek érzem magamat, hogy nem tudom a gyermeket rávezetni a rendes étkezésre és magamat vádolom. Pedig kipróbáltam sok mindent, de mindhiába. Sajnos nálunk még az sem mindegy, hogy melyik ételt melyik napszakban adom. Ha nem a megszokott időben kapja a megszokott fajta ételt, akkor inkább nem eszik semmit.
Jó lenne az általad említett diétát bevezetni nálunk is, mert hátha az segítene a kisfiam alvásproblémáján. Éjjelente, több alkalommal, álmában veri magát az ágyhoz. Voltunk már ez miatt neurológusnál, az elküldött a pszichiátriára, onnan pedig ismét visszaküldtek a neurológushoz. Eredmény semmi! Nyugtatót akartak felírni, de azt köszöntem szépen nem kértem…
Szia!
Nálunk is voltak ilyenek. Főleg akkor jelentkeztek, amikor sok cukros dolgot evett, illetve olyan ételeket, amiben sok volt a szerotonin: banán, csoki állatibelsőségek, cukor, paradicsom. Egyszer a kezelőnk javaslatára elmentünk egy szerotonin vizsgálatra /már több mint 10 éve volt/ ott kiderült, hogy magas a szintje. Nekünk azt magyarázták akkoriban, hogy ilyenkor rettenetesen szenved a gyerek.Így aztán évekig nem ehetett ilyen dolgokat. De meg is szüntek ezek a tünetei.Sokkal elviselhetőbb lett. El tudtunk vele menni színházba, moziba. . A szerotonin az ő érzékszerveit sokkal érzékenyebbé tette, mint azt mi el tudjuk képzelni. Ezen diéta hatására megszüntek a tünetei. Mára kinőtte, mostmár ehet, de csak mértékkel. A székesfehérvári kórházban csinéáltak ilyen vizsgálatokat, Dr Fekete Mátyás. Sajnos nem tudom, hogy meg van-e még.
Szia! Igen próbáltuk.
Nem kifejezetten az autizmusa miatt kezdtük ek. Nagyon rosszul aludt és sokat fájt a hasa.Tejet már 3 éves kora óta nem kapott, csak joghurtot. Most 16 éves. 14 évesen kezdtük a lisztmentes diétát és a teljes tejmentes diétát.A rossz alvása és a hasfájása megszűnt.Tavaly belevágtunk egy szénhidrátmentes diétába is, azt kb 3 hónapig bírtuk. Aztán szép fokozatosan visszatértünk a teljes étrendre. Most ott tartunk, hogy mindent eszik, de csak válogatott minőségű ételeket kap. Már régóta nem eszik a suliban sem. Én viszem a kaját neki. Kenyeret sütök, házi vajat, házi nyers tejet veszek, savanyítok, házi tojás, bio liszt....stb. Semmilyen üzleti felvágotatt, kész ételt nem eszik. Eszik viszont rengeteg húst, tejterméket, tojást, halat, teljeskiőrlésű dolgokat...stb. Fáradtságos, de megéri. Én azt mondhatom, hogy nekünk bevállt a diéta, mert azóta sokkal nyugisabb, kipihentebb. Előtte nagy hasgörcsei voltak, nem egyszer kórházban kötöttünk ki. Végül is orvosi javaslatra próbáltuk ki. De bevált. A suliban is mondják, hogy sokkal jobban lehet vele tanulni és sokkal nyitottabb. És még valami nagyon fontos volt: a cukrot is el kellett hagynunk, és az élesztő helyett kovászt használtam. A cukor helyett, pedig a mai napig termelői mézet használok , vagy aszaltgyümölcsöt. Fontosnak tartottam még az egyéb méregtelenítést: úgyhogy a vegyszereket kihajigáltam. Életmódot váltottunk mi is. Házi készítésű vegyszereink vannak, melyek nek természetes az alapanyaguk, nincs tartósítószer benne. Nagyon megkedvelte ezeket.Mostmár ő közli, hogy milyen fürdőt szeretne. Nem volt egyszerű, de szép apránként megérte.
Még annyit tennék hozzá, ha egy ilyen diétába belevágtok, mindenféleképpen kérjétek ki az orvos tanácsát. És a vitamonok, ásványi anyagok pótlásáról gondoskodni kell. Mi Dr Büki Györgyhöz jártunk. Ha érdekel a telefonja el küldöm privátban. Mi nem bántuk meg a diétát, de arra rájöttünk, hogy nem kell élete végéig csinálni. Sokak szerint van valami összefüggés a bélrendszer, a bélflóra működés és az autizmus között. Szerintem van benne valami, mert amióta rendben van a bélműködés, azóta csökkentek az autista tünetei, és nem jöttek elő nála olyan dolgok, amitől féltem. Ő most a kamaszkor kemény éveit éli, és hál' Istennek jól vagyunk. Úgy tűnik nem viseli meg a hormon változás, nem lett agresszív és epilepsziás sem, amely nagyon sok autistánál ilyenkor jelentkezik. Azt viszont nem szabad várni, hogy ettől az autizmusa megszűnik, de minőségileg élhet jobb életet. Viszont a családot eléggé megterhelheti egy ilyen diáéta bevezetése.Kicsit hosszú lettem, remélem nem baj.
Aggódom,hogy az iskolába is rájön ez a dolog.
Szólni akartam a tanárnak,ha ez történik,akkor tudja,hogy miről is van szó,mert sokszor a gyógypedagógusunk se tudja,hogy mi baja éppen a fiamnak.Szomorú!!!!!!!!
De még nem volt ott.Remélem nem lesz probléma.
Állandóan van valami baj sajnos.
Szia!
a Vadaskertben erre azt mondták ez a "fehér zaj". Ezt ő tényleg hallja! Finoman meg kell nyugtatni, rájönni, hogyan lehet kivezetni ebből. Néhány gyereknél ez képekkel, filmrészletekkel kapcsolódik, úgy mondják mozizik.
Ők ilyenek, az a spektrum egyik megnyilvánulása, de lehet kinövi.
Régen ezért sorolták a gyermekkori autizmust, a gyermekkori skizofrénia közé.
Szia!
Az én kisfiam is hasonlóan reagál bizonyos hangokra, pl. morog a tévére és csapkod felé, vagy befogja a fülét, vagy az én kezemet teszi a fülére. Nagyon nehéz vele elmenni bárhova (vendégségbe, bábszínházba, áruházba stb.), mert mindig azt mondja, hogy „nem akarok… hangos”.
Nálunk még nem történt olyan, mint ma reggel nálatok, de köszönöm szépen, hogy leírtad, mert ha véletlenül előfordul, akkor nem ijedek meg és tudni fogom, hogyan kell megoldani a helyzetet.
Igen!
Soha nem szerette az zenét nálunk Tamás, viszont ha valamelyik kedvenc meséje megy és abban a zene azt még énekelni is kell neki, vannak kedvencei és azt ha ő akarja lehet halgatni.
Nekünk is volt ilyen hogy a fülébe valami mese zene ment és ordított tőle, de én is bekapcsoltam mást és szépen lassan elmult.
Többségében befogja a fülét zenére, sőt énekelni sem szabad, az oviba az éneket már néha néha megengedi, de a gyerek dalokat ha rádióbol szól kifejzetten utálja! A tv-ből jobban elviseli!
Furcsa dolog ez! zenész nem lesz az tuti!
Sziasztok!
Ma reggel furcsa dolog történt,meg is ijedtem.
Felébredt a fiam és fogta a fülét,sírt és azt mondta:"A hupikék törpikék zenéjét hallja a fülében".
Hozzá kell tennem,hogy a zene a mániája,mindig zenéket hallgat és néz az interneten és a parabolán.
Zenéket dúdolászik állandóan.
Láttam rajta,hogy nagyon meg van ijedve és odaadtam neki az mp3-t,hogy hátha más zene megy majd a fejében.Így is lett és lecsitult.
Biztosan tudjátok milyen az,amikor egy zene nem megy ki a fejetekből és állandóan ez jár az eszetekben?!
Ha olyan zene megy,amit nem szeret,akkor ordít,fogja a fülét.Ha az megy,amit szeret,mehet hangosan.
Bevásárlóközpontban ugye szól a zene,mennek a tv-k,van amikor több zene is megy egyszerre.Ekkor nem lehet vele bírni és sietni kell onnan.
Ki nem állhatja,ha megy otthon a tv és a zene is.
Azért írtam le mindezt,hogy van másnál is így?
Sajnos ezt nagyon nehéz megoldani. Nagyszülők olyanok mintha nem is lennének.:(
Láttátok már ezt a videót?
Hello, a liszt- es tejmentesre gondoltam...probaltatok?
Most akarom elkezdeni...
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?