Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
megvan az időpont:nov.29.
az igazolás dec.21.-én jár le.
nem baj hogy hamarább újíttatom?
Családi adókedvezmény ügyében leült az ügymenet, az AOSZ levele után.
A héten más lehetőségeket is megpróbálok, aláírásgyűjtés, nyílt levelek.
Pár fontos, nagyon fontos emberrel is aláíratom az egyetemen, akik közel vannak a valódi döntéshozókhoz. Kérem majd a segítségeteket ebben!
Tegyétek félre, hogy ki tudja igénybe venni és ki nem, most az a fontos, hogy egy morzsával könnyítsünk pár autista gyermek életét. Siker lesz, valami amit kiharcoltunk, hivatkozási alap a következő elérendő feladathoz, amiért küzdeni kell.
Megértem az iróniádat.
A fővárosban sincs semmivel jobb ellátás alapszinten, ha van pénzed akkor, de csak akkor nagyobbak itt a lehetőségeid, megvenni a gyerekednek a fejlesztéseket,a magánóvodát.
Vagyunk itt egy páran, akik az autista gyerekük miatt költöztek vagy költöznek a fővárosba.
képzeljétek a reggeli készülődésben bevetettem a napirendi kártyákat. persze semmi hivatalos verzió, csupán saját ötletem után kerestem képeket, férjem nyomtatta színesben, laminálta.
de mondta előre, nem ez a gond, mert a lánykánk tudja mit kéne csinálnia, csupán a tett helyett ül bambán, én meg kitépem a hajam a tempójától és minden reggel kiabálás a vége, amit szeretnék megszüntetni.
nagy lelkesedéssel vágtam a mai reggelnek, és ő örült a kártyáknak, de a tempó változatlan volt, hiába mutattam neki most épp mi van soron. bár most kiabálás helyett a kártyát mutattam fel, így legalább a lelkünk nyugodtabb volt, de ma is elkéstem...
eddig is éreztem, hogy a lányka nem érzi szükekéség a kártyáknak ,ez most be is bizonyította.
sőt!!!
utolsó képnek a saját autómról nyomtattunk ki fotót, csak éppen ma a férjem autójával mentünk oviba. na a gyermek totál kiborult már akkor amikor az apja az én sluszkulcsommal indult el, hogy de azzal az autóval mi megyünk...
csak éppen a mai nap így alakult.
szóval elsőre nem volt sikerülnk.
Kérlek mondd, hogy Budapesten vagy a közelében!!!!!!!!!!!!
De ekkora szerencsém nem lehet!
Aha!
Ha ez ilyen egyszerű lenne! De a főváros, kitelepítette a saját intézményeit az ország legtávolabbi szegleteibe. Nagy hodályok, több száz személyes intézmények. Előbb ezeket kell felszámolnia lakóotthonokra váltani, azután lehet új intézményekben gondolkozni. De ez a folyamat még el sem kezdődött,elfektették a dolgot.
Szülői kontroll alatt álló?! Ilyen kategória jogilag nincs. Ha állami fenntartású, beleszólásod gyakorlatilag semmibe, max nem viszed oda, mint most a kórházakban,iskolákban.
Tudom betegjogi képviselő és iskolaszék!
Én ennél emberibb otthont fogok biztosítani Vikinek.
azt hittem, csak én töröm ilyen gondokon a fejem...
Én nem szeretném egyedül hagyni amíg dolgozom, mert szörnyű lenne neki, csak ülne otthon?
Kizárt!Értelmes elfoglaltság kell neki, munka, hobbi, szórakozás. Ezt is meg kell oldanunk.
Budapesten nincs autista lakóotthon, csak vidéken.
ha összeszeded a 8 m ft-ot és halálod után becsődöl az otthon, mi lesz a gyerekeddel?
Ezen töröm a fejem 2 éve, hogyan is kellene ezt megoldani.
Szia,
en azt irtam a Beszelj velemrol amit hallottam gyogypedagogus hallgatoktol akik ott voltak gyakorlaton,nekem azt mondta az egyik lany, hogy az o gyereket oda nem vinne es masoknak sem tetszett.Ez tavaly volt,amikor te meg nem voltal ott.Ez nem azt jelenti, hogy a hely borzaszto,csak annyit mondott hogy o tobbet vart egy spec logo ovitol es neki nem tetszett a hely.
Gondolom van nyilt nap ahova elmehetnek a szulok es sajat maguk is eldonthetik, hogy tetszik e nekik,ez a forum csak probal eligazitast adni szuloknek es velemenycserere ad lehetoseget.
Sok sikert a tovabbiakban.
Udv lara33
Nekem a beszoktatással volt komoly gondom: olyan nincs, hogy Vikit a próbanapon otthagyom reggel 8-kor és délután jöjjek érte.
Mert: 4 éve én vagyok neki a szótár, a hallókészülék, a fehér bot, ami lássuk be nem jó, de amíg nem adunk a kezébe jobbat, addig nem lehet elvenni tőle csak úgy.
Márpedig a telefonban, amikor jelentkeztem, azt a tájékoztatást kaptam, ott ez a menetrend. Egy ismerős anyuka is erről számolt be, mondjuk ő nem bánta.
Az igazság az, hogy Vikinek azóta sem találtam jó helyet, mert nagyon érzékeny lett a zajokra, tudom elmúlik. a Tan bizottság javaslatára még 1 évig csak korai fejlesztést kap, jövőre megyünk óvodába.
De te tudod a legjobban, minden auti gyerek más, és Viki jelenleg úgy fejleszthető a legjobban, ha nyugodt, ismert közegben van.
Dolgozom azon, hogy működjön a dolog házon kívül is.
Viki a (bizottság szerint is) szépen fejlődik, szobatiszta, nagyon jó a beszédértése, 3-4 szavas mondatokat használ. Néha furcsákat: -Pintér mama elfogyott.- mondta ma nekünk. Tény, régen volt nálunk. Múlt szombaton látta két elismert szakember, és nagyon megdicsértek, hogy mennyit haladtunk. De hosszú még az út...
Kedves Dorothea! (és Lara)
Olvastam a budafoki Beszélj velem óvodáról történt nem is oly régi levelezéseteket és muszáj reagálnom. Jelenleg (szeptember elseje óta) és vagyok az (egyik, mert most már kettő van) autista csoport vezetője és elfogultság nélkül mondhatom, hogy nem gondolom ilyen borzasztónak ezt az óvodát, sőt. Jelenleg jó szakemberek dolgoznak itt, jó tárgyi körülmények között, minőségi 'szolgáltatást' nyújtva. Persze, biztosan vannak jobb helyek, ahol jobb a felnőtt-gyerek arány, stb. Privátban vagy e-mailen írhatok bővebben is arról, amit az elmúlt -igaz, még csak két- hónap alatt tapasztaltam. Nagyjából egyébként azt is tudom, hogy melyik az az intézmény, ahonnan a negatív hangok jönnek (szülőkön, szakembereken keresztül).
Mindenesetre hálás lennék, ha valamelyikőtök megírná, hogy milyen rosszakat hallott, ill. miért nem ajánlja senkinek, hogy ide hozza a gyerekét. Csupán tájékozódni szeretnék, nem vitát szítani, vagy ellentéteket gerjeszteni, szigorúan köztünk marad. (Az e-mail címem talán még megvan, mindenesetre: zsebkukac@freemail.hu/csigalepcso@gmail.com)
Viki jól van? Olyan szép!!! :-)
Üdv.: M. Noémi
Én már voltam egy előadáson , nagyon jó !
A gyerekeknek Óriási segitség lesz majd ! :))
A Vadaskertbe ?
A lányom megy :)
Megy valaki az "Egészségnevelés és szociális kapcsolatok” tréningre 26-án?
Tudtok róla pontosbb infót?
Sztolyka: Innen: [link]
ki lehet nyomtatni a formanyomtatvány (annyi példányban, amennyiben akarod) és a vizsgálatra viheted magaddal! Ott helyben ki tudják tölteni és nincs elfecsérelt idő.
Mi 2 évre kaptuk meg, jövő szeptemberben telik le, de kb. 3 hónappal előtte kérni fogok időpontot!
Szia!
Be lehet menni a MÁK-hoz nyomtatványért bármikor. Bárkit beküldhetsz a papírért, nálunk a biztonsági őr adja, 3 példányt. Én sosem várom meg amíg küldenek, mert akkor tényleg elkésnénk vele. Egyébként két évre kaptuk meg.
ezt lehet?
eddig mindig évente kellett menni.
Ha már létező diagnózisod van, kérj időpontot a területi kórház gyermek pszichiátriai rendelésére, vidd az előző diagnózisodat (előző MÁK papírt), és kérd, hogy most 5 évre töltsék ki, ne kelljen évente ezt végigcsinálnod.
Én ezt tettem, simán meg is kaptam, jogszabály megengedi.
Mikor szoktatok időpontot kérni a tartós betegség igazolásának éves felülvizsgálatára?
Nekünk decemberbe jár le,de az igazoláshoz a kitöltendő papírok mindig csak a lejárat után jönnek meg.Ráadásul csak 2 példányban,régen 3 példány volt.
1 a dokinak,1 az államkincstárnak,1 meg saját részre.
Időpontot meg nem könnyű hamar kapni,legalábbis felénk.
További ajánlott fórumok:
- MMR oltás - autizmus. Lehet összefüggés?
- Ti megmondanátok egy ismerősnek ha a 3 éves fián az autizmus több tünetét észlelnétek?
- Láttok autizmus jelet az alábbiakból?
- Ezek az autizmus jelei lehetnek?
- Lehet autizmusom vagy Asperger-szindrómám ez alapján?
- Szerintetek lehetséges, hogy autizmusom van vagy mire gondolnátok?