Autizmus - Naná, hogy Esőember! (beszélgetés)
jaj és a varga gomba valakinek hatott-e ha használtátok?azt mondják most nagyon hogy autista gyerekeket istenien felhoz magas szintre.kezelhetőség,türelem,oda figyelés,koncentráció érhető el vele és persze a beszéd..még csak most olvasgatlak titeket vissza ahogy lesz időm,,azért nem olvastam még biztosan írtatok erről is már valamikor.köszi mindent.legyen szép napotok!
Sziasztok!én már nagyon régen voltam itt..azóta sok minden történt.először akkor jártam itt mikor esetlegesen felmerült az orvosokban kisfiam autizmusa.akkor még nem volt diagnosztizálva és 1.5éves volt.most 4múlt,speciális oviba járunk(hozzáteszem a legjobb dolog a világon nekünk)iszonyat kedvesek vele és nagyon szeret bent lenni,sok a fejlesztés,mint az egyéni mint a csoportos,járunk vele logopédushoz is(igaz most a nyáron nem tudtunk menni-,meg is sínylette egyem meg a szívét hogy se ovi se logopédus se közösség se semmi oviféle)de most már nem sokára megint mehetünk úgyhogy teljes erőbedobással várjuk a szeptember 1.-jét :) az akkori állapota ami miatt elindultunk ezen a hosszú úton hogy az MMR oltás beadása után 4hónapig beteg volt(súlyos fertőzések,vírusok)4 antibiotikum kúra(abból kettőre allergiás lett)azóta ez a szám már az 5-öt súrolja :S ...a negyedik hónap végén megint jött a 15 hónapos oltás és a rota vírus a fertőzön,5 nap kikötözve,leszíjazva,infúzió és gyógyszer kezelés mellett anya-apa nélkül:( amint haza hoztuk a kórházból olyanná vált a szavakat mondó,szemembe néző,mosolygós és szófogadó gyermekem amilyen most is,és amit az orvosok autizmusnak hívnak:(ez a mi kis történetünk.egyik napról a másikra jött és előjel nélkül,minden ki lett zárva(másfél éves neurológiai vizsgálat megvolt)negatív minden,az MR is,az agya olyan tökéletesen szimetrikus hogy a főorvos azt mondta ilyet még nem látott és hogy biológiailag teljesen ép és egészséges az agya,olyan mint az enyém vagy az apjáé és hogy azt nem tudja meg mondani mikor de ugyanúgy fog beszélni mint mi.hát most múlt 4.és már ott tartunk hogy a sok határtalan szeretet és a bírka türelem mellett:) az ovi segítségével és a logopédussal együtt nagyon szépen figyel ránk,majd nem mindent megeszik (csak a zöld színűt nem)még ugyan nem beszél konkrétan de kezdő betűket már mond.hallgat a nevére(persze csak amikor ő akar)és minden érdekli,szépen eljátszik a játékokkal ugyan nem órákig,van egy nyuszink itthon:)őt nagyon szereti és állandóan kergeti mikor ki van engedve,azt hiszi hogy a nyúl farka(mivel fehér és bolyhos)vatta és állandóan azt markolássza neki :D nálunk a cumi és a vatta a megnyugtatás anyán kívül..én csak szeretnék megint csatlakozni hozzátok és meghallgatni a régiek hogyan alakultak(aki emlékszik ránk)és persze titeket akiket még nem ismerek!szeretnék tanácsot kérni,ha meg osztanátok velem hogy kinek hogy áll a gyerkőce és kinek mikor és mi hatására kezdett el beszélni a szeme fénye.:) szeretnék még többet tenni érte de már teljesen kifogytam mindenből:(
Ez egy nagyon fontos téma, úgyhogy az autin válaszoltam rá. (Jó lenne, ha az egész beszélgetés később megtalálható lenne.)
Lassan eljön nálunk az iskola utáni nézelődés. Egyszer egy okos ember (anyamedve) azt mondta el kell dönteni mit várunk el igazán. Hát engem az érdekel ki mit vár el úgy igazán egy sulitól? Integrál, szegregálttól! Előre is köszi mindenkinek.
Sziasztok!
Jó rég jártam itt.
Kérdésem, hogy tud-e erről valaki bármit, elérhető, létezik-e ilyen gyógymód nálunk?
[link]
Szia, mi is voltunk pár hónapja, még az autista diagnózis előtt hallásvizsgálaton a Heim Pál ban. Egy nagy maci volt a falon, aminek a szeme a hang megszólalása után röviddel világított (nem tudom mi a módszer neve), állítólag ez a vizsgálat reflexszerűen működik és értelmi fohyatékosoknál is ezt alkalmazzák. 2, 3 hangjelzés után már mindig nézte, hogy világít e a maci szeme. Szerencsére nálunk müködött. Szerintem vidd el nyugodtan hallásvizsgálatra és ha ilyen módszer nem állna rendelkezésre az altatásba természetesen ne egyezz bele.
Köszönöm a hallásvizsgálattal kapcsolatba mindenkinek aki reagált rá. eGY kicsit megnyugodtam mert tényleg indokolatlan lenne nálunk. Köszi
Nekünk ezzel kezdték a vizsgálatokat / de csak annyi volt, mivel épp nem volt áram az SZTK-ban , hogy a nevén szólitották, meg tapsoltak kettőt , mivel odafordult , rá írták a papirra nincs gond / , utána jött a Beszéd vizsgáló és utána a Korai fejlesztő ahol az auti diagnózist kaptuk.
A Koraiban próbáltak nála csinálni még egy hallásvizsgálatot , de kiakadt a magnó hangjától .
Most 8 évesen megint felmerült , hogy kéne csinálni nála egy hallás vizsgálatot,Vadaskert javaslatra .
Nekünk nem kérték soha a hallásvizsgálatról a papírt a Tanulásiba , de beirták a Logopédia fejlesztést .
Nálunk sokszor erőltették a hallásvizsgálatot és igen, nálunk is ott, ahol nem akarták elhinni, hogy auti... de végül a fejlesztőházban, ahol erőltették, aki csinálta, már megértette a végére, hogy a fiam csak egyszerűen nem figyel, azért mond összevissza mindent a hallásvizsgálat során is, a hallása kiváló (ugyanis a halandzsa szöveget tökéletesen utánozza akármilyen hangszínben és hangerőn).
Találtam ezt:
[link]
Ebben benne van a hallásvizsgálat. Ezt egy autista gyerekkel nem lehet megcsinálni. Szerintem még jól beszélővel sem. Nyilván ezért nem csinálják a Szakértőiben.
Mi most voltunk pár hónapja, és szóba se került. Egyébként az én fiam 4 éves, és mikor voltunk, már echolált. Viszont, mikor kisebb volt, akkor is voltunk pszichiáternél, egyszer 2 évesen, egyszer kb 3 évesen, és 3,5 évesen is, és egyik se említette soha, hogy hallásvizsgálat kell.
Ez egyetlen helyen merült fel, még a legelején, 1,5 éves korától jártunk zenebölcsibe, és ott a pszichopedagógus felvetette, meg még sk egyéb marhaságot is, mert nem hitte el, hogy auti. Nyilván addig nem látott ilyet.
Viszont azt hallottam, hogy ha logopédust akartok, vagy ír elő a szakértői, ahhoz kérik. (Nekünk nem javasoltak logopédust.)
Sziasztok! Katalyn, múltkor olvastam, hogy az útiköltségről kérdeztél. Ha esetleg még nem mondta senki, akkor szólok, hogy kísérőnek érdemes beírni nagyszülőt vagy ismerőst. Mert ha beírod, hogy Te vagy a kísérő, akkor alapból úgy veszi a társadalombiztosító, hogy te mentél autóval, napokig parkoltál, aztán hazamentél. Így egy oda-vissza utat fizetnek. Ha mást írsz be kísérőnek, akkor úgy veszik, hogy 2-szer tette meg az autó az oda-vissza utat. Ilyenkor 2 mezőt kell kitölteni a papíron. Az elsőbe az érkezés napját, a másodikba a hazamenetelt. Arra figyelj, hogy a nagy kórházi pecsét le ne maradjon. Nálunj már volt ilyen.
Hadd vitatkozzam:
pont fordítva van:
a GMP-t ép halló gyermekkel érdemes felvenni, ezért kérdéses esetben először nagyon is indokolt a hallásvizsgálat. A GMP rossz eredménye ugyanis a beszédészlelés, és beszédmegértés zavarára/elmaradására utal, de a hallás épségét nem mutatja.
Az első altesztje a GOH, az méri a beszédhallást, tehát az valóban egyfajta hallásvizsgáló eljárás, de más alapokon nyugszik, mint az audiológiai hallásvizsgálat, az ún. tisztahang-audiometria. Ez utóbbi mutatja meg a valós képet a gyerek hallásáról a különböző frekvenciákon és decibelértékeken, az Általad elmítet GOH+GMP vizsgálat ennek kiegészítője lehet,de nem pótolhatja azt.
Ez a GMP diagnosztika nálunk is volt az óvodában,de sok "egészséges" kisgyermeket sem tudtak vele rendesen szűrni az együttműködés hiányában.
Van egyéb hallásvizsgálatot megelőző teszt is, GMP a neve, a beszédmegértést-beszédészlelést vizsgálja. Elismerik és alkalmazzák a Szakértőiben is, standardizált, de mivel kb. 1 órát vesz igénybe a felvétele, inkább hallásvizsgálatra küldik a gyereket.
Mindenkinek az a véleménye hogy tökéletesen bármit meghall HA AKAR persze de ezt ismeritek ti is. Akkor ott sem teszik kötelezővé,??
tI Hány évesen voltatok és most hány éves a fiad??
Ne aggódj ezen, egy gyakorlott pszichiáter simán le tudja tesztelni, hogy hall-e a gyerek, akkor is, ha autista. Sőt, szerintem egy egyszerű gyerekorvos is. Kötelezővé nem tehetnek semmilyen vizsgálatot!
zseba és Szanya
Köszi a választ kicsit megnyugodtam mert már nagyon felhergeltem miatta. Sajnos amikor a fiamról van szó nagyon ki tudok borulni ha bármi olyan lesz amitől tudom hogy fél vagy fáj neki stb....
De ezt ti gondolom mind átéltétek már.
Gondolom kötelezni amúgy sem lehet egy ilyen altatásra?? Nem hiszem hogy egy autista gyereknek jót tenne. Meg főleg hogy nekünk minden egy kórház után kezdődőtt.
Köszi a választ
Ezzel én is pontosan így vagyok. És ezek a "normálisak", ezek járhatnak normál oviba, iskolába! Minden második alkalommal, mikor játszótérre megyünk, felhúzom magam. Vagy azon, hogy a szülők milyen hihetetlenül nemtörődöm módon állnak a gyerekeikhez, vagy a neveletlen kölykeiken. Nagyon érdekes pl., hogy én meg tudtam tanítani már 1,5 évesen! a gyerekemnek, aki autista, hogy nem vesszük el a játszótéren más játékát, "mert az nem a tiéd!" Tökéletesen megértette, azóta se volt ilyen gond vele, a közös játszóhelyeken meg (játszóház pl.) tudja, hogy ott minden közös és kipróbálható, de haza nem vihető. Vajon miért nem tudják az ún. "normális" gyerekeknek ezt megtanítani??????? Ahogy leteszek valamit a játszótéren, már viszik is, kérdés nélkül, a szülő pedig szintén egy hang nélkül nézi végig.
Vagy egy másik példa. Kint voltunk strandon. Táborozók lehettek kint, mert sok gyerek volt 3 felnőttel. 3 olyan 8 év körüli fiú együtt "játszott". Ez egész pontosan úgy nézett ki, hogy kettő megfogta a harmadik kezét, elkezdték húzni, és berángatták a víz alá. A felügyelőjük pont akkor vette észre a dolgok, amikor én, és szétszedte őket, mire a kis aranyosak elkezdtek reklamálni, hogy "csak játszottunk".
Én sem tudom kiengedni a "normálisak" közé a gyerekemet, pedig szeptembertől integrált ovi. Megpróbáljuk asszisztenssel, ha pedig nem megy, akkor már van B tervem.
Csak nekünk sajnos nincsenek ilyen barátaink, akik segítenének bennünket. Nagy szerencséd van ezzel.
Mi is voltunk a bizottságnál, és nem kértek hallásvizsgálatot. Én sem engedtem volna!
Szia!
Az én fiamnak sem volt hallásvizsgálata, és nem kérték a TKVSZB-nál. Sajnos a timpanometert nem engedte a fülébe rakni, ezért kellett volna BERA, de én sem akartam az altatást. Minden orvos, gyógypedag, ovónők, védőnő és a család szerint is jó a hallása a fiamnak!
Sziasztok
Következő lenne a kérdésem. A tanulási bizottságon kötelező a hallásvizsgálat kérik??? Ha már diagnosztizált az autizmus pszichiáter által akkor is?? Tökéletes a hallása mindenki szerint.
Ideges vagyok mert nem engedem hogy altassák amikor tuti hogy jó a hallása. Aki volt már a bizottságnál illetve hallásvizsgálaton az irjon nekem légyszíves. Köszi
Játszótéren. Kisfiam járja a szokásos "indián táncát" és mondja indián nyelven (maga nyelvén) a mondanivalóját..Két másik kisfiú felfigyel rá. "Béna vagy?"-kérdezi az egyik. Levi egy pillanatra oda néz, de sajnos válasz nem érkezik tőle, majd a kisfiú megismétli: "Béna vagy?", s már válaszra nem várván gúnyosan utánozni kezdi Levikém hangadásait. Integráció? Hogy engedhetném ki farkasok közé az én kis ártatlan, magát megvédeni nem tudó
báránykámat? Nincs szó egyébként ilyesmiről. Szegregált autista csoportba jár, és fog is. Én meg viszem a "normális" populációba, a barátaink ÚGY nevelt gyerekei közé, ahol láthatja a "normális" példát. Megható, hogy ezeknek a gyerekeknek mennyire természetes az elfogadás, a segítés , támogatás. A szüleik(és ők) ezért is, mélyen szeretett barátaim, igazi KINCSek.
Ha a gyermeknek , szüksége van diétára , az óvinak kötelessége ezt megoldani .Nem mondhat nemet .Az óviban kell legyen gyógyped.asszisztens vagy dadus , ez az Ő feladatuk .Mintát vesznek az otthonról bevitt ételből , és meg melegítik , oda adják a gyermeknek, segítenek neki.
Ha van hozzá anyagi háttér , sok mindent meglehet oldani .
sajnos én nem tudom tartani vele a diétát,mivel nem tudom neki a kaját behordani az oviba, meg szerintem nem is lehetne.Sokszor nem tudom mi lenne a legjobb neki.szegregált óvodai csoportba jár,heti 3 fejlesztést kap,igaz egész nyáron itthon volt mert nincs ovi. szívem szerint itthon tartanám, csinálnám neki a diétát,elhordanám fejlesztésekre, de ez nem megoldható, vagy csak én vagyok ennyire határozatlan.
Én három hete szigorúan betartom, tényleg nem kis pénzt és energiát igényel. Már megbeszéltem az ovival is hogy viszem én a kajáját. Még mást nem vettem észre, csak azt hogy emésztett a széklete és talán nyugodtabb.
Én ,megvettem a könyvet,el is olvastam, bár néhány dolog nekem túl orvosi, látok benne igazságot. Mivel nálunk is csecsemő kora óta emésztési problémák vannak( székrekedés) ezért gondoltam hogy ez nekünk is jó lesz. csakhogy anyagilag elég megterhelő, másrészt az óvodában nem tudják tartani. Jelenleg tejmentes diétát tartjuk,és nem kap felvágottakat készételeket, csak amit én készítek. Naponta reggel éhgyomorra progastro probiotikumot ,étkezések közben pedig Betacid granulátum ami az emésztést( a fehérje) segíti. A cél a normális napi egy széklet, és majd ezek után jöhetnek a könyvben is leírt kiegészítők ,halolaj, vitaminok. ugyanis abnormális bélflóránál ,ezek nem szívódnak fel rendesen.Amúgy a köny nagyon jó, de ezt a diétát csak akkor lehet szigorúan betartani ha csak a gyermek otthon van , és az egész napunk abból áll, hogy főzünk, és persze, ha van rá pénzünk.
Kedves anyukák, csinálja valaki a gyerekével a GAP diétát?
Azért kíváncsi vagyok a hatására. Majd írd meg légyszi!
További ajánlott fórumok: