Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Atkins diéta vs. South Beach diéta

Atkins diéta vs. South Beach diéta


Szeretnék néhány télen lerakódott kilogrammtól megszabadulni és ez a két módszer ragadta meg a figyelmem. Az Atkins diétával már fogytam korábban, de sokszor olvastam negatív kritikákat róla. Kijegyzeteltem a főbb információkat és próbáltam választani közöttük. Gondoltam, megér egy cikket a gondolatmenet, ha már így elmerültem e területen (jelzem minden szaktudás nélkül).
Atkins diéta vs. South Beach diéta

Alapvetően a struktúrájuk nagyon hasonló. Mindkét módszer egy keményebb szakasszal indít, ahol a szénhidrátmegvonás nagyobb fokú, mint a későbbi szakaszokban, amikor már fokozatosan növelhető.

Korábbi tapasztalataim szerint ez a két hét egy kis kitartással átvészelhető, amennyiben nem a tavaszi gyümölcsszezonra időzítjük, hiszen ebben a 14 napban mindenféle gyümölcs tiltólistás.


Személy szerint nekem mindkét diétában az tetszik, hogy nagy szabadságot adnak. Megvannak az alap korlátozások, de azon felül könnyebben magamra szabhatom őket, mint mondjuk egy konkrét menüt ajánló kúrát, ahol szigorúan megszabják, mikor mit ehetek.


Mindkét "doki", azaz Atkins és Agatston is azt tanácsolja, hogy kerüljük a finomított szénhidrátokat, a cukrot, a fehér lisztet és társaikat. Az Atkins diétában számolni kell a szénhidrátok (CH) minden grammját, míg a South Beach diétában az élelmiszerek glikémiás indexét (GI) kell figyelni és kerülni a magas GI-t.

Ebből a szempontból egy jó glikémiás index táblázattal ellátva könnyebb az SB, mint a CH számolgatás, ez mindenképpen mellette szól.


Kicsit ijesztő sztorik láttak napvilágot annak idején, amikor Dr. Atkins meghalt. Mindenképpen furcsa érzés, hogy egy diéta során nagyobb mennyiségű zsírt is szabad fogyasztani, a szénhidrát tartalom megfigyelésétől eltekintve is. Többen megkérdőjelezték az atkins-i elveket, sőt, emlékszem, hogy még perelni is akarták halála után. Ez nagyon sok embert elbizonytalanított, köztük engem is és ez a tudat még most is inkább a South Beach felé terelget.Konklúzió


Mindenképpen csökkentem tehát a bevitt szénhidrát mennyiségét, hiszen ez lesz az alapja a fogyásomnak.


A glikémiás index táblázat és a szénhidrát táblázat összevetésével készítek (fejben) egy listát azokról az ételekről, amelyeket viszonylag szabadon fogyaszthatok a kúrám alatt. Nem tervezem ugyanis, hogy végig minden gramm szénhidrátot kiszámolok.


Kerülni fogom a túlzottan zsíros ételeket, SB módra a soványabb húsokat létesítem előnyben: csirkét, halat.


Kibírom valahogy a 2 szigorú hetet, amikor igenis betartom a 20 grammos szénhidrát határt és csak álmodozom a gyümölcsökről is.


A 2 hét után fokozatosan, saját kedvem szerint fogom növelni a bevitt szénhidrát mennyiségét, és lassan behozom a teljes kiőrlésű gabonát is.


Napi 6 alkalommal próbálok étkezni.


Igazából mixelni szeretném a két, amúgy is nagyon hasonló módszert, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.
Írta: babszemkirálykisasszony, 2010. május 22. 21:08
Fórumozz a témáról: Atkins diéta vs. South Beach diéta fórum (eddig 31 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook