Ami a konyhai fortélyokba nem fért bele:) (beszélgetős fórum)
Szép napot mindenkinek!
Itt reggelre megint volt hó, igaz már elolvadt, de olyan ronda felhők vannak az égen, és a szél is fúj!
Fujjjjjjjjjjj! mikor jön már a meleg tavasz, ha a Jóskám nem hoz meleget világgá zavarom!
Sziasztok!Emrusnak ismét lefogyott a net:((
Amint tud,jön:))
Szerintem durrdefektet kapott, de március közepe után állítólag megjön az igazi tavasz, most mondották a televízióban.
De már én is úgy vagyok, hogy nem nagyon tudom elviselni már a hideget és ideges vagyok tőle.
Kellemes vasárnap délutánt mindenkinek.
Ronda borult az ég és hideg van. Viszont egy jó azért van benne, nem esik és ez nem növeli a folyó szintjét. Ugyanis rémisztő a látvány az ablakomból.:((
Szép vasárnap délutánt kívánok!
Itt süt a nap, de fúj a szél és csak 6 fok van!
Szép estét!!!
Hová lettetek!
Cékla felhasználása
Felhasználás
Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is. Íme néhány tipp a változatos felhasználáshoz, amit sok finom cékla recept követ:
Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumplisalátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral is – keverjük el, és öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom.
A cékla klasszikus párja a torma – akár reszelt friss tormával párosítva, akár túróval, sajtkrémmel és tormakrémmel elkeverve. Lásd receptek.
A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, feketeribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.
Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét – pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével. Remek méregtelenítő ital.
A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de erre a célra csakis bió terméket fogyasszunk.
A céklát egészben, héjával együtt főzzük puhára, de előtte alaposan tisztítsuk meg, főleg ha nem bio. Ha a főzővízbe teszünk egy-két csipet cukrot, mélyül a cékla színe, míg ecet vagy citromlé hozzáadása felélénkíti a színét. Főzés után pucoljuk meg, szeleteljük fel és tálaljuk ecetes öntettel. Csakis főzés után sózzuk meg. A főtt cékla ideális babaétel és le is lehet fagyasztani.
A cékla főtt levét húsvétkor tojásfestésre is felhasználhatjuk.
A cékla nagyon finom sütve is – pucoljuk meg, vágjuk negyedekre, öntsük le olívaolajjal és vörösborral (vagy ecettel) majd sütőben alufólia alatt süssük puhára. Remek köret húsos, halas ételek mellé.
A cékla levelét ne dobjuk le, főleg ha friss, hanem kombináljuk spenót, rukkola levéllel – érdekes és egészséges zöldsalátát kapunk. Vagy öntsük le a leveleket forralt vízzel, hagyjuk 15 percig lehűlni, majd igyuk meg. Nagyon jó másnaposság ellen. (sebeket, pattanásokat is ápolhatunk a teával).
A cékla ideális befőzésre is, nagyon finom chutney-t lehet belőle készíteni, amely remekül passzol füstült halak mellé vagy hamburgerbe!
Céklából bort is lehet készíteni
Cékla
Tápértékek és Gyógyhatások
A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert - az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
A cékla tápértéke számottevő – éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán az antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.
Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt – késlelteti bőrünk öregedését.
A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes.
A görögök nem csupán vérhűsítőként de afrodiziákként is itták a cékla levét – az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.
A cékla hangulat javító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.
Ez tetszik:))
Még pálinka sem kellett a mosolygáshoz:)))
Süt a nap,mosolyog az ég is,
Adnak egy kis pálinkát mosolygok majd én is.
Sziasztok!Én már érzem a tavaszt!!
Süt a nap,olvad a hó!!!!