Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ambuláns szülés? Volt valaki, aki így szült? Mezőtúr.Tudom, hogy lehet, de azt is, hogy mindenképpen meg akarnak benne akadályozni. fórum

Ambuláns szülés? Volt valaki, aki így szült? Mezőtúr.Tudom, hogy lehet, de azt is, hogy mindenképpen meg akarnak benne akadályozni. (beszélgetős fórum)


1 2
2013. dec. 7. 16:09

Ha jól emlékszem régi olvasmányaim alapján, ô jött rá, hogy a lent boncoló orvosok kézmosás, ruhacsere és egyebek nélkül mentek oda a kórházban vajúdó anyukákhoz.

Ne feledjük, abban az idôben még nem volt általános a kórházban történô szülés.

55. 130454e42d (válaszként erre: 54. - 66429b468f)
2013. dec. 7. 10:33

Semmelweis korában épp a kórházi anyaés csecsemőhalandóság volt kiugróan magas, az otthoni szülésekhez képest. Ő ez ellen küzdött, azaz próbált.

A kórházban ma is jóval több a fertőzésveszély sajnos.

2013. dec. 7. 10:17

Biztonság mindenekelôtt, utána az egyéni kívánság.

A többit a pillanatnyi helyzet, állapot döntheti el. Nincs tökéletes sterilitás.

Ezzel az erôvel akár egy tóparton is lehet szülni.

Éppen a napokban láttam egy ilyen felvételt a yuetuben.

Lehet, Semmelweis neve sok anyukának már nem ismerôs.

2013. dec. 4. 23:06

Szerintem az anyuka már korábban tisztázta, hogy csak akkor menne haza, ha minden rendben van vele és a babával, és hogy nem az érte kapott pénztől akarja megfosztani a kórházat. Mellesleg szült is már, szóval nem egy tapasztalatlan, teljesen naiv kivülállóról beszélünk.


Nagyon sok szülész is támogatja az ambuláns szülést Magyarországon is. Külföldön működik és jól. Nyilván, aki már eltöltött némi időt kórházakban szülészeten tudja, hogy ott pihenni nem igazán lehet. Annál már jobb, ha valaki otthon van, pláne, ha van segítsége. Nem beszélve arról, hogy micsoda prima fertőzéseket lehet ott elkapni, így ez is egy ujabb indok rá, hogy minnél hamarabb hazakerüljön valaki a babával.

Minden esetre probléma mentes szülést és mielőbbi hazajutást kívánok.

52. a0c1361e44 (válaszként erre: 44. - Slikey)
2013. dec. 4. 22:08
Mondom én, hogy téged az zavar, hogy az a francos kórház megkapja az ellátásod után a pénz, ahelyett, hogy neked adnák...Ez milyen szánalmas!
51. 130454e42d (válaszként erre: 50. - Ezazteee)
2013. dec. 4. 20:44

Igen, ez vóbaromság.

Mint az, hogy gipszcserénél a tb. csak az egyikre fizet, vagy leveszik, vagy felrakják...

2013. dec. 4. 20:11
nem is az a gáz, hogy ennyit kap, természetesen valamiből fedeznie kell a költségeket, az a gáz, hogy ezt akkor kapja meg , ha kiüllöd a 72 órát, ha nem minimális összeget kap
49. 130454e42d (válaszként erre: 48. - Ezazteee)
2013. dec. 4. 19:51
Viszont a kórház ebből fedez mindent, ezt kifelejtetted. Azt is, hogy a szülőszoba tiszta legyen, legyen ágynemű, orvos, nővér, fűtés...
2013. dec. 4. 14:57

komplikáció nélküli szülés esetén a kórház közel 90 ezer forintot kap a háromnapos ellátás után, császármetszés esetén pedig majdnem 184 ezer forintot.Ezen felül a az újszülött ellátása is külön elszámolásra kerül, ami az újszülött súlyától és a szülés lefolyásától, a komplikációtól is függ. Ennek összege legkevesebb 47 ezer forint normális diagnózis esetén, műtét nélkül és 2499 gramm születési súly felett, de ez az összeg akár közel 4 és fél millió forint is lehet, ha a gyerek 999 gramm alatt születik.

Nem csoda, ha nem támogatják. En VBAC-t szeretnék amblánsan, ha megmondom guttát kapnak. Viszont 2 utcányira lakom a kórháztól.

47. d2d5bb5db4 (válaszként erre: 1. - Slikey)
2013. nov. 30. 17:08

Azt mondtad, már szültél. Na, hazamehettél?

Vagy azóta jött rád ez az ambuláns szülés?

46. slikey (válaszként erre: 45. - Martamay)
2013. nov. 26. 22:00
Azt sem. Nem lehet itt semmit sem, amit az ember szívesen megtenne. Csak azt, amiből pénz lesz, persze nem annak akinek kellene is.
45. martamay (válaszként erre: 44. - Slikey)
2013. nov. 26. 14:18
hat igen. :( ez igy van. De mi a helyzet az otthon szulokkel? Azt ""szabad""? Szoval azt tamogatjak vagy mi a helyzet veluk?
44. slikey (válaszként erre: 43. - Martamay)
2013. nov. 26. 13:58
Sajnos Mo. ennyire elmaradott. Külföldön akkor is fizet az egészség pénztár, ha hazamész, itt meg maradni kell(ene), hogy ők kapjanak pénzt.
43. martamay (válaszként erre: 1. - Slikey)
2013. nov. 26. 12:19

Hajnal 2 utan nem sokkal szultem es delutan 5kor mar itthon voltunk a kicsivel. Igaz, 3. gyermekem es nem Mo-on lakunk, de semmi baj nem volt, sem velem, sem a gyerekkel.

Mondjuk nekem az elso gyerkoccel 10 napig kellett bent maradni a korhazban, mert besargult, a masodikkal 4et. De az is jo volt.

42. slikey (válaszként erre: 41. - Carpediem*)
2013. nov. 23. 20:05
Igen a Szent Imrében volt az a bevállalós anyuka, aki elment akkor is, ha senki nem akarta. Én vidéki vagyok sajnos/szerencsére, pedig egyszerűbb lenne a már kijárt úton menni. VIP szobát nem akarok akkor sem ha telne rá, mert mint már írtam nekem nem a szobatársakkal volt gondom, hanem az egész kórházzal. És ez most mindegy melyik, bármelyikben ugyanez az érzés fogott el mindig is. Látogatóba se megyek sehova. Ha már van ez a lehetőség amiről persze senki nem tud, merthát mi az már, hogy valaki élni akar a jogaival, akkor miért ne lehetne kihasználni is? Egy biztos én előre leszervezek mindent és kiállok magunkért aki előtt csak kell !
41. Carpediem* (válaszként erre: 33. - Slikey)
2013. nov. 23. 18:28

Csak nem a Szent Imre kórházról beszélsz, esetleg!

Most hallok először erről az ambuláns dologról, és igazán tetszik.

Főleg mióta szültem már, és kötelezően bent voltunk 3 napot, sőt még haza sem akartak engedni, de mondtam, hogy mi bizony megyünk.

Első babás voltam, oda volt, szó szerint ba...va a gyerek hozzám éjjel nappal, háhhh naponta egyszer lefürdették, de hogy áhh hadjuk, sem megvizsgálni nem vitték, sem jönni nem jött a doki a szobánkba, ennyi erővel mi is inkább haza jöttünk volna.

Főleg hogy nem egyedül voltunk a szobánkban, mert nekem nem volt vip szobára pénzem, és így sem éjjelünk sem nappalunk nem volt.

Köszi ezt a fórumot, jó kis téma végre :)

40. slikey (válaszként erre: 39. - Materia)
2013. nov. 23. 18:17
Máshol fogok szülni, máshová is járok. A véleményem akkor is fent áll.
2013. nov. 23. 12:20

"Úgy gondolom, ha valóban minden rendben megy végig mind velem, mint a babával akkor sokkal de sokkal jobb az, ha otthon vagyunk mind a négyen."

A kulcsszó a "ha". Ezt azonban előre nem láthatod, csak utólag dől el, helyes volt-e a döntés. Kérdés megéri-e kockáztatni.


Slikey, van lehetőséged esetleg másik helyen szülni, mint korábban? Akár másik városban? Mert lehet, hogy egy másik környezethez te is másképpen állnál! Más orvosok, más nővérek, más kórterem. Mit szólsz? :-)

38. slikey (válaszként erre: 35. - Materia)
2013. nov. 23. 12:06
Köszönöm ! Azért attól, hogy ezt itt így leírtam és így is gondolom, természetesen nem mindenenkfelett! Az első nekem is, mint minden anyukának a baba egészsége, boldogsága. De nem gondolom, hogy ezért a saját lelkivilágomat ki kellene tenni mégegyszer egy olyan szakasznak, mint az első fiammal is volt. Egyébként tény, hogy bennem van a hiba, mert az otthonomon kívül nem érzem magam sehol sem biztonságban. Mint egy gyerek, csak én felnőttben. Nem a szobatársaimmal volt a bajom, elvoltam a 6 ágyas szobában. Magával a ténnyel, hogy nekem kötelességszerűen ott kell lennem, mint egy rabnak. Holott nem. Sőt, igazából csupán emiatt nem is akartam testvért, de a sors másképp akarta. Úgy gondolom, ha valóban minden rendben megy végig mind velem, mint a babával akkor sokkal de sokkal jobb az, ha otthon vagyunk mind a négyen. És ez nem azt jelenti, hogy a házimunka és bármi egyéb miatt, nem vagyok én fakír sem és rendmániás sem, pár napig, egy hétig más is el tudja helyettem végezni.
37. 02cc8f2a95 (válaszként erre: 35. - Materia)
2013. nov. 23. 11:50
Na, igen, ez egy gyermekorvos véleménye és szerintem egy terhes nőnek igen fontos, hogy a gyermekorvos véleményét meghallgassa és megfogadja. Nincs ennél jobb válasz a témára.
36. 130454e42d (válaszként erre: 33. - Slikey)
2013. nov. 23. 09:34

Nem neked írtam, hopgy sajnálnád a pénzt.

Nekem semmi bajom az ambuláns szüléssel, de ezt sajnos a politikusok döntik el.

2013. nov. 23. 09:25

Slikey, kérlek ne vedd támadásnak, amit írni fogok.

Segíteni szeretnék neked és a babádnak.

A 72 órás megfigyelés nem véletlenül alakult ki. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az újszülötteknél kialakuló sárgaság mértékét korrekten meg tudjuk ítélni, kell-e fénykezelés például. Ha egy nem természetes mértékű sárgaság nem kerül felismerésre és azt nem kezelik, annak súlyos következményei lehetnek. A gyerekorvos nem véletlenül hallgatja meg a kisbabák szívét hazabocsátás előtt is, ilyenkor korrektebb véleményt alkotni az esetlegesen tapasztalható szívzörejekről, dönteni a szívultrahang időpontjáról, annak szükségességéről. Erre a legalkalmasabb személy egy gyermekkardiológus vagy egy neonatológus. Az anyatejes táplálás beindulását követően vár a gyermekre a PKU mintavétel és hazabocsátás előtt a BCG oltás is. A szintén törvényszerű kezdeti súlycsökkenés is 2-4 nap alatt ítélhető meg, amennyiben a súlyfordulás nem történik meg, keresnünk kell a háttérben meghúzódó problémákat.

Sajnos vannak előre nem látható események az első életnapok során és bár egy édesanya megérzései rendkívül jók, mégsem "szakmai szemmel" nézi pici babáját. Nagyon jó dolog, hogy magabiztosan és talpraesetten állsz a szüléshez és bízol a babádban és valószínűleg nem foglak tudni én sem lebeszélni erről a tervedről. Annyit javasolnék, ha megengeded, hogy jó előre építsd ki az utakat, mindenre legyen "B" terved. Beszéld meg a szülészorvosoddal, a kórház újszülött részlegének vezető orvosával és legyen partner ebben a házi gyermekorvos is!

Gyermekorvosként azt gondolom a lehető legbiztonságosabb helyszín egy újszülött számára a gyermekágy az édesanya mellett, rooming-in rendszerben, minden ami ezen kívül történik már csorbítja a gyerkőc korrekt nyomonkövetését.

Remélem érzed, hogy nem bántani akartalak. Boldog babavárást kívánok neked!

34. 02cc8f2a95 (válaszként erre: 33. - Slikey)
2013. nov. 23. 07:47
Értelek, megértelek, csak a megoldást nem abban látom, hogy rögtön hazamenjetek utána. Több kórházban van mód arra, hogy külön szobát kapj, ahol veled lehet a babád is és a férjed is akár éjjel nappal. Külön fürdőszobával, teljesen felszerelt kis lakosztályok. Keményen fizetős, de szerintem megéri. A többi része, az oké, utána kijár a gyermekorvos stb. de néhány nap pihenés "kijár" még akkor is, ha teljesen ideálisan zajlik le a szülés. Hidd el, az ilyen privát szobában elhelyezettekkel nem beszélnek úgy, mint a kutyával.
33. slikey
2013. nov. 23. 07:30
Egyesek vagy értelmezni nem tudnak, vagy nem látnak tovább az orruknál. Nem,nem sajnálom a pénzt nekem attól nem lesz se több se kevesebb. DE! Szabad ember vagyok, tudom mi a jó nekem és a fiamnak. Többször írtam, hogy akkor megyek el, ha nem lesz semmi gond. Igazából nem véleményt kértem erre, hanem tapasztalatot, de tűröm a kritikát is. A kórházban pedig semmi biztonságérzetem nincs akkor sem, ha ott van a sok fehér ruhás. Sőt. Otthon nyugalom van, saját környezet, emberek akik szeretnek. Igen, nekem ez a fontos és nem pedig az, hogy úgy beszéljenek velem mint a kutyával és bekukkantsanak a szobába. Nem vagyunk egyformák, ki mitől érzi magát biztonságban. Az oltásokról meg annyit, hogy a gyermekorvosnak kell vállalni, hogy beadja a gyermeknek és naponta kijön. Erről papírt kell adnia. Nekem pedig ha bajom van el tudom mondani.
32. 02cc8f2a95 (válaszként erre: 26. - KKala)
2013. nov. 23. 06:58
Ez azért nem ennyire egyértelmű, hogy az édesanyánál senki nem tudja mi a jó a babának... ha csak nem gyermekorvos. Egy emberéletért felel és nem kockáztathatja a kis jövevény életét még ő sem. A sajátjával azt csinál, amit akar.
31. 02cc8f2a95 (válaszként erre: 17. - 130454e42d)
2013. nov. 23. 06:54
Jól mondod, hogy inkább a hüvelyi szülés következményei, persze, többek között, de ide tartozik még a megnyúlt méhszalagok, a nem megfelelően visszahúzódó méh és még néhány egyéb ok miatt szükségessé váló műtét.
2013. nov. 23. 06:02

Én akkor sem értem, hogy miért baj ez a 72 órás időintervallum.

A fiam bekerült egyszer vakbél gyanúval. 1 éjszakát bent töltött másnapra kihoztam és aláírattak egy nyomtatványt, hogy 3 napot töltött bent. Ez persze a kórháznak rizikó, hiszen, ha gond van, akkor emiatt is felelősségre vonhatóak, illetve akár alibivel is szolgálhat ha épp az ember valami stiklit akar csinálni.

Engem nem zavart, hogy megkértek az aláírásra.

29. 130454e42d (válaszként erre: 28. - Ginevra01)
2013. nov. 22. 23:15

A finanszírozáson kell változtatni, hogy az ambuláns szülést is fedezze a tb. Nem az orvosok hozzák a törvényeket, nem a kórház veszi el a lehetőséget, hanem a döntéshozók. Ha nem tetszik tenni kell ellene.

Már sok helyen van különszoba, ahol az apa is bent lehet végig.

28. Ginevra01 (válaszként erre: 18. - 130454e42d)
2013. nov. 22. 23:13

A kórház pedig "elveszi" ezzel azt a lehetőséget, hogy az apa az első naptól ott legyen, meg a tesó is... az mennyivel jobb? azt nem sajnálja senki?


én majd megőrültem 10 évvel ezelőtt, hogy bent kellett maradnom, vasárnap hajnalban szültem, szerda délben otthon voltam, de az elveszett napokat nem lehet vissza hozni


a párom kimaradt az első közös gyerekünk életének első 3 napjából-ez így leírva nem nagy tragédia, de akkor is..


nagyon könnyű és gyors szülésem volt, semmi koplikáció, se gátmetszés semmi-és még is bent tartottak


örök életemre bánni fogom

27. 130454e42d (válaszként erre: 25. - A0c1361e44)
2013. nov. 22. 22:29

Csak egy példa: MRSA-s beteg, elkülönítve, ha a szobába lép valaki beöltözés. Kétnaponta viszik művesekezelésre, végig a folyosókon, liften, stb. Nesze neked higiénia.

MRSA: rendkívül agresszív baktérium, jellemzően kórhzakban tenyészik, a kezelése hosszadalmas, drága, nehéz.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook