Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Almás krémes szelet recept

Almás krémes szelet recept

Az Almás krémes szelet hozzávalói:
Lapokhoz:
-60 dkg liszt
-20 dkg zsír
-20 dkg cukor
-2 tojás
-1 cs. sütőpor
-1 cs. van. cukor
-1 dl kefir
Főzött krémhez:
-2 tojás
-1/2 l tej
-2 cs. van. puding
Rámás krémhez:
-20 dkg cukor
-1 cs. van. cukor
-25 dkg ráma
Almatöltelékhez:
-1,5 kg reszelt alma
-10 dkg cukor
-kk. őrölt fahéj
-maréknyi mazsola
Csokimázhoz:
-10 dkg ét tortabevonó
-5 dkg ráma
-4 ek. olaj


Az Almás krémes szelet elkészítési módja:
A lapok hozzávalóit összegyúrjuk, három részre osztjuk és tepsi hátán sütünk három lapot, 175 fokos sütőben. Az almát a cukorral, fahéjjal, mazsolával megpároljuk, amíg a levét el nem fövi. A főzött krémhez összekeverünk mindent és sűrűre főzzük állandó keverés mellett. A rámás krém hozzávalóit kikeverjük, majd a kihűlt főzött krémmel robotgéppel állandó keveréssel elegyítjük. A sorrend: alul lap, rá a krém, lap, rá almatöltelék, lap, végül csokimáz.

A lapokat nem szabad jól megsütni: épphogy ne legyenek nyersek, mert máskülönben nem puhulnak vissza és morzsalékosan törnek, szelni sem lehet akkor szépen a sütit. Ja, én most így jártam, látszik a képen...
Ez a recept másodéves egyetemista koromból a +lepetés újságból származik. Kicsit változtattam rajta: tejföl helyett kefirt gyúrok a tésztába, a krémhez 15 helyett 20 dkg cukrot adok, mazsolát is teszek az almatöltelékbe. A tetejére porcukor helyett csokimázat rakok, attól ünnepibb.
Legközelebb minimum 3/4 liter tej, 3 tojás, 2 cs. pudingporból főzöm a krémet, mert nagyok a lapok ennyi krémhez.
Annak idején ezt anyósom sütötte és nagyon ízlett, hát ezért készítettem most én is öcsém és dédipapi szülinapjára: nagyon jót szerettem volna nekik... Nagymamám, mikor megkóstolta, jól leszólta: "Ez csak inkább ilyen vasárnapi tészta a családnak..." - humoros a dédimami. Ennél már csak kisfiam megjegyzése volt mulatságosabb: "Anya, legközelebb megpróbálhatnád úgy is, hogy az almát kihagyod, hogy csak krém legyen meg piskóta" - miből lesz a cserebogár...
Egy nappal korábban érdemes összeállítani, hogy a lapok visszapuhuljanak és könnyű legyen szeletelni.
Képe a naplómban a 176. bejegyzésben.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az almás krémes szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook