Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A születési anyakönyvi kivonatra mindenképpen rá kell vezetnie a munkáltatónak az apa szabadság kiadását? fórum

A születési anyakönyvi kivonatra mindenképpen rá kell vezetnie a munkáltatónak az apa szabadság kiadását? (tudásbázis kérdés)


2011. jan. 13. 15:08

:DD Tudtam, hogy kiharcolod az igazad! :DDD

YESSSSSSS! ;DDDD

Jól tetted!!!! :DDDD

22. nani05
2011. jan. 13. 13:11

Ja, bocsánat még egy gondolat!

Most láttam, hogy válaszolt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium:

"A rendelet szerint a születési anyakönyvi kivonatra a munkaidő kedvezmény igénybevételét nem kell rávezetni, hiszen a munkáltatónak arról nyilvántartást kell vezetni, és le kell fénymásolni az anyakönyvi kivonatot. A munkáltatónak e rendelet ismeretében kell eljárnia.

Amennyiben a munkáltató a munkaidő kedvezmény idejáró bért nem biztosítja, házastársa a munkaügyi bírósághoz fordulhat."

Ezzel a témát lezártnak tekinthetjük. :D

21. nani05
2011. jan. 13. 13:05

Sziasztok!

Csak hogy kerek legyen a történet, leírom hogyan fejeződött be. :)

Szóval miután a személyzeti visszaküldte az eredeti születési anyakönyvi kivonatot (ami ugye laminált volt), a Férjecském beküldött nekik egy fénymásolatot a vonatkozó kormányrendelet kivonatával és egy kísérőlevéllel. Na, azóta nem jelentkeztek, viszont a bankszámlánkra megérkezett az apaszabi időszakára vonatkozó távolléti díj. :PPPPPPPPPP

2011. jan. 6. 16:16

Sziasztok!

A 2008-ban született fiam ak kivonatára íratk, de a 2010-ben született lányoméra már nem. Ez biztos valami új rendelet. De jobb is, hogy nem kell küldözgetni az eredetit (sokaknak elveszett) és nem firkálják össze.

Amúgy most mi is az apának járó szabik után érdeklődünk. Nem vagyunk házasok, szerintetek ez nehezít az ügyön.

Lehetne a munkáltató rugalmasabb. Ha anyuka otthon van GYED-en, tuti nem ő fogja kivenni a szabit, hanem apa. Bocsi, h hosszú lettem.

2011. jan. 4. 22:29

Ha a szabit nem is, de hogy melyik szülő a munkahelytől mennyi szülési segélyt kapott, azt a kifizetőhely rá szokta vezetni.

( az enyém is " össze van firkálva" de a gyerekemé is )

2011. jan. 4. 19:01
Nahát nem tudtam, hogy a régiekre (bár se nekem, se tesómnak nem írtak rá semmit...) ráírták, ezért "okoskodtam". Az tuti, hogy most már nem lehet ráírni. Bocs, ha valakit megbántottam volna :)
17. giga455 (válaszként erre: 15. - Nani05)
2011. jan. 4. 17:38
Én 2008-ban szültem, és az enyémre (fiaméra) az egészségbiztosítási pénztár (oda eredetiben kell(ett) küldeni) ráírta a hátuljára, hogy mikor igényeltem a tgyást és a gyed-et. Ha tb kifizető hely a munkáltatód, akkor valószinü ő is ezt szeretné ráírni.
2011. jan. 4. 17:13

Sziasztok!


Régebben mindent ráírtak.

Nekem 14,10és 6 évesek a nagyobbak,az övéken rá van vezetve,

de a pici 5 hónapos ez már nem is olyan anyakönyvi mint a régi,inkább egy oklevélre hasonlít:-),

és erre semmit nem szabad ráírni!

15. nani05
2011. jan. 4. 16:45

Sziasztok!

(Idetaláltam...) Szóval nekem van gondom ezzel kapcsolatban. Igen, valóban a régi anyakönyvikre ráírtak 1-2 dolgot, látom az enyémen is, de ennek már lassan 30 éve! És remélem nem visszafelé fejlődik az ügyintézés menete a számítógép korában...

Az államkincstár honlapján egyébként ez szerepel:

"Figyelem!

A családtámogatási ellátások igényléséhez - az orvosi igazolások, dokumentációk kivételével - elegendő az okmányok másolatát benyújtani.

Továbbra is eredetben szükséges az alábbi iratokat csatolni:

* magasabb összegű családi pótlék igénylése esetében a gyermek tartós betegségét, illetve súlyos fogyatékosságát tanúsító szakorvosi igazolást;

* fogyatékossági támogatás igénylése esetében a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt."

Tehát a családtámogatásoknál már helyből nem firkálnak az eredetire semmit. Miért is kéne, hiszen minden dokumentálva van a rendszerben, így nyilván nem lehet pl duplán igényelni semmit sem.

Az apaszabira visszatérve pedig tényleg a jogszabályban semmi sem utal erre.

Ja! És ha újra kikérek egy sokadik másolatot az elfogadható?? Ha akarom utána kettétépem, az első és eredeti úgyis megvan. Szal nem értem az egészet. :S

2011. jan. 4. 16:31
Bár lehet, hogy az is közrejátszik, hogy a melóhelyem tb és családtámogatási kifizetőhely.
2011. jan. 4. 16:29

Az én gyerkőckém már 6éves, de az övére írtak.

anyasági támogatás fizetve,

családi pótlék igény felvéve,

gyed igényelve,

gyes igényelve.

minden dátumozva és pecsételve.

A sajátomra is van írva mindenféle amit anyu kapott annó.

2011. jan. 4. 16:21

Hű...ez érdekes, mert a kivonatra semmit se írt rá senki azóta se: se az apa szabadságot, se a tgyást, se a gyedet, se a családi pótlékot...ezek ugye mind a gyerek miatt járnak. És már mind megkaptam, mindenhol másolatot kértek postai úton... Még határozatot se kaptam egyikről se.

Az anyakönyvvezetőknek pedig azt tanítják amit lejjebb már írtam...tilos az eredetire írni, csak anyakönyvvezető írhat rá.

A Korm. rendeletben pedig szó szerint le van írva, hogy Másolat kell az apa szabadságához...

Ezek után nem értem a Tb-nél mit írnának rá? Hiszen a munkáltató tartja nyilván, hogy ki melyik gyerek után igényelte az apa fizetését a Magyar Államkincstártól...és nem a Tb-től...

De légyszi írd meg, hogy melyik jogszabály szól erről mert érdekel.

11. éva1951 (válaszként erre: 10. - Enibogar)
2011. jan. 4. 15:13
Hát nem egészen jól tudod. Én TB Ü.i-ként dolgozom és igenis a gyerek eredeti anyakönyvi kivonatára mindent a gyerek jogán járó ellátást fel kell jegyezni /anyasági, TGY,GYES,GYED,stb./, ennélkül nem lehet folyósítani. A másolatát, pedig a munkáltató őrzi.
2011. jan. 4. 14:59

Sziasztok!

Ismét én...bocs a lényeg lemaradt... :))

Szóval végül kaptak egy anyakönyvi másolatot és egy kézzel írt nyilatkozatot, miszerint az apuka a gyerekkel él és együtt neveljük (mivel nagyon biztosra akartunk menni, megkapták az apuka és a gyerek lakcímkártyájának másolatát is bizonyítandó, hogy együtt laknak...de ez nem kötelező, csak már elegem volt a hisztijükből.)

Mert hogy náluk évek óta az eredetit kell beadni és én mért teszek keresztbe...mondom azért mert az anyakönyvvezetők főnöke voltam és tudom, hogy eredeti anyakönyvet kézből kiadni tilos, hogy valaki ráfirkáljon meg pláne...

Remélem tudtam segíteni.

Jaj és persze B.Ú.É.K. mindenkinek!!! :)))

2011. jan. 4. 14:47

Sziasztok!

Nálunk is most volt ebből egy kis balhé...én ezt lobogtattam a férjem munkahelyén, mert ők el akarták venni az eredeti, mondván kérjek másikat :))


305/2002. (XII. 27.) Korm. rendelet


a gyermek születése esetén az apát megillető munkaidő-kedvezménnyel összefüggő költségek megtérítéséről(3) A munkavállaló a munkáltatójának a munkaidő-kedvezmény igényléséhez bemutatja a gyermek születési anyakönyvi kivonat, illetve halva született gyermek esetén a halottvizsgálati bizonyítvány eredeti példányát, és írásban nyilatkozik arról, hogy szülői felügyeletet gyakorló vér szerinti vagy örökbefogadó apa, ezt a jogát nem szünetelteti, nem szüntette meg.


(4) A munkáltató a munkaidő-kedvezmény igénybevételéről olyan nyilvántartást vezet, amely tartalmazza az igénybe vevő nevét, a ténylegesen igénybe vett napok számát, időpontját, a távolléti díj kiszámításának módját, összegét és a számított közterheket. A nyilvántartás mellékleteként a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatnak és anyakönyvi kivonat, valamint a halottvizsgálati bizonyítvány fénymásolatának megőrzése a számviteli bizonylatokra vonatkozó előírások figyelembevételével a munkáltató feladata.

2011. jan. 3. 19:34
Sztem ez hülyeség!Páromnak sem kellett bemutatni az anyakönyvi kivonatát!Neki hitt a főnöke,meg látott is terhesen,lehet ezért nem kérte!De akkor sem hallottam ilyenről......
2011. jan. 3. 19:06

Köszönöm az eddigi válaszokat!

én sem hallottam ilyet, hogy beleírják, hogy kivette az apaszabadságot

mert hogy így nem akarják neki kifizetni!!! Azt mondták, majd akkor fizetnek, ha tudnak írni az anyakönyvi kivonatba!

még ilyet!

6. koxy
2011. jan. 3. 19:02

Szia!

Anno 6 éve, az én párocskám is lelamináltatta, akkor alkohol filctollal írtak rá, de hogy mit, már nem tudom! A 2. lánykám 17 hónapos, de az ő anyakönyvi kivonatára már semmit nem írtak!

2011. jan. 3. 19:02

akkor ezek megőrültek!

vajon köteles egyáltalán bemutatni??

2011. jan. 3. 19:01
Nekünk a munkáltató nem is látta....
2011. jan. 3. 19:01

ugye!?

nekem sem volt ismerős! :-O

lidlbe dolgozik.

2011. jan. 3. 19:00
Hm, én ezt most hallom először..
2011. jan. 3. 18:59

Barátnőmnek kéne segítség!!


a születési anyakönyvi kivonatra mindenképpen rá kell vezetnie a munkáltatónak az apaszabadság kiadását? (lelamináltattam és így nem tudnak mit kezdeni vele)


a válaszokat előre is köszönöm!!!! :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook