Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A rozacea nevű bőrbetegséget ismeri valaki? Hogyan kezeli? fórum

A rozacea nevű bőrbetegséget ismeri valaki? Hogyan kezeli? (tudásbázis kérdés)


25. Lizi55
2014. jún. 16. 06:32
Személyes Ipl és lézer tapasztalataim vannak, 100 000 Ft-om is ráment ,mert bízhattak,de semmit NEm használt, sőt rosszabb lett!
2012. jan. 11. 19:17

Maximálisan egyetértek az összefoglalóddal.


A téma annyiból foglalkoztat, hogy igen sok esetben a rozacea és az azzal kapcsolatban említett szőrtüszőatka között - az esetek egy részében - szoros összefüggés mutatható ki.

A szőrtüszőatka szabad szemmel nem látható. Átlátszósága és mérete miatt csak mikroszkópos bevizsgálással lehet beazonosítani. Rozacea esetén ajánlott ennek a vizsgálatnak a kérése és elvégzése.

Az embernél kétféle szőrtüszőatka figyelhető meg, a demodex brevis és a demodex folliculáris. Nem térnék ki e két típus ismertetésére, az interneten bő szakirodalma áll rendelkezésre. Érdemes utána nézni! A szőrtüsző atka nem azonos a rühatkával, ami ismert kemikáliákkal elpusztítható. A szőrtüsző atka kemikáliákkal nem pusztítható el. Csak a lényegre szorítkozva, egy védő anyaggal zárja be a szőrtüszőt és ez megakadályozza a kémiai szerek bejutását a szőrtüszőbe. Nincs olyan kemikália, amely a gazdaszervezet veszélyeztetése nélkül hatásos lenne. Kutyáknál, macskáknál alkalmazott szerek a humán gyógyításban nem jöhetnek szóba rákkeltő -erősen mérgező hatásuk miatt.

Általában a rozaceás bőr és szemtüneteknél gondolni kell a demodexre.

Mit lehet akkor tenni a demodex-szel? Az ágynemű és a ruházat kifőzése (60°-70°-on), forró vasalóval való vasalása kívül és belül, fokozott személyihygéne stb. A visszafertőződés megelőzése miatt ajánlatos erre fokozottan odafigyelni. Az atka terjedéséhez közvetlen kontaktus kell, -a közös párna, paplan, lepedő stb.- használatától is óvakodni célszerű.

Az atkairtó szerek javarészt vízbázisú, piretrint tartalmazó szerek (rovarölő-szerek). Ahhoz, hogy a szer bejusson a bőr zsírosságát meg kell szüntetni, mert különben lepereg róla. Fürdést követő leszáradás után, sebbenzinnel biztosítani lehet a zsírtalanítást, feloldja az atka védelmi faggyúdugóját. Jöhet a rühirtószer, aminek pontos útmutatását be kell tartani, mert csak úgy hatásos. Sőt ismétlése is ajánlott a demodex életciklusa miatt van/lehet erre szükség.

A sebbenzinnel és a rühatka-ellenes szerekkel ajánlatos óvatosan eljárni, mert ezek hatásos vegyszerek és érdemes minden esetben szakorvossal konzultálni.

2011. dec. 13. 15:49

Hát ennyi ökörséget már régen olvastam.Miért szól valaki hozzá, ha foggalma sincs róla, miről beszél.


Először is: a rozacea nem bőrbetegég, hanem állapot! Elsősorban a genetikai háttér miatt van, de különböző külső- és belső tényezők ronthatnak rajta (dohányzás, forró ételek, italok, fűszeres ételek, időjárás vagy pl a gyomor-bél betegséggei, de általában hormonális)


Több stádiuma van.

1. a bőr csak kipirosodik, majd a pirosság elmúlik.

2.a rossz érreakció miatt a hajszálerek kitágulva maradnak és a bőr tartósan piros.

3. akne rozacea: a bőr gyuladt, pattanás-szerű képletek látszanak rajta

4.rinoophyma (Mint Antal Imre orra) ezt csak sebészeti úton lehet eltávolítani.


Egyes stádiumok nem törvényszerű, hogy követik egymást, az állapot "ugorhat" is.

Nem gyógyítható, de kezelhető és visszaszorítható.


Az akne rozáceát nem vírus hanem atka okozza, ami a megváltozott pH miatt elszaporodik, ha a bőrpH visszaáll, az atkának nincs mit enni.


Nem csak antibiotikummal kezelhető, a Nelly de Vuyst belga termékcsalád érzékeny bőr sorozata megoldást kínál mind a 3 stádium kezelésére.


Elkeseredni nem kell,csak odafigyelni. Egyébként a lézer jó, IPL jó.


De nem szóljon hozzá az akinek gőze sincs róla mi az.

22. syria (válaszként erre: 21. - Ana888)
2008. nov. 1. 17:13
Köszönöm, de már túl vagyok rajta, kordában tartom a rosaceám, a szemműtéttől meg legalább nem kell félnem.
21. Ana888
2008. nov. 1. 17:01
Ó..Nagyon sajnálom!
20. syria
2008. nov. 1. 15:56
Akkor az tutira nem rosacea, mert annak kezdődő stádiumban az a jele, hogy „úgy csinál, mintha pattanás lenne”. Aztán szépen elhatalmasodik, és ha nem kezelik, az egész arc egy merő gyulladás lehet. Én így jártam.
19. Ana888 (válaszként erre: 18. - Syria)
2008. nov. 1. 12:57
Nem gyulladt a bőr csak pici hajszálerek látszanak.
18. syria (válaszként erre: 17. - Ana888)
2008. nov. 1. 11:44
Szerintem az valami más lehet, mert a rosacea a terhességtől nem jön elő, és "csak" az arcon okoz problémát.
17. Ana888
2008. nov. 1. 09:46
Nekem a terhességtől jött ki még több darab a kezemen és a hasamon.
16. syria (válaszként erre: 15. - Varbóc)
2008. nov. 1. 08:25

Molnár Dánielné, nagyon híres kozmetikus, aki saját maga talált fel különböző, gyógynövény alapú, kozmetikusok által használt krémeket, folyékony szappanokat. A feketeszappan is az ő találmánya, csak kozmetikusoknál lehet hozzájutni.

A feketeszappanban ichtiol is van, az határozza meg a színét, meg az elég büdös szagát.

A kemény, Roaccutan kúra után megmaradt kevés tünetemet feketeszappannal tudom kordában tartani.

Ja, és a legújabban tudomásomra jutott információ a rohadt rosaceáról: miatta nem vállalták a lézeres szemműtétem! S mivel ez a betegség gyógyíthatatlan (csak a tüneteit lehet kezelni) örökre lemondhatok a látásjavítás ezen módjáról.

2008. nov. 1. 01:33
Ki az az Ilcsi néni ?
2008. márc. 10. 19:05

Bőrgyógyászhoz kell vele menni. Nekem van egy ismerősöm akinek ilyen betegsége van.

Speciális krémeket és gyógyszert használ.

13. syria (válaszként erre: 11. - Margitnéni)
2007. okt. 9. 08:34
A feketeszappan nem szárít, viszont erősen gyulladáscsökkentő.
2007. okt. 8. 21:20
van egy hydratáló ami jó rá Margitnének már megírtam akit érdekel jelezzen
11. Margitnéni (válaszként erre: 10. - Syria)
2007. okt. 8. 19:49
A Roaccutant általában pattanásos aknés bőrre írják fel. A lányom is szedte, szörnyű volt neki is. Azt még nem hallottam, hogy rosaceára is felírják. Szerencséd van,ha ez tényleg segített! Én is gondoltam már Ilcsi néni szappanjára, de biztos szárít az is, nekem meg így is olyan száraz a bőröm.
10. syria
2007. okt. 5. 12:17
Engem évekkel ezelőtt több hónapig tartó, elég brutális Roaccutan kúrával hozott helyre egy maszek bőrgyógyász, miután az állami által felírt külsődleges szerek nem használtak. Aztán a Lenkei féle közepes vitamincsomag hozott majdnem végleges gyógyulást. Ilcsi néni feketeszappanával verem vissza az időnként megjelenő 1-2 csúfságot.
9. Margitnéni (válaszként erre: 8. - 031d5c7fc0)
2007. máj. 11. 12:25
Igen, hallottam, jó lenne, ha lenne nekem is, sokmindenre tudnám használni, annyi helyen fájok. Konkrétan rozaceára még nem hallottam, hogy használják, de jobban bele fogom ásni magam a témába.
8. 031d5c7fc0 (válaszként erre: 7. - Margitnéni)
2007. máj. 11. 12:21

Hát ez tényleg húzós, nem éri meg.

Nem tudom, hallottál -e már a Bioptr....on lámpáról, azt sem, hogy segít -e egyáltalán, de a Z..ter cég forgalmazza, és tudom, hogy ez a fényterápia az okokat szűnteti meg állítólag.

Azt is hallottam, hogy náluk 3-szor ingyen ki lehet próbálni, hogy tényleg segít -e, érdemes -e megvenned. De ha van ismerőseid körében valakinek, esetleg kölcsönkérhetnéd, hátha.

Egyébként kozmetikusok is használnak ilyet, ők is tudhatják, szokták -e ezt a betegséget kezelni vele.

7. Margitnéni (válaszként erre: 4. - 031d5c7fc0)
2007. máj. 11. 12:15

Szia Timothy64!

Megnéztem a honlapot és a képeket. Ilyen kezelés nálunk, Szegeden is létezik, de nagyon drága, és ami a legnagyobb baj, nem végleges. Lányi doktornő is azt írja, hogy kb. 2 évente 3 4 kezelés. Olvastam, hogy egy kezelés kb. 3-4 alkalomból áll, és a kezelt felület nagyságától függ az ára. Nekem kb. 100-150 ezer Ft lenne. Ezt kellene 2 évente ismételni. Ráadásul azt olvastam, hogy ez a gyulladást még el sem mulasztja, csak az ereket kezeli.

Olyan jó lenne, ha lenne erre is valami megfizethető megoldás, vagy valami bevált háziszer!

6. Margitnéni (válaszként erre: 3. - Ildikó29)
2007. máj. 11. 11:49
Igen, rengeteg antibiotikumot beszedtem már, persze mindig többet-többet, mert már nem használtak. Ha megfáznék pl. nem is tudom mivel gyógyítanának meg, mert már szinte mindegyiken végigmentem. Aztán azt mondta a doki, hogy többet nem ír fel, ennyit tudott tenni.Ahogy abbamaradt az antibiotikum, kb 1 hét múlva megint kezdődött minen előlről, jött a gyulladás, és egyre rosszabb. A kenőcsök semmit nem érnek, mintha nem is kenném.
2007. máj. 11. 11:47

Én ugy tudom hogy ezt egy virus okozza ,metolos rázokeverékkel kell ecsetelni,víz nem érheti.

Antibiotikumot is adhatnak.

2007. máj. 11. 11:45

Margitnéni!


Amikor voltam a bőrgyógyászomnál sok rosaceás képet láttam, ilyen volt, ilyen lett félét.

Ma már egy JÓ bőrgyógyász lézerrel tud rajtad segíteni!

Ha gondolod, Lányi Cecília nevét írd a keresőbe, van honlapja, azt hiszem fent is vannak ezek a képek, telefonon pedig megkérdezheted, mennyibe kerül kb.

2007. máj. 11. 11:40
Ez sajnos egy ekég nehezen kezelhető bőrbete3gség antibiotikumokkal és kenöcsökkel hossszú ideig kell ugyan de kezelhető Hála istgennek nem volt részem benne csak olvastam róla Ildikó29
2007. máj. 11. 11:38
Annak örülnék, ha itt a Hoxán senki nem szenvedne ettől, de ha mégis, osszuk meg a tapasztalatainkat!
2007. máj. 11. 11:36
A rozacea nevű bőrbetegséget ismeri valaki? Hogyan kezeli?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook