A providenttől egy családon belül hány ember vehet fel kölcsönt egyszerre? (tudásbázis)
a thm a jogszabályban meghatározott költségeket és díjakat tartalmazza (a törlesztőrészleteken és a fizetett kamaton túl). persze, a hitelintézetek trükkösek, és "feltaláltak" olyan plussz díjakat, amiket nem kell belekalkulálniuk a thm-be. de ez itt most nem annyira lényeges.
a thm éves kamatot mutat, tehát ha a most felvett pénzed egy év múlva kellene visszafizetned, akkor hányszorosát kellene fizetned az eredetileg felvett pénznek. pont azért találták ezt ki, mert az egyszeri ember nem igazán tudja összehasonlítani (még ha ideje lenne is rá, és számológépe is hozzá) a különböző futamidőket és az arra jutó százalékokat. (mint ahogy itt is látjuk alább)
nem mindegy, hogy adott pénzt MIKOR, mennyi idő alatt kell visszafizetned. Pont, mint ahogy a betéti kamatnál is, ha azt írják, hogy az egy hónapos lekötésedre 10% éves kamatot adnak, az nem azt jelenti, hogy egy hónapra 10e Ft-ot fogsz kapni a 100eFt betéted után, hanem annak kb a 12-ed részét.
nem hittem hogy ez ennyire bonyolult:((
Igen a valódi kamat csak 85%
csakhogy a THM tartalmaz minden olyan költséget ami a törlesztőrészlet visszafizetéséig az adóst terheli.
Pl akár legyen az az ügynök fizetése :P
pont ezt mondom én is, hogy a kölcsön kamata éves.
nem mindegy, hogy a kapott pénzt holnap vagy fél év múlva kell visszafizetned!
most tényleg nem érted, vagy csak direkt értetlenkedsz?
de ezekre providentes kölcsönt felvenni a legnagyobb butaság. inkább tartozzon a fűtést szolgáltató cégnek, az max ráteszi a jegybanki kamat kétszeresét, ez még mindig a tizede annak, amivel a providentes kölcsön kamatozik...
másrészt a fűtési szolgáltató max 2-3 hónap késedelem után kapcsolja ki a fűtést (gázt), de a provident minden héten ott fog kopogtatni, hogy beszedje a pénzt.
jéééézusom! ez ÉVES kamat.
amúgy persze, százalékot bármilyen időszakra lehetne számolni, akár napokra is. csak így elég nehéz lenne összehasonlítani az egyes banki termékeket. a thm-et pont azért találták ki, hogy azoknak is legyen valami kapaszkodójuk, akiknek számológépük nincsen... persze, a thm mutatónak is vannak hiányosságai, de több, mint a semmi.
Bocsánat, én is faluban élek, és magamat is parasztnak hívom (vannak kecskék, tyútyok..). Nincs ezzel a szóval semmi rossz, csak hát sajnos egyeseknek más kép ugrik be a "paraszt"-ról.
A paraszt szót nem a vulgáris értelemben gondoltam, akiket megbántottam ezzel, elnézést!
Szerintem a parasztok nem buták, hanem kitartóak, és nem finnyásak.
A paraszt kimegy fáért a nyakigsárba, hogy be tudjon gyújtani. És begyújt.
Én ebben az esetben elkezdek sírni a konyhában. :D
Egy paraszt ért ehhez (az állatokhoz, a földhöz, az esőhöz, a trakihoz, az életben maradáshoz), de -szerintem ezzel egyetérthetünk- nem várhatod tőle, hogy értse a banki hitelek konstrukcióit...
Így értettem, ezért használtam a "paraszt" szót.
Hát a te szakmád sem lehet fenékig tejfel..
Biztos kell hozzá türelem elég rendesen, meg tolerancia
További ajánlott fórumok:
- Lehet 2 férfit egyszerre szeretni?
- Két férfival egyszerre
- Össze vagyok zavarodva :( lehet egyszerre két férfit szeretni?
- 14 hónapos kisfiúnknál szeretnénk elkezdeni az angol tanítást-tanárhoz hordanánk, másik 2 babával egyszerre. Szerintetek jó ötlet?
- Szó, ami ige és főnév egyszerre. _VÁR_om, hogy _ÍR_j egyet
- Az mit jenethet, ha sűrűn azon kapjuk magunkat, hogy "ugyanolyanok" vagyunk, egyszerre történnek velünk dolgok, már nem először?