Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 14 hónapos kisfiúnknál szeretnénk elkezdeni az angol tanítást-tanárhoz hordanánk, másik 2 babával egyszerre. Szerintetek jó ötlet? fórum

14 hónapos kisfiúnknál szeretnénk elkezdeni az angol tanítást-tanárhoz hordanánk, másik 2 babával egyszerre. Szerintetek jó ötlet? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6 7
196. drnéni (válaszként erre: 185. - Kelenia)
2010. jún. 9. 13:03

A kisgyerekkori nyelvtanítás gyakorlatilag nem létezik. Amit a gyerek folyamatosan lát, hall, azt önkéntelenül utánozza. Az anyanyelvén sem kell "megtanítani", ezt mindenki észreveszi, akinek van gyereke. Egyszerűen hallja egész nap, és kész. Ebben az életkorban az agy ezt a hihetetlenül hatékony tanulási formát alkalmazza, később ez már lehetetlen. Így természetesen, ha a férjünknek más az anyanyelve, és a gyerek azt is mindig hallja, azt is ugyanúgy elsajátítja. Vagy ha valaki olyan szerencsés, hogy megengedheti magának, és felvesz egy idegen anyanyelvű bébiszittert, aki napi több órán át beszél a gyerekhez, az is jó. De direktben "tanítani" kifejezetten roszz (játékos módszer ide vagy oda), mert egy olyan tanulási technikára kényszeríti rá a kisgyerek agyát, ami nem megfelelő ebben az életkorban, beleavatkozhat a természetes tanulásfejlődésbe. Heti 1-2 órától persze nem lesz semmi baja, az csak pénzkidobás. A kicsinek meg épp elég fárasztó az anyanyelv elsíjátítása is. Ez egyébként nem csak a nyelvtanításra, hanem mindenféle tanításra vonatkozik, pl. nem kell a gyereknek kétévesen 40 féle dinót ismernie latinul, amivel valamelyik amyuka egy gekkós fórumon dicsekedett.


És még valami: hiába is taníttatja valaki intenzíven, anyanyelvi tanárral a babáját, elég egy év kihagyás pl. iskolakezdés miatt és kútba esik az egész, úgy elfelejti, mintha sose tanulta volna. Az apukám 6 éves koráig beszélt németül, mert a nap nagy részét sváb rokonoknál töltötte. Utána már nem nagyon járt hozzájuk, és amikor 5-es korában elkezdett a suliban németül tanulni, pont annyit tudott, mint a többiek.


Valaki említette a hangzókészlez elsajátítását, ez is természetesen csak anyanyelvi tanárral lehetséges, és folyamatos gyakorlás nélkül elsikkad. Egyébként a kiejtésnek nincs is nagy jelentősége, inkább csak a távol-keleti nyelvek esetén.

195. Khatif (válaszként erre: 187. - *Pillango*)
2010. jún. 9. 12:43

En nem beszelek egy nyelven sem anyanyelvi szinten, de beszelek ket nyelvet (a magyar mellett), es tervezem a harmadik elkezdeset is haramrosan.


A ferjem holland es anyanyelvi szinten beszel angolul, beszel meg nemetul es franciaul.


Az egyik baratom, aki holland, anynyelvi szinten beszel spanyolul, es magas szinten nemetul, angolul es franicaul.


Az egyik volt munkatarsam, angolul, nemetul, spanyolul,hollandul, franciaul es protugalul beszel.


Az egyik tanarom, aki szinten holland, anyanyelvi szinten beszel angolul es spanyolul, beszel meg lengyelul, torokul, franciaul es portugalul.


Egyikuk sem tanul nyelveket az iskola elott. Megtanultak szepen az anyanyelvuket, azon irni es olvasni. Utana pedig elkezdtek valamelyik nyelvet es szorgalamas megtanultak oket.


Szerintem teljesen felesleges hamarabb tanitani a gyerekeket,ha mindket szulonek ugyanaz az anyanyelve.

Semmilyen lehetosgetol nem fosztod meg, ha varsz par evet.

2010. jún. 9. 08:13
Nem .
2010. jún. 6. 20:13

Szegény kisfiú...ha már most ilyet tervezel vele, majd később nem győz megfelelni a követelményeidnek...mi lesz ha iskolás lesz..?!


Remélem ez is egy kamu fórum:/ egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt valaki komolyan gondolja...

192. haaeen (válaszként erre: 190. - Verebtunde)
2010. jún. 6. 19:11
nekem altalanosban volt egy baratnom, aki a testvereivel folyamatosan nemet nyelvu musorokat nezett es ezerszer tobbet megertettek es jobban is beszeltek nemetul mint mi.
2010. máj. 31. 09:20
? ilyen picinél akarsz nyelvet tanítani? még csak 14 hós? maradjon már gyerek a pici, jó vannak kivételek, h egyik szülő nem magyar v nem itt élnek, de akkor is. Nem fog lemaradni a gyerek, ha ovi végén, v suliba tanulja a nyelvet. egy 14 hós még magyarul se tud teljesen minek megkavarni - bár ti tudjátok. Én nem iratnám be a kicsimet, majd tanul suliban, ott majd elgondolkozok h vigyem e nyelviskolába, v nem. Én suliba tanultam 2 nyelven, jól beszélem és nyelvvizsgám is van, mégsem érzem lemaradottnak magamat bármiért is, mert nem tanítottak anno kisbabaként.
2010. máj. 31. 08:17

Egyelőre még nem tervezek gyerekvállalást, de mivel magam is nagyon szeretem a nyelveket, szeretném a gyerekemet egy kis előnnyel indítani az életben. Viszont semmiképpen sem szeretném, ha az én rossz akcentusomat tanulná el.


Sokat gondolkodom azon, hogyha TV-s meséket (kifejezetten angol-tanítós műsorokat, ill. régi meséket pl. Balu-kapitány, Micimackó... meg sok aranyos mesét össze lehet szedni angol nyelven) kapcsolnék be neki a TV-ben egész pici korától kezdve, vajon megtanulná-e a nyelvet.


Tehát mi csak magyarul beszélnénk vele, de a TV (esetleg CD-ről mese) egyfolytában angolul menne neki. Szerintetek egy idő után tudná a nyelvet fizikai történések nélkül is (tehát nem nyomnám a kezébe a labdát és mondanám, hogy "ball", hanem csak a TV-ben látná). Vagy jelentene neki ez valamiféle előnyt?


Azért agyalok ennyit ezen, mert falun lakunk és itt nincsenek lehetőségek... néhány angol tanár aki még a felnőtteket sem tudja normálistan tanítani...

2009. jún. 22. 12:02

A Helen Doron módszer lényegét itt megtaláljátok: [link]

Magam is jónak tartom, de aki figyelmesen elolvassa az oldalt, láthatja, hogy OTTHON is foglalkozni kell a gyerekekkel és nálam itt van a bibi...ha a gyerek rákérdez valamire és én nem tudok neki segíteni, akkor mi lesz?

188. 95a0f7ade3 (válaszként erre: 187. - *Pillango*)
2009. jún. 22. 11:58

Ugyan nem anyanyelvi szinten, de elég jól beszélem a németet, a férjem majdnem anyanyelvi szinten 2 nyelvet is, ezeket napi szinten használja.

Nem ellenzem a nyelvoktatást a kicsiknél...mindenki maga döntse el, hogyan oktatja, neveli a gyermekét.

Mint írtam egy korábbi hozzászólásban, nálam is nagy volt a lelkesedés, mégis több nyelvtanár és szülő is, (aki járatta már nyelvokatatásra az óvodás korú gyermekét)lebeszélt erről. És egyvalamiben igazuk van. Az Ec-pec-kimehetsz (csak egy példa)mondókát én is meg tudom tanítani a gyermekemnek itthon 2-3 hét alatt, de miért fizessek 800 ft-ot 30 percért? Mert nem nyelvtant tanul a gyerek, nem beszélni, hanem az életkorának megfelelő verseket, dalokat, játékokat, mozgást sajátít el (de ez így is van jól, ez köti le a figyelmét...ha leköti), mint ahogy magyar nyelven is ezt tanulja az oviban.

A falunkban az óvodában 4-5 éves kortól Helen Doron módszerrel tanítják az angolt a gyerekeknek (ezek a szülők beszéltek le).

Mindettől függetlenül tisztában tartom mások véleményét, és aki anyagilag megengedheti magának, tegye, ártani nem árt! Van előnye is persze, a helyes hangsúlyt, kiejtést hallhatja a gyerek, de csak akkor van értelme, ha anyanyelvi tanártól sajátíthatja el.

2009. jún. 22. 08:55
Általában azok az emberek nem mérik fel ennek a fontosságát, akik maguk sem nagyon beszélnek idegen nyelvet. Ha van, aki anynyevli szinten beszél így vagy úgy, mégis ellenzi a kiskori tanítást, az írjon, miért?
186. 95a0f7ade3 (válaszként erre: 165. - Emily)
2009. jún. 21. 11:27

Tökéletsen egyet értek veled. Egy gyerek olyan nyelven válaszol, ahogy szólnak hozzá. A lényeg, hogy anyanyelvi szinten tegyék, egyébként tényleg csak összezavarják szegényt.

Az iskolai nyelvtanítás pedig (ahogy írta valaki)sajnos tényleg nem tökéletes, nyelvtanközpontú, beszélni viszont nagyon kevés gyerek tud = nem tudja használni szóban a nyelvet, nem tudja megértetni magát (ha bekerülne a nyelvi környezetbe, azonnal kiderül, mi a hiba). Illetve 25-30 fős osztályokban nem lehet nyelvet tanítani heti 4-5 (? nem tudom pontosan, mennyi órában).

10 hónap alatt tanultam németül, 5 fős csoportban, heti 16-20 órában.

Bocs, tudom, hogy nem tartozik ide, csak leírtam, a nyelvoktatás nem áll a topon.

185. kelenia
2009. jún. 21. 03:30

En teljesen egyetertek a topic inditojaval, jarassa csak a babat, egeszen biztos, hogy csak elonye fog belole szarmazni. En is azt olvastam, hogy egy gyerek 5 eves kora elott tobb tiz kulonbozo nyelv hangjait tudja megkulonboztetni, ezert erdemes minel hamarabb elkezdeni a tanitast. Raadasul az 5 eves kor elott tanult nyelv az agy teljesen mas reszeben tarolodik, akarcsak az anyanyelv, ezert soha az eletben nem fogjak elfelejteni a gyerekek.. Ez azert eleg nagy elony, nem?

Sokan kardoskodnak az "eleg a tanitas iskolaban" elv mellett, de talan ha mar babakorban az anyanyelvi helyes kiejtest hallana es tanulna, nem beszelne az a maroknyi magyar aki egyaltalan beszel angolul olyan ronda, vaskos "magyaros akcentussal" amit faj hallgatni, olyan csunya..

Amugy meg az iskolai nyelvtanitas -elnezest minen nyelvtanartol- abszolut nem hatekony.. Adott 20 gyerek kulonbozo ertelmi szinttel es nyelverzekkel es egyutt kell tanulniuk. Nincs lehetoseg a beszedkeszseg fejlesztesere, ezert nem tudnak a magyar iskolasok angolul megszolalni, bar irni jol tudnak..

Nagyon fura, hogy pont nyelvtanarok ellenzik a korai nyelvoktatast, pedig az a legidealisabb a gyereknek..Ugyhogy az en gyerekem egeszen biztos, hogy ketnyelvu ovodaba fog mar jarni es meg fogok neki tanitani kozben plusz egy nyelvet.. Szerintem igaz a mondas "annyi ember vagy ahany nyelvet beszelsz"..

Ja, es en iskola elott tudtam mar irni-olvasni (nagyobb tesomtol lestem el,mert erdekelt), nem lettem nyomi, nem lettem frusztralt, nem unatkoztam a suliban.. Es nem kenyszeritettek ram, magamtol tanultam meg... Ennyit errol.. Akkor meg nem fogtam fel kenyszernek, hanem jateknak :D

2009. jún. 20. 18:51

Ha egy gyerekkel otthon nem tudnak foglalkozni (bármilyen nyelvet tanuljon is) nincs értelme 6 éves kor alatt idegennyelvet tanítani neki. Persze megoszlanak a vélemények, nem is akarok senkit lebeszélni róla, de jobb helye is lehet annak a pénznek.:)

Én is belelkesültem, ráadásul a férjem szinte már anyanyelvi szinten beszéli a németet, az angolt is elég jól, és az angol tanár nem ajánlotta.

183. *Pillango* (válaszként erre: 182. - *Pillango*)
2009. jún. 20. 18:17
ahogy magyarul sem érti fél évesen, hogy a "süss fel nap"-ból a NAP egy égitest az égen. De azért egyszercsak tudatosul benne, amikor századszorra hallja más szövegkörnyezetben is.
182. *Pillango* (válaszként erre: 83. - Lindike)
2009. jún. 20. 18:15
úgy, hogy megtanítasz neki száz másikat, valamint beszélsz is hozzá, és egyszercsak heruréka, rájön magától mit jelent.
181. *Pillango* (válaszként erre: 11. - Szanád)
2009. jún. 20. 18:13
szerintem meg a gyerek jövőjére való gondolás, a tiéd pedig egy elég beszűkült látásmód.
180. *Pillango* (válaszként erre: 9. - Mariska777)
2009. jún. 20. 18:11
ha magyarul játszol a gyerekkel, vagy énekelsz neki, vagy mondókáztok viccesen, azt angolul szerinted nem lehet????
179. *Pillango* (válaszként erre: 153. - Panka78)
2009. jún. 20. 18:08
az valóban egy nagyon nemes dolog, hogy a mai világban egy anyuka erre gondol, hogy ennyivel előrébb lendíti a gyermek életét. ha érdekli, fogékony, akkor menni fog. ha nem, akkor később sem lesz csak mininálisan az, és akkor mindegy is, erőltetni nem lehet. de ha érdekelné, akkor meg kell adni a lehetőséget. ugyanez a véleményem a sportról és a zenéről ( a zene nálam kimaradt és szánom bánom, ennyi idősen meg nem kezdek neki:S). olvastál mostanában álláshirdetést? az nem lesz elég a gyerekednek ami majd 10 éves kora után ragad rá az iskolában a 20 fős csoportban.
178. *Pillango* (válaszként erre: 6. - Elviracska)
2009. jún. 20. 18:04

nem veszi hasznát?:D


örülk életére raktározódik a kiejtés, intonáció, akcentus nélkül fog tudni beszélni.

2009. jún. 20. 18:00

angoltanárként én is tartottam foglalkozást 3fős kétéves csoportnak. Énekeltünk, mondókáztunk, két alkalom után értették az olyan utasításokat, mint :ülj le, állj fel, énekeljünk, sétáljunk körbe, színezzünk, rajzoljunk. stb, még soksok másik. megtanuolak alap dalokat, mondókákat, színeket, számokat, állatokat. amikor én kicsi voltam, apukám nekem is énekelt angolul, néha mesélt. Ennyi idősen is érzem a hatását, pedig az nagyon minimásis mennyiség volt...

ezek a kétévesek pedig imádták a foglalkozásokat (játszani gondolom szeret otthon is), szóval ez nem egy iskolai tanóra, hanem egy mókás tudatalatti nyelvtanulás. csak ajánlani tudom.

2009. jún. 19. 14:47

Érdeklődnék ,hogyha elkezdtétek az angolt milyenek a tapasztalatok. Hol tartotok azóta?

Nagyon érdekelne!

175. dozsu
2009. ápr. 14. 12:22

Ez nagyon aranyos oldal, régen volt hasonló, de megszűnt, Lalitha Nursery Rhymes. Ismerted?

Ezt az oldalt Te csinálod?

A British Council-on is vannak nagyon jók.

2009. márc. 15. 14:32
baja biztosan nem lesz tőle.
173. dozsu
2009. márc. 15. 14:13

[link]

Ez nem reklám, hanem egy cikk, egy szakértőtől.

172. Khatif (válaszként erre: 169. - Dozsu)
2008. dec. 5. 20:37

Nem lattam a linket, de meg van.\

Koszonom szepen, majd attanulmanyozom az oldalt.

171. 7130b15964 (válaszként erre: 170. - Dozsu)
2008. dec. 5. 20:36
Én nem tudom, mert még nem vagyok elég "öreg", de majd meglátom, hogy mire lesz elég a 3 nyelv, amit beszélek:D
170. dozsu (válaszként erre: 168. - 7130b15964)
2008. dec. 5. 20:33
Igen Tereza, és ez nem csak száraz felmérés, hanem saját tapasztalat is :)
169. dozsu (válaszként erre: 167. - Khatif)
2008. dec. 5. 20:30

Khatif, a Te eseted nem más, mint ami a világon szinte mindenhol van. Nézz csak körül akár Svájcban akár Belgiumban, de ez csak egy igen kis része a soknyelvű családokból álló világnak. Magyarország nagyon egynyelvű, és idegennyelvelutasító is, történelme és felfogása alapján. A gyerekedet nem fogod bezavarni, mert a helyzeted szerencsés. Te magyarul szólsz majd hozzá, a párod hollandul, és ő benneteket figyelve meg fog tanulni angolul is. Csak ne aggódj rajta és ne várj el tőle semmit. Legalábbis ne éreztesd az elvárásokat. Lentebb ajánlottam egy blogot, nem akarom mégegyszer kiírni, mert olvasom itt fenn, hogy nem lehet. Pont Neked való. Ha nem is maga a blog, a kommentjei mindenképpen.

A szakemberek véleménye megoszlik ez ügyben itt MO-n, de esetleg kérdezz meg egy olyan pszichológust, aki nem MO-on, hanem más többnyelvű országban nőtt fel, vagy dolgozik.. ,mondjuk Belgium :)

Nem ítéltél el, legalábbis nem hiszem, hogy Te voltál, csak általában írtam, hogy az ellenzők ezt a fajta tanítást legalábbis gyerekkínzó eljárásnak szokták titulálni.. Na meg az anyákat... Mintha én a gyerekemnek rosszat akarnák.

Leginkább azok, akiknek fogalmuk sincs róla.

Vagy méginkább azok, akik tévé elé ültetik a gyereket, csak hogy egy kicsit ne kelljen foglalkozni vele, meg nagyon fontosnak találják a bölcsit is, mert az kell a gyereknek... Na, nem azt mondtam, hogy itt ilyen anyukák vannak, dehogyis, csak az én környezetemben sajnos általában az ilyenek szoktak ítélni....

168. 7130b15964 (válaszként erre: 162. - Dozsu)
2008. dec. 5. 20:03
Arról nem is beszélve, hogy ha több nyelven beszél valaki, azzal edzi az agyát. Sokkal könnyebben tanul mást is, szellemileg tovább marad friss.
167. Khatif (válaszként erre: 165. - Emily)
2008. dec. 5. 20:02

Na en pont nem igy tapasztaltam. Az egyik rokon kislanya is ketnyelvu spanyol es holland es olyan nyelven beszel,amilyen kedve van, nem szamit, hogy te, hogy szolsz hozza.


Doszu en nem iteltelek el, jogom se lenne hozza, mindenki ugy neveli a gyereket, ahogy akarja, ez senki masra nem tartozik.

Mellesleg en utana olvastam a dolognak, mert engem erint a kerdes en magyar vagyok a parom holland es angolul beszelunk otthon es ugy nezki a nyaron jon a Picur. Szoval el kell dontetunk ezt a nylevi kerdest nekunk is. Amit leirtam lejebb en pl tobb pszichologustol es nyelvszakertotol hallottam. Te pont az ellenkezojet olvastad/tapsztaltadat.


legalabb tudjuk, hogy egyszerrre ket teljesen ellentetes nezet van errol meg a szakemberek koreben is.

1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook