Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » A média hatása gyermekeinkre cikk

A média hatása gyermekeinkre


A mai rohanó világban egyre több az olyan szülő, akinek nincs ideje gyermekével foglalkozni. Van egy nagyon rossz szokás, amit kialakítottak a családok, ami az, hogy a gyereket a tévé elé ültetik, mondva így legalább csöndben van. Ez a legkézenfekvőbb, legolcsóbb ,,bébicsősz", ami mindig rendelkezésre áll.
A média hatása gyermekeinkre

Nagyon sok hátránya van a gyermekekre nézve a televíziónak. A főműsoridőben sugárzott show-műsoroknak közös jellemzője az ízetlenség, trágárság, nyílt szexualitás, durvaság és agresszió, melyet gyermekeink magukba szívnak.

Pszichológusok szerint a televízió testileg és lelkileg is tunyává változtatja a gyermekeket.


Egy megdöbbentő adat szerint egy gyermek 15 éves koráig 13000 gyilkosságot lát a képernyőn. A híradók hírei nagyonsok esetben álságosak:ha éppen nincs semmilyen katasztrófa, a média szakemberei tesznek róla, hogy régebbi hírek felelevenítésével sokkolják a közönséget, amely életkortól függetlenül depresszív hatással van a nézőre.


A kutatók szerint az erőszakos cselekményeket látva a fiatalok eltompulnak, és a borzalamakat egy idő után normálisnak tartják, és fennáll a veszély, hogy a látvány életre kel.


Megfigyelések szerint a mai gyermekek ingerküszöbe egyre magasabb. A kezdetben elborzastó jelenetek idővel beépülnek a mindennapokba és az érzelmekre már nem hat. A gyermek az alapértékeket a médiából veszi át, és a hiányos erkölcsi értékek miatt semmit nem képes azokból visszautasítani, teljesen befogadóvá válik a rosszra. Az élményeivel magára maradt gyermekek rabjai lesznek a médiának, abból táplálkoznak, azon nőnek fel.


A lelki szennyezés ellen ugyanolyan határozottan fel kell lépni, mint a természeti pusztítások ellen.

A probléma nem elsősorban a médiával van, hanem a családokkal, a média csak fokozza azt.

A kiegyensúlyozott családdal rendelkező gyermekekre kevésbé hat a média romboló hatása, mint azokra a gyermekekre, akiket SZÜLEIK GYAKRAN AZ ELEKTROMOS BÉBICSŐSZ GONDJAIRA BÍZNAK.


A SZÜLŐK LEGFONTOSABB FELADATA AZ, HOGY ÁTADJÁK ÉRTÉKEIKET A GYERMEKEIKNEK!

Ha a gyermek a szüleitől a televíziózás szokását lesi el, akkor nem várhatjuk tőle, hogy olvasson, sportoljon, hasznos elfoglaltságot találjon magának.


A GYERMEKET CSAK A GONDOLKODÓ FELNŐTT TUDJA MEGVÉDENI A LELKI ÉS SZEMÉLYISÉGBELI SÉRÜLÉSEKTŐL!

A gyermekeket meg kell óvni a média káros, személyiségromboló hatásától, nagy figyelmet kell fordítani a családnak a nevelő, megtartó hatására.


Ha azt akarjuk, hogy gyermekeink egészséges lelkületű felnőttekké váljanak, meg kell óvnunk őket a média testi, lelki romboló hatásától.
Írta: 87955845cd, 2006. május 31. 10:17
Fórumozz a témáról: A média hatása gyermekeinkre fórum (eddig 18 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook