Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága fórum

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága

30. bb23ebc0ae (válaszként erre: 25. - Nati0220)
2011. máj. 19. 13:17
Naná, hogy ingyenes a kezelés. Nem is tudná kifizetni senki. Nem véletlenül ad az egyik őssejtbank 50 millió forintot annak, aki küldöldön akarja a kezelést elvégeztetni. Biztos kiszámolták, hogy ennyibe kerül.
29. bb23ebc0ae (válaszként erre: 26. - Egypt)
2011. máj. 19. 13:15
a testvéreknél csak 25% a HLA egyezés esélye
28. egypt (válaszként erre: 19. - Puli1)
2010. dec. 18. 21:20

Daganatos betegségeket gyógyítanak vele. (csontvelőátültetés)

Sajnos hiába egészséges az egész család, ez bárkivel előfordulhat. Ilyenkor a saját, tárolt őssejt a legjobb, másé sosem olyan jó, és nem is biztos, hogy a nemzetközi adatbázisban találnak megfelelőt.

27. egypt (válaszként erre: 16. - Zsandrea)
2010. dec. 18. 21:18
Összekeveritek a dolgokat. Amit Kínában csinálnak, az egész más, mint a csontvelőátültetés, aminél a legjobb, ha köldökzsinórvér őssejtet használnak.
26. egypt (válaszként erre: 25. - Nati0220)
2010. dec. 18. 21:16
Ha a testvérnek jó, tehát ha megegyezik a HLA típus (50% az esélye), akkor a testvérnél ugyanolyan hatékonysággal használható.
2010. dec. 18. 21:13

Én a Babamagazinban pont pozitív cikket olvastam az őssejtekről, és ott az is le volt írva, milyen típusok vannak. Amit a köldökzsinórvérből lehet levenni, az biztonságos.

Valaki írta itt korábban, hogy bárkié jó lehet - ez nagy tévedés! A levett vér biztosan csak a babának jó, és jó esélye van még a közeli rokonoknak pl. tesónak, de ott már nem 100%.

Csak a tárolásért kell fizetni, nekünk 350e-be került (Ft), kérhettük volna részletben, úgyis ugyanannyi lett volna, de mi már előre összegyűjtöttük. Éves díj nincs.

A gyógykezelés ingyenes. Lehet, hogy régen máshogy volt, de most biztos ingyenes, mert egyik régi osztálytársamat is gyógyították, itt Pesten.

24. fogi1 (válaszként erre: 23. - Kivancsibabavaro)
2010. nov. 14. 09:38

Nézd, szerintem ez egy olyan döntés mint amikor valaki biztosítást köt mielőtt síelni megy.

Ha nem történt baleset, miután hazaérkezik örömmel összetépi a papírokat. Ha van egy ilyen tárolásod, akkor tudsz vele segíteni ha kell, ha meg nincs rá szükség akkor vagy szerencsés!

23. kivancsibabavaro (válaszként erre: 22. - Vtimcs)
2008. okt. 23. 12:02

Sziasztok, teljesen új vagyok ebben a "társaságban", és még a babazásnak is csak "nagypn nagyon szeretném már" szakaszában vagyunk, de .... őssejtek, Kismama.hu.... miért higgyek nekik jobban, mint bárki másnak, akár orvosnak, akár barátnőnek, akár az őssejtes cégek szakéetőinek / orvosainak?


Higgyek a Kismamanak vagy akár a Babamagazinnak? Sokat forgatom (nem mintha ettől sikerülne a baba:(), de egyre gyakrabban látom azt, hogy hol ezt, hol azt mondják, akár teljesen ellentétes véleményekbe is beleütközök....és felmerül bennem jók ezek a lapok?


KINEK HIGGYEK??

22. vtimcs
2008. okt. 10. 18:10
Augusztusban született a kislányunk, mi levetettük a köldökzsinórvért. A cikket most olvastam, amit t.erika javasolt, de ezután is a levétel mellett döntenénk. Szerintem ezzel a szülők egy esélyt adnak gyermeküknek,hogy bizonyos betegségekből meggyógyuljanak.
2008. júl. 2. 21:45

Sziasztok!


Ezt érdemes elolvasni mielőtt valaki úgy dönt, hogy rászánja magát!


[link]


Én ezután a cikk után döntöttem úgy, hogy mégsem akarom.

20. kristan (válaszként erre: 16. - Zsandrea)
2008. júl. 2. 12:36

Magyarországon kb. 300 beavatkozást végeznek őssejttel, sőt kevesen tudják, hogy régebb óta végzik, mint a fagyasztásokat itthon.


Ami meg a másik - biztosítást is úgy fizet az ember, hogy abszolút kétes lesz-e rá szüksége és mégis fizeti, mert úgy nagyobb biztonságban érzi magát.

19. puli1
2008. márc. 24. 00:11

En Amerikaba fogok szulni,kb 2 honap mulva.Megkerdeztem az orvosom mi a velemenye errol az egeszrol,itt kint?!!

AZt mondta>Nagyon draga,mivel 350.000 forintnyi dollrba kerul es utanna evente 30.ooo csak a tarolasi koltseg.20 evig taroljak ha akarod tovabb.

Azt mondta szerinte igazabol nincs nagy szuksegunk ra,mivel egeszsegesek vagyunk mind a ketten,es a pici is.Azoknak ajanlott akiknek a csaladjaba voltak nagyon beteg emberek,olyan betegsegek amik sajnos oroklohetnek...

Meg nem tudnak olyan sok betegseget gyogyitani vele,folyamatosan kiserleteznek.

Ha barmikor szuksege lesz ra valakinek,akkor is lehet donor,mert barmelyik ujszulot vere jo,nem csak a sajat babae!Ugy valoszinu dragabb ha venned kell mastol mert te vagy a donor,de meg mindig itt ez a lehetoseg hogy mastol kapj!

Igazabol mikor bementem a rendelojebe en 100 szazalakig akartam,aztan o nem is beszelt le rola,de valahogy lattam rajta hogy o ezt nem tartja igazan fontosnak.Nem tudom,meg gondolkodom rajta mi legyen??!

18. Lobokaaaa (válaszként erre: 15. - Zsandrea)
2008. jan. 3. 11:35
Sya.Én biztos hogy lefogom vetetni Őssejtet a pici köldökzsinorjárol.Neked lennék levetném!De te tudod.
2007. nov. 23. 09:10
Ellenben a picim egészsége nekem minden pénzt megér. Szóval tanácsot szeretnék tőletek kérni!
2007. nov. 23. 09:09
Jelenleg ha jól tudom Magyarországon az ilyen jellegű gyógyításra nincs lehetőség, így a gyereket Kínába, vagy Japánba esetleg Amerikába kell kivinni. Ha levetetjük akkor az is ki kell szállítani. Ami megoldott már? Szóval úgy érzem, hogy 300.000,- Ft kiadni egy kétes dologért, nagyon meggondolandó.
15. Zsandrea (válaszként erre: 11. - Image13)
2007. nov. 23. 09:06

Szió!


Most töprengünk a férjemmel, hogy érdemes-e levetetni. Úgy érzem, hogy nagyon sok a "ha" a kérdésben. Szeretném kikérni a véleményedet.

2007. ápr. 13. 23:39
MI a férjemmel nagyon szerettük volna eltetetni a kicsnk KZSV-ét, de a dokim lebeszélet róla- azt mondta, hogy inkább tegyem el évente azt a rengeteg pénzt a gyereknek egy bankba, minthogy egy ilyen bizonytalan vállakozásba fognék. Kidobott pénz! Átgondoltam és azzal győztem meg magamat - hgoy ha mégis félre tetetném a kicsi KZSV-ét és történetesen megbetegedne, akkor sem mennék sokra az őssejtekkel, mert a gyerek gyógykezelését nem tudnám kifizetni!
2007. márc. 15. 02:27

Kismama teendői - Köldökzsinórvér bank


1. Konzultáció a szülész orvossal


2. A terhesség 30-32. hetében (vagy annál később) vérlevétel szükséges a háziorvos, vagy szülész orvos által (esetleg helyi, megyei ÁNTSZ-ben, egyéb laborban) a következő vírusokra tekintettel:


HIV

Hepatitis B

Hepatitis C

Syphilis

Cytomegalovírus (– IgG és IgM érték!)


3. Ha megérkeznek a leletek /vagy kaptak igazolást, hogy a vérlevétel megtörtént utána jön a szerződéskötés!


4. Szerződéskötéshez szükség van:TAJ kártyára

Személy igazolványra

Leletekre

Összegre, attól függően melyik fizetési lehetőséget választják


5. Szerződéskötéskor adjuk át a köldökzsinórvér gyűjtő szettet, amiben a minta szállításra kerül !


A legfontosabb,hogy elötte egyeztess a szülész orvosoddal,hogy hajlandó e leveni a köldökvért,mivel sok helyen tiltja a kórház vezetősége ezen a tevékenységek végzését az orvosoknak.

2007. márc. 15. 01:59

A köldökzsinórvér eredetű őssejtek legnagyobb korlátja, hogy a levett 40 cm3 őssejtet csak kb. 40 kg-os testsúlyig lehet használni. Az USA-ban egy cég szabadalmaztatott egy olyan eljárást (szelektív amplifikáció), amelynek segítségével az őssejtek száma növelhető. 2003.-tól kezdve már tesztelik klinikumban is az eljárást, és a rendelkezésre álló eredmények eddig bíztatóak. Japán kutatók is kidolgoztak hasonló eljárást az őssejtek számának növelésére.

Ergo!A szülésnél levett mennyiséget max 40 kg testömegü gyermeknél lehet felhasználni.Az böven 20 éven belül lesz.Utána már csak a fentiekben említett dusítással lehetséges használni,amit egyenlöre még csak USA - Japán-Kína végez igen komoly összegekért.

De a bajban kit érdekel a pénz!!

Csak a pontosság kedvéért írtam le a fentieket,hogy tisztában legyenek azzal a ténnyel,hogy a felhasználása is manapság még nagy összegekbe kerül.

Remélem 20 éven belül már ugy használják az őssejtet,mint manapság bármely rutin kezelést.

Szomorú,hogy manapság már az egézség pénz kérdése!!!

11. image13 (válaszként erre: 8. - Ijudit)
2007. márc. 15. 01:43

Már a költség takarékos megoldást alkalmazzák.

A cégek 90 %-a itt tároltatja hazánkban,csak a magas bekerülési összeg miatt van ez a külföldön tároljuk duma.

Az alábbi cikket a neten megtalálhatod te is!

"A fagyasztott köldökzsinórvérből származó őssejt minták tárolását a nemzetközi előírások (NETCORD) alapján és a BAZ Megyei kórház Gyermekhematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának (GYECSO) szakmai felügyelete alatt végzi. A GYECSO nemzetközi akkreditációval rendelkező szervezet. A fagyasztás és tárolás folyamatára az Intézet 2005-ben kapta meg Magyarországon először az MSZ EN ISO 9001:2001 szerinti minősítést. Az Intézet minden tekintetben megfelel az EATB (European Association of Tissue Banks) által felállított standardoknak, valamint tagja a tagja az Családi Köldökzsinórvér Bankok Európai Szövetségének (European Association of Family Cord Blood Banks, EAFCBB"

10. dobos
2007. márc. 6. 14:49

Szerintem nagyon fontos lenne.Mai tudomány szerint

sok mindent tudnak vele gyógyítani.

2007. febr. 21. 22:27

Sziasztok!

Arról mit tudtok, hogy esetleg családtag, vagy rokon is felhasználhatja az őssejtet? És tényleg mi van 20 év után?

Mi most nagyon gondolkodunk, igaz még nem jártam teljesen körbe a témát! ( júniusra vagyok kiírva, addig csak eldöntöm)

8. ijudit (válaszként erre: 6. - Image13)
2007. febr. 21. 20:38

Én a közel négy évvel ezelőtti állapotról tudok írni, most nem tájékozódtam mi a valós helyzet.

2003 ban a magyarországon levett köldökzsinórvért két felé osztották és földrajzilag is 2 különböző helyre vitték, ami mellesleg földrengésbiztos. Az egyik Franciaországban volt, a másikra nem emlékszem., ha szükség lett volna a vérre, a tárolást végző cég 24 órán belül abba a kórházba szállította volna, ahova kéred. A 300 ezer forint nagyobbik része nem marad magyarországon, hanem a tárolást végző külföldi cég kapja meg. A magyar KFT. csak a mintavételhez szükséges eszköz és a kiszállítás árát tartja meg magánál.A 20 év is azért 20 év mert ennyi ideje van már Ún tárolási próba arra nézve, hogy a 20 évre lefagyasztott vér felhasználható minőségű. Az idő letelte után sem dobják ki a mintát, hanem újabb összeg megfizetése után tovább örzik de elveszik a garancia. Ez volt akkoriban.

7. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 4. - Gandi76)
2007. febr. 6. 23:39

Remelem segiteni fog a fiucskan a levett ver!

Tenyleg nem tudhatja senki, vajon szukseg lesz-e ra, megis milyen jo, ha szukseg van ra es van!

2007. febr. 6. 23:18

Nagyon jó dolognak tartom a KZSV levételét,de mi a garancia arra,hogy 20 évig nem szünik meg a cég?

Ugyanis állami garancia nincs rá!Szerződésben sem vállalnak felelöséget,hogy a jog utod kötelezve lenne a szerződés betartására,ergo ha már telített a tárolási kapacítás és nagyobb összegbe kerülne a fejlesztése,akkor elég csak céget cserélni és futhat mindenki a pénze,illetve az őssejtje után!!Perelni is lehet,csak nem lesz kit!300 000FT/FŐ az komoly összeg!Sajnálattal,de én nem merek 20 évre megbízni egy Magyar vállalkozás sikerében sem. Tekintsünk vissza egy kicsit,hogy mennyi 20 éves magyar cég müködik jelenleg?Pedig én is szerződnék akár az ördöggel is gyermekem egészségéért,de ez sántít nekem.

5. ijudit (válaszként erre: 4. - Gandi76)
2006. dec. 17. 20:07
Nem is tudtam, hogy ott is van erre lehetőség.
2006. dec. 17. 08:31
Az én kisfiam köldökvérét a László kórházban örzik. Mivel a középső fiam rákbeteg, ezért ingyen tárolják. Ha már semmi nem segíthet akkor megkaphatja ő is a testvére köldökvérét. Ezt elég bonyolultan írtam le!:) Lényeg a lényeg, ha baj van a kicsi köldökvére megmentheti a középsőt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ez olyan mint egy biztosítás!! Aki teheti mindenképpen éljen a lehetőséggel!
2006. dec. 17. 04:36
Csodálkozom, hogy másnak nincs véleménye. Azért gondoltam, hogy leírom a tapasztalataimat, hátha másnak segít a döntésben.
2006. dec. 7. 22:04
2002-ben voltam terhes a fiammal és mivel az én és a férjem családjában is súlyos betegségek vannak, úgy gondoltuk, hogy a születendő gyermekünknek baj esetén a legnagyobb ajándékot akkor adhatjuk, ha levetetjük szüléskor a köldökzsinórvért. Szerződést kötöttünk a cikkben említett céggel, és rögtön, még a teljes összeg kifizetése előtt megkaptuk a mintavételhez szükséges csomagot. Vért vettek tőlem, és négy betegségre megszűrtek, amit a terhesség során az állami ellátásban nem vizsgálnak. Részletesen elmagyarázták, hogy mi miért és hogyan történik.A fogadott orvosommal megbeszéltük azt az igényünket, hogy a születéskor vegye le a köldökzsinórvért.( ő már korábban is csinált ilyet és csak annyit kért, hogy jelezzük előre -ezta a kérésünket. a szülészeti osztály vezetőjének. Sajnos a szülés alatt komplikációk léptek fel és mivel mindketten életveszélyes állapotba kerültönk, az orvosoknak nem volt ideje a mintavételre. Mikor túl lettünk a nehézségeken férjem jelezte a cég felé hogy a mintavétel elmaradt.Kértünk ugyan egy igazolást a kezelőorvosomtól, de mikor a férjem felment pestre, probléma nélkül azonnal, kézpénzben egyben visszaadták a befizetett pénzt és csak a mi hogylétünk felől érdeklődtek. Én csak pozitív dolgokat tudok mondani róluk. Végig nagyon kedvesek és korrektek voltak. Úgy gondolom, hogy akik megtehetik, még esetleg részletre is érdemes kérniük a szolgáltatást.
1. Hoxa
2006. dec. 7. 09:25
A fogantatáskor az ondósejt és a petesejt egyesülésével létrejön a magzatkezdemény, melynek osztódásnak induló sejtjeiből még minden sejt- és szövetfajta kialakulhat. A magzati fejlődés döntő jelentőségű állomása a tizenötödik nap, amikor e "mindenre-képes" sejtekben a genetikai anyag (DNS) más-más szakaszai lépnek működésbe, melynek eredményeként a sejtek differenciálódni kezdenek. A magzati fejlődés során azonban megmaradnak olyan sejtek - multipotens szöveti őssejtek - is, melyek bizonyos mértékig megőrzik "mindenre-képességüket".

Ugrás a teljes cikkre: A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének fontossága

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook