Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A cumi mint kábítószer? fórum

A cumi mint kábítószer? (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A cumi mint kábítószer?

12. winny
2009. dec. 21. 14:41

Ez így ebben a formában nem igaz!

Ha valami baja van a gyereknek nem lehet cumival rendezni.

2009. febr. 15. 16:11

Érdekes a cikk.

Két fiam van. Az első átköpte a cumit a franciaágyon. Sosem kellett neki. A kicsi viszont cumi-függő. :S

Igyekszem elvenni amikor lehet, de ha fáradt akkor követeli. Mi sokat utazunk autóval, így ilyenkor jó szolgálatot tesz...

Még nem bujt ki minden foga, arra gondoltam ha kijön az összes, akkor elveszem tőle.

2008. okt. 8. 15:47

Nos! Ranschburg Jenő Szülők könyve c. könyv A cumi című fejezetből idézek: "Bevallomm hosszú évekig megrögzött ellensége voltam a gumicuminak. .... Ma inkább úgy gondolom: a cumi semmivel sem rosszabb más lehetőségeknél, melyek a fáradt, kimerült - vagy éppen a túlságosan izgatott - gyermek nyugalmát szolgálják."


Véleményem szerint a csecsemők szeretik, ha van valami a szájukban, így elégítik ki a szopóreflexüket és így ismerkednek meg különféle tárgyakkal is. Ha az alapvető igényeit kielégítettük és még mindig sír, ha elfogadja a cumit, akkor csak szopni szeretne, és egy nagy látványos sóhajjal megnyugszik. Ha nem fogadja el a cumit, akkor nem azért sír, mert szopni szeretne, hanem mert valami más baja van.


Inkább a cumit tegye tönkre, mint a bőrét a kezén. Ha sokat szopják az ujjukat, a bőr megkeményedik, kiszárad, viszket, esetleg elfertőződhet, és akkor aztán lehet sírás-rívás. A körmével se jó, ha belül felsérti a száját, mert amíg megtalálja az ujját, addig eltelik egy-pár hét ügyetlenkedéssel, és akkor tényleg sír, ha belül vérzik a szája.


Az a lényeg, hogy ne tömjük mindig bele a szájába a cumit, hallgassuk meg, miért sírhat. Az anya tudja, hogy mikor mi a baja a gyereknek, azt is megtanulja, mikor kell a cumi neki és mikor vágyik valami másra.

2008. márc. 28. 21:19
MEKKORA HÜLYESÉG, HOGY LENNE AZ!
2008. márc. 27. 17:09
Biztos igaza van, csak utána izgulhatunk,vajon mikor szokik le az ujjszopásról.:-)
2007. dec. 30. 15:05

Mi csak alváshoz használjuk a cumit!

Érdekes cikk,de nagyon sarkít szerintem! És hülyének nézik az anyukákat! Bár lehet hogy vannak ilyen anyukák is!

2007. dec. 30. 05:53

mióta kibujt a foga, azóta "használja" a cumit.

De csak mikor ő úgy érzi, inkább játszik vele :)

2007. dec. 29. 22:21

Sziasztok!

A kislányom 11 hónapos és nemcsak hogy nem cumizik, de már két-három hónapja cumisüvege sincs. Igazából sosem cumizott kb. két hónapos koráig az autóban és a babakocsiban, de kizárólag akkor ha toltam a babakocsiban vagy mentünk az autóval, ahogy megálltunk kiköpte a cumit. Nem is nagyon eröltettem a dolgot. Szóval se cumi, se cumisüveg!

2006. júl. 24. 11:33

Én úgy terveztem, hogy a gyerekeim nem fognak cumit kapni. A kislányom azért kapott cumit, mert már mindkettőnknke kínlódás volt az első pár hétben, hogy folyamatosan szopizott. Egyikünk sem tudott aludni, de mivel éhes nem volt, csak szopizni akart, a mellemen is csak sírt, mert a tejci már nem kellet neki. Ekkor vettem neki cumit. Csak éjszakára kapta meg, persze ettől függetlenül ha felsírt, sose a cumival nyugtattam. A cumi ellenére mindíg igyekszem megkeresni, hogy mi lehet a sírás oka, de ettől függetlenül elalváskor, vagy nyűgös napokon jó szolgálatot tesz a cumi. Lili egyébként most lesz 8 hónapos és nem mondanám, hogy az értelmi fejlődése lemaradt volna a többi hasonló korú gyermektől. Sőt. Folyamatosan gügyög, és játszik, mászik, már fel is áll, és nagyon jól lehet vele "beszélgetni", a cumi is ritkán kerül a szájába, leginkább úgy tekinti mint a többi játékát, játszik vele, és néha bekapja. Ami azért praktikus egy ilyen örökmozgó esetében, mert ha játék közben a szájában va, biztos nem vesz semmi olyat bele, ami nem oda való. Ezért véleményem szerint a cumival is lehet "okosan" bánni, ,és cumi nélkül is lehet rosszul nevelni egy gyereket.

Mindettől függetlenül, ha lesz még kisbabám, megpróbáljuk elkerüln a cumi használatát.

2006. jún. 7. 17:56
Na, most látom, bocsánat, hogy van már ilyen fórum: hogyan szoktassuk le gyerekünet a cumiról.Illetve tudásbázis. :-)
2006. jún. 7. 17:52

Érdekes cikk... Az én gyerkőceim mindketten cumiztak, de nem volt gond, igaz, nem is nyomtam a szájukba lépten nyomon, így egyéves koruk körül (talán még hamarabb, nem emlékszem) szépen maguktól elhagyták. De ismerem a javasolt "módszer" másik oldalát is, mindkét sógornőm kisfia nagyon sokáig szopta az ujját. Így az egyikőjük a második babájának cumit adott , amit ő is pont olyan gyorsan "letett" magától, mint az enyémek. Ezzel nem azt akarom írni, hogy tizenévesen ujjat szopni baj, nem az én posztom megítélni, csupán leírtam, hogy ilyen is van, nyilván ez a másik véglet. Biztosan mindkét "módszernél" meg lehet találni az arany középutat.

Egyébként nagyra tisztelem Ranschburg professzort, volt szerencsém személyesen is találkozni vele, elbűvölő személyiség! :-)


Más: annak idején az én cumimat a "pipi vitte el": anyukám szétszedte, és csak a szilikon részét tartotta a kezében, persze én ezt nem tudtam, és mutatta a tyúkoknak, hogy: "látod, pipike, ez a nagykislány még mindíg cumizi, és ugye a tyúk az egy olyan jószág, kíváncsi, kikapta acsőrével anya kezéből a "cumit", és elszaladt vele. Tehát elvitte a pipi. Így "szoktam" le én. :-)

Kíváncsi vagyok, más hoygan, illetve a gyerkőcöt ha kellett, hogy lehetett "rávenni" erre?

2006. jún. 7. 11:06
Csecsemőkorban a száj a gyerek vezető érzékszerve a (pszichológiában orális periódusnak nevezik ezt az időszakot ), a szopóreflex bármikor felébreszthető és kielégítésre vár. Épp ezért a cumi könnyen válhat a csecsemő kábítószereinek egyikévé: ha a gyerek sír, hangos, nyugtalan, a szülőnek nem kell megkeresnie a keserűség okát, egyszerűen a gyerek szájába nyomja a cumit, és ezzel valóban sikerül elhallgattatnia őt.

Ugrás a teljes cikkre: A cumi mint kábítószer?

További ajánlott fórumok:


Gambe Slim
Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook