A cicáim (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A cicáim
Képzeljétek! A cicám (fekete), és öt perc alatt tűzforró lesz a napon. De nem érdekli! Bírja (vagy tűri?). :) Szinte megsütött, mikor megsimogattam azt az okos kis fejét.
Kerteztem és a telefon bent maradt a lakásban. Hát persze, hogy a havi egyszeri hívás megérkezett! Erre kijött, és ahogy gazoltam, megállt mögöttem, és akkorát üvöltött, hogy majd frászt kaptam. Úgy leszidtam szegényt, de aztán bocsánatot kértem. :))) Annyira hangosan "beszél" mostanában - biztos kicsit már süket szegénykém. Eddig is hangos volt, mert Apukámnál torka szakadtából kellett kiabálnia, hogy Apu beengedje. De mostanában még rátett egy lapáttal. Határozottan megijedek ebben a csendben. :))
Ha ők sem tudják, akkor rád van bízva!
Amit lehet, mindent beadattam nekik. Már sajnos egy éve nem, mert nincs sokszor ennivalóra sem.
Holnap megyek vásárolni nekik ennivalót, de abból a pénzből, amit nem fizettem be csekken. Most majd kikapcsolom a telefonomat, mert naponta 16-szor is rámcsöngetnek, hogy tartozásom van...de nem tudom máshogy megoldani sajnos. :(
nem az a lényeg, h futja-e. kajára se futja. de ha orvosilag igazolt, hogy kell nekik, megszerzem a pénzt, akárhogyan.
belefáradtam már.5 v. 6 orvossal beszéltem, nem tudom, hogy dönthetném el,hogy nem árt-e nekik inkább az oltás, mint használ. mert van, aki szerint inkább árt. ezt rakjam össze.
már megint én nyomulok. ba..szameg
Amit lehetett, minden beadattam Cicukáimnak. Ha futja, akkor jobb lenne, ha megkapnák, nehogy megint valamit összeszedjenek. Nem egy cicád van, így ha valami bekerül közéjük, akkor az kész katasztrófa, mert mind elkapja. :(
Örülök, hogy meggyógyultak és jól vannak!
sziasztok,
csak írom, h sehogy se jutunk dűlőre a kombinált oltással. van, amelyik doki azt mondja, idősebb macskáknak már fölösleges beadatni, van, aki szerint muszáj lenne, hisz majdnem belehaltak már egyszer a betegségbe. nem tudom, kinek higgyek. minden vélemény gyakorló állatorvostól való. most nincs pénzem, de úgy látom, egészségesek a macskák -- ha kellene , mostanában kellene oltani, de már teljesen összezavartak. nem értem, nem értem. hol van az Orákulum, aki megmondja, mi is az igazság?
Szép napot kívánok minden cicának, kutyának és gazdijuknak!
Megvolt a szülinapi zsúr! :) Egész álló nap főztem, sütöttem, hogy finom menüt adjak az asztalra.
Volt csámcsogás! :)
hűha. nekem egy macskám se élt ilyen hosszú ideig. a legidősebb 16 éves korában halt meg.
gratula!!!
Nem csak szépet és jót szabad írni. Természetes, hogy vannak betegségek, és azért vagyunk, h. segítsünk a bajban.
Nálunk holnap szülinapi buli lesz - 17. szülinapja az idősebb cicámnak! :)
sziasztok!
ha jól emlékszem, most lépünk be a betegség 4. hetébe.
tul.képpen majdnem teljes a gyógyulás -- de ez a "majdnem" elég nagy gond. még egy sorozat antibós koktélt be kéne nekik adatni. aztán, ha a doki is úgy akarja, jöhet a kombinált oltás. meg a fülrühesség kezelése.
jelenleg Vörikém aggaszt, mert gyulladt a szeme. úgyhogy ő lesz, akit a héten először viszek. ez a szembetegség a macskanátha szövődménye:(
anyagilag -- ez is szempont, sajnos -- a béka segge alá taszított ez a pár hét. csak a feltétlenül szükséges kezeléseket kérve is 80e Ft fölött járok, az utolsó sorozat oltással meglesz a 100e Ft. ehhez jön a kombinált, amihez már tényleg kölcsönkérek, illetve már most is kölcsönből élek, de azt a szüleimtől kaptam...közben bekrepált a szgépem, bár most arról írok, de csökkentett módban, ami nem lehet hosszú távú megoldás, csak a semminél jobb valamivel.
mindezt (nem a szgépet) egyrészt a saját gondatlanságomnak köszönhetem, annak, h nem oltattam a macskáimat, naivan azt gondolva, hogy bent nem lehet bajuk... (nem is volt 7 évig). másrészt meg a jóindulatomnak vagy minek is, mert már biztos, hogy az ideiglenes kiskutyám hozta be a fertőzést. őt is nagyon megszerettem, most pénteken viszik el, rá se merek nézni már szintem, mert elbőgöm magam. hülye élet.
Nekem volt már fülatkás cicám.
Mázlika, akit menhelyről fogadtunk be. Ő onnan hozta. Valóban nem terjed emberre.
A doki kipucolta a fülét, majd belecsepegtetett valami trutyit. Otthon nekünk is kellett tisztítgatni fülpiszkával, meg csepegtetni is kellett. Már régen volt, de ha jól emlékszem talán 2 hét alatt teljesen eltűnt a füléből az atka.
Igen, erre gondoltam én is, hogy az időegyezés kísérteties, meg... meg az állatvédőkre is... megírtam priviben is, de tényleg nem akarok okoskodni...
Te jobban látod, átlátod a dolgokat, mint én kívülről.
Nagyon remélem, hogy hamarosan rendbe jönnek a dolgok... Nem tudom hogyan... csak reménykedek...
Most már valami jónak kell következnie!
de a macskanáthát simán behurcolhatta ő is. át nem adhatta közvetlenül, de az időegyezés kisérteties.
most csak bőgni tudok, elegem van. (az állatvédők meg magasról lesz--nak...)
Ja, igaz, tényleg Rozi húzta a fülét... Emlékszem már...
De hogy a fenébe kapták ezt el? Nem is járnak ki :-/
Igen ez a durva, hogy csöpögtetőt a fülébe nem írt fel a doki :(
köszi a linkeket. engem most az idegesít, h a dokinak eszébe se jutott egy kib...-ott csöpögtetőt felírni. a francba már! OK, kitisztítani nem tudom a cuccot, de csöpögtetni igen...
halálosan belefáradtam az egészbe, főleg a sok nemtörődömségbe, figyelmetlenségbe.
mi a fenét akar ez az orvos is? hadd szaporodjanak el megint az atkák, oly mindegy már a macskámnak?
egyébként nem Roxi a ludas, ez a fülhúzás már előtte megvolt, csak másik macskánál...:((
Ja a linket nem engedte beírnom, úgyhogy idézem a teljes cikk szövegét.
A linket elküldöm privibe inkább...
--------------------------------------------------
Fülrühösség macskában
Irodalmi adatok szerint a kutyák 15-20%-ában, a macskák 6-7%-ában találhatók fülbetegségek. Ezek közül most a macskák leggyakoribb fülproblémájáról, a fülrühösségről mutatok be néhány képet és videót.
A fül rüh, vagy fül atka pontos latin neve: Otodectes cynotis. Az általa okozott fülrühösség macskáról macskára terjedő, fertőző betegség. Kutyákban is megtelepedhet, tehát a fajok közti fertőzés is előfordul. Főként a horizontális hallójáratban él, de a test egyéb részein is előfordulhat, főként a fültőnél, és a farkon (az alváskor a farok közel kerül a fülhöz, és ekkor vándorolhatnak át).
A hallójáratban egyrészt mechanikailag irritálják a bőrt, heves viszketést, fejrázást okozva, másrészt a nyáluk erősen allergizál, tehát allergiás jellegű bőrpírt, vakarózást is okozhat. Az irritáció miatt a hallójáratban található mirigyek nagyobb mennyiségű fülzsírt (cerument) termelnek, ami ideális táptalaj baktériumok és gombák számára, így a másodlagos fertőzések is gyakoriak.
A diagnózis felállításához otoszkópos vizsgálat, és a fülváladék mikroszkópos vizsgálata szükséges. Az alábbi felvételünkön egy macska hallójáratában található rühatkákat láthatjuk mozogni.
Az alábbi felvételen a fülváladék mikroszkópos vizsgálata során látható képet mutatom be
Az alábbi képen szintén a kórokozót figyelhetjük meg
Az alábbi videón a kezelés után egy héttel látható ugyanaz a hallójárat. Láthatóan a kórokozók elpusztultak, a törmelékes váladék még jelen van.
Az alábbiakban a törmelék eltávolítása után látható a hallójárat. A dobhártya előtt lévő váladék a következő napok fülcseppes kezelése és tisztítása után maradéktalanul eltűnik majd.
A kezelés egyik legfontosabb lépése a hallójárat alapos kitisztítása, amit gyógyszeres kezelés követ. Otthon speciális fülcsepp alkalmazása lesz a gazdi feladata. A kontrollvizsgálat, illetve az esetleges ismételt hallójárat tisztítás szintén elengedhetetlen része a kezelésnek. Megfelelő terápia esetén azonban a betegség gyógyítható, és egy igen kellemetlen problémától szabadíthatjuk meg macskáinkat.
Fontosnak tartom a szűrővizsgálatokat: érdemes minden kezeléskor a macskák fülét is átnézetni állatorvosukkal, illetve minden fülvakarás, fejrázás esetén gondolni a fülrühösség lehetőségére.
--------------------------------------------------
Utolsó linkem, bocsi....
Érdemes ezt is elolvasni, mert itt is azt írják, hogy "Kutyákban is megtelepedhet, tehát a fajok közti fertőzés is előfordul."
Csak én érzem úgy, hogy ez az egész betegeskedés azóta kezdődött, mióta Roxit ideiglenesre befogadtad?
A Te cicáid nem járnak ki! Másképpen hogyan kaphattak volna el egy ilyen betegséget, ha nem Roxitól?
És, ha ez így van, akkor az állatvédőknek, akik Roxit "Rád sózták" (mert végül is ez történt, nem igaz?) most már kutya kötelességük lenne állni a cicáid állatorvosi költségeit!
Ok, azt még beveszem, hogy a macskanáthát lábon behordhatja ember is kintről, de azt már nem, hogy a fülrühességet is!
Nekem túl sok az időpontbeli egybeesés Roxi befogadásával, sajnálom :(
Még egyet belinkelek, amit találtam.
Bár ez meg itt elég ellentmondásos, mert itt már azt írják, hogy kutyáknak is lehet ilyen, és könnyen terjed...
Fül-atka
Többféle rühösséget különböztetünk meg. A legtöbb gondot a fül-rühösséget okozó parazita, a Otodectes cynotis okozza. Megtelepszik a külső hallójáratokban, ahol emiatt nagy mennyiségű ragadós, barna váladék képződik, ami valójában a paraziták ürüléke.
E rühösség tünetei a fülvakarás, fejrázás, külső hallójárat-gyulladás, s ha nem foglalkozunk a problémával, későbbiekben fej oldalt-tartás és egyensúlyzavar is felléphet.
Kezelése állatorvost igényel.
Az orvos fülcseppel átitatott vatta segítségével megtisztítja a külső hallójáratokat, eltávolítva a barna, ragadós váladékot, majd gyógyszeres fülcseppet juttat az állat füleibe. A kezelés további része nem igényel állatorvost, direkt erre a célra fejlesztett készítményt (kb. 1400 Ft), kell naponta kedvencünk füleibe cseppenteni. A kezelés általában egy hét alatt kiöli a rühatkákat.
Ha több házikedvencet tartunk együtt, ellenőrizzük le mindegyikük fülét, ugyanis a rühatka e fajtája macskák és kutyák közt is igen könnyen terjed, és ha szükséges, a többieken is végezzük el a kezelést.
Milyen a rühös macska?
A rühatka macskáknál sajnos igen gyakori, a tünetek pedig jellegzetesek: a macska rázza a fejét, kaparja a fülét - sokszor sebesre vakarva a füle tövét is.
A rühatka az ásóatkák közé tartozik. Azért nevezik ásóatkának, mert a megtámadott bőrben járatokat váj. A bőrben megtelepedett atka jellegzetes elváltozásokat és gyulladást okoz. A kártétele nem csupán mechanikai, hanem toxikus is.
Fülrühösséggel kutyáknál szinte egyáltalán nem találkozunk, míg ez a betegség macskáknál, főleg a kóborkáknál igen gyakori. Jellemző tünet a fülek állandó vakarása, bár legtöbbször az állat nem is magát a fület (hiszen azt nem éri el), hanem a fülek mögötti területet vakarja véresre. A hallójáratokban mákszerű, fekete felrakódás látható, amit súlyos esetben igen nagy mennyiségben távolíthatunk el a fülekből. A kezelés hosszadalmas, de hatásos. Pár hét alatt teljesen megszüntethetők a tünetek és gyógyultnak tekinthető a macska.
Hogyan gyógyítsuk a rühös fülű macskát?
Az állatorvos csipesz és vatta segítségével először eltávolítja az állat füléből a barnás, törmelékes váladékot, majd fülcseppet csepegtet a fülébe. A kezelést a gazdi otthon folytatja: még jó pár hétig minden nap kétszer használja a fülcseppet, hogy a cica végleg megszabaduljon az őt kínzó parazitáktól.Segíthet a javulásban a csepegtetős készítmény, a Stronghold is, ennek ugyanis van atkaellenes hatása is, de tudni kell, hogy egy masszív fertőzöttség esetén ez ritkán elegendő a javuláshoz. A hatásos kezeléshez azonban elengedhetetlen a napi fülkezelés, megfelelő atkaellenes fülcsepp (Oticat) használatával.
Elkaphatja a család?
Nem, a macskák fülrühössége csak a macskák betegsége, azt nem kapja el sem kutya, sem az ember.
sziasztok,
leírok vmit, ami számomra megdöbbentő volt tegnap, és azért nem a naplóban írom, mert aki nem macskás, tévesen gondolkodhat rólam...vagy nem is tudom...
szóval vizsgálgatták ill. injekciózták tegnap Szürit, azt a macskát, akinek még felülfertőzése is lett a náthájára. megkapta a /remélem, egyelőre/ utolsó adag gyógyszerét,és említettem a dokinak, h húzza a fülét a macska, nézze már meg. belenézett, aztán fogott egy fülpiszkálót, belenyúlt mélyen, és azt mondta: ez bizony rühes. tartottam a macskát, de abban a pillanatban inkább a macs és a vizsgálóasztal tartott engem, mert kis híján elájultam. RÜHES????? hogy az istenbe' már? hogy kapta el, kitől-mitől? mi jöhet még, aIDS, leukózis, békák az égből?
a doki látta, hogyan reagálok, és gyorsan megnyugtatott, hogy ez a fajta rühatka csak és kizárólag a macskák fülében él, onnan nem terjed, se a macska egyéb részeire, se emberre. sóhaj...közben valami fekete trutyit kapart ki Szüri füléből, és magyarázta, hogy ez a rühatkák teste és ürüléke vegyesen. boááááááá:(((( mondtam neki, h ez a Szüri egy igazi állatorvosi macska...tanítani lehetne lassan.
persze eszembe jutott, h hónapokkal ezelőtt Rozi elkezdte húzni a fülét, aztán egyre többen. de ha csak belenéztem a fülükbe, teljesen egészségesnek tűnt,nem látszott semmi.
szóval besz*rás az egész történet az én benti és védett macskáimmal. akik soha nem voltak betegek (na jó, egyszer egy ismeretlen járványos valamiben 3-4 éve).
nah...úgyhogy ez még a jövő feladata, ezt a rühöt elrendezni. mostanában egyébként Sz-en kívül egyik se húzta a fülét. lehet h spontán kimúltak? (nem hinném)
ma egy állatorvos-mentes napot szeretnék tartani. aztán vasárnap viszem még vmelyiket, valószínűleg Vörit, mert csúnya szeme.
nektek volt már ilyen baja a macsotoknak? mármint ez a fül-rüh vagy mi?
Sziasztok!
Nagyon örülök hogy jobban vannak és esznek a macsekok.
Egy pici májkrémbe tegyél egy kiskanálka segítségével, vigyázva, hogy ne érjen a kezedhez a por, mert akkor megérzik és nem eszik meg.
Örvendek, hogy gyógyulnak!