2012 novemberi babák (beszélgetés)
Lucka! Az én picikém sem forog még. Ez annyira változó! És annyira gyerekfüggő! Nekem csak aludni szeret hason, ha fennt van és úgy leteszem, sír. Így nehéz fejlődni is. Fel sem nyomja magát pont ezért. Van ideje még.
A nagyobbik elég gyorsan csinált mindent, de ő sokkal aktívabb volt.
Nálunk is vannak reflexszerű mozgások. Nekem semmit nem mondott a védőnő.
Patriknál is megvannak ezek a reflexes bemozgások (Moro reflex), igaz, legtöbbször már csak a hajnali pelenkázásoknál veszem észre, amikor nagyon álmos, és hirtelen megijed valamitől, vagy úgy moccan. Elvileg 5-6 hónapos korra tűnik el véglegesen, úgyhogy még benne vagyunk az időben :)
Az igaz, hogy az átfordulás hasról hátra megy neki, de vissza nem igazán. Sőt, olyan jól el van háton, mint egy kis babzsák, igazából nem is nagyon próbálja. Ha nyújtózik, szinte teljesen képes oldalrafordulni, de "akaratlagosan" nem nagyon próbálja. Az utánnyúlás is még csak a játszószőnyegen megy, a csilineglő gömböccel. Próbálom amúgy neki mutatnu, amikor hanyatt fekszik, odatartom elé a rágókát, a kezemet, vagy valami plüssjátékot, hogy "simi-simi", és odaviszem a kezét. Van, amikor utána próbálkozik, de legtöbbször csak beveszi a kis ujjait a szájába, és nagyokat vigyorizik. :)
Ja, valamelyikőtök írt a mei-tajról. Nekem egy szövött kendőm van,amit lassan kinő, közel 7 kg, és már elég nehéz bekötni. Van egy kengurum is, de abban nem akarom sokat cipelni. Szóval, mi a vélemény a mei-tajról? Érdemes beruházni?
Szia Lucka! Ha az megnyugtat, nekünk is nagyon sok a reflex-szerű mozgásunk, sőt, az a ritka, ha látom, ha látom, hogy valamit tudatosan fog meg, vagy valami felé tudatosan nyúl és még el is találja a kezével.:) Ami az átfordulást illeti, próbálj meg segíteni neki egy kicsit, nálunk is úgy sikerült először. Azóta egyébként kétszer fordult át magától, tehát annyira nem rutinszerű még a dolog. :D Menni fog nektek is. :)
Lea ma egész nap szinte csak alszik, vagy ha éppen nem, akkor nyűgös...remélem holnap jobb nap lesz.
Az előbb megpróbáltam Lea füle mellett kinyújtani a karját, mielőtt fordulással próbálkozott volna, de nem nagyon engedte. :) Majd azért próbálkozom legközelebb is.
Viszont most hogy rájött, hogy hátra is tud fordulni, kb. 2-2 percig bírta ki hason, amikor úgy raktam le, és már fordult is. :) Ahogyan egyszer kinyomta magát, már próbálta is oldalra dönteni a fejét, hogy fordulasson. Hogy lesz ebből hason játszás? :D Hogy hátról hasra legyen kedve fordulni magától, annak meg a legapróbb jelét sem látom egyelőre. :)
Patriknak is kikopott hátul a hajacskája, de ez normális dolog, ez még babahaj. Amúgy, az elmúlt napokban elkezdett jobban kihullani a pici haja, és már látszanak a későbbi igazi hajának kis pihéi.
Ő is utál hason lenni, bár, amióta megtámaszkodik, akár negyed órát is elnézeget. Aztán, ha megunta, mostmár ügyesen hátrafordul.
Igen, elvileg tényleg a hátról oldalra , majd hasra fordulás lenne az első (statisztikailag), de sok baba hasról hamarabb átpördül. Mostmár elmondhatom, hogy Patrik meg tudja csinálni. Küzd vele sokszor, az igaz, de szinte mindig sikerül neki, és egyre ügyesebben csinálja.
Ő csak háton alszik, hol jobbra, hol balra forgatja a fejecskéjét, így szép kerek a kis feje (ráadásul, császárs baba is volt).
Ha nagyon kezd egy babának laposodni valahol a kobakja, tényleg célszerű alvás közben fordítani rajta, és szerintem nem árt a D vitamin-szinten sem emelni. :)
Leának sem lapul a feje, mindig más irányba fordítja, ahogyan éppen neki tetszik...bár a sok fejforgatásnak is van hátránya: egy foltban már teljesen kikopott a haja a buksija hátsó részén :)De semmi gond, majd visszanő... :)
Ez az alvási pozíció egyénként annak a tipikus esete, hogy mindenki mást mond, hogy mit hogy csinálj a gyerekeddel. :) Először vettem egy elfordulásgátlót, és oldalt altattam, mivel úgy gondoltam, hogy egyfajta stabil oldalfekvés jól jöhet, ha bukik, amit elsősegély tanfolyamokon tanítanak... Majd elkezdtem olvasgatni, és minden amerikai könyven azt olvasom, hogy mindenképpen háton kell altatni a babát mert úgy kisebb a hirtelen csecsemőhalál kockázata...az ottani gyermekorvosok sok éve kampányolnak emellett. Aztán amikor elvittem ortopédoára Leát, ott azt mondták, mindenképpen hason altassan, mert a csípőnek az a legjob...áhhh, döntse el az ember, hogy mi a jó. Legtöbbször háton alszik, mert úgy szeret, punktum.
Az én gyermekem is háton alszik! Többször próbáltam hasra fektetni alvás közben, vagy hason altatni, mindig ordítás a vége...Szeret hason lenni...de aludni nem. Én most már nem fogok semmit erőltetni. Erőltettem az egyedüli alvást a ringatás helyett. Amikor erőltettem, akkor nem aludt el magától, utána egyszer csak magától elaludt.
Az én kislányomnak a feje is szép formájú, nem nyomódott el. Eleinte mindig forgattam, most viszont már magának forgatja. Ha nem lenne gipsz a lábán, szerintem akkor sem szeretné a hason alvást...de a gipsz, lehet egy plusz dolog, ami miatt meg főleg nem!
Képzeljétek Lea pont ma reggel fordult meg először majdnem hasról:) hátra. Úgy játszottunk, hogy háton volt, és gondoltam próbálkozom egy kicsit, hasra fordítottam úgy, hogy az egyik karja a hasa alatt maradt, ezzel szépen kinyomta magát és megfordult. Nagyon büszke voltam rá. :) Ő egyébként csak ritkán aszik hason, csak napközben szoktam úgy letenni, ha tudom, hogy egyből tudok rohanni hozzá, ha baj van.
Mi naponta 1-2 órát szoktunk kint sétálni, de nem babakocsiban, hanem hordozókendőben vagy mei tai-ban. Mindkettőt nagyon szereti, amint kilépünk az ajtón elalszik. a babakocsi nálunk azért nem játszik, mert 2. emeleten lakunk lift nélküli házban, és ugyan vettünk egy nagyon szép babakocsit, nincs cérnám minden nap lecipelni...majd akkor fogom, ha jó idő lesz és hosszú sétákra lehet menni. Hű, de szeretnék én is fenyveserdő mellett lakni. :)
az enyém is fejbe vágja magát a kemény tárgyakkal :) meg azt vettem észre hogy még nem mindig tud jól fókuszálni a szemével, kancsal szegénykém, fél éves korig még normális, de emiatt van hogy mellényúl. Nekünk nem játszószőnyegünk van hanem egy házilag szerkesztett állvány, amire gumiszalagon lógatok fel plüssöket és csörgőket, néha persze cserélgetem őket.
ja igen és hason alszik, de mondom hogy nálunk a megfordulás még csak véletlen volt, nem tudatos, szóval nem ügyes ő, mert nem szándékosan csinálta :) de majd megtanulja azt is, van még ideje rá :)
2-3 órát én nem tudok kint lenni vele, nem alszik annyit kint. Kb 1 órát tud aludni a babakocsiban, pedig mi is kertes házban lakunk, ma próbáltam kicsit rendbe tenni a virágágyásokat amíg alszik, hát katasztrófa volt, állandóan felébredt és akkor tologatni kellett... nekem meg földes volt a kezem.. pedig tavasszal sok munka lesz a kertben, meg kell majd szoknia hogy nem tologatom mindig a seggét :)