Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2009 októberi babavárók fórum

2009 októberi babavárók (beszélgetés)

2009. aug. 24. 09:23
Sziasztok!Nekem mától kell számoli a magzatmozgást!Ti számoljátok????Az én babám 20perc alatt lemozogaja a 10.Akkor egy rublikát satirozzak????????
8220. micimacko72 (válaszként erre: 8219. - Mreich)
2009. aug. 24. 09:15

Biztosan jó dolog az NST!

Nekem nem találta az eredményt jónak a dokim és be is fektetett. Rá egy hétre Hanna meg is született.

8219. mreich
2009. aug. 24. 09:12
Csak egy kis olvasnivaló, ha érdekel valakit :-)))
8218. mreich
2009. aug. 24. 09:11

CTG: cardiotokográfia

NST: non-stressz teszt

A CTG a kardiotokográf rövidítése, mely egy olyan speciális műszer, amivel a magzat szívműködése és a méh aktivitása egyszerre figyelhető és mindezt egy papírszalagra rögzíti. A regisztrált szívműködés folyamatos görbeként látható (felső vonal), melynek változásából következtethetünk a magzat állapotára. Ehhez figyelembe kell venni még a méhtevékenység görbéjét is (alsó vonal). Ha rögzítjük a vizsgálat alatti magzatmozgásokat is, újabb információt nyerhetünk.

A CTG vizsgálat a 20. héttől bármikor elvégezhető, azonban a terhesgondozás során csak a 36. héttől kezdve NST formában (lásd később) hetente, majd a terminus után 2 naponta javasolt, valamint a vajúdás, szülés alatt végig rögzítésre kerül.

A CTG készülékről, a vizsgálat menetéről:

A CTG-nek két érzékelője van. Az egyik a szívműködést figyeli, a másik a méhtevékenységet. Mindkét detektort a hasra rögzítik egy puha pánttal. Az érintkezést ultrahang zselével segítjük elő. A mérést általában 20 percig végezzük ülő, vagy féloldalt fekvő helyzetben. A CTG vizsgálat teljesen veszélytelen. Egyes irányzatok szeretnék csökkenti a magzat Doppler ultrahang terhelését, mely kisfokú melegedést idézhet elő, ezért kifejlesztették az ultrahang nélküli CTG-t is (magyar találmány)

Milyen elven működik a kardiográf?

A cardiográf ultrahanggal, ún. Doppler elv alapján érzékeli a szívlüktetést. Két szívösszehúzódás között eltelt időből kiszámítja a pillanatnyi, egy percre vonatkoztatott szívfrekvenciát. Ezt folyamatosan regisztrálja a CTG papíron. A magzati pulzusszám pillanatnyi értéke 120-160/perc között normális a terhesség 36. hetétől. Megfigyelhető, hogy a magzati szívfrekvencia szinte állandóan változik, így a görbe fűrészfogszerű apró ingadozást mutat. Ez a szívműködés ún. oszcillációja. Az oszcilláció nagysága (amplitúdója) és időbelisége (oszcillációs frekvencia), szintén fontos jelzője a magzat állapotának. Az alapfrekvencia rövid időn belüli változásai a görbe emelkedését (akceleráció) vagy süllyedését (deceleráció) okozhatja. Ezek a jelek a magzat oxigénellátottságára utalhatnak. A magzati szívfrekvencia ilyen gyors változékonyságának a magyarázata a magzati vérkeringés szabályozásának éretlenségére vezethető vissza. Míg egy érett szív a kisvérkör és a nagyvérkör felől érkező vérmennyiségek közötti egyenlőtlenséggel és az erek ellenállásával a szívizom erejének szabályozásával küzd meg, addig a magzat szíve a pulzusszám gyors változásával reagál.

Hogyan mér a tokográf?

A méhmüködést a készülék a méh összehúzódásakor megváltozott szöveti elektromos vezetőképességgel lehet mérni. A méhizom nyugalmi állapotában is aktív. A méhtestben percenként több, kisebb ingerhullám terjed végig (Alvarez hullámok). Ezek az összehúzódások a várandósság alatt egyre fokozódnak. Időnként egy-egy erősebb méhtevékenység is regisztrálható anélkül, hogy ezt a kismama érezné, vagy fájásként élné meg (Braxton-Hicks-kontrakciók). Ezen összehúzódások funkciója valószínűleg a méhizom tornája, valamint a lepényi vérkeringés felfrissítése, teljesen élettaniak, nem kell tőlük megijedni.

NST � non-stressz teszt

Az NST egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat, mely során a magzat mozgásait is rögzítjük. Ezt a kismama egy nyomógomb segítségével jelzi a készüléknek. Az eredmény háromféle lehet:

Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat (akcelerál)

Suspect : azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelműen kórosak. Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.

Nem reaktív : a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszűkült görbe, süllyedések -decelerációk stb.). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

Terheléses CTG vizsgálatok:

A terhelés alatt a méh és a méhlepény vérkeringése kissé csökken. Amennyiben a lepényi keringésnek nincsenek tartalékai (rejtett elégtelenség), a CTG-n kóros elváltozások jelennek meg. Terhelést jelent a fizikális terhelés (torna, guggolás, szobakerékpár, lépcsőzés- FTT- fizikális terheléses teszt), méhösszehúzó oxitocin infúzió (OTT- oxytocin terheléses teszt), vagy az emlőbimbó stimulációjára kialakuló méhösszehúzódás (EST- emlő stimulációs teszt). Manapság az ultrahangos keringésvizsgálatok (flowmetria) alkalmazása kiváltották a terheléses CTG vizsgálatokat.

8217. mreich
2009. aug. 24. 09:05

CTG (Kardiotokográfia, Cardiotocographia)

Célja:

A magzat pulzusszámának (szívfrekvenciájának) a méh összehúzódásával, illetve a magzat mozgásával egyidőben, az idő függvényében történő észlelése és papírszalagon történő rögzítése a kardiotokográfia (CTG-vizsgálat). A magzat oxigénhiányos állapotában a méh összehúzódásakor többnyire a magzati szívfrekvencia átmeneti - vagy súlyosabb esetben tartós - lassulása figyelhető meg. Így a vizsgálat segítségével lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.

Leírás:

A vizsgálat a szívműködést ultrahangos elven detektáló, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselés anyaggal bekent vizsgálófej segítségével történik. Ezt a hason a terhes méh azon pontjára helyezik, ahol a magzat szívműködése a legjobban észlelhető. Ezzel egy időben egy másik vizsgálófej a méhizomzat összehúzódásait észleli.

A készülék érzékeli a magzat szívfrekvenciájának változásait, az esetleges méhtevékenységet, magzatmozgásokat, majd az eredményt papírszalagon grafikusan jeleníti meg. A vizsgálatot rutinszerűen többnyire a terhesség utolsó 4-5 hetében, általában hetente, indokolt esetben gyakrabban rendelik el. A szülés során, a vajúdás alatt gyakorlatilag folyamatosan ellenőrzik vele a magzat méhen belüli állapotát, oxigén-ellátottságát.

A vizsgálat közben a várandós nő ül, ritkábban fekszik.

Speciális CTG-vizsgálatok: A modern szülészetben már viszonylag ritkán végeznek ún. "terheléses" CTG-vizsgálatot, melynek során a méh keringését átmenetileg művi úton csökkentik (pl. a fizikai aktivitás fokozásával, méhtevékenység enyhe fokú beindításával), és eközben vizsgálják a magzati szívműködés változását, majd ebből következtetnek a magzat méhen belüli állapotának "tartalékaira".

Előkészítés:

Rutin CTG-ellenőrzést célszerű a magzat "aktív", erélyes magzatmozgásokkal jelzett ébrenléti állapotában végezni. Ezért az anyát megkérik, hogy szundikáló magzatát lehetőleg ébressze fel; mozogjon, egyen, beszéljen hozzá. A magzatok külső hangok hatására, a hasfal külső ingerlésével, simogatásával is felébreszthetők. Alvó, "lusta" fázisban lévő magzat esetén a vizsgálat többnyire nem ad kellő mennyiségű információt a kicsi állapotáról.

Veszélye:

Mind a magzat, mind az anya számára veszélytelen eljárás.

Fájdalom:

A vizsgálat nem jár fájdalommal.

Lelet:

A megrajzolt szalag alapján az orvos értékeli a szívfrekvencia méhtevékenységgel összefüggő, pillanatról-pillanatra létrejövő és periodikus változásait (gyorsulások, lassulások), illetve a tartós szívfrekvencia eltéréseket. Ennek alapján mondja ki, hogy a magzat oxigénellátása megfelelő-e.

8216. micimacko72 (válaszként erre: 8215. - EVA32)
2009. aug. 24. 08:59

Biztosan nálam is ez van akkor, mert csak a jobb oldalam szurkál és csak bizonyos pozícióikban.

Bencét mi is mózesben hoztuk haza mert nagyon pici volt. Mi kölcsön kaptuk. Nincs valami ismidnek?

8215. EVA32
2009. aug. 24. 08:48

Azt hiszem ezért az egy alkalomért nem veszünk mózes kosarat,többször tuti nem használnánk.Marad a hordozó :)

Én csak 1,95 kg-al születtem(53 cm),a lányom már most annyi kg, az apuja pedig már születésekkor hosszú volt,de soványka.Nem izgulok,szerintem mivel hosszú baba ezért eloszlik rajta a súly.

Micimacko72!Nekem is fáj alúl felkeléskor,mondtam a dokimnak és azt mondta ez nem probléma.Nyom a baba de nincs ezzel semmi gond.Nekem még egy ideget is nyomhat ezért felkeléskor alig birom a jobb lábam mozgatni.10 perc és elmúlik :)

8214. kri76
2009. aug. 24. 08:45

Sziasztok!

Mindenkinek szép napot!

Ildi: neked jó munkát és kitartást az utolsó hétre.

8213. Ildi87
2009. aug. 24. 08:40

Sziasztok!

Megkezdem az utolsó hetem a munkába! Persze nem fogom kibírni hogy szeptemberben ne menjek be néha néha ha bírok, de jövő jéttől hivatalosan szülésni leszek.

Én is változatlanul fájdogálok, de csak egy-egy fájás, főleg reggel meg este, aztán azon kívül semmi. Milyen érdekes hogy ez is így szinte egyszerre kezdődött el nálunk, tényleg ilyen fogratókönyv szerint megy a terhesség! :)

CTG, NST:

Aki ebben tapasztaltabb és főleg szakember az javítson ki nyugodtan, de eddig én sem tudtam, viszont múltkor a védőnéni tök jól konyhanyelven elmagyarázta. Szóval:

Ezzel kapnak képet arról, hogy mi újság van odabent, hogy érzi magát a bébi, jól működik e még lepény. "Rászerelik" ezt a gépet a pocira, kb 20 perc fél óra egy vizsgálat, az a jó ha közben ébren van a baba. Egy ekg szalag szerű jön ki a gépből, amin a felő csík( ha jól emlékszem) a baba állapotát, pulzusát mutatja. Náluk az olyan 140 körüli pulzus a norális. Ha megmozdul, a pulzus megemelkedik, a vonalon lesz egy kiugrás. ha fölfelé ugrik ki, az jó, minden rendben van, viszont ha lefelé, akkor a lepény már nem működik normálisan, nem tudja elegednő oxigénnel ellátni. Az alsó vonal a méh működést figyeli, méri a fájásokat. Egy két pici kimozdulás még normális. Ha több, nagyobb fájást észlel, az a szülés közeli beindulásást jelezheti.

Hát így nagy volnalakban ennyit jegyezetm meg, a doki majd biztos elmondja a vizsgálat után, hogy mi merre, de legalább mégsem tejesen kínai. :)

Megyek melózni, jók legyetek!

8212. mreich
2009. aug. 24. 08:32
Bocsánat! Jó reggelt mindenkinek! Ez lemaradt!
8211. mreich (válaszként erre: 8207. - Micimacko72)
2009. aug. 24. 08:32
Andriskám is elment ma oviba, már a nagycsoportot kezdi! Az apjával ment, nem mentem velük, ha én is ott vagyok, hajlamosabb sírni vagy neadjisten hisztizni. Az apjával ilyet nem csinál. Reggel láttam rajta, hogy kicsit feszült volt, egy kis állatkát is vitt magával. Nem tudom, melyik óvónéni lesz ott, majd este beszámolnak.
8210. mreich (válaszként erre: 8206. - Zandyka)
2009. aug. 24. 08:29

Én is készültem 50-es mérettel is, mert az 56-os először nagyon óriási volt. De csak éppen a hazahozatal kedvéért vettem egy rugit. A barátnőm fiai meg nagyok voltak, ő alig adott 56-os méretet, inkább 62-est hordtak a fiúk.

Én is azt hallottam, hogy a szülők születési súlya számít, nem az, hogy most mekkorák. Meg az anyuka méretei. Hiába nagyon magas az apa, ha az anya kicsi, a gyerek se lesz túl nagy, de majd később behozza.

8209. mreich (válaszként erre: 8201. - EVA32)
2009. aug. 24. 08:25
Kétféle dologban viheted haza, ha kocsival mentek: hordozóban vagy beköthető mózesben. Mi a mózes mellett döntöttünk, berakjuk a manót pólyába, és úgy a mózesbe. Andriskát hordozóban vittük haza, nagyon viccesen nézett ki szegénykém. Pedig beraktuk a szűkítőt is, de így is majd elveszett az ülésben!
8208. Shyana
2009. aug. 24. 08:17

Sziasztok, jó reggelt :)

Haza jöttünk a Balcsiról :)

Remélem mindenki jól van

8207. micimacko72 (válaszként erre: 8196. - Szilvaaa)
2009. aug. 24. 08:16

Sziasztok!

Elittem Bencét az óviba, tiszta zizi vagyok, hiányzik. Pedig tudom jó helyen van.

A szabit én azért vettem ki (mivel Gyeden vagyok) apának igényeltünk Gyest én pedig mentem táppénzre. Rendes volt a csajszi, hogy szólt mert én sem vagyok naprakész ezekből a dolgokból. (főleg, hogy már 6 éve itthon vagyok)

Tegnapi napom szörnyű volt, ha oldalt fekszem és felkelek, nagyon hasogat alulról a csontom is szét akar szakadni. Délután csak bőgtem, de nem tudom bi bajom van. Apa azt hitte a fájdalomtól de nem igazán attól.

Nektek vannak ilyen hullámvölgyeitek?

Pólyában is haza lehet vinni a babót de akkor mózeskosárba kell gondolom tenni. A bébihordozóba nem hiszem, hogy úgy beleférne :-))

8206. Zandyka
2009. aug. 24. 08:01

Sziasztok Lányok:)

Hát Hedonistamama jók az idegeid is, én a 4. oldalnál feladtam...:D

A ruhaméretről annyit, hogy a Bálint pl. 50 cm, 3 kiló volt de az 56-os ruha hazafelé lógott róla, itthon meg 2-3 hét és kinőtte. Párom 60 cm-el született, rá meg nem ment rá:D Eva32, nekem azt mondta a doki, nem az számít most mekkora, hanem hogy mekkora volt születésnél. Nálunk mind2 érték az átlagnál magasabb, aminek szülés-szempontból nem tudom hogy örülök-e:S...:D

8205. azure_ (válaszként erre: 8203. - EVA32)
2009. aug. 24. 08:00
Egyébként azt mondják, hogy az 56-os méret a nagyobb babákra is jó szokott lenni. Van egy két márka aminek amúgy is nagy a méretezése... Pl. kenguru.
8204. azure_ (válaszként erre: 8203. - EVA32)
2009. aug. 24. 07:59
Mi az 56-os mérettel kezdjük. Abból nem vettünk olyan sokat. Viszünk egy olyan méretet és mivel ijesztgetnek, hogy nagy lesz (párom is az volt) ezért készülünk egy 62-es mérettel is. Aztán majd meglátjuk. Kisebb (50-es) gondolom nem lesz mert már a 30. UH-on 2 kg-osak voltunk. Most biztosan van vagy 3 kg a bébi. :) Ha valami miatt más méret kell majd párom elmegy és vesz hazahozós cuccot vagy válogat az itthoniak között. Ideje lesz, hisz pár napot úgyis bent töltünk. :)
8203. EVA32 (válaszként erre: 8202. - Azure_)
2009. aug. 24. 07:50
Igen,a méret nállunk is kérdéses,mi már tudjuk hogy hosszú baba lesz,a férjem jó magas :)De hogy hanyas ruha kell???
8202. azure_ (válaszként erre: 8201. - EVA32)
2009. aug. 24. 07:29

Sziasztok! Jóreggelt!

Nálunk is nagy dilemma, hogy mibe hozzuk haza, de inkább azért mert valami nagyon édi extra kis cuccot szeretnénk neki.

Egyenlőre az egyik variáció: body, rugi, kiskabát

A másik vagyány variáció: body, kord kantáros naci hozzá illő barna pulcsival! :) Ez a nagyobb méret ha mégis nagy lesz a baba...

De addig még százszor megváltoztatom az tuti. :)

8201. EVA32
2009. aug. 24. 07:18

Sziasztok :)

Én azt nem tudom eldönteni,hogy miben vigyem haza Picurit a kórházból.A kókuszpólya tetszene,de állítólag a rendőrök nézik hogy a baba a gyerekülésbe be van e kötve.Pólyában pedig az nem lehetséges.Na meg az időjárás miatt sem tudom milyen ruhákat vigyünk be Neki.Ti hogy csináljátok?

8200. baliur
2009. aug. 24. 06:17
Jó reggelt mindenkinek és szép hetet!:)
8199. Monts (válaszként erre: 8198. - Napsugár08)
2009. aug. 24. 00:47

Sziasztok,

ez tényleg nagyon vicces volt, jót nevettem én is :))Nem tudom, a kérdező valóban komolyan gondolta-e, vagy viccnek szánta erdetileg is...ha komolyan gondolta, az a rosszabb :D

Lányok, most épp én sem tudok aludni :( Igaz, hogy az elmúlt napokban pihentem sokat, de ettől függetlenül estére mindig elfáradtam, és el is aludtam hamar...most viszont nem megy. A Manó is ébren van, folyamatosan rúgdossa a hólyagomat, amitől állandóan pisilhetnékem van, ha pedig épp nem rúg, akkor a térdecskéjét szeretné kinyomni a hasamon. Néha már tényleg megijedek látva a nagy kitüremkedést a hasamon :))

Hmm, így elég érdekes lesz a holnap, gondolom egésznap olyan leszek, mint a mosott kaki, na dehát mit tudok tenni, ez van :)A világért sem panaszkodok, mert most az álmatlanságot leszámítva nincsen semmi bajom...hát igen, a szelekkel megvan nekem is a gondom, úgy tudom, hogy ilyenkor már nagy a terhelés a beleken, folyamatosan nyomódnak, és ennek eredménye ez az igen kellemetlen dolog.

8198. Napsugár08 (válaszként erre: 8193. - A360345bdd)
2009. aug. 23. 21:39
Most olvastam... Szerintem az egész ház felébredt a nevetésemtől. Majdnem megszüliztem! :))))))) Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet. Tényleg vicces volt.
2009. aug. 23. 20:44

Sziasztok Kismamáim!

Látom mindenki rendben van:D

szelek:D ohh hát hál istennek olyan helyekre nem járok, de amugy itthon sürün...még a párom is tátott szájjal hallgat amikro jelen van az incidenseknél:D

Mi jelenleg a leszálló fájásokkal szenvedünk, csütörtökön megyünk dokinénihez és kidrül hány ujnyira vagyok nyitva vagy esetleg mi a továbbiakban a teendő...a Kiscsi teljesen beilleszkedett a fejecskéjével a ....oda:D és elég érdekes érzés ez ahasam is lejebb csusszant de amugy minden rendben ugy érzem:D

még jelentkezek addig is jo szelelgetést és fejlődést mindekinek:D

pusz pusz

8196. Szilvaaa (válaszként erre: 8192. - Micimacko72)
2009. aug. 23. 19:23
GYES-el kapcsolatos: nem akarlak rémisztgetni, de én tavaly igényeltem aug. végén, szept. 1-től, aztán februárban utalták először (összegyűjtögették nekem). Ja és az adózásnál is volt így gondom, mert mivel tavaly nem volt kifizetés így nem is adtak igazolást, majd a jövő évihez csapják a 4 havi tavalyit.
8195. mreich
2009. aug. 23. 15:57
Bár nekünk mindenképpen nyáron kell kivenni a szabit. De ha figyel, az én kolléganőm is szólhatott volna, hogy variálhatunk kicsit. Vagy én is figyelhettem volna. De engem meglepetésként ért a hír, amikor a híradóban bemondták, hogy változott a táppénz
8194. mreich (válaszként erre: 8192. - Micimacko72)
2009. aug. 23. 15:53
Na, milyen rendes volt, hogy szólt!
2009. aug. 23. 15:50

[link]

Egy kis vidámság! Én olyan jót röhögtem, érdemes elovasni.

8192. micimacko72 (válaszként erre: 8191. - Mreich)
2009. aug. 23. 15:34

én is úgy gondoltam a végéig szabin leszek, de szólt a munkaügyis csaj, a táppénz változásról. Én sem gondoltam rá meg nem is vagyok tisztában mindennel. Mit mikor érdemes.....

Egy hónapja igényeltem a Gyest és még mindig nem utalták a lovét. Nagyon gyorsak ám :-((

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook