2008 februári babák :D (beszélgetés)
ezt találtam:
November 1-je mindenszentek ünnepe. Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor.
A IV. században mindenszentek ünnepét még a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg (az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja.) Az ünnep a VIII. században tevődött át november 1-jére, valószínűleg azért, hogy ezzel szenteljék meg a kelták régi népi újesztendejét. 835-ben Jámbor Lajos frank császár IV. Gergely engedélyével hivatalosan elismerte az új ünnepet, így ettől kezdve a mindenszentek az egész katolikus kereszténység ünnepe lett.
Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák a Mindenszentek Litániáját, és megáldják az új síremlékeket.
Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket, és ekkor újították meg az egész tanácsot.
A mindenszentek ünnepe az utána következő halottak napja miatt annak vigíliája lett. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az Egyesült Államokból indult, angolszász eredetű Halloween-ünnep is. Elnevezése, az angol "All Hallows Eve" magyarul azt jelenti: mindenszentek előestéje, ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.
Egyelőre fordítva kell ráadnom a cipőt. Naplómba van róla írás, bár már régebbi bejegyzés.
Még megyünk 24-én is ortopédiára máshoz, a sajáthoz.
Csajok!
Én már itt a környezetemben mindenkit megkérdeztem, és mindenki úgy tudja, hogy okt 31 mindenszentek, nov 1 halottak napja. Itt viszont volt egy cikk, ami szerint 1-e és 2-a. Most akkor hogy van ez?
:)
Nagyjából erre gondoltam én is, csak ha nemlegest válszat adok, arra lettem volna kiváncsi, hogy mit írsz :) Hátha valami jótanács...
Én egy fénymásoló hálózatnál vagyok, van a móricz zsigmond körtérnél is egy belőle. És ha nincs elég ember, másik üzletből is tudnak áthívni helyettesíteni. Volt itt már aki 2 hónapig is hiányzott, és nem rúgták ki, és nem kismama volt. Szóval nagyon remélem, hogy velem is ilyen toleránsak lesznek. Hiányzás miatt nem szokott itt gond lenni, legalábbis még nem tudok példát rá.
értem, teljesen egyszerű a kérdés: mit fog szólni a munkahelyed, hogy pl. 2 hétig nem mész be, mert teszem azt Kírának tüdőgyulladása van? aztán bemész egy hétre, de a következő héten megint hiányzol, mert Kíra ismét beteg lett? nem kívánom hogy így legyen, sőt, de mi van ha?
mert pl. nálunk meg van oldva a helyettesítés és nem gond ha hiányzom, persze amíg a szabadnapjaim engedik, de utána is kiír a doki, csak az már nem fizet olyan jól...