Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
Sziasztok paleósok!
Két ügyben kérnék tanácsot:
1. nekem a szezámos kenyerek olyan iszonyat keserűek lesznek, hogy ehetetlen.... Mit rontok el?
2. A harmadik paleos hónapomat kezdem. Vannak kompromisszumok (zab) és vannak bűnözések is nagyon ritkán (tej a KVba, illetve a vaníliás krémtúrót nem tudom elhagyni:-))) De csak háromhetente eszem 1et.)
2-3 napja nagyon fáj a hasam, szorulásom van. Soha nem voltak bélproblémáim, sem gyomor, a paleot azért kezdtem, mert fogyni szeretnék és a múlóban lévő pánikbetegségemet szeretném teljesen kioltani.
Van - e esetleg olyan köztetek, akinél az "átállás" miatt hasi fájdalom lépett fel, vagy esetleg emésztési zavar?
Köszönöm előre is,
g.
Ok. De ne gondoljatok vmi bonyolult dologra.
Sütőtök pür: süsd meg a tököt,vagy kevés vízzel párold meg. Libazsíron dinszteld meg a hagymát, meg is lehet pirítani. A sült tököt dobd rá, villával törd össze, sózd, borsozd.
Karalábé püré: nagyon kevés, sós vízzel párold, öntsd el a vizét és mixeld össze,kevés vajat, vagy libazsírt dobj rá, és sok friss összevágott petrezselymet. Semmi erős karalábéíz, remekül kiváltja a krumplipürét.
Padlizsánkrémhez, vagy guacamole-hoz én nagyon ajánlom a HViki által ajánlott Alexandra gasztroblogjáról a szezámkekszet. Én már kétszer csináltam, szuper jó, magában is, és mártogatósnak is.
A szőlőmagolaj helyett szoba-hőmérsékletű (tehát folyékony) libazsírt használtam.
szaftos húsokhoz csináltam már, lapcsánkát (cukkiniből,karalábéból), vagy sütőtök pürét sok hagymával, vagy karalábé pürét petrezselyemmel.
Minden változtatás fog eredményt hozni. :)
Ha elolvasod a lektinről szóló írást a Gábor honlapján akkor azért látható, hogy kicsi sem jó belőle, de ugye mindenkinél van kompromisszum. kinek a zab, kinek a tej a kávéba, nekem pl. a vaj. :)
Szia!
Kenyérre én sajnos nem tudok saját tapasztalatot mondani, mert teljesen elhagytam. (Egyébként sokkal könnyebb, mint gondolná az ember.) A kennivalókat és paprikára, vagy retekre kenem. A hétvégén vendégségben voltunk és tatárbifsztek volt. Teljesen jó volt mind paprikával, mind retekkel. :)
Amit még tudok kipróbálásra javasolni az Alexandra gasztroblogján a kókuszkenyér. Azt mondják, hogy az is finom, nem kókusz ízű. Sokan sütnek bele maszolát és akkor kalácsként eszik. De ez nem saját tapasztalat. :)
Szia Gyöngyi!
Örülünk Neked! :)
Üdv HViki!
Sziasztok!
Most regisztráltam az oldalra, egy barátnőm ajánlotta, és nagyon örülök, hogy rátok találtam. Csatlakozhatok a társasághoz? Visszaolvasok, hogy megismerjelek titeket nagyjából, és biztos sok érdekességet fogok itt olvasni. Jópár hónapja elolvastam a könyvet, tegnap ismét elővettem ismételni. Sokmindent lecseréltem az elmúlt időszakban a táplálkozásomban már a könyvben olvasottak hatására, és mivel nagyon sok változást hoztak (pl. 88 kilóról 79 kg-ra fogytam, az anyagcserém rendbejött, elmúlt az aranyerem, a hangulatingadozásaim és a cukorfüggőségem), ezért szeretnék bővebben belemélyedni a témába.
Remélem befogadtok, fogok írni gyakran, és naplót is szeretnék, látom, sokótoknak van. Nagyon örülök, hogy ennyi mindenre nyitott ez az oldal.
Mindenkinek szép napot!
Gyöngyi
Utánanéztem, a köles sajnos tiltó listás.
Norbi lisztje úgy tudom, csak csökkentett szénhidtát tartalmú. Egyszer már vettem palacsintának valót, nem egy nagy szám, viszont drága.
Szerintem az összetevőket fel kellene tüntetni a zacskón. Ha nincs pontosan feltüntetve, én meg nem venném.
Bár Norbival vigyázni kell, azt pletykálták egy időben, hogy a vizébe L-carnitint tett, ami nem volt deklarálva.
Meghámozod a cukkinit, ha lereszeled?
Én még a paleo előtt gyakran süröttem cukkinis fasírtot (darál pulykahússal), sőt a cukkinis lecsó is isteni.
Sziasztok!
Kölest lehet enni? Vagy az is tilos? Én régebben a rizs helyett néha kölest tettem a töltött káposztába, nagyon finom. Most karácsonykor is így főztem (észre se vette a család). A nagymamám annó nagyon sokszor főzött kölest, és gyerekként szerettem.
Lereszelem, kicsit megsózom. Aztán (sajnos) ki kell facsarni egy picit, mert a lapcsánkának így jobb lesz az állaga. Így elég bele a tojás,az is megfogja.Fűszerezés egyedi: só, bors,fokhagyma.
De csináltam már karalábéból is, az is finom. Érdekes, de sütve nem lesz az a jellegzetes főtt karalábé íze.
És nem csak önállóan szoktam enni, hanem köretként is, főleg szószos húsokhoz(pörkölt, currys csirke).
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?