Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
Tanultunk is, de a lehengerlő, mindent elsöprő, regények már aránytalanok voltak, ráadásul, újat nem mondasz.
Nincs vita a gyümölcsök egészségességéről. Még arról se, hogy egynünk sok zöldséget nyersen is. A gyümölcs meg eleve nyersen a nyerő ez is OK. Ezen nincs is vita. Másban nem értünk egyet és már látható, hogy nem is fogunk. Ezt meg majd néhány év múlva meglátjuk kinek is lett igaza. :)
Akik itt olvasgatnak-írogatnak már mind változtattak. Nem esznek szemét kaját, nem esznek gabonafélét, nem esznek mindenféle feldolgozott cukrot. A nyitott kapukat meg nem kell döngetni. :)
Ennek több oka is van. Az egyik, hogy igenis van szénhidrátfüggőség. Megszoktuk, és vágyunk rá ez sajnos csak idővel fog elmúlni. A másik, hogy a szervezet az inzulint úgymond elővételezi. Tehát, ha elkezdesz enni, akkor az eddigi szükségletek alapján nekiáll az inzulin-termelésnek, de a mostani étrended nem igényel annyi inzulint az emésztéshez. Ez már gyorsabban változik, de kell egy kis idő, míg átáll a szervezet. :) A harmadik, hogy finom és szeretjük.
Már jóval korábban írtam, hogy én az ilyen rohamaimat az alábbi keverékkel csillapítottam: Jó érett (minél barnább annál jobb) banánt összenyomkodtam villával és natur kakaót kevertem bele. Ezzel volt édes is, csokis is, és paleó is.
Az elején szinte nem volt nap, hogy ne ettem volna, most meg már nem is tudom, hogy mikor ettem utoljára. :)
Azért szerettem nagyon, mert nem volt vele semmi macera, 2 perc alatt ehettem.
Nem kell a zabálásból ilyen nagy ügyet csinálni!
Változatosan kell enni és keveset. Nagyjából érdemes odafigyelni arra is hogy mit, de ebben meg jobb az igazi szakemberekre hallgatni, nem túl bonyolult a dolog, két percben el lehet mondani.
A szakácskönyveket meg el kell égetni!
csak ezt tudom javasolni de majd szólj 2 év múlva mennyi izmod veszítetted el a tápálkozási szokásod miatt és mennyit károsodott az egészséged.... Még a vegák is tudják hogy sajtot igen is kell enni ..... hogy a szervezet fehérjéhez jusson és ne épüljön le a teste teljes mértékben...
Ez meg nem halandzsa hanem tény bármelyik orvost megkérdezheted vagy ha nem is kereshetsz egy táplálkozás szakértőt aki fel fog világosítani róla mennyire fontos az emberi szervezetnek a fehérje:
Fehérjék jelentősége
Testünk nagy része, főleg az izomzatunk olyan fehérjékből (aminosavakból) épül fel, amelyeket önmaga előállítani nem tud. Zsírmentes testtömegünk minden kilogrammjára számítva legalább 1 grammot be kell vinnünk naponta, még a legszigorúbb diéta idején is, hogy a túlzott izomvesztést megakadályozzuk.
Mivel szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztanunk. A tápanyagtáblázatban megnézhetjük, melyik élelmiszerfajta mennyi fehérjét tartalmaz.
Én az őszinteség híve vagyok. Meg aztán finomabb célzások nem igazán hoztak eredményt. :) Azért remélem nem sikerült bántóra, mert azt nem akartam, csak egyszerűen úgy érzem, hogy ez már rég nem idevaló.
Semilyen gabonát nem eszünk, a glutén és lektin tartalma miatt. Mivel a tiszta zab gluténmentes (a feldolgozás során sokszor keveredik más gabonával sajna), ezért a kezdeti, átmeneti szakaszban, illetve néha-néha 1-1 sütibe kompromisszumként, vagy kevésbé paleós családtagoknak zabot használunk.
Igazából mindenkinél van némi kompromisszum, hiszen a megszokotthoz képest elég nagy a váltás és ha 1 családban nem mindenki paleós akkor 1-2 alapanyag benthagyásával mindenki számára megfelelő étel készíthető. Az ilyen kompromisszumos ételek a kemény sajtok, a vaj és a zab.
Wowwwwww,ez aztán őszintére sikerült:DDD
Más..semmilyen gabonafélét nem esztek??
Vagy csak a búza van kizárva??
A válasz egyszerű: a hőkezelt ételek könnyebben emészthetők.
Valószínűleg alkalmazkodott is hozzá a szervezetünk a sokezer év evolúciós fejlődése során.
Kedves, drága borcsok1! :)
Köszönjük a rengeteg információt. Köszönjük és elég volt. Ez itt paleó fórum és aki paleózik az a KIEGYENSÚLYOZOTT zöldség-gyümölcs-hús étrend híve. Nem és nem lesznk gyümölcsevők csak mert Te rátaláltál a SZÁMODRA üdvözítő útra. Légyszi, 10 év múlva jelentkezz, és akkor majd összehasonlítjuk ki milyen egészségi, szellemi állapotban lesz. Addig légyszives kímélj meg minket az offolástól.
Az elöttem szólókhoz csatlakozva javaslom nyiss egy új fórumot a nyers étel fogyasztásról és ott minden érdeklődő (még akár mi is) beleolvashat, hozzászólhat, még tán tanulhat is. De kérlek, ne itt, ahol 1. más a téma, 2. nem beszélgetsz, hanem igét hirdetsz, 3. nem hallod meg mások érveti (bár ez szinte ugyanaz, mint a 2.) 4. többször is megkértünk evezz más vizekre.
Köszönjük eddigi kimerítő írásaidat, és nem kérünk többet. Persze, ne add fel, csak írj nyugodtan, de egy saját fórumba.
Köszönöm!
és a legfontosabbb csak hogy lásd nem csak te tudsz szépen bemásolgatni dolgokat:
Fehérjék jelentősége
Testünk nagy része, főleg az izomzatunk olyan fehérjékből (aminosavakból) épül fel, amelyeket önmaga előállítani nem tud. Zsírmentes testtömegünk minden kilogrammjára számítva legalább 1 grammot be kell vinnünk naponta, még a legszigorúbb diéta idején is, hogy a túlzott izomvesztést megakadályozzuk.
Mivel szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztanunk. A tápanyagtáblázatban megnézhetjük, melyik élelmiszerfajta mennyi fehérjét tartalmaz.
Fehérje források
Húsok
A zsíros húsokból (sertéshúsok, hízott baromfi, faggyús marha, birka, kolbászfélék, vörös áruk) ne vásároljunk magunknak, éppen elég, ha néha vendégségben rákényszerülünk a fogyasztásukra. A sovány húsok, amelyeket érdemes megvennünk, a következők: csirke, pulyka, marha (bélszín, lapocka, fehérpecsenye), vadhúsok (szarvas, vaddisznó, nyúl, fácán), belsőségek (tüdő, máj, zúza, szív), "herkentyűk" (kagyló, csiga, békacomb), halak többsége (kivétel hering, lazac). Ez utóbbiak sok hasznos olajat tartalmaznak, viszont emiatt kalóriatartalmuk is elég magas, tehát csak keveset fogyasszunk belőlük. A felvágottak közül a sovány (csirke, pulyka, gép-) sonka-felvágottak megfelelőek. Felejtsük el a parizert, disznósajtot és egyéb bizonytalan eredetű "vegyes-felvágottakat", csakúgy, mint a húsipar melléktermékeit jelentő virsliket, kolbászokat, hús- és májkrémeket.
Tejtermékek (túró, sajt)
A tej fehérjetartalma - a közhiedelemmel ellentétben - nem túl magas, mindössze 3,5%. Ennek megfelelően a kefireket, joghurtokat sem tekinthetjük fehérjeforrásnak. A túró fehérjetartalma magasabb, 15-17% körüli, a sajtoké még magasabb, 25-30%, ami eléri, sőt meghaladja a húsfélékét. Ugyanakkor mind sajtból, mind túróból törekedjünk soványat vásárolni, mivel a tejzsír nem ideális, kevés benne a telítetlen zsírsav. A túróra ráírják melyik a sovány, de a sajtokon sokszor azt tüntetik fel, hogy hány % zsír van a szárazanyagban, ami a teljes tömegnek kb. a fele. Ílymódon az 50-60 %-osak zsírosnak, a 30% alattiak soványnak mondhatók.
Tojás
Egy darab - átlagosan 40g-os - tojás 5g zsírt 5,5g fehérjét tartalmaz, ami 100g-ra vonatkoztatva 12-13%-ot jelent. Érdekes ugyanakkor, hogy az 5g zsír mind a sárgájában található, 2,5g fehérjével együtt, míg a tojás fehérjében 3g fehérje van zsír nélkül. Mivel a tojásfehérje biológiai értéke rendkívül magas, sok sportoló készíti úgy a rántottáját, hogy csak a fehérjét süti meg, esetleg egy egész tojást tesz az íze miatt 6 tojás fehérjéhez.
Hüvelyesek
A lencse, bab, sárgaborsó és hasonló száraz hüvelyesek a húsokhoz hasonló nagyságrendben (20-25%) tartalmaznak fehérjét, ugyanakkor nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat (kivéve a szója, aminek az elkészítése is más). A hüvelyesek nagyon hasznos részei étrendünknek, de figyelembe kell venni magas szénhidrát tartalmukat (50%!) is. Ezek a beltartalmi értékek a száraz súlyra vonatkoznak, tehát a főzés során csökkennek a vízfelvétel miatt, de arányuk természetesen nem változik. Javasolható, hogy a hüvelyesekből készült ételhez további szénhidrátot már ne adjunk, vagy ha mégis (pl. lencsés rizs) akkor kisebb adagokat fogyasszunk belőle.
Nem tudom olvasod-e amit mások írnak neked vagy a dolgaiddal kapcsolatban.....
"Friss lédús gyümölcsök
Fehérjetartalom
A gyümölcsök fehérjéi (0,1-1,3 g/100 g) nem teljes értékűek, mivel nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Nitrogéntartalmú vegyületeik alkotóelemei közé tartoznak még a különféle enzimek is, de ezek mennyisége függ a gyümölcs érettségétől és fajtájától.
"
Sziasztok! Már egy ideje olvasgatom ezt a fórumot. Ajánlották nekem a paleolit táplálkozást.
Sok pro és kontra állítást is találtam.
Ez is egy érdekes, a Gy. . . . i k. . . . . . k oldalán.
"Hello
régész vagyok, felkeltette a kérdés a figyelmemet, arra lennék kiváncsi, hogy a diéta feltalálói vajon honnan veszik, hogy pontosan mit is ettek a paleolitban?!
főleg, hogy a chopperek, magkövek, szakócák, kaparók mellett a másik tipikus leletanyag az őrlőkő. fogyasztottak gabonaféléket, csak ekkor még nem tudatos gabonatermesztés történt, ott ettek, ahol volt.
A neolit ebben különbözik, hogy ott már megjelenik a letelepedett életforma, a gabonanövények tudatos termesztése és az állattartás. Ez nem egyik napról a másikra történt.
Mielőtt elhiszünk ilyen kész tényeket, érdemes utána érdeklődni a valódi háttérnek. . . a paleolitról alig-alig vannak tények, amit minden őskorkutató egyaránt elfogad, csak a sötétben tapogatózunk. "
Véleményed ellenére nekem ez a paleo diéta (természetgyógyász ajánlotta) nagyon bejön, igaz nemrég kezdtem, de tetszik és jól érzem magam tőle. Finom husik, sok zöldég, gyümölcs, kell ennél jobb. Már nincs szükségem nassolásra, nem kívánom az édességet stb.
Az enzimes okfejtésed tudományosan hangzik, de akár az ellenkezőjét is le lehetne ugyanilyen hihetően írni.
Mindenkinek azt azt az utat kell követni, amiben hisz. Én nem lennék vega, mert nem hiszek benne. Van 1-2 ismerősöm, akik nem fogyasztanak állati fehérjét, hát hozzájuk inkább nem szeretnék hasonlítani.
Mára ennyi elég okosodásnak meg is kell emésztenetek:)
Az összes étel közül a gyümölcsökben van a legtöbb vitamin és víz (a második helyen a zöldségek állnak), illetve a zöldségekben van a legtöbb ásványi anyag és rost (második helyen a gyümölcsök állnak). Sőt a zöldségekben olyan sok az ásványi anyag és a rost, hogy az messze meghaladja az ember szükségleteit. Olyannyira, hogy a gyümölcsök rost- és ásványianyag-tartalma közelebb áll hozzá. (egyáltalán nem jobb, ha valamelyik tápanyagból a szükségesnél többet fogyasztunk, épp ellenkezőleg: az inkább csak felborítja táplálkozásunk egyensúlyát, bármit mondanak is mások.A gyümölcsök kalóriatartalma sokkal magasabb, mint a zöldségeké, ezért szolgálnak kiváló „üzemanyag” forrásként, és ezért fontos, hogy étrendünkben a gyümölcsök legyenek többségben. Bizonyos gyümölcsökben azonban kevés az ásványi anyag, ezért nem hiányozhatnak a zöldségek az étrendünkből. Mindazonáltal, minden tápanyagot figyelembe véve az ember igényeihez valamennyi ételcsoport közül a gyümölcsök tápanyagtartalma áll a legközelebb.
Fehérjéből és zsírból nagyon kevés kell. Ezért van az, hogy alacsony fehérje- és zsírtartalmuk ellenére is a gyümölcs-zöldség az ideális választás.
Évmilliókon keresztül az emberek és elődeik trópusi környezetben éltek, gyűjtögető életmódot folytattak, karnyújtásnyira voltak tőlük a gyümölcsök, amik fogyasztásra készen arra vártak, hogy kielégítsék az ember tápanyagigényeit. Az ember étrendje teljes egészében növényi alapú volt, az ételeket pedig sütés vagy hevítés nélkül ette. Ennek megfelelően az emésztő és kiválasztó rendszerünk úgy alakult ki, hogy fel tudja dolgozni, majd üzemanyag és építőanyag formájában hasznosítani tudja a gyümölcsöket és zöldségeket. Biológiailag arra teremtettünk, hogy nyers gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkozzunk.
Az ember csak az elmúlt 10.000 évben a gabonatermesztés miatt cserélte le gyümölcsös étrendjét gabonaalapúra.79 Az ember szervezete semmit sem változott, az ételeinek minősége azonban romlott. Evolúciós értelemben az ember emésztőrendszerének egyszerűen nem volt ideje alkalmazkodni ezekhez az alapvető étrendi változásokhoz. Bár elég kicsi a valószínűsége, hogy ez az alkalmazkodás valaha is bekövetkezik, hiszen hevítés hatására az ételek minősége, táplálkozási szempontból, romlik, és a főzéssel mérgező anyagok kerülnek bele. Így az alkalmazkodás minőségi romlást, visszafejlődést jelentene.
Az emberi faj genetikai adottságai determináltak, egy bizonyos diétára teremtődtek, mely számára a legjobb. Ezen diéta behatárolt mind egyes alkotóit(ételfajták), mind azok százalékos összetételét, feldolgozottságát(feldolgozatlan, nyers) tekintve, mivel évmilliók alatt csiszolódott, idomult hozzá az emberi faj. Az ember pár ezer éve tért le a paradicsomi útról, s ez az időintervallum nem elég szervezete alkalmazkodásához. Emésztőenzimjei, testkémiájának működése, testfelépítése mind elárulják ,mely táplálékok befogadására legalkalmasabb a teste.Amikor arról beszélünk, hogy az emberőseink is használták a tüzet, és az ételek feldolgozásának hagyományai voltak, vagy gabonát termesztettek, kenyeret sütöttek, bort ittak, vagy Jézus tanairól szólunk, akkor sajnos nem mentünk vissza eléggé, mert itt már rég nem voltunk a paradicsomi úton. Testünk egyensúlybomlása és elszennyeződése annál nagyobb mérvű, minél távolabb kerül az ideális, paradicsomi
táplálkozásától az ember. Minden apróbb eltérés ettől, felborítja azt a belső egyensúlyt és tökéletes sejtműködést, melyre az ember genetikailag teremtődött.Tévhit, hogy az embernek a hőkezelt étel egészséges és táplálni tudja.
Hogy csecsszopos kortól esszük a hőkezelt ételeket és
képesek vagyunk növekedni, fejlődni az azért van, mert
mellette azért sok nyerset is eszünk, azonkívül a test
tolerációs, életbenmaradási mechanizmusai még jól
működnek. Büntetlenül nem ússzuk meg a hülyeségünket,
a testkémia felborul, a toxicitás akkumulációja elindul, s
ezzel már el is ültetjük a korai degenerációs betegségek
csíráit, melyek időzített bombaként ott ketyegnek bennünk,
és előbb-utóbb a legkülönbözőbb betegségek képében
jelentkeznek. Vajon miért lenne egyedül az ember kiváltsága a
földön a sok százezer életforma közül, hogy hőkezelt ételt
egyen?
Köszönöm!
Ismerem Szendi Gábor írásait. Ezt még nem olvastam, csak részleteiben.
Az ember törekszik egészségesen élni!
Vagyis akit érdekel! De ez nem könnyű dolog, hiszen a családból hozzuk étkezési szokásainkat.(is)
És a szokás...nos, nagy úr!
Ha van hit és meggyőződés, akkor "minden"életmódváltás, diéta, fogyókúra működik. Kinek a pap, kinek a papné! :)
Arra nem gondolsz, hogy az embe kiemelkedését az állatvilágból éppen a főtt ételek fogyasztása tette lehetővé.
Kevés állat él annyi ideig mint a mai, 21 századi ember, aki bizony többnyire főtt ételeket fogyaszt.
ÓÓÓÓ életem ..szerinted ki párolja fel a saliját..legyen az római lollo,eisberg vagy sima fejes???
És ha eszemet kéne ennem,mert nincs más naná hogy megfőzné..csúnya emberi szokás.hogy a fehérjét szeresssssük főve enni,nyersen nem annyira frankó...persze te inkább éhen halnál mint ....
és igen fogtam ,hogy a szem csak viszonyítási kép vizualiációra..de akkor is:DDDDDDD
és még midig egy oldalról nézel,és onnan keresel alátámasztást...és bár a hőkezelés elpustítja véglegesen a szövetet amit kezeltél ,de a szervezet vidáman feldolgozza azt:DDD
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?