Ne legyünk cukorfüggők! (beszélgetős fórum)
Még szerencse:)
De a 162höz sok a nyolcvan.Mivel próbálkozol??/mert gondolom próbálkozol:)/
Én nem vagyok ch függő,nem szeretem az édességet,a rizst ,a gyümit,estleg a krumpli hoz zavarba,és a kenyér,de az se gáz.
Ha diétázom 20 ch alá megyek,tavasszal és ősszel pedigméregtelenítek zöldségkúrával.
De teljesen sajnálom azokat akik ezzel küzdenek,mert rossz valamitől függni/régen cigiztem:)/De az Atkins miatt tudom a leszokási időt,nem egyedüli tapasztalat.
A bolt engem is csábítgatott, de mióta nem hordok magamnál pénzt ilyen gondom sincs. :)
Persze biztosan van jobb megoldás is. Ha mégis lenne nálam pénz és nem birnék ellenállni akkor bemennék és nézelődnék. Aztán vagy nem vennék semmit mert elmúlik az "ihlet", vagy vennék valami sós nasit, esetleg egy szendvicset.
Minden megoldható.
Teljes mértékben úgyis lehetetlen kiküszöböln a cukrot, mivel manapság szinte mindenben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben.
ÁÁ manapság már minden káros. Ennyi erővel ne is együnk semmit.
Pattogatott kukoricát én pont a mikróban csinálok, de abban cukor egy szál se! (legalábbis a csomagolás szerint)
Zöld teát cukor nélkül iszom. Tényleg ebben is sokat változtam. Régebben a teát csak 3 ek cukorral birtam meginni. Ma pedig már elképzelhetetlennek tartom, hogy cukrot tegyek bele.. Ha édes izre vágyom akkor szteviát csepegtetek bele, de tea természetes ízét szeretem a legjobban.
A szeletelt kenyér nekem sosem esett jól és nem is ízlett. Tele van tartósítószerrel.
A kísértés igy lenne a legkisebb. De ha sütsz is akkor csak az akaraterőd segitned.
Így nehéz, hogy másra is tekintettel kell lenni. Nekem is volt közben születésnapom, és nem volt torta. A barátomtól sem fogadtam el semmi édességet. Mostanra sokat lazitottam, hetente egy kevés már belefér. De változó. Van hogy hónapokig semmi, de olyan is van hogy a hét minden napjára jut valami.(olyankor nehéz megint abbahagyni) Pl Tegnap bevágtam egy fél tepsi pudingos-gyümölcsös-zselatinos piskótát. Ritkán bűnözök, ez most egy ilyen volt. De ilyenkor mindig megkapom tőle, hogy de hisz én nem ehetek ilyet!
Találtam még egy érdekes cikket:
A legegészségesebb élelmiszer az, amelynek a csomagolásán nem található lista arról, hogy mit tartalmaz - mert pontosan az, ami. A livescience.com összegyűjtötte, amelyik az a tíz egészséges étel, amelyet az élelmiszeripar "tönkretett".
10. Halrudacska
A fagyasztott halrudacskák a dobozon olvasható lista szerint húsz olyan anyagot tartalmaznak, amelyek nem igazán egészségesek. Az orvosok évek óta próbálják rábírni az embereket, hogy egyenek több halat, mert az gazdag egészséges zsírsavakban és szegényebbek az egészségtelen zsírsavakban, mint a marha- és a sertéshús. Ők azonban "igazi" halra gondolnak; amikor Ön feldolgozott halterméket vásárol, vagy sült halat rendel egy gyorsétteremben, olyan ételt eszik, aminek több a kára, mint a haszna.
9. Joghurt
Az igazi joghurt úgy készül, hogy bizonyos baktériumok segítségével megerjesztik a tejet. Az igazi joghurt gazdag fehérjében, kalciumban és vitaminokban, és elsősorban azoknak a felnőtteknek ajánlják a fogyasztását, akik nehezen emésztik meg a tejet. Azok a joghurtok, amelyeket a szupermarketekben árulnak, valójában olyan tejipari termékek, amelyek tele vannak cukorral és feldolgozott gyümölccsel - de nem egészségesek. Vegyen inkább valódi joghurtot, és gazdagítsa friss vagy mirelit gyümölccsel!
8. Leveskonzerv
A leves rendkívül egészséges, olcsó és könnyű elkészíteni. Ha előre megfőzi és adagokban lefagyasztja, a leves nem kerül még napi egy dollárba sem. A leveskonzerv viszont só, zsír, mesterséges adalékok, tartósítószerek, víz és talán némi répa nyomorúságos kotyvaléka. Egy adag rendszerint ezer milligramm nátriumot tartalmaz - ez a napi megengedett mennyiség fele.
7. Zöldtea
A zöldteát egész Ázsiában előszeretettel fogyasztják. Antioxidánsokat és egyéb egészséges anyagokat tartalmaz, és klinikai tesztek bizonysága szerint segíthet a rák, a szívbetegség, az időskori elbutulás és egyéb, az öregedéssel összefüggő kórok megelőzését. A legtöbb amerikai és európai azonban nem szereti a zöldtea ízét, így amit ezekben az országban zöldteaként kapni lehet, az tele van cukorral és egyéb adalékanyaggal. Ha a palackon az összetevők között bármit talál zöldteán kívül, akkor Önt becsapják.
6. Russet burgonya
A Russet típusú burgonya héja barna, húsa fehér - és nem igazán egészséges. Olcsó és szívós, azért kedvelik a termelők, de csak kevés tápanyagot tartalmaz. A benne található keményítő gyorsan vércukorrá alakul a szervezetben, ezáltal fogyasztása növeli a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. Ráadásul, mivel valószínűleg ez a legkevésbé ízletes a több száz burgonyafajtából, ízesíteni kell: az amerikaiak általában megfőzik, és vajjal leöntve tálalják, vagy olajban megsütik és alaposan meghintik sóval.
5. Pattogatott kukorica
A pattogatott kukorica ma már egyre messzebb van attól az egészséges ételtől, aminek lennie kellene. A pattogatott kukorica értelemszerűen kukoricából készül; gazdag rostokban, alacsony a kalóriatartalma, és csak nyomokban tartalmaz cukrot, sót és zsírt. Ez persze azonnal megváltozik, ha mindezeket hozzáadjuk. A mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica a legnagyobb "bűnös" - ennek megállapítására elég végigolvasni a hozzáadott anyagok szinte végtelen listáját. Ha egészséges popcornt akar, vásároljon szemes kukoricát fillérekért, és csak nagyon kevés sóval és igazi vajjal ízesítse!
4. Szeletelt kenyér
A legtöbb forgalomban lévő szeletelt kenyér fehér - és talán a legfőbb oka az amerikaiak elhízásának. Az igazi kenyér lisztből és vízből készül egy csipetnyi sóval és élesztővel. A szeletelt zacskós kenyér viszont tartalmaz cukrot, kukoricaszirupot és gyakran még vagy tucatnyi egyéb adalékot. A feldolgozás során olyan termék jön létre, amely a szervezetben szinte azonnal vércukorrá alakul. Ez túlmunkára kényszeríti és végeredményben tönkreteszi a hasnyálmirigyet. Még a péküzemekben, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér is egészségtelen, mert cukorral, sóval és lágyító anyagokkal teszik ízletesebbé.
3. Reggeli gabonapelyhek
Az igazi gabonafélék - például a búza, az árpa, a rizs és a zab - mindig is az emberi faj legfontosabb táplálékai voltak, és ma is azok, hiszen az egészséges zsírok, fehérje és vitaminok verhetetlen kombinációi. A "gabonapehely" kifejezést tulajdonképpen elrabolták az élelmiszergyártók, amelyek az apró, ropogós darabkákból álló reggeli fogásokat ugyan valódi gabonából készítik - de cukor, kukoricaszirup, só, színezékek és tartósítószerek hozzáadásával. Ha egészségesen szeretne reggelizni, szórja meg a zabpelyhet mazsolával, vagy az árpaszemeket friss gyümölccsel. Így ráadásul anyagilag is jobban jár.
2. Biozöldségek
Az eredeti ötlet briliáns volt: dobjuk sutba a 2. világháború után általánosan elterjedt, mérgező rovarirtó és növényvédő szereket, és termeljünk egészséges, őshonos zöldséget! Ezzel addig nem is volt probléma, amíg az Egyesült Államokban nem lettek népszerűek a bioélelmiszerek, és nem keltették fel a nagy szupermarket-láncok figyelmét. A nagyon ugyanis profitot akarnak termelni, ezért az olcsó termékeket keresik - ez pedig aláássa az egész rendszer értelmét. Így ma már olyan biotejet iszunk, amelyet biotáppal kényszertáplált, ketrecben tartott tehenek adnak, és olyan bio-gyorsételeket eszünk, amelyeknek a bioösszetevői a világ legkülönbözőbb részéről származnak.
1. Pizza
Rettenetes, hogy a legtöbb amerikai soha nem evett pizzát - csak azt hiszi, mert összekeveri a tévében reklámozott gyorsétellel. Olaszországban törvény határozza meg, mi nevezhető pizzának; még azt is megszabják, milyen lisztből, paradicsomból, mozzarellából, olívaolajból, bazsalikomból és oregánóból készülhet. A pizza természeténél fogva tápláló és laktató. Az amerikai nagyvárosokban található kis sarki pizzériák nagyon hasonlót kínálnak az igazihoz, de a nagy étteremláncok már a legtöbb friss hozzávalót tartósítószerrel tömött, olcsó és zsíros pótszerrel helyettesítik, hogy nagy tömegben gyárthassák, fagyaszthassák a pizzát, és elárasszák vele az országot. A kereskedelemben kapható pizza magas kalória-, zsír- és nátriumtartalmú, kevéssé tápláló étel.
Szent Korona Rádió
'A táplálkozásról szóló leghíresebb "botránykönyvek" egyike a William Dufty Cukor blues című munkája, amelyről kedden a Kétezeregy Kiadó vezetője, Benda Judit beszélt.
A botránykönyv jelzőt a szerzőnek az az okfejtése indokolja - még napjainkban is -, amely szerint a cukor oly mértékben elárasztotta a világ élelmiszeriparát (ami mögött komoly gazdasági érdekek húzódnak meg), hogy szinte nincs olyan készétel vagy konzerv, amelyben ne lenne megtalálható. Például egyes leveskonzervekben több a cukor, mint a hús vagy a kagyló, még akkor is, ha az íze el van nyomva aromákkal, citromlével vagy sóval.
A vitamintablettáktól és egyes gyógyszerektől a ketchup-ig, a zabpehelytől a palacsintáig, a pirítóstól a mártásokig, a sült babtól bizonyos szalonnakészítményekig mindenben van cukor - állítja a leleplező élelmiszeripari könyvek klasszikus amerikai szerzője.
Az utóbbi években bizonytalan léptekkel elindult reformtáplálkozás mozgalom ellenére a cukor és a cukrozott élelmiszerek, a fehér liszt és a hántolt rizs a legtöbb háztartásban még mindig az alapélelmiszerek közé tartozik - véli Benda Judit, táplálkozásszakértő, aki szerint az először 1976-ban az Egyesült Államokban megjelent Sugar Blues (Cukor blues) aktualitása semmit nem csökkent, sőt, a mű most vált igazán időszerűvé Magyarországon.
Történetek a cukorról, a sörről, a szexről, az ételhamisításról, boszorkányokról és üldözőikről, orvosokról és papokról, egyszóval az életről - olvasható a könyv fülszövegében.
Egy japán filozófus szerint ahhoz, hogy az amerikaiak legyőzzék a vietnamiakat, egy amerikai kantint kellett volna ledobniuk. "A cukor, a csokoládé és a Coca-Cola hamarabb elpusztítja őket, mint bármelyik bomba" - idézi a filozófust William Dufty, akinek könyvét nagyra értékelte barátja, John Lennon és Gloria Swanson, a némafilmek koronázatlan királynője. Ő volt az, aki annak idején felhívta Dufty figyelmét a cukor értelmetlen hatalmára.
A könyv arról is szól, hogyan szokhatnak le a fölösleges cukorfogyasztásról a felnőttek, illetve a gyerekek. Nem könnyű feladat egyébként: majdnem egyenértékű azzal, mintha az alkoholról kellene leszokni az alkoholistáknak - de az elszántság és a kitartás meghozza a gyümölcsét. '
Hallottatok már erről a könyvről?
Dugja el az édességet a férjed előled vagy nem tudom... :)
Azért könnyebb,ha nincs otthon édesség,mert azért a boltba már nem mennék el csak azért venni...
Én csak 1-2 ilyen topicokot láttam,de ez abban akartam,hogy különbözzön,hogy csináljunk is valamit,kezdjük el,mert sok olyan cikket olvastam ami elrettentett a cukortól,és gondoltam elkezdem...igaz,d.e. ettem édeset,de holnaptól bekeményítek :) remélem azért sikerül...
Ha van valakinek kedve,tartson velem.
Van már sok ilyen témájú topic. Pl: Hogyan álljam meg az édesség falását? Hasznos dolgokat lehet olvasni egyszer az előző nickemmel leirtam részletesen én hogy csináltam de sajnos már nem találom meg. A lényeg, hogy ne legyen otthon édesség, ha enni támad kedved igyál meg egy nagy pohár ásványvizet, gyümölcsöket is ehetsz vagy sós dolgokat. Én igy szoktam rá a sós dolgokra, pogik, chipsek, kekszek, pattogatott kukorica.
A figyelem elterelés is jó taktika.
Én pl akkoriban kisérletezgettem a főzéssel, sütéssel (persze kizárólag sós dolgokat) és mire elkészült a kaja már nem is kívántam semmit..:)
Az első időszak a legnehezebb mert elvonási tünetek lehetnek, de ha kibirtad utána sokkal jobb. Én már nem is kivántam az édességet utána sokáig.
Nem kell kihagynod végleg az étrendenből, mértékkel lehet fogyasztani.
Sok sikert kívánok! Kitartást!
Kiskoromban én is édesség-függő voltam. Aztán teltek az évek és komoly egészségkárosodást okozott. Akkor szerettem volna visszaforditani az idő kerekét, de nem tudtam. Az egyetlen amit tehettem, hogy attól a naptól kezdve felhagytam a szenvedélyemmel. Nem ajánlom senkinek a napi egy táblát, de még egy kockát sem!!
Nagyon komoly gondokat tud okozni. Az ember nem is erre van "kitalálva". A napi élelmiszerekkel is sokkal több cukrot viszünk be mint kellene mert ma már mindenben van cukor, hát még ha csokit is eszünk mellé.
Az inzulinrezisztencia még nem tűnik fel, de hozza magával a komolyabb gondokat. Az elhízást pedig nem is kell megemliteni. Bár hozzáteszem én mindig is sovány voltam, pedig a napi adagom (a család heti-havi adagja) nekem is megvolt akkoriban.
További ajánlott fórumok:
- Fogyjunk és játszunk együtt, hogy ropik legyünk
- Nyári torna, hogy csinosak legyünk?
- Nem minden szemét, ami annak látszik - avagy legyünk kreatívak!
- Hogyan NE legyünk tökéletes anyák
- Cél szilveszterre minél többet fogyni!!! Velem tartasz, hogy csinik legyünk?
- Van cukorfüggő, akinek segített a 21 napos teljes megvonás?