Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Grízgaluska kuszkuszból:
2 db. normál tojáshoz 14-16 teáskanál kuszkusz + sót kavarok ugyanúgy mintha búzadarából kavarnám, ugyanarra a se nem kemény, se nem híg állagúra.
Egy kicsit ezt is szoktam hagyni állni, majd kiszaggatom, kifőzöm.
Gyönyörű nagy nokedlik lesznek belőle.
DE: nem szabad leszűrni amikor megfőtt, csak szűrőkanállal kimerni, különben az egész összetörik!
A kuszkuszt 3 méretben árulják, apró, közepes és nagy. Én ezt az apró méretből csináltam, nekem bevált.
Valóban rizs helyett szerintem is legjobb a bulgur.
1 kávéspohár bulgurt (megmosom, mert ez is kint a földön termett!) és 2x annyi forró, sós vízzel felöntöm. Egy picit én is forralok rajta, hogy a víz ismét forró legyen. Majd beborít, és minimum 1 óra múlva tökéletes.
Már reggel megcsinálom, mire főzésre kerül a sor, biztosan megduzzadt.
Utána úgy kezelem, mint a főtt rizst: hagymásan, petrezselymesen, fűszerezve, vagy rizi-bizinek, ha rizses hús, vagy lecsó, akkor már csak a legvégén belekavarod.
Töltött paprika, húsgombóc, szárma esetén nyersen!!! kavarod a darált húshoz, de VIGYÁZZ! Ez nem a duplájára dagad, mint a rizs, hanem 3x annyi lesz belőle, tehát a darált húshoz elég csak 1/3 résznyit belegyúrnod, megpuhul a hússal együtt.
Én csak beütöttem, hogy hibiszkusz tea kimérve.
Én is keresek kimért teákat, nézegetem, hol milyen a választék.
nem tudom, mennyiért szoktad venni a hibiszkus teát, itt van kimérve:
(És sok mindent lehet még itt venni, fűszereket, és zabpelyhet is. Legutóbbit két kilós kiszerelésben.)
Ilyet száraz péksüteménnyel szoktam csinálni!
A vanília puding is jó hozzá.
De jóóóóó! Csak két nap és jön a hétvége!
Mindenkinek szép hetet!
Jó, hogy emlékeztetsz!!!!
El is felejtettem, hogy én is használtam teafiltert ízesítésre!!!!!!
Vagy mákosan!!! Mert akkor, habár cukrozom a mákot, mégsem főtt tésztát eszem!
A mákot nagyon szeretem.
Ráadásul érdemes is szeretni, sok benne a kalcium!
Én nagyon szomorú lennék, ha nem vásárolhatnék piacon.
Szerencsés vagyok, hogy megtehetem!!!
Én is így tapasztaltam, ezért kicsit főzöm is a leforrázás után.
Tudom, Hópihe már többször leírta, ő csak leforrázza és állni hagyja.
El sem meséltem, hogy sütöttem egy adag mákos kalácsot és elfelejtettem a máktöltelékbe belerakni a cukrot!
:((((
Így aztán szeletenként cukrozta a család. De én annyira utálom a megcukrozott sütiket, hogy inkább nélküle ettem. Így is ehető volt...
ha gyümölcsösen akarom enni, akkor egy pillanatra felforralom vízben, majd elkeverem valamennyi joghurttal vagy kefirrel, úgy teszem bele a gyümölcsöt.
Ha tejjel készítem el, akkor úgy eszem, mint a tejbegrízt, fahéjjal - esetleg lekvárral, ha van itthon.
Igen, valami kis hő kell neki.
Én se főzöm, csak felforralom a folyadékban.
A zabpehely is többféle, általában a sárga csomagolásban van, ami "roppanós", azaz rágni való marad, ha leforrázzuk is.
Nekem egy Penny-s barackos gyümölcstea a kedvencem!
Nyáron üdítő helyett ilyen van a hűtőben!
Télen meg a konyhaasztalon!
A bulgur előfőzött, majd kiszárított tört búzaszem.
Nincs különösen izgalmas íze, de lasabb felszívódású szénhidrát.
És a rizzsel ellentétben, ha megmarad belőle készült ételből, 1-2 nap múlva sem keményednek meg a szemek!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)