Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Igaz, hogy ezek ketreces csirkék, füvet életükben sem láttak, az ízük messze van a kiskertben kapirgáló kendermagostól.
Valódi kakaspörköltnek valót évente 1x a piacon szoktam venni. :))
Dodi ! de azért gondolom nem kapálódznál 1 kis mákos rétes ellen se :)
... mikor a gyerkőceink kicsik voltak nagyon sokszor sütöttem nekik mákos / néha diós / búrkiflit , végülis én nem patkó formára vagdostam , csak sima kb 7-8 centis db-okra , úgy jobban fért a tepsibe , de mindig sikere volt a gyerekeknél / nem csak a mieink szerették :) / ... nem kötelező az ilyesmit túl édesre ízesíteni és a tetejüket én nem szórom porcukorral se , így is több cukrot ettünk , mint kellett volna :) ...hát összefutott nekem is a számba a nyál még a süti gondolatától is :) :)
Hat hogy is mersz ilyent mondani, hogy a makostesztat mar el is felejtetted!
Harapd meg a nyelved gyorsan!
Irgum - burgum! :-)
Felenk meg nem is lehet kapni makot...
Erre fele az emberek nagyon tajekozatlanok az eletben, az opiummal parositjak a korlatoltak...
Ezek nem tudjak megkulonboztetni a kecsesen ringo fecsket a recsegve fingo kecsketol...
Pedig egy jo kiados adag makos nudlit, vagy angyal bogyorot eltudnek most tuntetni, meg a fulem is ketfele allna tole...
Jaj mar meg is indult a Pavlovi reakciom!!!
:-)))
A "kumpi"-t emlited, mivel egyedul elek, igy az egyszerubb eledeleket csinalom, es a krumplibol csinalok hajaba krumplit, lehejazom, es egy egyseg bacon-t kinyitok osszedarabolom egyharmadat. Megpiritom, es a megpucolt hajaba krumplit bele karikazom abba a serpenyobe, amiben a bacont sutottem. Egy fel fej feherhagymat bele apritok, ossze sutom, es amikor a krumplim egy kicsit meg pirosodik, savanyu uborkaval igen finomnak talalom...
Ha meg nagyon ehes vagyok, utok ra sutes kozben par tojast is. Nagyon laktato. Jo citromos teaval leontve, nekem az egy jolsikerult vacsora...
Annak idejen edesanyam a Nepszabadsagot ragasztotta a falra es a szilvalekvar frocskolesi lehetosege helyeire kis celluxal ...
arra jo volt...
A Nagycsarnok a Vámház körút, régen Tolbuhin körúton van.
A Váci úton a Lehel csarnok van.
Itt sem tudom, ez mennyire általános, de azért látni szépen karbantartott "kisházat" még sok helyen.
A nagy házak meg üresen állnak. Habár szomszédnénim azt is használta, abban volt a nagyobb kamra és további fagyasztó, no meg a ruhásszekrények.
Igen, erre is jók voltak a régi nyári konyhák.
A szomszédnénim a férjével szép nagy házít épített, de nem lakták, csak a "kisházat".
Két fekhely, tévé, mélyhűtő. A szomszédos kis kamrában az élelmiszer.
Itt volt ugyan sparhelt, főzni vagy inkább ételt melegíteni is, fűteni is, de volt ám még egy kisház is ennek a végében, ahol még egy sparhelt volt, azon sütött a néni zsírral, vagy főzött "illatosabb" dolgokat. Így a kis lakrészben nem volt ételszag.
Azért a sparhelt is tűz volt. Elfért rajta akkora edény, amekkora a mai tűzhelyeken nem. :D
Én úgy olvastam régi szakácskönyvben, hogy több család is összeállt szilvalekvárt főzni. Biztosan nem volt mindenkinél akkora üst, hogy érdemes legyen külön alágyújtani.
Bocsi, nem a Váci úton, hanem a Vámház körúton...
(Vidéki libának olyan mindegy, csak aki nyakába veszi a várost, annak nem!) :))
Én szeretem a mákos tésztát, talán inkább a mák miatt. Néha megkívánom, olyankor eszem is.
Ahogy más kedvenc ételemet, ezt is olyan éves gyakorisággal. :D
:D
Jóvanna, ahogy mondani szokás...
Még nem, sajnos!
Sose felejtem el, anyám - most már el lehet mesélni - meghamisította a személyi igazolványát, hogy ingyen utazhasson.
Neki még a könyv alakú volt. A születési évszámában a 9-est véletlenül úgy írták, hogy lehetett 5-nek is nézni. Anyu sokáig keresgélt, de végül talált olyan golyóstollat, ami az igazolványban használt színnel fogott, és kicsit rásegített, hogy tényleg 5-nek látszódjon a 9-es.
Pedig nem volt rossz nyugdíja, de ebből is sajnálta az útiköltséget.
Mindig mondom, még az orvosi diploma sem véd a butaság ellen.
A zöldség mégis mi? Zsír? Fehérje?
Ch-s kaját zöldséggel, azaz mákos tésztát répapürével? Vagy inkább kelkáposztával ajánlja a doktorúr?
Nekem is azt írta elő az orvos, hogy húst zöldséggel, vagy ch-s kaját zöldséggel. De nálunk a zöldség olyan méregdrága így télen, egyáltalán nem nyugdíjbarát áron adják.
A répa még mindig 400, a káposzták 600 fölött, minden más 800-1000-1200, meg sem nézem.
Olvasom, hogy eper-dömping van az országban, ezért az eddigi 2300/kg helyett most adja 1300/kg-ért. Egyelőre nem én fogom megvenni. :))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)