Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Találtam a ZDF német adón online egy sorozatot, ahol egy szakember jópofa példákkal bemutatja a gyártói trükköket. Van, ami elképeszt, mennyit nyernek rajtunk - de ötleteket is ad.
Pl. a gyári panírozott holmi nagy része panír, amit hús-árban veszünk meg, ez kb. tudott dolog. De úgy panírozzák, hogy e célra külön kenyeret sütnek, amit nem formáznak, csak kisütik a liszt, élesztő, tészta keveréket. Az illata finom, de formája nincs, nem kell, mert ledarálják. Kurkumával színezik, ezért szép sárga a panír.
Előtte a húst vagy egyebet (a bemutatás kedvéért apró ecetes uborkákat is paníroztak) sűrű keményítőoldatba mártották, utána a morzsába. Ha nedvesebb a rántani való, akkor kétszer panírozzák, majd kisütik. Az uborkákon is rajta maradt szépen a bunda. Eurocentekből megvan, több euróért kel el.
A zacskós levesek mindegyikének (a filmben láttam több méter hosszú polcokat ilyenekkel több sorosan tele) krumplikeményítő az alapja. Ezt ízesítik kivonatokkal, aromákkal és pár darab szárított zöldséggel aszerint, mi a neve.
Úgy meg lehet csinálni, hogy pl. a sült szószt (amit a németek nagyon kedvelnek a húshoz) úgy tudta összeállítani a muki, hogy egy elit étteremben sem a vendégek, sem az évek óta ezzel foglalkozó séf nem mondta meg, hogy "zacskós" a szósz!
Én nem szerettem a csarnokokat. Igaz, inkább a felújítás előtt jártam néha arra.
Nyilván emiatt nem volt helyismeretem, de tényleg nem éreztem jól magam. Abban a fura szagban a nagy tömeg...
Így van, és ha van ideje az embernek, jól el lehet ott bóklászni, válogatni. Csak azért nem megyek gyakran, mert itt is van a közelben olyan nagy piac, ahova gyalog is el tudok menni. Igaz, sokkal drágább, de azért lehet válogatni, és különböző árak vannak. Nagyon meg kell nézni, milyen az áru, mennyibe kerül, mert nagy eltérések lehetnek.
A ti piacotok melyik kerületben van? Csak azért kérdezem, esetleg egyszer elmennék. Érdemes lehet néha messzebb menni, ha olcsóbban kapok meg dolgokat, mint itt.
Még mindig be van zárva.
Nem volt hosszú életű, egy igen tehetséges ember jól felfuttatta, aztán itt hagyta a segédjére, aki erősen mozgássérült volt. Hát az meg szegény nem tudott úgy ugrálni a bolt mögött és az áruval cipekedni. A kártyás fizetéshez sem tudta kezelni a pénztárgépet, sosem lehetett kártyával fizetni.
Leromlott a választék, nem volt vevő... ezért zárt be. A helyiségben állítólag gyros-os lesz, ezt is egy éve halljuk már, a bolt zárva. Igaz, nem hiszem, hogy tényleg erre lenne szükség.
Hamarosan nyit egy nagyobb Coop ugyanott a faluközpontban, talán ott lesz jó választék.
Már megint bezárt a hentesetek?
Vagy rosszul emlékszem, hogy ez egy nemrég nyílt bolt volt?
Néha én is járok arra.
Ha sok a munka nem jutok el oda. Szombaton meg be nem mennék... Elég nekem a közeli, de jó piacunk is!
Egyébként a Vásárcsarnokban sokfélét és sokféle árban lehet vásárolni! Van "uraknak" és szegényeknek való árfekvés és árú is!
Múlt héten ugyanitt 400 se volt egészen a farrészes csirkecomb.
Amióta bezárt a hentes, csak itt lehet kapni húst, meg is látszik, hogy nincs konkurenciájuk.
Közben eszembe jutott, hogy a bazsalikom az, amit az uborkás, feta sajtos, joghurtos salátákba tesznek.
Élő bokornak biztosan erősebb aromája van, szárítottat szinte észre sem lehet benne venni.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)