Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Nagyon hasonlít a spenótra!
A levélnyelet érdemes kivágni belőle.
Ezt a pali maga állította össze, krumplikeményítő, aromák sora és fűszerek. Meg víz.
Babérlevél, szegfűszeg, meg valami titkosak. :D
Én nem is tudom, ettem-e már ilyen szószt, talán amikor 2000-ben kint voltam. Habár nemigen ettem ott sültet.
Régen, még amikor kiutaztunk 65-ben, a Maggi folyékony fűszer a só meg a bors mellett ott volt minden asztalon.
Olyan Maggi- egyeníze volt.
:O
Beteges!!!! :))
Sőt, a kuka elszállításáért fizetni kell és a szemét pedig terheli a környezetet!
Nem értem én ezt!!!
Persze!
De az hogy saláta cukkini csak azt jelenti, hogy friss, zsenge, még kicsi, nem magos!
Nem árt erőteljesebb ízű salátalevet készíteni hozzá ha csak cukkiniből készül a saláta, mert elég jellegtelen ízű - szerintem.
Inkább vegyes salátát készítenék belőle.
Drukkolok az új, nagyobb bolthoz!
Nem győzöm hangoztatni, hogy milyen szerencsés az (én is) akinek több bevásárlási lehetőség áll rendelkezésére...
A bolti tejből már rég nem lehet aludttejet készíteni.
A görög joghurt elnevezés csak egy üzleti fogás...;)
Ahogy olvasgatok, talan csak nekem jut eszembe rola, hogy milyen erdekes az emberi termeszetunk...
Olvasom, hogy gorog joghurt, kefir, es a nekem eddig otthon nem nagyon ismert kafircokat. mert nekem meg a jo magyar aludttej a hianyerzetem, mert arra faj a fogam, mar majd otven eve... De talan, mindnyajan azt gondoljuk, hogy ami mashonnan szarmazik, az a jobb dolog, mint az otthoni. Talan a nezetunk akkor latja meg, mit vesztett el, amikor mar tobbe nem jut hozza...
Emlekszem gyerekkoromba a tavolabbi szomszednak az utcaban voltak tehenei, es igy mindennapos volt a tejjel valo dolga. A tej konnyen aludt meg, es abbol csinalt turot, vagyis az aludt tejet feher ruhabol csinalt zacskoba ontve, felakasztotta egy szogre es abbol csorgott ki az ala helyezett vodorbe a nekem nagyon finom savo, amit a disznaiknak adott. De a Franciska neni, a szomszed neni, amikor en megjelentem, atszokve hozzajuk, az en kis barna zomancos bogremmel, mindig a csurgo savo ala tett kereszbe egy nagy kevero kanalat es arra tette az en kis barna bogremet, es szeles, kedves mosolyaval az arcan, adta a kezeimbe a kis bogremet, tele finom savoval!
Halott poraban is a Jo Isten aldja meg kedvessegeert es a tole kapott szereteteert!
Igen, én írtam.
A joghurt savanyúsága azt hiszem, attól is függ, milyen a hőfok, amin tartjuk, mennyi idő után fogyasztjuk. Krémessége a tej zsírosságától függ.
A kefir ugyanígy készül.
Meg is találtam :)
Kétféle baktériumtörzs Ha lágyabb, kevésbé savanyú ízű joghurtot szeretnél, ennél alacsonyabb hőmérsékleten, körülbelül 38-40°C-on tartsd az üveget, ha a savanykásabb ízvilágot kedveled, közelíthetsz a 45°C-hoz. A variálhatóság oka, hogy a kétféle baktériumtörzs is került a tejbe: az egyik a Sc. thermophilus, mely alacsonyabb hőfokon szaporodik, a másik a Lb. bulgaricus, mely magasabb hőmérsékleten aktív - és savanyúbb ízt ad.
A görög házira gondoltam. A simát már régóta csinálom. Fél literes palackban van a tejesnél, abból veszek ki, és oltom be a forralt tejet. Valaki írta itt, hogy neki a házi savanyúbb. Nekem meg inkább kevésbé savanyú, lágyabb, krémesebb. Lehet, hogy azért, mert más a bolti poharas joghurt, és más, amit a termelőnél veszek.
A kefírrel valahogy nem vagyok olyan jó barátságban. Azt is úgy csinálod, mint a joghurtot?
Csak tzatzikihez használom, mert ahhoz ilyen sűrű kell.
Amúgy a "rendes" joghurtot szeretem. A "görög" krémes az már nem igazi...
Ötlet...
Igen, ha a házi joghurtra gondolsz. Kefirt is mindig készítek.
Kipróbáltam a görög joghurtot, de olyan minimális mennyiség lett belőle, hogy inkább veszek készen. Dekára adják a piacon, de azt hiszem, maradok a jól bevált hagyományosnál. A görög legfeljebb néha lesz unikumként.
Nem tettem bele tejszínt, és megittam, ami lecsurgott, tehát nem ment kárba.
Azért köszönöm az ötletet, azt hiszem, tőled kaptam.
Nincs görög jellegű kultúra. Tejszínt tesznek bele -nálunk. Azért drága.
Az igazi görög, az csak a sima leszűrt joghurt. Sűrű.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)