Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


113673. 826302286d
2019. aug. 18. 12:37

Ugye a pirított káposztát le lehet fagyasztani?

Kicsit túl toltam és nem akarunk egy hétig káposztás cwekedlit enni 🙂

113672. Guruljka (válaszként erre: 113646. - Forrest2010)
2019. aug. 18. 12:29
Én semmit nem veszek hozzá külön, és az ilyen-olyan ízesített sajtnak mondott valamire rá se nézek. Az se nem sajt, se nem sonka!
113671. arany52
2019. aug. 18. 12:28
Sparheltunk még nekünk is volt gyerekkoromban. Télen azon főzött Anyuka, mert mindjárt be is fűtötte a konyhát. Mellette volt gáztűzhely. Később mindkettőtől megszabadultunk, és áttértünk villanyra.
113670. Guruljka (válaszként erre: 113665. - Globus)
2019. aug. 18. 12:28
Olyannyira, hogy amikor én kicsi voltam, Budapesten villanytűzhely volt a házban. Mintha emlékeznék arra, hogy szerelők jöttek és vezetéket építettek, de Nagymama nem akarta bevezetni a gázt, tartott tőle, így a vezeték simán csak elment a bejárati ajtó fölött.
113669. forrest2010 (válaszként erre: 113665. - Globus)
2019. aug. 18. 12:23
...még mielőtt 66-ba Pestre költöztünk Mamikámnak vettek a gyerekei palackos gázt , 2 égőset , addig sparhelt volt + nyárra 1 rezsó , melegíteni a már kész kaját , azon nem nagyon főztünk :)
113668. forrest2010 (válaszként erre: 113657. - LadyBird 2015)
2019. aug. 18. 12:21
... villanysütőnk van / vagyis kombinált , felül gáz , a sütő villany :) /
113667. *gumibogyó* (válaszként erre: 113659. - Globus)
2019. aug. 18. 11:50

Tekerd alufóliába

Abban finom puha lesz

113666. Napsugár8 (válaszként erre: 113665. - Globus)
2019. aug. 18. 10:23
Hát azok egylyukú, vagy kétlyukú villanyrezsók már a gáz előtt is voltak. Mi már akkor kezdtük magunkat uraknak érezni, hogy nem kellett a nyári melegben a sparheltet begyújtani. Csak sokkal hamarabb kifutott rajta a kaja, és odaégett a rántás... észen kellett lenni vele. De sütője az nem volt.
113665. globus (válaszként erre: 113661. - Syria)
2019. aug. 18. 10:03
Villanytűzhely előbb volt, mint gáz? Gyerekkoromban sima sparhelten sütött-főzött mama, amikor palackos gáz lett, uraknak éreztük magunkat. Amikor elköltöztem átalánydíjas lakásba, nem volt kérdés, hogy csakis gáztűzhely. Még most is ez a bajom...hiába szeretnék villanyt, józan ész gáz mellett voksol.
113664. Napsugár8 (válaszként erre: 113661. - Syria)
2019. aug. 18. 09:48

Kenyérrel, sóval, paprikás zsírral ettük.

Ha nem volt kolbász-zsír, akkor egy kis fehér zsírt olvasztottunk, bele egy kis törtpaprika, összesült-forrt, és abba mártottuk a krumpli falatkákat.

De a hajában főtt krumplit is így ettük.

113663. Napsugár8 (válaszként erre: 113654. - LadyBird 2015)
2019. aug. 18. 09:45
Valóban! Csak úgy gőzölgött a vizes ruha rajta.
113662. sajtostallér (válaszként erre: 113661. - Syria)
2019. aug. 18. 09:09

A mai napig is szoktam héjában sült krumplit készíteni télen. A krumplit vizesen a sütőrácsra teszem, közepes lánggal sütöm. Amikor megpuhult, kiszedem egy tepsibe, pici vízzel megspriccelem és konyharuhával beborítom, így könnyen lejön a héja.

Én tejföllel, lila hagymával, császárszalonnával szeretem. És nem tudom mennyi az elég belőle.. :D

113661. syria (válaszként erre: 113653. - Napsugár8)
2019. aug. 18. 08:53
Anyu megmosta a krumplit, tepsibe rakta, betolta a villanytűzhely sütőjébe (akkor gázról csak álmodtunk) és megsütötte. Ha kész volt, konyharuhába csavarta, hogy az étkezés végéig forró maradjon. Téli esténként a család körbeülte az asztalt, a nagyobbak pucolták maguknak, a kisebbek kapták a forró ételt. Sóval, zsírral ettük, ha dőzsölhettünk, akkor zsír helyett vaj volt.
113660. LadyBird 2015 (válaszként erre: 113659. - Globus)
2019. aug. 18. 08:07
Próbálkoztam én is hőfokkal, idővel, mégsem lett olyan.:( Gázsütőben szépen megsül.
113659. globus (válaszként erre: 113657. - LadyBird 2015)
2019. aug. 18. 08:04
Fiamnál villanyban sütve sem olyan, mint itthon gázban... Szárazabb, szinte "rágyógyul" a héja, pedig már játszadoztam a sütési idő csökkentésével is.
113658. LadyBird 2015 (válaszként erre: 113655. - Globus)
2019. aug. 18. 08:03
Nálunk a muffint ennék meg minden nap.:( Hogy mit szeretnek rajta, fogalmam nincs. De a hagyományos kalácsok-csigák nem kellenek...
113657. LadyBird 2015 (válaszként erre: 113656. - Forrest2010)
2019. aug. 18. 08:02
Most is megsütheted a gázsütőben az almát is és a krumplit is. Valami miatt a villanyosban nekem nem lett finom a héjában sült krumpli.
113656. forrest2010 (válaszként erre: 113653. - Napsugár8)
2019. aug. 18. 07:55
... én sose ettem olyan édes krumplit :( de a sparhelt sütőjébe Mamikám sütött apró krumplikat , csak úgy simán :) azt mondja a férjem h a platnin sütve ők borítottak rá 1 lábost :) viszont sült almát is ettünk régen :) azt hiszem azt is a sütőjébe sütötték meg :) milyen finomságok voltak gyerekkoromban :) ?!
113655. globus (válaszként erre: 113652. - Forrest2010)
2019. aug. 18. 07:46
Régebben férjem is imádta az édességet. Érdekes, ez mára megváltozott, ha egy évig nem sütnék, akkor sem keresi. Klasszikusakat már nem készítek, csak nagyobb ünnepre. Máskor inkább kalács, csiga, pogácsa, havonta egyszer...
113654. LadyBird 2015 (válaszként erre: 113653. - Napsugár8)
2019. aug. 18. 07:45
Vizes ruhával nem sülés közben volt beborítva, hanem utána!:) Mikor kész, akkor kell beletenni egy tálba, megspriccelni vízzel, vagy vizes konyharuhával letakarni, hogy gőz keletkezzen alatta, és leváljon a krumpli héja.
113653. Napsugár8 (válaszként erre: 113652. - Forrest2010)
2019. aug. 18. 07:30
Valami rémlik: megmostuk a krumplit, beleraktuk egy tepsibe, kicsavart konyharuhával beborítottuk, és sparhelt sütőjében sült meg. Valami ilyesmi rémlik. De valami hasonlót sütöttünk a platnin is, csak az nem volt vizes ruhával beborítva. Ki emlékszik rá, hogyan is csinálták szüleink??
113652. forrest2010 (válaszként erre: 113651. - Napsugár8)
2019. aug. 18. 07:17
...Bundy mindig emlegeti azt a sparhelt sütőjébe ? v a platnin sült ? fagyott krumplit , ami édes volt !!! ő szerinte azóta se evett olyan finom sült krumplit :( jó ! lehet h csak picit megcsípte a fagy , de a lényeg / neki / h édes volt :( mindig rettenetesen édesszájú volt , mi lányok inkább a sósat szeretjük , míg a 2 pasi + azt ha összetapad a szájuk a cukortól :( :( :( brrrrrrrrrrr !
113651. Napsugár8 (válaszként erre: 113650. - Forrest2010)
2019. aug. 18. 07:06
A sós változatok nem hízlalnak annyira, én pl. el sem tudnám képzelni, hogy a krumplit édesen egyem. És ugye a magyar ember kenyere a krumpli. Meg kell adni a testnek, amit megkíván. :)
113650. forrest2010 (válaszként erre: 113648. - Napsugár8)
2019. aug. 18. 07:02
... na + is kordult a gyomrom :( nem szabad ilyenekkel hergelni magam , mert abból nem lesz fogyikúra :(
113649. Napsugár8 (válaszként erre: 113646. - Forrest2010)
2019. aug. 18. 06:49
Én is attól tartok, hogy ami pulyka szárnytőt kivettem a fagyóból, majd ki tudja mennyi idő alatt fő/sül meg. Kitaláltam, nem is próbálkozok vele, lefaragom a csontról vékony csíkokra, és serpenyős zöldséget csinálok vele.
113648. Napsugár8 (válaszként erre: 113640. - Guruljka)
2019. aug. 18. 06:46

Én is rákerestem, ezek között vannak sósak is, szeretek böngészni az ilyen oldalakon. Talán más is talál közöttük ízlésének valót:


[link]

113647. forrest2010 (válaszként erre: 113635. - Guruljka)
2019. aug. 18. 06:29
... finom az akkor is , ha puha és rágni se nagyon kell :)
113646. forrest2010 (válaszként erre: 113626. - Guruljka)
2019. aug. 18. 06:27
... na pont ehhez való sonkás füstölt sajtot vettem 1 tömböt és olyan pocsék félig főtt sonkát tettek bele , h annak még kell 1 kanyar sütés v főzés :( v rakott cucc tetején sütés :) / elneveztem Guruljka bundáskenyerének :)
113645. forrest2010
2019. aug. 18. 06:22

... a múlthéten kaptam 1 szatyor potyogott almát a szomszédasszonytól / a fene a zsíromat + a tepertőmet / ma hajnalba aprítottam össze a használható részéből lesz 1-2 napi almaleves :) a többit éppen főzöm a csirkéknek :) közbe tegnap megint hozott 1 nagy vödörrel :)


... olvastam a neten h ahogy érik a gyümölcs úgy csökken a pektintartalma :( hát reszelek is belőle a jövendőbeli akármilyen lekvárhoz és elteszem a fagyosba , h majd sűrítek vele :) mert nem dobunk ki semmit :) és spórolok ezerrel :)

113644. forrest2010 (válaszként erre: 113639. - Globus)
2019. aug. 18. 06:15
...én + olyanról hallottam ami babból készült , átpasszírozott babból és gesztenyeként volt ízesítve , még a színe is olyan :) / mert olcsó az éhség :) drága a csömör :( / mindig is találékony volt a szegény ember !! és szorgalmas ! ha nem akart éhen püsztülni :) :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook