Zsebpénz gyereknek! (beszélgetés)
Ügyes.
Hát, nálunk az óvodáskor nem a pénzről szólt.
Igen, megszabom, hogy egy kiskamasz mit nem vehet meg, természetesen.
Az utalásért nem fizetek, a bankosdi pedig nem nevetséges, pénzügyi kultúrát így tanul. Így nem lesz "becsapott hiteles", például.
Számodra nevetséges, számunkra alapvető. Már az óvodáskori zsebpénzükből is kaptak kamatot, ha kibírták, hogy egy hétig nem költik el.
Megszabnád, hogy mire költse a zsebpénzét? Nagy értelme van akkor az egésznek.
Bár szerintem nevetséges ez az egész bankosdi. Fizetsz az utalásokért, a gyerek meg egyedül nem tud semmit csinálni.
Lekötés, kamat? :DDDDDD
Érdemes bankszámlát nyitni a gyereknek, oda utalni a zsebpénzt, az esetleges extra juttatásokat és megbeszélni vele, hogy mi a maximum összeg, amit egy héten elkölthet s mire.
Az is fontos, hogy tudja: ha az az összeg elfolyt, nem lesz másik a következő hétig.
Így tanulja meg a beosztást, a pénzügyi kultúra alapjait.
Érdemes bevezetni a lekötés, a kamat stb. rejtelmeibe is már.
A spórolás nem a rendszeres pénzhez jutástól függ. Nekem ikreim vannak, a lányom elszórja a zsebpénzét, a fiam mindig gyűjtöget valamire.
Szerintem első körben próbálkozz heti 500-1000Ft-tal.
Azt viszont, hogy mire költi, nem etikus számonkérni rajta, legfeljebb, ha valamit kér, hivatkozni lehet rá, hogy ezért van a zsebpénze :)))
Én osztom Dika77 gondolatát:
Rendszeresen gondoltam, hogy megtanulja gyűjtögetni, spórolni.
Kisebb összegeket most is kap, névnapra, szülinapra, csak úgy a nagyszülőktől, de azt látom, hogy azt rögtön elszórja.
Bízom benne, ha rendszeresen kap majd, akkor kitalál valamit, amire gyűjtögetni fogja.
De ha nem segítessz neki, akkor szerintem nem fog semmit kiatalálni, hanem elszórja.
Rendszeresen gondoltam, hogy megtanulja gyűjtögetni, spórolni.
Kisebb összegeket most is kap, névnapra, szülinapra, csak úgy a nagyszülőktől, de azt látom, hogy azt rögtön elszórja.
Bízom benne, ha rendszeresen kap majd, akkor kitalál valamit, amire gyűjtögetni fogja.
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Mennyi zsebpénzt kapjon egy 12 éves gyerek? Ki mennyit ad egy kiskamasznak?
További ajánlott fórumok:
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Zsebpénz a gyereknek
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Mennyi zsebpénzt adnál egy 15 éves gyereknek/fiunak/ havonta?
- Zsebpénz a gyereknek? Mikortól, mennyi és miért kapja?