Vitaindító, mikor pörkölt és mikor nem (beszélgetős fórum)
A csirke-/pulykacombot kicsontozod, picit lefagyasztod, hogy szepen lehessen a hust kockara vagni es kesz a csontnelkuli baromfi porkolt!
Minden mas ugyanugy!
Sokkal ízesebb, hs zsírral főzöd, nem olajjal. Egy kevés fokhagymát, őrölt borsot is teszek bele. A marhapöribe még köményt és egy babérlevelet is.
Birka hasonlóan készül.
Mivel nem tartunk állatot, boltban veszem meg a húst, ( ahogy lentebb irták, " ami van ".)
Igy legtöbször disznóhúsből készitek pörköltet
, a legegyszerűbb hagyományos módon. A fiam sajnos a csirkapörköltet nem szereti ( csontja van ! ), igy azt sajnos mellőzöm. Pedig a nagymamám isteni kakaspörkölteket készitett és is tudnák olyat, ha lenne, aki megeszi.
Ritkán lehet kapni marhahúst - aranyáron, abből is szoktam néha.
Birkapörköltről szép emlékeim vannak ( munkahelyi közgyűlések menüje volt a birkapörkölt - de ahhoz csak nagyon nagy utánjárással lehet hozzájutni, ill. birkatenyésztőkkel kellene a kapcsolatot felvenni.- erre nincsen energiám.
Nyúlból, pulykából nem csinálnék, ehhez nekem sem lenne gusztusom, a válogatós fiamról nem is beszélve.
Szia!
A paprikás az, ami tejfölös. Amiben nincs tejföl, az a pörkölt.
Ezt sajnos sokan nem tudják.
Húst csak onnan veszek, ahol belépve a henteshez, nem büdös, mint te is mondod.
Jöttem már ki olyan üzletből, amit az ismerősök dícsértek, hogy milyen finom és tiszta, rendes.
A nagymamáink még kukoricával és az udvarban levágott fűvel etették a szárnyasokat.
Mindegyik csupa víz, hiába máshonan veszem.
Az a baj, hogy már a telepen, ahol felnőnek, sok vizet itatnak velük, hogy lefoglalják szegény párákat, mert addig sem verekszenek.
Részemről csak a marhába teszek, de annak a húslevesébe is picikét és babért is.
Így tanultam.
A gombát szeretem magában is, pörköltnek,tejfölesen, apró nokedlivel, nyam :D
Nem tudom, ma már nem igazán bízik az ember talán senkiben.
Rossz és büdös húst vettem én már mindenhol.
Sajnos nem tudták még az elején jól tárolni a húst a nagy üzletek sem.
Tudom, hentes ismerős mondta, ők ahogy a friss húst levágják, megy a mélyhűtőbe, tehát amit frissnek gondolsz, az sem friss már, hiszen nem lehet követni az emberek kívánságát. Így mindig van hús, csak kitolják a mélyhűtőből és megy egy nap után a kocsira.
A saját nevelést nem tudnám és semmi mást sem, levágni.Sajnálnám.
Ez olyan srizofén dolog nálam, szeretem az állatokat, sajnálom is őket, de mégis szívesen megeszem, talán a lelkemtől erősebb a gyomrom, vagy a megszokás.
Akkor többet nem nagyon mész oda sem.Én volt ahonnan kifordultam annyira ijesztő volt a kínálat.Szerencsémre van egy igényes hentes felénk és árban is szuper,nem kell kifizetnem fél kiló csirkemellért ezer ft-ot mint a többi helyen.
Nagymamám nevelt régen tyúkot,libát,pulykát az volt az igazi..azért volt olyan finom a húslevese mindig:) én meg bent ültem a sok kis sárga csibe között órákat :D
Ha én nevelném, akkor tuti végelgyengülésben halna meg szegény pára, mert hogy én levágjam, azt teljesen ki van csukva.
:)
Persze, hogy tapasztaljuk, de abból főzünk, ami van, abból kell a legjobbat kihozni.
Antibiotikumon, hormonokon nevelt állatok húsát kapjuk.
Azoknak jó, akik maguk nevelhetik, a növényevőket, növénnyel etetve.
Netán ismerőstől vásárolva friss húst.
Kicsi köményt szoktatok tenni a pöribe? Én igen. Csirkéhez nem, az nálunk mindig combból készül. Paradicsomos-paprikás alapon, és legtöbbször gombát is teszek mellé.
Csak disznóból és csirkéből főzök, más állatból soha. Ja, még zúzát, mert kisfiam kedvence.
Amit észrevettemés szerintem Ti is, sajnos a mai húsok nagyon vizesek.
nem csak azért, mert nagy részük a felhasználás előtt megjárja a mélyhűtőt, hiszen ritkaság ma már, hogy azonnal elkészíti az ember a vásárolt húsfélét.
De egyébként is, ha felteszem és lepirítom, mert ettől az egyetlen mozzanattól lesz pörkölt, akkor régen bizony az első forduló után, megkívánta a vizet, de csak picit egyszerre és inkább többször, mivel nem főtt húst akar az ember gyereke.
Manapság viszont, mire kisül belőle a víz, szinte már készen is van, kivéve a marhát.
Én azt mindig kuktában készítem háromnegyedig, utána teszem csak hozzá a bort.
Ugyanez van a birkánál, őznél, vadaknál is.
Egy jó kis karácsonyi halpaprikás, túrós csuszával, vagy birkapöri juhtúrós nokedlivel, hát nagyon finom tud lenni.
Szia Boszi!
A pörkölt a pörzsanyagától lesz pörkölt, egyébként paprikás, készüljön az akármilyen húsból.
Zsír, hagyma, paprika, a zsíros masszában pirítjuk húst. Épp mielőtt leégne, de picit már lekap, adunk hozzá egy kevés vizet, és lehet felengedni megint vízzel és így puhítjuk, amíg megfő.
Paradicsomot, paprikát szoktam hozzá tenni én is.
Köretnek, amit a család kér. Főtt,dinsztelt, sült krumpli. Főtt tészta, pirított tarhonya, nokedli, rizs.
Én olyan húsból csinálom leginkább amit szeretünk tehát csirke ritkábban sertés.
Én még szeretem birkából,nyúlból na meg a jó kis körömpörkölt vagy vörösboros marhapöri is jöhet :D
Sok hagymát teszek alá,zsírral készítem plusz erős paprika elmaradhatatlan..de párom pl tesz bele paradicsomot is,én nem nagyon szeretem úgy:)
Igen, ez valóban az az étel amit mindenki másképp készít :)
Jól mondod Boszikám, a lecsós alap nagyon jó ízt
ad, és még hozzátenném, hogy a jó krémes szafthoz
bőséges (a hús mennyiségének harmada) hagyma kell!
A marhapörkölt mellé néha krumplit, vagy tarhonyát, de ha "gazdagon" akarom tálalni, a
akkor túrós csuszát készítek.
Zsir, hagyma, hus dinsztelve. Erre torott paprika, felont, de csak egyszer. Tyuk-kakas-pulykanal meg 1-2 gerezd fokhagyma, amugy meg (eros)paprika-paradicsom bele. Koromnel komenymag.
Birka-marhanal a vegen egy kicsi szaraz vorosborral megkeresztelve.
Szaftosan szeretem, nem hsszu level.
Koret lehet teszta, nokedli, rizs, krumpli, tarhonya.
Szia!
Pörkölt mindenféle húsból készülhet, vadból is, vagy zúzából.
Hogy mit teszek bele, az meg attól függ, milyen hús.
Nálunk a család minden féle-fajta húsból szereti a pörköltet.
A marhát és a birkát nem tudom elképzelni és elkészíteni vörös bor nélkül, bár szerintem nem mindegy, mikor tesszük bele.
A csirkét és a disznót viszont kellő mennyiségű lecsós alap elkészítése nélkül.
Nálunk a pörkölthöz valamilyen főtt tészta a menő, de készítettem már, főleg a csülökhöz, burgonyát.
Egy blogot olvasva, látom ám, hogy komolyan egymásnak feszültek az emberek, milyen húsból és mi a pörkölt.
Te, hogy csinálod?
Milyen húst használsz leginkább, mit szeret legjobban a családod és mit teszel bele, hogy finom legyen.
Tisztában vagyok vele, mivel megnéztem, sok hasonló fórum indult már, de remélem ebből nem csak vita kerekedik, hanem tanulságos hozzászólások lesznek, mit érdemes, mivel és hogyan.
Köszi előre is a hozzászólást és kérlek, a vitát csak baráti hangulatban folytassuk, ne legyen vérre menő azért.
Tiszteljük meg egymást azzal, hogy meghallgatjuk a másikat és nem hurrogjuk le.
Előre is köszönöm. Boszi
További ajánlott fórumok:
- Mit szoktatok enni pörkölthöz tészta és kenyér helyett?
- Szerintetek a pizza és a melegszendvics helyettesítheti a meleg ételt (pl főzelék, tésztafélék, pörkölt stb...) a mindennapokban?
- Miért érezhetem állandóan az orromban a kék Chibo erős pörkölt kávészagát?
- Zúzából készült ételek (a pörkölt kivételével) receptjét várom.
- Lehet csirkemellből pörköltet csinálni? Ha igen, hogyan?
- Finom, szaftos húsételek /nem pörköltre gondolok/ receptjét keresem