Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Vakond-gond fórum

Vakond-gond (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Vakond-gond

29. Vakond2 (válaszként erre: 24. - Luxfunk)
ápr. 27. 20:23
Elérhető vagy még itt az oldalon? Kellene beszélnünk egymással. Köszönöm.
2019. jún. 8. 13:33

Kedves Luxfunk!

Én is bejártam ezt az utat, drága volt, fárasztó és eredménytelen.

Felháborító, ahogy a hasonló főrumokat kereskedők széttrollkodják a használhatalan áruikat előtérbe tologatva (csapdák, hálók, riasztó, csodagolyók, stb..).

Közben adják az álságos dumát a vakond kiskerti védettségéről és kíméletes riasztásáról, fogásáról.

Szögezzük le egyszer és mindenkorra: a vakond a kertben nem védett, hanem pusztító károkozó és irtható.

Mialatt bejártam az utadat elvesztettem a türelmemet, és az állatbarátságomat, kíméletességemet a földalatti rémmel kapcsolatban.

Igenis meg akarom ölni a kis rohadékokat és a saját utamat járom, a vakondriasztókkal átverő kereskedőkkel és a tanácsokkal szórakoztató "gazdákkal" is leszámoltam magamban, akik csak ismétlik az egymástól lopkodott sörösüveges hülyeségeket.

1. Horgászzsinór, vékony, kb. kétökölnyi gombolyagba csombékolni, kibogozhatatlanba, apró szemekkel. A járatba tunkolni több ponton, olyan időben, amikor a talaj száraz mélyebben is. Aki ügyes, rögzítsen kis horgokat a gombolyagba. Beválni látszik, de még nem kiabálhatom el.

2. TERV, mostanában valósítom meg. Rágcsálóirtó pép, ami véralvadásgátlót tartalmaz, olcsó, kapható.

Sajnos újabban az ember védelme érdekében keserű anyagot teszek bele, az ízesítetlent keresem, nem is olyan egyszerű a tájékozatlan eladók miatt. Kevés vízzel nedvesítve olyan, mint a gyurma. Horgászboltban kapható gilisztát és szárított lisztkukacot gyúrok bele, kicsit formázom. Várakozásom szerint így megeszi. Ajánlom, hogy gumikesztyűben pepecseljünk a péppel, amit előtte alaposan megmosunk és pár gilisztát elmorzsolunk mielőtt a pépppel dolgoznánk, így a szag miatt elfogadja, gumikesztyű szaga amúgy borzalmas még nekem is. A horgászzsinór gombolyagot egy kivezetett szálon keresztül időnként kihúzhatjuk, ellenőrizve a "kapást".

3. A petárdás módszered tetszik, de nem tudom beszerezni, mert valamelyik idióta hivatalnok a kertben is védett állatnak gondolja a vakondot és gátolja a behozatalt. Pedig egy petárdányi lökéshullám még pár centi maga előtt tolt földön keresztül is kíméletesen robbantja szét a tüdejét a járatában.

27. Ati (válaszként erre: 24. - Luxfunk)
2018. aug. 27. 14:18

Kedves Luxfunk!

Hozzászólásodat nagyon felkeltette az érdeklődésem. A harcodat ezzel a gyalázatos állattal nagyon hitelesnek találtam, mivel hasonló utakat jártam be magam is.

Kérlek tájékoztass a "megoldás" mikéntjéről!

Várom szíves válaszod!


Üdvözlettel: Gorzsás Attila

2014. jan. 9. 17:36

90 napos lebomlási idejű 100% növényi szerves anyag.

Bio termesztésben engedélyezett falhasználású.


Minden szerves és ásványi anyaggal keverhető.


Általános összetétele:


Teljes szerves anyag tartalom 76-80%

Szerves Nitrogén 5-6 %

Szerves Szén 44-46%

Foszfor (P2O5) 2-2,5%

Kálium 1-1,5%

Magnézium (MgO) 0,5-0,8%

Legfontosabb jellemzője, hogy a ricinusolaj alkaloidákat tartalmaz. Talajba keverve vagy talajra, fűre kiszórva (beöntözve) taszító hatással van a talajlakó kártevők ellen: mocskos pajor, cserebogár pajor, lótetű(lóbogár), hangya, csiga, drótféreg.

Elmenekül a vakond is, a mezei egér, cickány és a pocok is. Nem öli meg az állatokat, csak egyszerűen elűzi a kezelt területekről.

2013. nov. 17. 10:19

UI: vakondháló kiegészítés.

Öcsémnél le lett téve ilyen. A HÁLÓT KIRÁGTA A VAKOND ! Így még rosszabb lett a helyzet, mivel nem talált vissza, és a háló fölött szabályosan szántott. Ráadásul utólagosan letenni ezt a hálót - több százezres költség. (teljesen újra kell hordani a földet, füvesíteni - minden.)

2013. nov. 17. 10:14

Kedves Barátaim ! A TÖRTÉNETEM ÉS A 100%- OS MEGOLDÁS A VAKOND ELLEN !Tavasszal újíttattam fel a kertem igen jelentős összegért. Kertészek tervezték, és készítették el, gyönyörű lett a teljes növényzet és a gyep (öntözőrendszer is beépítésre került).


Már korábban is voltak vakondok a kertemben, de minimális erőfeszítésemre elhagyták a területet (általános próbálkozásaim voltak az ásóval, a "szagos" termékekkel (golyók stb).

Egyszóval nem okoztak túl nagy gondot korábban.


Most azonban a szép kert úgy tűnik bevonzott egynéhány vakondot, ugyanis a VILÁG LEGAGRESSZÍVEBB, ÉS LEGPOFÁTLANABB vakondjai lepték el a kertet.

Korábban mindig nappal ástak, ám amióta érzékelték hogy én kűzdök ellenük, elkezdtek éjjel ásni. Amikor én aludni AKARTAM volna...


ITT KELL ELMONDJAM azoknak, akik most gyilkosnak találnak: 1. a vakond NEM HASZNOS ÁLLAT (némely fórumon "okos" kertészmérnökök kifejtik, mennyire hasznos hogy fellazítja a talajt mert így szellőzik, és megeszi a gilisztákat. Nos kedves "szakemberek", óriási barmok vagytok, mivel a talajt nem kell "szellőztetni" 30 cm mélyen, sőt egyáltalán nem kell szellőztetni a földet a felszín alatt, másrészt a giliszták a leghasznosabbak a kertben. Harmadrészt NEM csak az a gond, hogy lukakat túr a vakond. Áh dehogy. Ez a kisebb gond. A nagyobb gond amit nem látunk: ÓRIÁSI ALAGÚTHÁLÓZATOT KÉSZÍT, a föld meggyengül, ahogy lépek a földön besüllyed a föld mindenfelé ahogy a járatai omlanak be. Ez a katasztrófa, és ezt sajnos nem látjuk, sőt lehet hogy jobb is, mert ha egy röntgenfelvétellel láthatóvá válna mi van tényleg a kertünkben a föld alatt, akkor lehet hogy idegösszeomlást kapnék.Az elmúlt időszakom (néhány hét) az alábbi (sikertelen) módszerek kipróbálásával teltek el:


1. A "büdös" szerek (naftalingolyó, hajszál, csikkes víz, olajos rongy): 1-2 napig távolABB tartották őket, azaz 2 méterrel arrébb dolgoztak.


2. A karbid (mezőgazdasági boltban kapható) egy vegyület, mely nedvesség hatására szűrós szagot áraszt (ebből kétfélét is próbáltam, az olcsót és a

csak ipari felhasználásra készültet, melyhez átlagember nem fér hozzá - nekem a kertészeim hozták egy kapcsolaton keresztül, igen drágán). Az első pontban olvasható eredményt hozták


3. Csapdák: ebből háromfélét próbáltam. Az egyik az összecsapó: hátránya hogy nagy lukat kell csinálni hogy ki lehessen feszíteni. Ezen kívül hátránya, hogy SEMMIRE nem jó. Csak a földet csapkodta össze. A másik volt a felülről csappó műanyag "összenyomó": szintén CSAK földet találtam mindig benne az összecsapás után. A harmadik volt a szuronyos lecsapó. A gond az, hogy pont középen nincsenek szuronyok, mivel ott van az érzékelőlemez, így "körbeszúrkálta" a vakondot, aki pont közében ásott. (ezek a csapdák 40 ezer forintomba kerültek, némelyet amerikából rendeltem).


4. Mérgek. Itthon nem kapható, szintén Amerikából rendeltem kemény dollárokért. Szenvedés volt a csomagküldés is, mert a határon ellenőrzik, tehát kérnem kellett az eladót, hogy szedje le a feliratot, csomagolja át stb. Kétfélét vettem, ugynevezett "pellet"-et (takarmány szerű): RÁ SEM NÉZETT. A másik "hernyó" alakú volt, nagyon drága. Egy-kettő elfogyott, de semmi nem változott, talán még szaporodtak is, én nem tudom mi lehetett a hatóanyag, mert csak többen lettek.


5. Az ásós módszer: a fő gond, hogy nem tudhatjuk, merre van a járat, így 90%, hogy rossz irányból ásunk be, és a másik irányban távozik. Azon kívül ha több kijárata van (mert hát nagy szerencse kell ahhoz, hogy pont a zsákutcát fogjuk ki), akkor akármelyik oldalról ásunk, más irányban fog elmenni. Ehhez ÓRÁKAT kell ülni. Ráadásul ha sikertelenül fordítom ki a földet, akkor saját magamnak adtam még egy pofont: a vakond él, én pedig kifordítottam fél négyzetméter füvet.


6. Légpuska: mivel nem tudjuk, hogy a vakond a túrás melyik részén van (tévhit, hogy a közepén) így ez szerencsejáték, hogy eltaláljuk-e. Én sosem találtam el, és a lövés után 3 órát kellett ülnöm, hogy újra megkíséreljem


7. Sörétes puska: nos, ez hatásos. Azonban nem mindenkinek van, és a szomszédok maximum egy robbanást viselnek el, utána hívják a rendőrséget, és elveszik a fegyvertartási engedélyt.


8. Ultrahangos riasztók (ebből kétfélét vettem, van egy átlagos típus (nulla hatás), és van egy magyar szabadalom is, amit két "mérnök" fejlesztett (az ára 49 ezer forint !!!). A hatása NULLA !


9. Hőkamera: (ez egy 2 millió forintos eszköz, a hadsereg használja) ezzel pásztáztam végig a kertet este, hogy lássam: éppen hol a vakond, a föld alatt. A hőkamera nem lát a föld alá, így sajnos nem mutatott eredményt. Persze kölcsönben volt csak.


10. A 220 volt bevezetése a föld alá. Bevezettem a 220- voltot a lukba (lecsupaszított kábelvégekkel). Hajnalban a nedvesség hatására levágott a biztosíték. A nedves földet előbb túrta a kábelvégre a vakond, mint ahogyan saját maga hozzáért volna, így a FI relé előbb vágott le, mint ahogy a földet követően a vakond is hozzáért volna a kábelhez.


11. a"humán" módszernek nevezett - járatba helyezhető - csapdát is kipróbáltam (fém cső, bármely oldalról kinyílik a csapóajtaja, de ha az állat bement, kimenni nem tud). CSAK FÖLD VOLT MINDIG BENNE, az állat sosem.


12. Kipufogó gáz. Cső segítségével vezettem be a járatba, hosszan járatva a motort. Eredmény: 2-3 napra eltűntek a túrások, utána minden a régi.


Hozzáteszem, nappal a munkámat 15 percenként szakítottam meg hogy odamenjek megnézni, "van-e esemény", éjjel pedig óránként keltem fel és zseblámpával mászkáltam. A szabadidőmben pedig ott ültem órákat. 3 hetem ment így el, már a végén a barátnőm féltett, hogy pszichológiára kerülök. Nem aludtam rendesen, nem tudtam dolgozni sem,annyira kikészített ez a tény, hogy amikor 2 percre bejövök, akkor ás, s amikor 3 órát kint ülök ÓRIÁSI CSENDBEN, távol a területtől (szagok miatt), még akkor sem történik semmi. Na jó, egyet kiástam 30. próbálkozásra, 2 hét alatt. De ennyi időm nincs, és tényleg kezdtem beleőrülni.


Ezért aztán sikerült megtalálnom a TÖKÉLETES módszert.


Egy speciális eszköz (nevét nem fedem fel), Ausztráliából rendeltem meg roppant nehezen (robbanószert tartalmaz, nem szállítható). Ez egy olyan készülék, mely elemmel megy. A túrást ki kell tisztítani, egy "szondát" leereszteni a járatba, majd betenni a készüléket amely érzékeli a mozgást. Amint a vakond ott túr, a készülék érzi a jelenséget, és a föld alá betett szondát felrobbantja. Ez egy petárda méretű robbanást jelent, amely a föld alatt nem hangos (lehet persze hallani amikor esemény van) de egyáltalán nem jelentős, hisz a föld alatt robban fel), másrészt a füvet nem bántja: a robbanás nem akkora, hogy a föld is megmozduljon kivül, csak a járatban robbant egy nagyot, de ott akkorát, hogy eddig 9 vakondot sikerült felrobbantanom.


Remélem segíteni tudtam, mielőtt Ti is 100 ezret költötök rá (én jóval felette járok). Sajnos a vakondháló lerakását nem mondták a kertészek, most már késő, nem fogok újrafüvesíteni emiatt. A robbantógépem a kamrában várakozik, sok töltettel.


UI: TÉVHIT hogy a vakond védett állat, JELENLEG MAGYARORSZÁGON A VAKOND NEM VÉDETT ÁLLAT !

2013. márc. 17. 18:44
Nálunk a napelemes vakondrisztó vált be. Amióta használjuk már a szomszédnak is feltűnt, hogy nála sincsenek vakondok.
22. valcum (válaszként erre: 21. - Farmmenne)
2011. máj. 14. 07:13
Elektromos riasztó.Nálunk amióta megvan,/ 3 hónapja/,eltűntek.Előtte mindent kipróbáltam.Sikertelenül.
2011. máj. 4. 14:01

Szia mindenkinek!

Nekem is van nagy gondom a vakondokkal, de van más megoldás is mint a nővény ültetés?

20. 70a5a27405 (válaszként erre: 19. - Tünde6767)
2008. nov. 19. 07:07
mi sem egy szemet ültettünk hanem többet, de nekünk bevált..
2008. nov. 18. 08:35
?MMi vettünk ilyen növényt de alig 5 10 mt re kerüli el Igy teleültethetemvele a keretetNe3m tudok jo megoldást
2008. okt. 10. 17:04
csajok ha valakit érdekel a vakondűző növény kinézete kép az adatlapomon!!!
17. 70a5a27405 (válaszként erre: 16. - Pankakukac)
2008. okt. 10. 16:58
A neve ricinus.
2008. okt. 8. 12:51

Köszönöm lányok a segítséget, majd jövőre már kipróbálok valamit ellenük! nem szeretném, ha a nagy gonddal elültetett vetemény áldozatul esne. Szami, jó lenne, ha emlékeznél a növény nevére, hátha pont az használna!

Köszi még egyszer!!!!

2008. okt. 4. 20:49
Mi egy növénnyel tartjuk távol őket. Nem tudom mi a neve. Mikor megnől olyan 100-150 cm-re akkor egy bogáncsszerű képződménybe található a magja.
2008. okt. 4. 16:16

Van több módszer is.


A megvédendő növényt körbeszórod fahamuval. Nem tud továbbmászni és megdöglik.


Beteszel egy kis edényt a földbe (a teteje vízszintbe legyen a talajjal) - több helyre - és sört öntesz bele. A csigák belemásznak, mert imádják a sört. Mivel nem tudnak kiúszni, megdöglenek.

2008. okt. 3. 15:50

Sziasztok!

Lehet, hogy nem illik ide a kérdés, hiszen a vakondról van szó, nekem pedig a meztelen csigával van gondom, de ilyen fórumot nem találtam. Talán tudtok nekem segíteni abban, hogy mit lehetne tenni a meztelen csigákkal, ami a leendő kertünkben van. Most veszünk házat és nyáron nagyon sokszor voltunk ott. Akkor láttam, hogy tele van ezekkel az élőlényekkel a kert, de nem egy-kettő ám, hanem nagyon sok. Nem tudom, hogy mennyire kártékonyak, de látványnak utolsó az biztos! Tehát, ha van valakinek ötlete, hogyan tudnánk megszabadulni tőlük, akkor szívesen venném. Köszi a segítségeket előre is!

2008. máj. 17. 20:49
Nagyon sok vakond van a kertünkben. Tudom, hogy hasznos kis állatkák, de nekünk már csak kárt okoznak. Mindenütt járataik vannak, kiszárad a frissen ültetett szőllő oltvány, alá túr a virág palánták és zöldség félék alá, a gyepünk is borzalmasan néz ki. Hogyan tudnák másfelé terelgetni őket? Tudtok segíteni?
2008. ápr. 19. 19:52
"vakondüzű varánics" ha jól emlékszem ez a növény neve amelyik elüzi a vakondot.
2008. márc. 11. 14:04

Egyszer mi is "kikaptunk" egy vakondot a földből. A lányom megsimizte, aztán levittük a kerten kívül egy elhagyott telekre. Remélem boldogan él tovább- de nem nálunk, hisz tönkreteszi a veteményt, bár nem direkt. Sose bántanánk.

Amúgy a nevét nem tudom, de van egy bordó/lila növény, ami állítólag távol tartja. Ezt azonban utána szinte lehetetlen kiírtani. Válassz.

2008. márc. 2. 12:00
lépj be a sieberz.hu oldalára lapozd át aktuális katalógusukat találsz benne egy díszfokhagymát,erről azt írja,hogy távoltartja a vakondokat.
2008. febr. 4. 18:47
Segítsetek,hol lehet vakondírtó szert kapni?
2007. okt. 14. 10:46

Mi kaptunk még évekkel ezelőtt egy növényt amit pár helyre beültettünk, ez direkt vakond-elzavaró. Remekül bevállt. Azóta szinte minden ismerősünk kért belőle és a vakond-gond megszűnt mindenkinél.

Sajnos a növényke nevét nem tudom:(((

6. NOA
2007. okt. 14. 09:43

Sajnos nálunk jól érzi magát és fogalmam sincs, hogy küldhetném át a szomszédhoz?:)

Próbálkozni már mindennel próbálkoztunk de akkora a telek, hogy csak költöztetjük szegényt.

2007. okt. 14. 06:29
sörösüveg szájjal kifele a lyukából :) nem szeretik azt a hangot, mikor megfujja a szél
2007. okt. 13. 22:15
Én már sokmindent próbáltam. A legjobb az volt, amikor az elemes vakonriasztót kidúrta a földből!
2007. okt. 6. 13:17
Én karbittal szoktam próbálkozni.Egy darabka karbitot beteszel a lyukba,betemeted,és belocsolod.Akkor jó,ha nem jön ki füst.Ez nem öli meg az állatkát,csak elriasztja.
2006. okt. 12. 09:24

hallottam egy olyenrol is hogy csegoorat teszel befottes uveg ala hogy ne azzon el...kb tiz, husz lepesnyire egymastol...s akkor a ketyegestol mivel nem szertetik, nem jonnek a te foldere.

Edesanyam ki is probalta es bejott neki a dolog.

Most anyum halala ota en rendezem a kertet de nem probaltam ki...s tele van vakondturassal a fold...mondjuk telire nem veszelyes...de bizony tavasszal....

1. mily
2006. okt. 3. 10:35
Az év során sok kellemetlenséget okoz a kertészkedőknek a közönséges vakond. Bár az állat a táplálékát a föld felszíne alatt szerzi, és ritkán merészkedik a szabad ég alá, túrásai gyakran elcsúfítják a gyepet, és kárt tesznek a zöldség- és virágágyásokban. Távoltartásával kapcsolatban azonban tudni kell, hogy a vakond 1901 óta védett állat, egy-egy példányának eszmei értéke 2000 forint.

Ugrás a teljes cikkre: Vakond-gond

Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook