Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Vakond-gond cikk

Vakond-gond


Az év során sok kellemetlenséget okoz a kertészkedőknek a közönséges vakond. Bár az állat a táplálékát a föld felszíne alatt szerzi, és ritkán merészkedik a szabad ég alá, túrásai gyakran elcsúfítják a gyepet, és kárt tesznek a zöldség- és virágágyásokban. Távoltartásával kapcsolatban azonban tudni kell, hogy a vakond 1901 óta védett állat, egy-egy példányának eszmei értéke 2000 forint.

A vakond olyan kertekben jelenik meg nagy számban, ahol sok a talajlakó élőlény. Mivel a fő tápláléka a földigiliszták mellett a kártékony mucskospajor, drótféreg, lótücsök és cserebogár pajor, hasznos állatnak kell tekintenünk őkelmét. Mivel védettsége miatt irtani nem szabad, egyedüli megoldásként a riasztás jöhet számításba a távoltartására. Többféle megoldás is létezik erre.


A vakondűző patron az állat kiváló szaglására alapoz. Ammóniatöltete a járat nyílásába helyezve 500 négyzetméteres körzetben teszi elviselhetetlenné neki a létezést. A henger alakú kis bűzdobozt légréseivel lefelé kell a vakond járatának felszínre vezető nyílásába helyezni. 1-2 nap múlva átrakható egy másik vakondtúrásba, miután ellenőriztük, hogy a légrések nem tömődtek-e el. A patron 6 hónapig használható, 3-4 ezer forintos áron kapható.


Olcsóbb, de rövidtávú megoldást jelent a Critox rágcsáló riasztó füstpatron. Az 700-900 forintos áron kapható termékben 5 patron található, amelynek kanócát meggyújtva bele kell helyezni a vakod járatának kivezető nyílásába, majd egy nagyobb kővel, vagy féltéglával el kell zárni, hogy a fűst gáz ne kifelé, hanem a járatba áramoljon. Néhány napig hatásos.


A vakondriasztás csúcstechnikáját az elemes vakondrisaztó készülék, amelynek segítségével vegyszer nélkül is hatékonyan távoltarthatók a nagy kárt okozó rágcsálók. A beépített elektronikus hangadó szerkezet működtetéséhez 1 db 9 V-os alkáli elem szükséges, amellyel 2-3 hónapig tud üzemelni. Ára 6000 forint körül van. A készüléket legalább 20 cm mélyen kell a talajba szúrni, lehetőleg a kártevők járatainak közelében. Hatásterület talajminőségtől függően 400-800 m2. Hatékonysága kettő vagy több készülék elhelyezése esetén hatványozottan nő.


Érdekességképpen vegyük sorra a vakondriasztás bio-módszereit is. Régi praktika, hogy a vakondtúrásba petróleummal átitatott rongyot, vagy hámozott fokhagyma gerezdet dugnak. A vakondjárat nyílásába helyezett sörösüveg szájának fütyülő hangja igazából csak szeles időben űzi el a vakondot. A növények közül vakondűző tulajdonságokkal rendelkezik a gyalogbodza (Sambucus ebolus), amelynek levágott szárát dugják a vakondtúrásba. A vidéken "vakondnövény" néven ismert hasindító kutyatej, vagy nagy sárfű (Euphorbia lathyris) gyökerében is termelődő tejnedv petróleumra emlékeztető szagot áraszt, amit a vakond nem kedvel. Mivel mérgező növény, kisgyermekes kertbe ne ültessük! A leghatékonyabb bio módszer azonban az, ha az állatot túrás közben csípjük nyakon, kapával kifordítjuk a földből, és kicisszük a mezőre.


Szerző:Pap Edina

Kertészmérnök/rovatvezető

hely:http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=45
Írta: mily, 2006. október 4. 10:35
Fórumozz a témáról: Vakond-gond fórum (eddig 27 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook