Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Saját készítésű gyertyák cikk

Saját készítésű gyertyák


A gyertyák mai fő funkciója a hangulat fokozása, a lakás szépítése. Már több technika is létezik, amelyekkel magunk is készíthetünk gyertyákat, könnyen és gyorsan.

Közeleg a karácsony, a gyertyák fő szezonja, és nem csak dekorációként, de ajándéktárgyként is sok örömet okozhatnak. Érdemes magunknak elkészíteni, hiszen sokkal személyesebb és értékesebb tárgy készül, mintha csak a bolt polcáról emelnénk le.

Saját készítésű gyertyák

EGYSZERŰBB TECHNIKÁK:


Méhviasz:

Ha például gyerekekkel együtt szeretnénk gyertyákat készíteni, akkor ez a legjobb módszer. A méhviasz lapokat már sokféle színben be tudjuk szerezni, amelyhez már csak kanócot kell vásárolni, más nem is kell.

A méhviasz lapok szélére helyezve a kanócot, a lapokat fel kell tekerni, és máris kész. A lapokból kis mintákat, vagy csíkokat kivágva tovább színesíthetjük művünket. Nagyszerű ajándék az unokáktól a nagyszülőknek.


Viaszpor:

Szintén nem igényel nagy kézügyességet és rákészülést. A viaszporokat különböző színekben, zacskókban vásárolhatjuk meg a hobbiboltokban. Ehhez a gyertyához talpas kanócot kell beszerezni, amely talpát a hőálló üvegedény aljára engedjük és körbeszórjuk a színes viaszporral. Lehet csíkonként más más színnel variálni, amelyeket hurkapálcával alakítunk tovább.


BONYOLULTABB TECHNIKÁK:


Gyertyazselé:

A gyertyazselé is különböző színekben, általában kis műanyag edényekben kapható. Felhasználás előtt vízfürdőben fel kell olvasztani. Olvasztás után a színek tetszőlegesen keverhetőek, illetve adhatunk a zselékhez illatanyagokat is. A zselégyertyákat is talpas kanóccal kell elkészíteni, hőálló üvegedényben. Szépségük főleg abban rejlik, hogy az áttetsző zselébe különböző, nem éghető (!!) figurákat, kagylókat, üvegkavicsokat, üvegfigurákat tehetünk, tovább emelve az amúgy is szép, csillogó zselégyertya hangulatát. Ha öntés közben buborékok képződnének a gyertyában, akkor rázogatással azokat el lehet tüntetni.

A zselégyertyából is készíthetünk csíkos mintájút is. Az egyes rétegek után kicsit várni kell, hogy a zselé megdermedjen, csak utána önthető rá a következő réteg. Ha a dermedési folyamat közben megdöntjük az edényt, akkor érdekes, ferde csíkokat is kaphatunk.


Gyertyaöntés:

Szerintem ez a legnehezebb és a legidőigényesebb formája a gyertyák készítésének. A viaszon és a kanócon kívül kellenek hozzá gyertyaöntő formák is. Ezek kaphatók különböző mértani alakzatokban (kocka, piramis stb.) vagy más formákban is(csillag, virág stb). A kanócot a formán képzett lyukon keresztül kell húzni és a nyílást el kell tömíteni, például gyurmával, hogy a forró viasz ne tudjon később kifolyni. A viaszt vízfürdőben kell felolvasztani. Az olvadt anyaghoz adhatunk színező és illatanyagokat, majd a formába öntés után 12 órán át kell pihentetni. A viasz a lehülés közben zsugorodik, szépen el fog válni a forma falától és könnyen ki tudjuk majd venni belőle.

Természetesen az öntött gyertyát is lehet tovább díszíteni és variálni. Ehhez az egyik módszer, hogy viaszmozaik lapokat ragasztunk olvasztott viasszal a forma oldalára még a gyertyaöntés előtt, majd miután kellően megdermedt a "ragasztás" már feltölthetjük a forró anyaggal.


Az öntött gyertyákat később gyertyafestő tollal, deucopage technikával, vagy színes viaszlapokkal is díszíthetjük. Határt csak a képzeletünk és a fantáziánk szabhat :) De ügyeljünk mindig arra, hogy nehogy tűzveszélyes anyagot használjunk.
Írta: 53658d2215, 2005. november 26. 14:29
Fórumozz a témáról: Saját készítésű gyertyák fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook