Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Tudni illik, hogy mi illik...... fórum

Tudni illik, hogy mi illik...... (beszélgetés)

1 2 3 4 5 6
31. 40163fd81d (válaszként erre: 29. - A51cfeb278)
2010. jún. 14. 10:14
Amúgy a magyarok fantasztikus szókinccsel rendelkeznek káromkodásügyileg,amit a külföldiek el is ismernek.:)))))
30. 40163fd81d (válaszként erre: 26. - A51cfeb278)
2010. jún. 14. 10:12

nem tudom miért,de engem nagyon irritál,ha összehasonlítgatják a magyarokat a "kint"-iekkel.

Basszus!(:D)

Magyarok vagyunk,Magyarországon élünk,magyar mentalitással,gondolkodással ,érzelemvilággal,hagyományokkal.

Tojok rá nagy ívbe ,hogy KINN külföldön miben jobbak az emberek,biztosíthatok mindenkit legalább annyi hibájuk is van ,mint nekünk,csak épp mások.

29. a51cfeb278 (válaszként erre: 23. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 10:06

És egy hölgy nem káromkodik úgy,hogy még egy férfinek is becsületére válna.

Főleg nem az utcán, vagy járműveken. Néha sportot űznek abból,hogy ki tudd nagyobbat káromkodni.

Egyes szavak már kötőszóként jelentkeznek.

A nők semmivel sem kulturáltabbak mint a férfiak,ezáltal elvárásaik sincsenek. Igy a férfiak adott esetben - még ha ismerek is az odavágó viselkedési formát - szükségtelennek tartják alkalmazni.

28. a51cfeb278 (válaszként erre: 4. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 10:02

Jó reggel!::)

És köszönöm a kedves szavaidat a fórumot illetően.

Látom, megértetted hogy miről is szeretnék beszélni. Mindenki tapasztalja az illedelmes viselkedés hiányát a saját bőrén. Ami viszont figyelemre méltó,hogy ugyanazon ember - nő vagy férfi - ha őt éri sérelem e tekintetben azt megjegyzi, de önmagában már nem hiányolta ugyanezt a hiányosságot. Az Ő viselkedése meg mást sérthet. Az fel sem merült. Csak a saját sérelem.

A gyermek szülő viszonyról elmondtál mindent. Ezért van annyi kezelhetetlen,hisztis gyerek, akinek nem tudsz ellentmondani,mert idegrohamot kap. A baj az,hogy később már sajnos nem tudod kezelni. Ekkor jön a személyiség zavar, hogy akkor most ki is Ő és mit lehet neki megtenni. Bizony sajnos sokat nem értik meg,hogy a legnehezebb életük az ilyen kis elkényeztetett embereknek van, mert felnőttkorban már nem tolerálják azt amit apuci anyuci természetesnek gondol. Ugyan ez vonatkozik a probléma megoldó képesség hiányára is. Nincs az a szó, hogy nem lehet, vagy nincs. Nincs türelem a gyerekek részéről.

Az idő és fontosság hiánya. Ma nagyon sok felnőtt és fiatal közösségben abszolút nem tud kulturáltan viselkedni.

Maximálisan egyetértek Veled,hogy az iskolában már az első osztálytól tanítani kellene az illemtant. Lehet játékosan is.

A szüleim és a nagyobb családom tagjai otthon szigorúa elvárták a késsel, villával történő étkezés alkalmazásával. Mindenféle tekintetben. Nem kézzel lábbal. No ennek előnyét nem kell mondani. Lehet otthon lazítani - bár nekem már úgy esik jól ahogy életem során megszoktam - de közösségben tudni kell azonnal asszimilálódni. Ne okozzon gondot,hogy miért van az asztalon pl. 3 villa. Nem azért, hogy egyszerre bekoszold. De ha nem tudod, az is intelligencia kérdése,hogy nem szólsz, hanem megfigyeled a többieket és utána csatlakozol.

Tökéletesen elmondtál mindent, nincs mit hozzáfűzni. Jó a meglátásod. Én azért írtam ezt a fórumot, mert azt hittem,hogy már én vagyok ilyen raplis és bogaras,hogy idegesít a nem tudás, mivel rendszeresen falba ütközök. Még az idős korosztály az igen.

Nagybátyám a maga 86 évével egy igazi régivágású - ahogy mondják - úriember, de ma is kitünően eligazodik bárhol a világban. Megtanult viselkedni, és tudja,hogy kellő intelligenciával minden orvosolható. Az Ő elmondása alapján, illemtan órákat kellett venni. Olyan mint a táncóra. Ma is szükséges lenne,mert ez is feltétel, hiszen akkor nem lenne annyi fiatal szerencsétlenül állva a táncparketteken.

27. 322bb776a7 (válaszként erre: 25. - Spinneli)
2010. jún. 14. 09:54

mindent amit takar..magatartás ,viselkedés,beszédstílus ..

mennem kell de majd még benézek..

sziasztok...

26. a51cfeb278 (válaszként erre: 2. - D560948772)
2010. jún. 14. 09:46

Szia!

Eleve nem akartam példával kezdeni, mert rengeteg lenne. Gondoltam menetközben alakul és igy sorolnám, de próbálok utalást tenni. Külföldön az egymásra való figyelés fontos és elengedhetetlen. A napi szinten értem. Akár egy üzletben, akár járművön. Pl. Nem lököm fel azt aki előttem van vagy utánam.

Nézd ott az illemhelyen is barátságot aki ott dolgozik. Kedves, udvarias és figyelmes. Itthon kioktatott arról,hogy miként ugráltatja mindenki, és miért nincs ideje. Nehogy azt higgyem, hogy az a százas amit adok az őt kisegíti és ne játszam meg magam, mert Ő nem azért van itt,hogy, teszem azt papír legyen mindíg. Az neki idő.

Nos ezekről beszéltem. A hozzá állás és az intelligencia.

Kint a férfi minden esetben - kivéve étterem - előre engedi a partnerét. Nálunk a férfi előre megy és rácsapja az ajtót a hölgyre. A villamoson látom,hogy akár egy kismama igyekszik lefelé, hiába van ott ezer férfi, egyiknek sem jut eszébe picit visszafordulni és kezét nyújtani a leszállásnál, hogy ne hogy elessen a kismama. A partner esetében dettó.

Voltam olyan helyzetben,hogy a társaságomban lévő hölgynek a villamoson a kezemet nyújtottam és leszúrt,hogy ne fogdossam a kezét, még nem ismerjük egymást eléggé. Érdekes, mert más vonatkozásban az érintéssel nem volt gond - akkor sem ha azonnal - Értitek a külömbséget!

Vagy asztalnál, mint férfi kihúzuzom a széket előre, hogy le tudjon ülni és ha a szék elé állt alátolom. Ez egy pillanat műve, hogy ne kelljen neki rángatnia a széket.Megkérdezed,hogy kellemesen ül e. A reakció általában a következő!

" Ki akarod húzni alolam a széket? és ez a finomabb vállfaj.

Ma párok sem tisztelik egymást. Én szeretek kulturáltam beszélgetni, mert akkor is elérem amit akarod, de ma a nők szájából a káromkodás simán és gondtalanul megy. Jobban odamondják, akár nyilvános helyen is - minden,hogy minden szem odanéz e vagy sem. A viták megvitatása otthon ildomos és nem az utcán.

Ami nekem viszont még érdekes,hogy külföldön mindenki mindenkit megszólít. Nem értendő félre - nem leszólít - hanem megszólít. Kedvesen beszélget, mert ember! Pár pillanat, de emberi és szerintem szükséges is. Néha egy mosolyt egy kedves szó! Én határozottan igyekszem alkalmazni, hát a tapasztalat nem túl biztató. Volt már hogy elküldtek az édesanyám ölelő karjaiba. Pedig csak annyit kérdeztem az illetőtől,hogy sikerült e könyvet választani és hogy milyen. Ez kint a lehető legtermészetesebb. Mindíg van egy pici mosoly és egy pár kedves szó. Azt is tudjátok,hogy sok az idős magányos ember, aki inkább csak utcán tud beszélgetni, de közlékenyebben is. Nem feltétlenül butaságot mondanak. Azokat nálunk általában hülyének nézik. Pedig csak társas lények. Sorolhatnám még napestig.

Vegyes közegben mozgom. De mindenhol van negatív és pozitív téma. Nem anyagi függő a jólneveltség. Ezt nem lehet szétválasztani. Egy szerényebb ember gyermekei lehetnek intelingensebbek,mint a gazdagé, de igen elkényeztetett gyerekek, kiknek minden meg van engedve és nincs határ. De azért ez nem általános, mert ott vannak szabályok és követelések egyaránt.

Nagyon fiatalok" Nézd az én fiam 6 éves korában egy fogadáson egyedül vett részt, úgy hogy nem tudtam vele lenni. Kitűnően viselkedett és minden "szabálynak " megfelelt. Én e tekintetben bizony szigorú voltam. Talán a szüleim példája alapján. Büszke volt a srácra. Igaz figyelték, hogy ne legyen gond. De nem volt rá szükség. Ha nem vagyok szigorú és nem tanítom meg rá, akkor képzelheted,hogy ott nem bírtam volna Vele, csak szégyenkeztem volna a viselkedés miatt. Igy mindenki gratulált és elmondtam neki, hogy ez az Ő érdeme. Megértette. Nézd a gyerekeket lehet játékosan is tanítani. Időigényes, de megtérül.

Annak akinek nem volt lehetősége értéket hozni, - mert ilyen barátom is volt és van - annak van lehetősége önképzésre. Olvasni és segítséget kérni. A lényeg,hogy legyen rá igénye. Neki és nem másnak. Akkor megbírkózik Vele.

Igen a fiataloknál van ilyen, de Őket lehet irányítani, bár a beidegződést már 15 év után nagyon nehéz lefaragni, mert közbe szól a kamasz egó. Az én mindent jobban tudok c. fejezet.

Elsajátítás. Nos sajnos nem. A többé kevésbé akkor igaz, ha volt példa előtte, akkor igen. De néz körül! Mit tapasztalsz.

A fiatalok esetében a szülőt hibáztatom. Azt csinálja amit látott. Ha a szülő kicsi gyermekként arra tanítja a gyereket,hogy a buszon ne adja át a helyét,mert megfizette, akkor felnőttként is önző lesz.

2010. jún. 14. 09:42
miket értetek még illem alatt?
24. kefekötőke (válaszként erre: 23. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 09:39
Igazd lehet ,azért is írtam idézőjelbe a hölgyet.
23. 322bb776a7 (válaszként erre: 21. - Kefekötőke)
2010. jún. 14. 09:35

Egyet értek..elfogadni is tudni kell,nem csak adni..

azt hiszem egy köszönöm..senkinek nem megeröltető!!!

Itt van a generációs probléma..és az ördögi körforgás..nem tudsz tanulni..mert nincs kitől:((sajnálatos dolog!!!Valóban..az anyának fel kellett volna hívnia a gyermeke figyelmét az udvarias gesztusra..mert így lehet tanulni..példát..és jó példát látott..

De miért nem kell az illem??én ezt nem értem...hol marad az igény a példás beszédre ,a szabatosságra,a helyes viselkedésre.

Szerintem túlzott szabadelvűség van..

A közegre kitérvén..egy hölgy nem jár kocsmába:DD

2010. jún. 14. 09:22

Hu! nem is gondoltam,hogy már ilyen sokan reagáltok, de örülök neki, mert higgyétek el probléma a viselkedés.

Próbálok mindenre folyamatosan reagálni, de pici időt kérek, ha mos nem sikerülne mindenre ragálni.

21. kefekötőke (válaszként erre: 15. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 09:15

"egyáltalán van példaképük a mai gyerekeknek??csak úgy érdekességképp..."

Nincs.

Durván is leírom,hogy mindenki értse.

A gyerek éppen olyan bunkó,mint az anyja.

A fórumindító valószínű még abban az időben tanulta meg amit ma hiányol,amikor még jólesett udvariasnak lenni.Olyan ez mint az idegen nyelv használat,vagy a tudományos értekezés.

Ha másik fél nem érti mit mondasz, egyedül maradsz.

Próbáljon meg valaki bemenni öltöny,nyakkendőben egy szabolcsi kocsmába,udvariasan felsegíteni az asztal alól egy rózsásmintás szoknyás "hölgyet"!

Az udvariasságot kell tudni fogadni is,mégpedig úgy ,hogy akinek kell tanuljon belőle.

Egy példa:Zsufolt buszon ösztönösen,átadtam a helyem egy anyukának.A hölgy megköszönés nélkül elfogadta és leültette maga helyett 12-13 éves kisfiát.

2 hiba történt :az anyukának ott azonnal súgni kellet volna gyerekének:látod fiam valahogy így kell,ezt csináld mindig!

A másik hiba:Átvettem az oktatás felelősségét,hogy a gyerekben talán nyomot hagy és kioktattam az anyucit hangosan ,"kérem a helyet nem a fiunak adtam át, hanem Önnek,egyébként szívesen".

Ha valakit előre engedek és nem köszöni meg, mindig hangosan mondom "szívesen máskor is"

Biztos nagyon illetlen vagyok.

20. 5819723512 (válaszként erre: 19. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 09:15
Tudom, tanári diplomám van és "tanítottam" is...
19. 322bb776a7 (válaszként erre: 17. - 5819723512)
2010. jún. 14. 09:02
Tudom ,hogy nincs idő semmire se manapság..de akkor legalább a jogkört kellene biztosítani..és nem mindjárt támadólag fellépni a szülőnek ha rendszabályozni akar a pedagógus...mert ma ez a bevett szokás..ha nevel a nevelő akkor jelentsük fel ,ez dívik:(((
18. d560948772 (válaszként erre: 16. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 09:00
... írtam, hogy nem mindegy, hogy milyen közegben mozog az ember... urambocsá, hol nevelkedik a gyerek... Van ilyen is olyan is.... de ez külföldön ugyanígy van. Csak ha turistaként az ember ellátogat, akkor nem ott... nem arra jár. :o)
17. 5819723512 (válaszként erre: 15. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 08:54

Maga a gesztus is jólesik, valóban, mert van mikor el sem fogadtam (60-70éves öreg szatyrokkal felpakolt néni)

Sajnos a szülőknek nincs annyi idejük a gyerekekre szerintem, mert hajtanak, az anyagi boldogulásért...a tanároknak meg nincs "jogkörük", hogy erélyesebb nevelő szándékkal fellépjenek.

Példakép talán azoknál a gyerekeknél van akik sportolnak :D

16. 322bb776a7 (válaszként erre: 13. - D560948772)
2010. jún. 14. 08:45
Hát igen Mézy...van ilyen is..meg olyan is..de azért jelentősebb az "olyan is":))
15. 322bb776a7 (válaszként erre: 12. - 5819723512)
2010. jún. 14. 08:44

Szia:))

Tudod mi ez??önzőség..hogy nincs más csak "Én",az ember sokszor el se fogadja ,de maga az a tény ,hogy hellyel kínál..már ez is jólesik..

Azért a gyerek a főszereplő,mert belőlük lesz felnőtt..aki nem tudja az alapvető illemszabályokat..vagyis mindent ekkor kell elkezdeni..és való igaz..ki mutat ma már példát???egyáltalán van példaképük a mai gyerekeknek??csak úgy érdekességképp...

14. 5819723512 (válaszként erre: 13. - D560948772)
2010. jún. 14. 08:39

Na, de legalább van pozitív oldal is!!!

Lehet engem néztek túl fitt kismamának :D

13. d560948772 (válaszként erre: 12. - 5819723512)
2010. jún. 14. 08:37
Kb. 2-3 hete utaztam hosszabb távon busszal... pénteki nap volt, középiskolások mentek haza... és meglepődve tapasztaltam, hogy nem csak idős embernek, de már felnőttnek is ugrottak azonnal és adták át a helyet. ... szóval azért még működik... :o) (hehe... úgy látom, én leszek a fórumban a pozitív... :o)))
2010. jún. 14. 08:30

Sziasztok,

Ahogy olvasom a gyerekek/fiatalok a főszereplők, de sajnos a felnőttek se jobbak....

35. terhességi hetemig keményen 5X adták át a helyet a tömegközlekedésen...elég gáz amikor pocak magasságban ülnek az emberek és inkább fejébe húzza a könyvet, vagy alvást imitál, minthogy egyszer felajánlaná a helyét...ha ilyenek a felnőttek, mit várunk a fiataloktól...

És nem feltétlen a hely, de már maga a gesztus, hogy megkérdezik jól esett volna...

11. supin
2010. jún. 14. 08:29

Alapban kellene megtanulni a viselkedést.

Sajnos ez sok családban már generációk óta nincs meg.Ez tény!!

Akkor honnan vegye a gyerek???Ha akarja egyáltalán????

A tanár ,sajna ma édes keveset tehet!!!!!

Ki-mi okolható ezért????

Ördögi kör ez...

Külföldön is van ilyen....

Ott se mindenki kedves...

10. 322bb776a7 (válaszként erre: 8. - Supin)
2010. jún. 14. 08:17

Ha nincs aki nevelje a gyereket otthon akkor igen!!Ha belegondolsz régen azért internátusok voltak...és jó nevelést kaptak a gyerekek..

Meg a leglényegesebb olyan tanárok .nevelők voltak,,akik valóban oktatni akartak és nemcsak eltölteni az időt az iskolában./tisztelet a kivételnek/

Szerintem az iskolában sincsen fegyelem ott van példának a tanár verés--a leköpés..Mindez miért van???,mert nincs az a korlát,hogy a tiszteletet meg kell adni,csúnyán beszélnek..minden erről szól..hogy lehet!!!nézzünk meg egy filmet..Én meg vagyok sokszor döbbenve,hogy milyen szavakat használnak..és ezt tanulják kicsi kortól kezdve,,,a modortalanságot...és nincs aki ezt az egész folyamatot kontrollálja.. megállítsa.

9. d560948772 (válaszként erre: 8. - Supin)
2010. jún. 14. 08:08

Már miért lenne? Nem értem...

Normális esetben minden felnőtt, érett embernek példát kellene mutatni az ifjúságnak... hjaaaa, és mutat is... csak nem mindegy milyent! :o)

2010. jún. 14. 08:07

Megint a pedagógusra hárítás is ???

Ebben is???

7. 322bb776a7 (válaszként erre: 6. - D560948772)
2010. jún. 14. 07:51
Komolyan Én hiányolom...ha otthon nem is ilyen értékekkel bírnak a szülők akkor mégis a kötött órában való tanuláskor csak ragad az emberre valami..nem???Legalább az alapvető viselkedésmintát megtanulhatják.Az..,hogy esetleg alkalmazza e az már más kérdés..de legalább a tudás birtokában van.
6. d560948772 (válaszként erre: 4. - 322bb776a7)
2010. jún. 14. 07:48
... ezért írtam, hogy nem mindegy, hogy milyen a közeg... ha a gyerek normális értékekkel bíró családban él, és az iskolában is megfelelő pedagógusok veszik körül, akkor óhatatlanul szívja magába a kívánatos viselkedési normákat is... goooondolom. ... aki viszont nem így nevelkedik, nem ezt látja otthon, esetleg az iskolában sem, hááát nemtom ott működne-e az illemtan óra... némelyiknél talán igen. ... ..egyébként én is bevezetném, valóban jó lenne!!
5. supin (válaszként erre: 1. - A51cfeb278)
2010. jún. 14. 07:48

Nem tudom merre jártál...

Hogy negatív tapasztalataid vannak a "belföldről"

De gyere el felénk...

Kicsi helyek :Túristvándi,Panyola,Tivadar...

Csak egy párat említsek. Megtapasztalod az emberek szeretetét....

2010. jún. 14. 07:43

Jó reggelt..:))

Először is sok sikert a fórumodhoz..

Sajnálatos módom ma az illem nem divatos.. a szülők nem fordítanak kellő figyelmet a gyerekük megrendszabályozására..túlságosan sok mindent megengednek a gyereknek,és ezzel nyugtatják,meg magukat,hogy bizony Ők jó szülök.Nem tudnak kellő időt fordítani a nevelésre ,lazul az erkölcs és az etika.Ezeket a dolgokat viszont meg kell tanítani gyerek korban,hogy mire az ember felnő,,bizony tudjon közösségben méltón viselkedni..kulturáltan..Az iskolákban szerintem tanítani kellene ,nincs illemtan...

3. d560948772 (válaszként erre: 1. - A51cfeb278)
2010. jún. 14. 07:39
... hjaaa, bocsi... Szia! :o)
2. d560948772 (válaszként erre: 1. - A51cfeb278)
2010. jún. 14. 07:39

Jó lett volna, ha példákat is sorolsz...mi az ami külföldön természetes, és itthon esetleg nem?...

Az se mindegy, milyen közegben mozogsz... ki, milyen értékeket hozott hazulról?.. volt-e lehetősége egyáltalán arra, hogy hozzon értékeket, hogy megtanulja a kulturált viselkedést? A nagyon fiataloknál még azt mondom, hogy talán természetes, hogy nem mindig találják meg a megfelelő hangot, az adott helyzetre adandó reakciót... amit írtál az egy tanulási/érési folyamat... felnőtt korra többé-kevésbé az emberek jó része elsajátítja. ..... szeeeeeeeeeeerintem. :o)

1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook