Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Tudja valaki, hogy mi történik akkor, ha a GDP és a GNI jelentősen eltér egymástól? fórum

Tudja valaki, hogy mi történik akkor, ha a GDP és a GNI jelentősen eltér egymástól? (tudásbázis kérdés)

2014. szept. 23. 13:53

Húh,ez igen részletes volt :) A két fogalommal tisztában voltam,de a kérdésre a választ sehogyan sem találtam.Amúgy nem is nekem szólt,a fiam 10.-es gazdasági órájának házi feladata volt.


Nagyon köszönöm,hogy segítettél!!! :)

2014. szept. 23. 00:10
de persze nem vagyok szociológus,csak kicsit belecseppentem a témába az idén..
2014. szept. 23. 00:08
Egy nagyobb GNI mindég ,jobb gazdasági mutató mint egy nagyobb GDP
2014. szept. 23. 00:03
De a GNI jelentősen elmaradhat a GDP-től ha külföldi cégeknek nagyszabású nyeresége kifele áramlik és meghaladja a külföldről beáramló bevételeket
2014. szept. 22. 23:53
A GNI (Gross National Income), vagy bruttó nemzeti jövedelem csupán annyiban különbözik a GNP-től, hogy figyelembe veszi az adókat is. Az adók ugyanis befolyásolják az országba, illetve az onnan kiáramló pénzeket.
2014. szept. 22. 23:52
A GNP (Gross National Product), azaz a bruttó nemzeti termék abban különbözik a GDP-től, hogy figyelembe veszi az országhatárokat átívelő pénzmozgásokat is. Egy ország esetében ez azt jelenti, hogy figyelembe kell venni az oda beáramló, illetve onnan kiáramló pénzeket is, és hozzáadni a GDP-hez. Ezek lehetnek banki átutalások, üzleti tranzakciók, de a külföldön dolgozó vendégmunkások hazautalásai ebbe a kategóriába tartoznak. Például egy olyan ország esetében, ahol nagyon sok a külföldön dolgozó polgár, és onnan jelentős mennyiségű pénzt utalnak haza, a GNP valószínűleg nagyobb lesz, mint a GDP, máshol pedig előfordulhat, hogy nagyobb mértékű a pénzkiáramlás, mit a beáramlás, tehát az így kialakult összeg negatív szám lesz, ami értelemszerűen csökkenti a végösszeget, azaz a GNP alacsonyabb lesz, mint a GDP.
2014. szept. 22. 23:50

A GDP termék az ország határain belül előállított;

A GNI termék az ország állampolgárainak tulajdonában lévő vállalkozások által előállított eredmények

Idegen tulajdonban belföldön lévő vállalkozások módosítják A GDP-t és GNI-t,bele számíthatóak a GDP-ben de nem a GNI-ben és egy adott ország állampolgárai külföldön működő vállalkozásai bele számíthatóak a GNI-ben de nem a GDP-ben.

Példa:lehet akár a Mercedes gyár is:GDP-ben beszámítható de GNI-ben nem,mert a hasznot saját hazájában viszi.

GNI=GDP+külföldről származó bevétel,mínusz jövedelem kifizetés külföld fele vagyis GNI = GDP + hazaiak külföldi jövedelem – külföldiek hazai jövedelme

2014. szept. 22. 23:24

GDP

Fogalma:

A GDP (gross domestic product, bruttó hazai termék) egy bizonyos terület (rendszerint egy ország) gazdaságának adott idő alatt (általában egy év alatt) mért teljesítménye.


A GNI, a bruttó nemzeti jövedelem, az adott év összes jövedelme, a GDP-ből származtatott mutató. Számítása: a gazdasági szektorok, valamint a külföldről származó jövedelem összege (kivonva belőle a külföldi teljesítéseket)

2014. szept. 22. 21:33
Holnap tudok a fórumra ránézni csak,bízom benne,hogy lesznek válaszok :)
2014. szept. 22. 21:32
Mégis kiírtam,hátha tud valaki segíteni.Fontos lenne! Köszönöm előre is :)
2014. szept. 22. 21:32
Tudja valaki, hogy mi történik akkor, ha a GDP és a GNI jelentősen eltér egymástól?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook