Töltött káposztát hogyan készítitek? (beszélgetős fórum)
Mi is szeretjük mindkét változatot és hasonlóan készítem :)
Most savanyúból főzöm,mert a gyerekek ezt kívánták!
Nagyon boldog Karácsonyt kívánok Nektek <3
Én elvileg szabolcsit csinálok, mert a férjeméknél az volt.
Tehát, a töltelékbe darálthús, rizs, só, bor, pirospaprika és kicsit megfőzött édes káposzta levélbe tekerem. A kicsiket szeretjük, így ilyeneket csinálok.
Eddig úgy csináltam, hogy az édes levelet apróra vágtam, az ment az aljára és a tetejére, a gombócok közé teszem a füstölt húst. Ez lehet császárszél, tarja vagy bármi. Én császárszélt szoktam tenni, illetve uborkareszelővel felszeletelt hagymakarikákat szórok a sorok közé. Amikor tele a fazék, akkor a sűrített paradicsomot vízzel felhígítom és ráöntöm.
Ja, amikor hagymát szórok a sorok közé, akkor még szoktam szemes borsot is tenni.
Mostanában ugyan így csinálom, csak annyit változtattam, hogy az aljára apró savanyú káposztát szórok.
Egyébként én a savanyú káposztásat szeretem, azt szoktam a családomnál enni;)
Ha véletlenül egyik másik lazábbra van tekerve a tányér nem engedi kifordulni.
Fedő erre megy rá.
Tehát, alulra káposzta levelet teszek, azokra a be tekert gombócok. Majd a tetejére megint káposzta levelek. Ezt nyakonöntöm sűrített paradicsommal. Rá a tányér. Felengedem. Fedő és készre főzöm.
Én fedőt. A tányér miért jobb?
Egyébként ez is olyan, hogy nincs két egyforma töltött káposzta, ahány ház, annyi szokás.
Én nem, de az anyukám mindig tesz bele. És én édeskáposzta levélbe csomagolom a tölteléket.
És tejföllel eszem:)
Még soha nem csináltam. Anyu sem szokott, nem mutatta senki, csak összevissza beszélnek.
Ne hallgass senkire, inkább nézd meg valahol a technikát 🙂
Őrölt paprikát tettünk bele. És füstölt kolbászt, de nem leszelve, hanem kb. 10 cm-es darabokban. Hallottam olyan változatot is, hogy füstölt oldalassal főzték együtt.
A lényeg, hogy amit még teszel bele, az kb. egyidőben legyen készen a káposztával, különben vagy szétfő, vagy fövetlen lesz.
Tojást isten ments beletenni, kőkemény lesz, én az elsőt szakácskönyvből csináltam, vágni alig lehetett.
Bordaszél nagyon jó közé, és a tetejét egy tányérral lefedem. egy olyannal, ami belefér az edénybe, közvetlen a káposztára kell tenni. Sok sikert.:)))
Nincs mit!
Ahány ház, annyi szokás.
Nem dinsztelem a hagymát. Lereszelem.
Só, bors, hagyma, fokhagyma, rizs, olaj.
Tojást nem teszek bele. Az a fasírt a megy.
Pirospaprikát sem teszek bele.