Ti minden nap főztök? (beszélgetős fórum)
Majdnem minden nap. Nagyon ritkán főzök két napra.
A sütésről szokok le lassan, a mindennapokban csak hárman vagyunk, nem vagyunk akkora étvágyúak, hogy elfogyjon hetente egy tepsi süti, még ha csak fél adag is. Pedig szeretek és tudok is sütni.
Egyetértek!
Másrészt, amikor felhasználod, nem elég megmelegíteni, célszerű kis lángon, lassú tűzön egy kicsit átforralni, átfőzni, akár leves, akár pörkölt, akkor már inkább fog az íze hasonlítani a frissen főzöttéhez.
Nem mindegy, hogy azonnal kihules utan elteszed, vagy azt a maradekot teszed el, ami 3-4 nap alatt nem fogyott el, ilyenkor nincs ertelme lefagyasztani, amugy is kidobhato.
Celzottan a fagyasztoba eltenni ugy kell, hogy nem hagysz neki idot, hogy minimalisan is megromoljon, 24 oran belul le kell fagyasztani (ha lehet, azonnal kihules utan). Masik fontos dolog, hogy a jol lefagyasztott cucc az gyorsan lett lefagyasztva, igy kisebb kristalyok kepzodnek, es kiolvasztani pedig minel lassabban kell, fagyasztobol hutobe 1 napig, es nem egybol a fagyasztobol szobahomersekletre.
Minel nagyobbak a kristalyok, annal rosszabb mellekize lesz, ez az, amikor mindenki erzi rajta, hogy fagyasztott volt, de csak rossz a melyhuto vagy nem tartottak be a szabalyokat, hogy minel hamarabb kell eltenni.
Igen, tobbfelekeppen is lehet, nyers hozzavalokat is. Ugy altalaban az egytaletelt mar osszeallitva jo, mert sokaig tart a fozes, ugy ertem, a toltott paprika, toltott kaposzta, lasagne, vagy barmilyen gombocos, toltott, retegezett dolog jobb, ha mar igy van. Mig ha nyers hust akarsz lefagyasztani akkor egy zacskoba is teheted a tobbi hozzavalojaval egyutt (pl citromos csirkehez melleteszek a zacskoba 1 gerezd foghagymat, egy kis szar rozmaringot, 1-2 szelet citromot), de meg ugy is elteheted, hogy mar befuszerezed amihez kell (tandoori, curry) es igy mikor kiengeded, a kiengedes ideje alatt a hus pacolodik is, es kulonosen jol beszivja a fuszerek izet. Pl currys garnelarak: zacskoba rak, currypor, 1 felkockazott hagyma, 1 kis darab vaj. Fagyasztani. Mikor kiolvasztom, beszivja a curryt es ha netan nem lenne itthon vaj, vagy hagyma, mar ott van:) ehhez en tejszint is teszek de azt nem fagyasztom le, csak utolag teszem bele.
Amit nem ajanlok: krumpli, tejszin (a vaj ellenben jol fagyaszthato, mert zsiros)
De a teszta, rizs is. Zoldsegek jobban elallnak, ha blansirozva vannak, a blansirozo vizet hasznalhatjuk levesalapnak meg aznap, mikor nagy adag zoldseget blansiroztunk. Ez az eljaras megakadalyozza, hogy kiolvadaskor plottyedt legyen a zoldseg. Hiaba fozzuk meg, es mindegy, akkor is egy pici kulonbseg erezheto az allagban. De akit mondjuk nem zavar, nem kotelezo blansirozni, elteheti igy is.
Én nem szeretem a kiolvasztott főtt ételt.
Egy darabig lefagyasztottam a maradékot, aztán mindig a kuka lett a sorsa.
Kivétel a pörkölt. Abból mindig ipari mennyiséget készítek, és adagonként fagyasztom. Így percek alatt lesz belőle gulyásleves, székelykáposzta, hortobágyi palacsinta vagy melegszendvics.
Én nem hiszem, hogy a mindennapi főtt étel annyira fontos lenne a szervezetnek.
Amikor gyerek voltam, naponta 3 fogásos kaját főzött anyám. Nap mint nap kemény csatákat vívtam vele, mert képtelen voltam végigenni a menüt.
Amikor végre különköltöztem, hónapokig nem főztem. Mennyei volt. Aztán vagy három hónap után megkívántam a lecsót. Érdekes élmény volt, eléggé csodálkoztam önmagamon.:)))
Kedv,- meg maradékfüggő.
Időnként rendelünk valamit, időnként a férjem kap kedvet a főzéshez és vacsorával vár, de általában este ketten szoktunk összeütni valamit, amiből ő másnapra még pakolhat a munkába.