Te mennyit fizetnél a szabadban, kukoricán és búzán etetett tyúk tojásért? (beszélgetős fórum)
Minden, nem házi tojáson van egy pecsét sorszámmal. Ha az 2-essel kezdődik, szabad tartású tyúk tojása. A 3-as a ketreces, az 1-es a bio-t jelöli.
Meg azt is ki lehet olvasni, hogy hol van az a tyúk. HU a magyarországi helyet jelöli.
Én mindig szabadon tartott tyúk tojását veszem, 30 forintért, fővárosi piacon. Soha nem sértődik meg az árus, ha egy tojást elkérek (megnézem rajta pecsétet)
Kisvárosban élek, a piacon veszem a "tanyasi" tojást legdrágábban 30 Ft/db áron.
De azok már akkorák, hogy a papír tojástartó tetejét alig tudom lezárni.
A kicsit kisebbek 28 - 26 Ft/db.
Nem hinném, hogy ilyen kis finnyás lennék, de én semmilyen körülmények közt nem veszek húst a tescoban.
Még szerencse, hogy máshol is van hús:)
Szia:)Igen itt is összefutottunk:)
Én nem láttam ezt a sorozatott ill a folytatást,de hátha fogják ismételni.
Szia!Itt is "találkozunk". :)
Igen,én is tudok olyan árust akinél szép sárga a tojássárgája,pedig ketreces.Mondták hogy valóban a paprikaőrleménytől.
Egyébként aki látta már a S...m tv-n a "Kapa,kasza,fakanál" c. sorozatot és annak folytatását,annak nem nagyon kell magyaráznom miről is van szó.Hugh azóta készített egy sorozatot a "csirkegyárakról".Elég megrázó volt.
Igen,sokkal sárgább.Össze sem lehet hasonlítani a kettőt!Én levágom róla a zsírosabb részeket-kisütöm.Aranysárga lesz a zsírja.
Ha a boltban is egymás mellé van téve a tanyasi és a "csirkegyári" akkor nagyon látványos a különbség.
Sziasztok!
Nálunk 40 tyúk kapirgál az udvaron.A szüleim a szomszédban laknak és Ők járnak át etetni őket.Náluk is vannak,csak az egy másik törzs és összeverekednek ezért lett ez a 40 darab leszállásolva nálunk:)
Mi szerencsések vagyunk,mert piacra nem kell kivinni a tojást elviszik háztól,de mindig a piaci árakhoz igazítjuk ami kb 25-30 forint között mozog,Természetesen nyáron,mikor többet tojnak olcsóbb a tojás.És lehetne drágább is ,mert az a munka ami velük van nincs egyáltalán megfizetve.
A mi tyúkjaink csak házi takarmányt kapnak,az,hogy milyen színűt tojnak nem azon múlik,hogy milyen takarmányt kapnak.Nálunk is van olyan pipi aki szinte pirosat és van olyan aki már szinte fehér színű sárgájú tojást tojik.A ketreceseknek kevernek pirospaprika örleményt a tápba és ettől szép piros lesz és simán eladják bio tojásnak.Úgy,hogy a sárgája nem mérvadó.
Én például tojással mosok hajat,de soha nem kennék a fejemre tescos tojást,mert tudom,hogy a ketrecesek milyen állapotokban élnek.Pl egyszer vettünk letojt ketreces tyúkokat,hazahoztuk és körülbelül 200ezer tetű biztos hemzseget 1 db tyúktestén.Mindegyiket le kellet tetűírtózni néhány napig külön tartottuk utána mehettek a többi közé.Az ilyen tyúkból nem sok vitamin megy a tojásába,hiszen a tyúktetvek leszívják róluk.
Tuti nem kenném a hajamra,az ételekről nem is beszélve,nem hasznánák fel egyetlen egy tápos tojást sem.
Bocsi kicsit hosszú voltam.
Én egy kisvárosban lakom.Ha bemegyek bármelyik üzlethálózat boltjába-mindegy,hogy Tesco,Profi,Spar stb-ott sincs igazán 30ft alatt a tojás.Én is igyekszem piacon venni,mert az finomabb,szebb a sárgája.Volt hogy 35ft-ot is adtam érte.De a piacon is árulnak ketreces tojást.(rá van írva...)Ezért aztán résen kell lenni. :)
Nem értem a tápon hizlalt csirke miért ugyanolyan ízű egyesek szerint?Sztem óriási a különbség.Én ha tehetem tanyasi csirkét veszek.Ezerszer finomabb mit a tápos!!!Abból nem lehet mást csinálni,csak jó sok fűszerrel megsütni!Pörköltet még véletlenül se kísérelje meg senki a tápos csirkéből főzni.Szörnyű.Szerencsére nekem van egy ismerősöm aki tart csirkét,kacsát stb,és tőle szoktam venni a húst.Aki nem érzi a különbséget az ízén,az nem evett még jót.Én sem vagyok milliomos,de inkább kevesebb,de jobb minőségű kaját veszek.A gyerekeim nem visznek felvágottat a suliba.Jobban szeretik itthon is a fokhagymás pirítóst,a (házi) lekváros,vagy épp a (termelői) mézes kenyeret.Szoktam csirkemellet felcsíkozni,kevés olivaolajon befűszerezve megpárolom és azt teszem a szendvicsbe,vagy vajat és sajtot.Igyekszem nem "mérgezni" őket.A suliban sok gyerkőc chipset,nyalókát vesz a büfében és azon él. :( Elég szomorú.
Ha nem is ketrecben hízik ha nem telepeken, nagyon kicsi az a hely ahol mozoghatnak(többször voltam ilyen helyen)és tényleg gyorsan összekapják magukat,és ezek a csirkék, csak nevelésre valók,gyakorlatilag hat hét alatt vágás készek!
Az enyémek áprilisban "születtek" és ősz körül kezdtek tojogatni..hatalmas kifutójuk van, homokon sportolhatna, igazi fittnes csirkék!
Szóval én az igazi különbséget nem a hizlaláson hanem a húsuk ízén értettem.
Dehogy!!!
Nincsenek tisztában az árakkal, nem foglalkoznak a minőséggel.
A bevásárlóközpontokban 30ft a tojás, de olyan pici és színtelen, nem ér semmit.
Köszönöm, végre egy támogató és nem egy támadó..
A tyúkok takarmányozása drág sajnos nagyon, pedig egy termelő bácsitól vesszük mi a takarmányt nekik.
a különbség a tyúkoknál illetve a tojásnál az, hogy nem kapnak mesterséges tápot amiben hormon van, hogy tojannak, így persze kevesebbet is tojnak, mivel a hormonjaik az időjáráshoz és a kakas jelenlétéhez igazodnak.
Így teljesen egészséges a tojás is.
Most már kb 1 hónapja nem tojnak pedig 20-an vannak,
Bizony van különbség a tiszta tápos ,vagy a házi"kapírgálós" csirke húsija között.Sőt ha a fagyasztóból veszem ki, már annak sem ugyan olyan az íze ,mint a frissen vágotté!!
(Ez vonatkozik a sertés húsra is)
Ezt nem értem, megnéztem az általad indított:
Szerinted drága az igazi bio tojás 30 forintért? című szavazást, itt azt látom, hogy a nagy többség kb. 80% azt válaszolta neked, hogy nem tartja drágának. Persze ez márciusi szavazás, de azóta nem emelkedett az emberek életszínvonala, úgyhogy szerintem ezzel az eredménnyel kell megelégedned...
A tojás között nem éreztem különbséget, de a házi és a (hal)tápos tyúk, különösen a hipermarketesek között érezhető a különbség.
Csak piacon veszek húst, lehet az sem teljesen kukoricán nőtt fel, de amit a tescoban és társaiban árulnak mind hallal etetett csirke és rettenetesen büdös miközben sül. Egyszer 60 dkg májat dobtam ki emiatt, mert annyira halszagú volt sülés közben, hogy nem volt gusztusom megenni.
Nézd én nem értek a mezőgazdasági termeléshez, állattartáshoz. Csak annyit látok, hogy kimegyek a piacra és egy árus asztalán van három stóc tojás, az egyik 24, a másik 26, a harmadik 28 ft. A méretek szemmel alig-alig különböznek. Így megveszem a 24 ft-ost és elégedett vagyok vele.
Gondolom mások is így vannak vele, mert ha nem a korai órákban megyek ki, akkor már csak a drágábbikból lehet kapni...
Azt, hogy milyen körülmények között tojták a tyúkok meg végképp nem tudhatom...egyébként minőségben mi a különbség? Vagy csak a humánum oldaláról kell nézni?
Egyébként egyszer egy barátom büszkén tálalt fel nekünk egy kapirgálós tyúk húsából készült ételt és várta az óriási ovációt érte...de senki nem érzett semmi különbséget a megszokott tápos csirkehúshoz képest.
Nincs ez felfújva egy kicsit?
Lehet hogy sok a 30-35 forint egy tojásért....de aki tyúkot tart az tudja milyen drága a takarmányozásuk is. Sajnos nem tojnak minden nap, és van hogy "elapadnak"
Nem véletlen hogy nem kapni sehol 20 forint alatt.
Sajna mindennek megy fel az ára......