Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tapasztalatok a kombi és a faelgázosító kazánról? fórum

Tapasztalatok a kombi és a faelgázosító kazánról? (tudásbázis kérdés)


1 2
32. biev
2012. márc. 5. 10:37

11 faelgázosítós rendszert telepítettem, 6 éve működik az első. Azokon kívül működik egy automata üzemű faapríték "kazánom", egy általános iskolát fűt, lát el meleg vízzel. Folyamatos a fejlődés, igyekszem követni, de ezek már korrektek.

Ár, ki mit szeretne! Jó fűtés 25 kW környékén (100-120 m2)maximum 800-900 ezer forint kompletten. Szigetelt pufferrel, hőleválasztással, komplett kazánházi gépészettel, jó anyagokkal,(Honeywell, Grundfoss...). Ha használati meleg víz is megy róla plusz 250-300 ezer forint. Napkollektorral csak meleg vízre plusz 500-550 ezer forint, fűtés rásegítésre 750-800 ezer forint. Lehet az árakat csökkenteni gyengébb minőségű anyagokkal, berendezésekkel, nem biztos, hogy az jó. Ezek az árak jó, megbízható anyagok árai, de nem extra (Rehau, Wirsbo, ...)minőség. Ez idáig a legöregebb (6 éves) kazánban egy kerámia betétet kellet cserélni (nem ismerem az árat, szakszerviz cserélte) kb.: 20-25 ezer forint. Egy másiknál szivattyú csere volt, hasonló ár (üzemeltetési hibából).

Tegnapi adat, az említett rétegtárolós rendszer az elmúlt 5 napban "csak" kollektorral ment. Felénk egész nap szépen sütött a nap, tegnap délután 13 óra magasságában már 12 kW-ot vitt le a tárolóba. Előtte való nap összesen 19 kW-ot. A tároló teteje (HMV készítés)folyamatosan 70 celsius felett van, a fűtés 60 fokon tud menni, igény esetén! A faelgázosítóba be sem gyújtottak napok óta, tehát a becsült költség csak csökken! Bár reggelente hideg van ma -6 - -7 fok volt, tegnap nappal pluszban annyi.

A legkisebb kazánház, hol beszereltük, kb 7-8 m2-es volt. Kazán, 750 literes szigetelt puffer, 200 literes indirekt tároló. 10 m2 körüli helyiségben, beosztásának függvényében már "játszom".

Hagyományos építésű családi háznál, nem passzív ház (!), eddig 5-6 év a megtérülés a gázhoz képest. Ezt is lehet csökkenteni, olcsóbban megkerülő tüzelővel (saját gyümölcsös tisztítása, saját erdő, raklap ....) Csak bátran..., tuti jó!

31. eracica (válaszként erre: 29. - Biev)
2012. márc. 1. 18:05
És mekkora hely kell a telepítéshez és a karbantarás drága, ha esetleg elromlik valami?
30. kenzol (válaszként erre: 29. - Biev)
2012. márc. 1. 15:22
Ez, mind szép és nagyon jó mindenkinek ilyen alacsony rezsi az álma :) Azt írtad telepíteni szoktad, ezeket a rendszereket,amit leírtál két rendszert annak mennyi a beruházási költsége,a teljes kiépítéssel? Mindig csak azt halljuk, hogy mennyivel olcsóbb maga a rezsi, de azt hogy mibe kerül hozzávetőlegesen maga a rendszer arra nem igazán kapunk választ. Persze nem hajszál pontos összeget vár az ember, azért kérdeztem, hogy az említett rendszerek mennyibe kerültek.
29. biev (válaszként erre: 28. - Kenzol)
2012. febr. 29. 08:39

Sziasztok! Olvasgattam hozzá szólásaitokat a témához, engedjétek meg, hogy néhány gyakorlati tapasztalatomat megosszam a fórumozókkal. Én sajnos még nem vagyok "felhasználója" az általam bemutatott rendszereknek, de többet is kialakítottam. Mai napig nem ismerek olyan megújuló energiával működő fűtési rendszert, mely versenyezhetne költséghatékonyságban (megtérülésben) a faelgázosítós (biomassza) rendszerekkel. Rengeteg variációban kialakítható, a fogyasztói szokások, hőigények, pénztárca függvényében. Kapcsolható más megújuló energiát felhasználó rendszerrel, például napkollektor.

Gyakorlatilag teljes mértékben függetlenedni lehet fűtés-, és meleg víz készítés szempontjából a szolgáltatóktól (gáz, elektromos). Minden esetben javaslom a rendszerben való gondolkodást, mert üzembiztonsági okokból, magas hatásfok, szükséges. A rendszer fő elemei: faelgázosító kazán, fűtési puffer tároló, használati meleg víz készítése esetén indirekt tároló. Fűtési puffer tároló sokféle van, sima "üres" puffer, hőcserélővel szerelt puffer, "tartály a tartályban" bitermikus tároló, réteg tároló. A sima üres puffer csak a fűtési vizet tárolja, kiegyenlítettebben, komfortosabban működik a rendszer. Egy felfűtéssel tovább él a rendszer, éjszakára nem hűl annyira ki a ház. A hőcserélős puffer tud fogadni más hőtermelőt, logikusan a napkollektor "felesleges" termelését érdemes letárolni benne, igény esetén a fűtési rendszerbe felhasználni. A bitermikus tárolónál a puffer tetejében van egy kisebb használati meleg víz tároló, mely a felfűtéskor hőátadással melegíti fel a használati meleg vizet. Gyakorlatilag fűtési idényben a folyamatosan készül a meleg víz is. A rétegtároló a legjobb hatásfokon működő puffer, érdemes több hőtermelővel fűteni és a "berétegződött" forró vízből készíti a HMV-t (Használati Meleg Víz), fűt. A meleg víz készítés másik módja az indirekt tároló, mely lehet egy-, vagy két hőcserélős (csak faelgázosító kazán, vagy gáz kazán, vagy napkollektor). Sok indirekt tárolóba elektromos fűtőpatron szerelhető, villany bojlerként is működik (kedvezményes éjszakai tarifa). A felhasználói szokások is nagyban befolyásolhatják az igényelt rendszert. Lehet kialakítani úgy, hogy egy felfűtéssel (puffer 80-85 celsius fokra való felfűtése) napokra biztosítsa a lakás hőigényét! Aki nem fél egy kis favágástól és egészségi állapota is megengedi, olcsóbb fahasábbal fűteni. Ha viszont igény van rá, teljesen automata üzemű pellet tüzelésű kazánnal is fűthet. A pellet tároló mérete határozza meg az üzem időt. A tüzelő minden esetben száraz kell, hogy legyen! De ez ugyan úgy igaz a vegyes tüzelésre is, 25-40 %-kal több tüzelőt lehet felhasználni feleslegesen(!), ha nem megfelelő a szárazság! Természetesen egyéb fűtő anyagok is használhatóak, pl.: szén.

Remélem nem riasztott el senkit ez a szakmai szöveg és végén megosztanék néhány gyakorlati tapasztalatot.

Van olyan családi ház, ahol 25 kW-os faelgázosító kazán, 1000 literes fűtési pufferrel, 200 literes indirekt tárolóval ebben a fűtési idényben (5-6 hónap!) 80 000.- forint fűtési rezsivel kijön!

8 m3 fenyőfa, 10 000.- forint/m3, fuvarral, 110-120 m2 alapterület, szabályozott 22-23 fok helyiség hőmérséklet és meleg víz!

Másik lakás tavaly készült, ez az első fűtési idénye. A rendszere szintén 25 kW-os kazán, 1000 literes réteg tároló, 3×30 csöves kollektor. A HMV-t friss vizes állomás készíti. Ez a rendszer max. 60 000.- forint rezsivel dolgozik a fűtési idényben! Átlag hőmérsékleten napi 6 hasáb fát, január-februári hidegben 8 hasáb fát "fogyasztott"! Napi 20-25, illetve 25-30 kg! A tüzelő tölgyfa, tavaly tavaszi vágás, 21 500.-/m3, kb 1,2-1,3 tonna. A lakás 140 m2 hasznos alapterület. Szerintem érdekes!

Ha valaki megengedheti, ne habozzon, pályázattal kapcsolható!

Van közintézmény is, teljesen automata üzemű faapríték kazánnal (hőigény esetén önmagát gyújtja, csak a tüzelőt kell biztosítani a tárolóba, hamuzni kell), elég nagy épületben lévő általános iskolát lát el fűtéssel, meleg vízzel.

28. kenzol
2009. jan. 13. 12:26

Hát én tegnap beszéltem a központifűtés szerelőnkkel,és egyáltalán nem ajánlotta.Azt mondta,hogy kimondottan szárazfával jó benne tüzelni ami nem tavaszi vágást jelent,hanem előző évi tavaszi minimum,nem kerülhet pl.homok még véletlenül se a kazánba vagy szög. Milyenkbe nem tudom mennyi homok kerül max ami a fán van.2 éves vágott fám meg bizti nincs,nincs akkora helyem,hogy 2 évre akár betározzak a tüzépről :( Ráadásul a mai helyi lapba pont erről volt szó, nagyon energiatakarékos nem környezetszennyező,de egy 120 nm lakáshoz a kazán ára fél millió és 5-6 év a megtérülése.

Ezekből kiindulva még várunk egy pár évet.

27. Lilly1 (válaszként erre: 26. - Pircsi24)
2009. jan. 13. 12:00

Szia!

Látom, Te járatos vagy a témában, gondoltam, megkérdezlek. Az index-es topikot is olvasgattam, de nem lettem sokkal okosabb.

Érdeklődtünk ismerős szakembernél faelgázosító kazán ügyben, erre ő azt mondta, hogy - mivel kb. 180 nm-es a házunk - kellene hozzá 2 db, egyenként 400 l-es puffertartály is. Ez tényleg így van? Mert sajna erre nincs helyünk, és pénzünk se nagyon.

Köszi előre is, ha válaszolsz.

2009. jan. 6. 13:42
Indexen találtam faelgázosítós kazán topikot, olvasgassátok el.
25. kenzol (válaszként erre: 19. - Pircsi24)
2009. jan. 6. 11:22

25 Kw-os a kazánunk.Nagyon sok jót olvastunk a faelgázosító kazánról,hogy mennyivel alacsonyabb a fűtési költség,mennyivel hatékonyabb, és az egyik legfontosabb környezet kímélöbb.benne van az ötéves tervben a fűtés korszerűsítése :))

Nálunk az egyes számú a napkollektor,de egy ekkora háznál az 5 millió nem takarná be a költségeket,pedig szerintem az egyik legjobb megoldás.

Az idei szezonban 30q fát használtunk el 7q közepes minőségű szenet és 9q brikettet, és mégcsak most kezdődik az igazi tél :(

2009. jan. 5. 23:00
Ilyen kicsi kazánban tényleg olcsóbbak a vegyestüzelésűek.
2009. jan. 5. 22:11

Nektek elvileg egy 10kw-os kazán is elég lenne. Atmosból 15kw-os a legkisebb, az 250.000 Ft.


Ha van ismerősötök akinél ilyen kazán van ajánlom menjetek el és nézzétek meg milyen, hogy működik, tapasztalatok megbeszélése stb.


Nekünk 1 hónapja üzemel. A vegyest előtte 20 percenként raktam fával, erre órákig rá sem kell nézni, 70 centis fa simán mehet bele, nem kell olyan kicsire összehasogatni, és kb harmada fát spóroltuk meg eddig a havi adagnak.


Persze meg kell hallgatni pro és kontra, nekem egyelőre csak pozitív tapasztalataim vannak.

2009. jan. 5. 21:33

Bocsi,csak most tudtam jönni!

Belmagasságunk 3m40cm,az 5 fűtött helység,52 négyzetméter!

2009. jan. 5. 21:25
1.600.000 a Megamorv, elírtam .. bocsi.
2009. jan. 5. 21:20

70Kw-os MEGAMORV vegyestüzelésű kazánunk volt, ennek most az ára 2.600.000 Ft


Atmos faelgázosító 70KW 802.000 Ft

19. Pircsi24 (válaszként erre: 18. - Kenzol)
2009. jan. 5. 21:15
Kenzol, hány kilowattos kazánokról beszélsz?
18. kenzol (válaszként erre: 11. - Pircsi24)
2009. jan. 5. 19:17

Szia!

Hát utána néztem a kazánok árainak,nekünk elég nagy kazánunk van és 160 ezer felett van az ára,de a faelgázosítónak 250ezertől indul az ára,úgy hogy szerintem nem olcsóbb.Nagyon sok jót írnak róla :)

2009. jan. 5. 18:47
Majd benézek akkor később.
2009. jan. 5. 15:48
Még nincs itthon a ház ura,de egy fél órán belül meg tudom válaszolni a kérdést,a segítséget pedig nagyon köszönöm!
2009. jan. 5. 15:45
Amúgy nekünk minden maradt a régi, csak régi kazán leszerel, új felszerel ... 3 óra alatt kész volt az összes szerelés.
14. Pircsi24 (válaszként erre: 13. - Vikó 26)
2009. jan. 5. 15:44

Nem a radiátorok lehetnek a hibásak konkrétan hanem valószínűleg az hogy túl kevés radiátor (hőleadóegység) csatlakozik a kazánhoz, és emiatt forr fel gyakran a víz ha nem figyeltek, hogy ne rakjátok meg annyira. Ergo kisebb teljesítményű kazán is elég lenne nektek.


Ebben a faelgázosítós kazánban van olyan lehetőség, hogy rálehet hálózati hidegvizet csatlakoztatni és belehet állítani hogy ha pl. 90 foknál magasabb a víz hőmérséklete kezdje el benne keringtetni a hálózatról levett vizet, tehát művészet felforralni.

A vegyesnél nekünk is csak egy nyomáskiegyenlítő szelep volt, ugyrált párszor a rendszer mikor enyhébb volt az idő és nem figyeltünk oda .. de tényleg az is csak párszor fordult elő.


Ha gondolod kiszámolom neked hány kilowattos kazánra lenne szükségetek és aztán arra már lehet árat nézni akkor. Összes fűteni kívánt alapterület és a belmagásságot kellene tudnom hozzá.

2009. jan. 5. 15:11

Gondolkodunk hogy le cseréljük főleg mert már itt van a babóca!

Mennyibe kerülhetne ez?

A radiátorokat is le kéne cserélni?Nekünk lap radiátor van,nagyon hamar fel tud benne forrni a víz és fel megy a nyomás ha nem vigyázunk,ilyenkor engem a frász kerülget!

2009. jan. 5. 15:04
tartályt :)
2009. jan. 5. 15:04
Puffertartány lehet minden kazánhoz szerelni. Egyébként az elgázosítós kazán olcsóbb a vegyestüzelésűnél, vételárban és üzemeltetésben is.
10. gusztipk (válaszként erre: 6. - Ce91523917)
2009. jan. 5. 13:58

Sziasztok!

Nekünk is vegyes kazánunk van lent a pincében ami elég nagy és a fűtésszerelő mondta h.erre a kazánra is lehet iktatni puffer tartályt nem kell a drágább kazánt megvenni.

Tesómáknál már évek óta működik igaz ők a tartályt is leszigetelték így tovább tartja a meleget.

9. Pircsi24 (válaszként erre: 7. - Ce91523917)
2009. jan. 5. 13:27
Igen, egy nagy tartály ami nagyon le van szigetelve és ezt a vizet keringteti a hálózatban. Ha ilyet közbeiktattok mégkevesebbszer kell rakni a tüzet és gazdaságosabb a fűtés.
8. Pircsi24 (válaszként erre: 5. - Ce91523917)
2009. jan. 5. 13:25

Ha olyan puffertartályod van amibe van melegvíznek tartály, akkor lehet vele használati vizet is melegíteni, persze csak fűtésidényben.


Atmost vettünk.

7. ce91523917 (válaszként erre: 4. - Pircsi24)
2009. jan. 5. 13:23
szóval ez a tartály olyan, mint a bojler?
6. ce91523917 (válaszként erre: 2. - Vikó 26)
2009. jan. 5. 13:18
ti is gondolkodtok azon, hogy lecserélitek?
5. ce91523917 (válaszként erre: 3. - Pircsi24)
2009. jan. 5. 13:17
mi is ezért szeretnénk lecserélni, mert a faelgázosítónak 89% a hatásfoka, a régi vegyestüzelésünek még 50% sincs. a tietek milyen márka és vízet tud melegíteni?
2009. jan. 5. 13:16
Lehet ezt még fokozni ha van puffertartályod, azt még mindenképp érdemes beiktatni.
2009. jan. 5. 13:12

Most cseréltük le faelgázosítósra, reggel még 75 fokos a visszamenő ha lefekvés előtt megvan rakva. Nem kell olyan gyakran rakni és kb 30%-al kevesebbet zabál.


Vegyessel reggelre parázs sem volt, hacsaknem hajnalban megraktuk.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook