Tanuló vezetők, friss jogsisok gyertek csevegni! (beszélgetés)
tök jó, csúszni fog az út, és legalább tanulsz kis extrákat is... mint pl hogy jééé, működik az abs :) vagy hogy lehet 40 km/h is a normál haladósebesség a városban...
nem beszélve arról, hogy megtudod, hogy kell működtetni az ablaktörlőt. a hátsót is! mert ugye nézed a belső tükröt rendszeresen? :D
gondolom esőben is akarsz majd a jogsiddal ugyanúgy vezetni ;) nem?
sőt! hóban is... és éjjel is...
a könnyített óra alatt mit értesz?
nyilván, ha ítéletidő van és semmit nem lehet csinálni, elmarad.
nekem ezért nem volt esti vezetésem, mert éppen hóvihar kerekedett pont aznap késő délutánra. szóval elmaradt de szakadó esőben, szállíngózó hóban ugyanolyan óra volt, mint máskor.
Sziasztok
esőben is ugyanugy megy az oktatás?nincs könnyitett ora vagy ilyesmi?:)még nem voltam esőben oktatáson
kértem már, hogy ne szóljon, de olyan típus, aki nem tud nem beszólni. pont mint én :) valahol jó is ez, de nem ebben a helyzetben.
őszintén megmondom, nem szoktam a mögöttem lévő autóst nézni, ha lefulladok. bele sem nézek a tükörbe inkább. amikor elindulok, bocsánatkérően intek egyet középen, aztán vagy látja, vagy nem...
dudálni még nem dudáltak rám egyszer sem ilyenért.
a lassú menés gáz. minap elmentem páromért munka után és kerestem az utcát, ahova be kellett fordulnom. annyira még nem tudok többfelé figyelni, hogy viszonylag normál tempó mellett utcaneveket is olvasgassak, szóval az 50 helyett olyan 25-30cal cammogtam. kerülgettek rendesen, ráadásul nem találtam az utcát, vissza kellett fordulnom, úgyhogy teljesen összetörten álltam félre az úton, hirtelen azt sem tudtam, mit csináljak... kanyarodjak be, és majd vhol visszamegyek a párhuzamos utcákon... aztán eszembe jutott, hogy bakker létezik 1 ívben fordulás is :o
szerencsére annyira a világ végén voltam már, hogy kutya nem járt akkor már arra.
a garázs nálunk is küszöb-problémás, de még a tükrökre is figyelni kell, mert szűk. csak úgy tudok beállni, ha gázt is adok :/ nekem nagyon heéz volt. erre mondta az oktató, hogy amíg félek, hogy leviszi a fal a tükröt, addig nem fog menni, ne is erőltessem.
most már gond nélkül ki-beállok mindkét kocsival.
tolatva beállást nem merném megkockáztatni. arra azt mondta az oktató, hogy sok gyakorlat kell hozzá, mert féklámpával lehet csak a szűk beálló miatt (a garázs közepén van még plusz 2 oszlop, ami még szűkebb, mint az ajtó), viszont ha féklámpa kell, akkor ugye nem tudom a gázt nyomni... tehát problémás. majd egyszer... mondjuk általában kell a csomagtartó, szóval nem is lenne praktikus betolatni.
szerencsére nálunk a garázs előtt nagy tér van a járdáig is, szóval van hova kitolatni.
remélem, holnap már jogsis leszel :)
hű, ez nem valami jó. Gondolom már kérted, hogy ne szóljon így bele, hiszen ezzel borítékolható, hogy nem jobb lesz, hanem rosszabb. Miért csinálja vajon? Fél melletted esetleg? Vagy miből gondolja, hogy jó, ha így csinálja? Esetleg elmondhatná akkor, hogy mi nem volt jó, ha már befejezted a vezetést (nem útközben).
egyébként mi a többi autós reakciója, ha mondjuk lefulladsz és esetleg feltartod őket? dühösek? dudálnak? asszem én is ezektől a helyzetektől tartok a legjobban, hogy nyilván én még sokkal óvatosabb leszek -az elején főleg- és ez biztosan azzal jár majd, hogy lassabb az ember, stb.
Pont ma kérdeztem a férjemet, mi van, ha olyan helyzetbe kerülök, amit nem tudok megoldani? Fordulni akarok egy keskeny helyen és nem sikerül, de közben jönnek, stb.
Azt mondja, hogy próbáljam kizárni, hogy anyáznak, stb. csak a vezetésre koncentráljak... hát kíváncsi leszek élőben ez milyen lesz....
voltam ma egy kietlen parkolóban gyakorolni, legalább az indulást, felgyorsítottam fékeztem, hogy érezzem, hol-hogy fog a fék, kanyarodtam, elindultam, megálltam, parkoltam kicsit. érdekes azt megfigyeltem magamon most is, az oktató autón is, ha valami izgalom van, jönnek, keskeny az út, stb. stb., akkor pl. indulásnál ugyan nem fulladok le, de pörgetem a motort :) egyszerűen ilyenkor túl gyorsan nyomom a gázt és nem engedem fel eléggé a kuplungot. Ennyit tesz az izgalom. A férjem szerint örüljek neki, hogy legalább nem fulladok le. Hát nem tudom.
Viszont a garázsba beállni a kisautóval rosszabb. A volvonak nagyobb a nyomatéka nyilván, és ott nem fulladok le (van egy küszöb, amin át kell menni) de közben nem nyomhatom neki, mint süket a bim-bam csengőt mert akkor meg kiviszem a garázs hátulját. úgyhogy a beállást még gyakorolni kell. most háttal állok be (úgy könnyebb kiállni) de lehet megpróbálok majd orral is. Az a nehéz, hogy a garázs lejt és keskeny helyre kell beállni. magyarán félek, hogy se az hátulját, se az oldalát ne zúzzam le, plusz figyelni,hogy jönnek-e, ne üssek el senkit és persze elég beláthatatlan az utca a garázsból. lehet kéne valami tükör? nem tudom létezik-e ilyesmi? ezeket kell még gyakorolni. és persze mindent-mindent.
többnyire egyedül megyek, vagy a gyerekkel. hétvégén nincs is gondom, de ha már forgalom van, és esetleg lefulladok, hajlamos vagyok összeomlani :( tipikusan mint tanulóként. és akkor minél inkább igyekszem, annál kevésbé megy. és újra és újra lefulladok.
de persze nem akkor, amikor egyedül megyek, hanem pl párommal.
vele továbbra is nehéz vezetni. minek lassítasz? minek váltasz vissza? hogy kanyarodsz? vigyázz jönnek szemből? nem látod, hogy ott van a...? miért erre mész? hogy ülsz már? miért ide parkolsz? minek tekered a kormányt? miért tolatsz annyit vissza? stb... egy fikarcnyit sem könnyíti meg a dolgom.
néha azt gondolom, hogy nem is kellett volna még jogosítvány... porig tudja rombolni minden önbizalmam.
főként, hogy pl szombaton addig b@cogatott, hogy a szomszéd faluból hazafelé tartva a város határához közeledve sikerült 5ből 2be váltanom :o de most már legalább értem, hogy ilyenkor miért lépett azonnal a kuplungra az oktató, és mondta, hogy ha ő nem figyel, kirepülünk az ablakon :o
de ha ilyen idő marad, holnap megint kocsival megyek dolgozni. pénteken is úgy voltam, hát paráztam rendesen, hogy hogy fogok leparkolni. végül szerencsém volt, remélem, holnap is lesz sok-sok hely a parkolóban :)
ja, klímát meg lehet utólag is tenni az autóba, ha később mégis vágynál rá :)
az a lényeg, hogy jó állapotban legyen a kocsi :)
igen, nagyon remélem, hogy tényleg megjön holnap a jogsim végre...
igen, átmegyünk anyukámhoz, vagy átmegyek holnap Érdre (oda már sokszor mentem innen az oktató autóval). egyébként kipróbáltam a kis kocsit és nagyon jó vele menni. nem fulladok le, nagyon kis tipp-topp állapotban van tényleg. most már abszolút nem bánom, hogy "beáldoztam" a klímát. :) mert látom, hogy tényleg mennyire jó állapotban tartotta a bácsi, tényleg mondható, hogy újszerű. A kárpit gyönyörű, a váltó feszes, a pedálok szintén nagyon jó állapotban vannak. A motor hangja gyönyörű! szerdán megjön a T betűm is :D és a baglyok :D és hajrá! van egy szűk hetem, hogy megtanuljak bejutni a Kelenföldi pu-ra és ott parkoljak. :) először persze jön velem a férjem. ez megnyugtató!
Te hogy állsz? szokod az autót? amúgy többnyire egyedül mész vagy megy Veled valaki?? először egyedül beülni biztosan nagyon furcsa és félelmetes lesz, de asszem minél hamarabb meg kell tenni... de persze először kis távokban.
idővel tényleg törlődnek a rossz emlékek :) én ezért írtam naplóba. hogy a sok bénázásom mindig emlékeztessen arra, hogy mennyire nem könnyű vezetni és mennyire oda kell figyelni akkor is, ha már automatikusan megy szinte minden.
gondolom alig várod a holnapot :)
azonnal kocsiba fogsz pattanni?
Ez nagyon jó hír!
Most akkor hajrá,mutasd meg,mit tudsz :)
nyugi, nekem az első vizsgám előtt leesett egy köbméter hó :D az volt az egyetlen havas nap...
a 2. előtt pedig akkora vihar volt, hogy úgy tűnt az ellenőrzést sem kell megcsinálnom, végülis gyorsan körbejártam és asszem elmondtam. De már kezdenek összefolyni az emlékek. úgy látszik törlődik a rossz. :D de szólt a vb., hogy gyors legyek, nehogy megfázzak. :D
nyugi, tuti menni fog! :D
:)
viszont ha valaki nagyon bunkó volt, mindig mondta, hogy lassítsak, had nézze/jegyezze meg jól a képét :)
Nicsak van L betű is- ezt most direkt nekem varázsolták erre a matricás oldalra?? :)) Vagy hogyan? Nálatok is ott van? :)
Itt mondjuk senki nem értené vszeg.
És én sem teszek ki- tenném ki, ha lenne. Nekem tanulóautóban volt nem egy olyan szitu, hogy már csak direkt azért nem adták meg elsőbbséget, bevágtak gyorsan elém azzal a címszóval, hogy na ez mire elindul itt...
oktató hányszor bedudált, mikor elsőbbséget már csak azért sem adták meg.
Mióta egyedül ülök autóban, még nem voltak ilyen szituk, mindenki résen van- de a jó értelemben. lekopogom. Igaz mindössze pár hét tapasztalata..
pedig hasznos az, ha másért nem, tanulságnak... múltkor épp egy tanulókocsi előtt fulladtam le parkolóból kifelé menet.
gondolom, és lette a rossz példa a mögöttem érkezőnek, hogy hogyan ne csinálja :D
én sem ragasztom :D mágnesezem :D
sztem jobb az, ha kint lesz... legalább értik, hogy miért vagyok béna :D nem azért mert szőke nő, oszt' még vezetni sem tud, "csak" még kezdő :DDDD
:)
én drágállottam a mágnesmatricát így, szóval vettem hobbiboltban mágneslapot és hozzá töbetűt... és összeházasítottam őket :)
én is azt szerettem. rave minden mennyiségben :o
de a fiúknak gitárjuk volt, azt meg valljuk be, nehézkes azon. szóval kezdtük a nothing else matters-szel és társaival... majd amikor először hallottam az egyszerű dalt, akkor beleszerettem a rockba és a tankcsapdába is.