Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Szürkehályog műtét után napszemüveg? fórum

Szürkehályog műtét után napszemüveg? (tudásbázis kérdés)


2021. júl. 15. 06:44

Kezdetben orvosolható szemüveggel, utána már nem.

Nekem -10-et mért a doki, akkor mentem el műtétre (de azt mondta is, hogy ez nem tényleges dioptria romlás, csak a homály).

Én ahogy kiszámoltam most, kb. 3 év után mentem az első tünetektől (ami az volt, hogy minden pontszerű fény körül fénykarikát láttam, pl. autó hátsó lámpája, utcai világítás, de akár a tv kis piros lámpája körül is. Akkor "diagnosztizáltam" magam a neten, és még fél év, mire dokihoz mentem. Utána még egy év, mire rászántam magam, hogy itt a városunkban keressek orvost, aki meg is műt.

(Hab a tortán: én mindent éreztem műtétkor, de itt be is fejeztem, csak egy tájékoztatás, hogy nem mindig van úgy, hogy el tudják érzésteleníteni, a legnagyobb körültekintés ellenére sem.)

Most már folytatom az áfát, hawaii így napi 10 órát dolgozni most.

20. 80ASIQ
2021. júl. 14. 23:14
Legjobb tudomásom szerint a szürkehályog szemüveggel nem orvosolható. Lehet, hogy a kezdeti stádiumában még egy darabig...
19. 80ASIQ (válaszként erre: 5. - Guruljka)
2021. júl. 14. 23:12
Igen. Hát nem jut minden az embernek eszébe. :D Még azt is mondták, hogy hashajtót kell szedni, hogy ne kelljen a wc-n erőlködni. :D Én ezzel nem éltem, mert ez a téma erőlködés nélkül is megy. :D Hajolás helyett guggoltam, de óvatosan, megfontoltan. Lényeg, hogy ne dülledjen az ember szöme. :)
18. 55Judit (válaszként erre: 16. - Alidamolnar)
2021. júl. 13. 20:21
Nekem is fél éve körül kezdett el romolni a látásom az alap állapothoz képest. Most voltam dokinál, és azt mondta hályog mindkét szememen, de még nem műthető. Fél év múlva megint menni kell. Ha műthető, felvesz a listára. Azt mondta, hosszú a várakozási idő.
17. alidamolnar (válaszként erre: 15. - Guruljka)
2021. júl. 13. 18:50

Fekve az ágyban én is csak olvasót használok.

Itt az irodában pedig egy úgymond beltéri progresszívet (látom, amiről dolgozok, látom a monitort, ha leülök papír alapon jogszabályokat biflázni, azt is látom, és az ügyfelet is látom, ahogy 2 méterre ül tőlem).

Szerintem ez marad is.

16. alidamolnar (válaszként erre: 14. - 55Judit)
2021. júl. 13. 18:46

Jól láttam távolba, mert a másik szemem baromira korrigálta.

De ha letakarta a doki a jót, akkor jött a meglepetés, az egész tábla egy szürke maszat.

A másik szemem viszont szépen "kiegyenlítette" a mindennapokban. Én úgy vettem észre, hogy gond van, hogy ültem itt az íróasztalnál, dörzsöltem a jobb szememet, közben a ballal néztem a fali órát, és akkor láttam, hogy jé, egy maszat az óra, mutató és számok sehol. Így mentem el dokihoz (na nem azonnal, hanem fél év múlva).

2021. júl. 13. 16:23

Az is más és más távolság, hogy az utca végi fa leveleit látod-e élesen, a közeledő busz tábláját látod-e annyira, hogy meg tudd ítélni, fogod-e a csomagodat vagy még nem indulsz neki. A lakásban más a tévénézés távolsága, vagy ha azt is látod, ki van a kapunál.

Nekem egy időben gond volt a buszállomáson a menetrendi tábla a magasan levő,elég kicsi betűivel.

Engem a nagyobb távolásogk kevésbé érdekelnek, de nem szeretnék szemüvegetváltogatni aszerint, hogy a monitort látom-e, vagy felpillantok a tévére, vagy kilesek az ablakon.

Még ha elheverek olvasni, akkor simán felvenném az olvasót.

14. 55Judit (válaszként erre: 11. - Alidamolnar)
2021. júl. 13. 16:18

Szívesen. Nem értem. Először azt írod távolba jól láttál műtét előtt is, most is. Aztán azt írod hogy a tábla helyét is egy maszatnak láttad. Hogy van ez? :)


Igen, arról hallottam hogy lehet választani hogy olvasó vagy távoli szemüveget kér valaki műtét után. Akiről írtam, az idős hölgy, neki is lehetett választani, távolra akart jól látni szemüveg nélkül, és olyan jól sikerül a szeme, hogy olvasó szemüvegre sincs szüksége.

2021. júl. 13. 16:07

Nekem hamarpsan meglesz a monitorszűrős dioptriás szemüvegem. Azt mondják, utcára is megfelelől esz.


Van valami szűrés a monitoron is, de én ezalattnem azt értem, hiogy sötétebb lesz az egész, szóval tényleg kell az a szemüveg.

12. alidamolnar (válaszként erre: 10. - 55Judit)
2021. júl. 13. 15:55
Még az előzőhöz: Az olvasó +3-as természetesen megmaradt, de ez így is volt tervezve.
11. alidamolnar (válaszként erre: 10. - 55Judit)
2021. júl. 13. 15:54

Nekem olvasó volt (+3-as mindkét szemre), és egy progresszív beltéri szemüveg. Távolba jól láttam (szürkehályog előtt), és most is, a tábla alsó számát is látom szabad szemmel műtét másnapja óta. (Előtte egy maszatos téglalapot láttam a tábla helyén).

Mobilt már áttettem szemkímélőre, "kivettem" a kék fényt (lányom mutatta meg, hogy van ilyen).

A monitor a legrosszabb, utánanézek a kék fény szűrős szemüvegnek, köszi az ötletet.

10. 55Judit (válaszként erre: 9. - Alidamolnar)
2021. júl. 13. 15:42

Én előtte vagyok a szürkehályog műtétnek, viszont 84 évesen műtötték ismerős mindkét szemét. Ez 2 éve volt. Ő nem viselt szemüveget, és nagyon jól lát mindkét szemével.

Te jól látsz? Előtte volt dioptriás szemüveged?


Monitorhoz kék fény szűrős szemüveg kéne. A monitor, a tévé, a teló erősen sugározza az ártalmas kék fényt. Növeli a szemfenék sorvadás kockázatát.

2021. júl. 13. 14:31

Köszönöm, hogy írtatok.

Igen, az emelést, hajolást tudom, be is tartom, és még napi 5-ször cseppentem 2 félével, (a kettő között 15 perc szünet). Éjjel még a "kagylóhéjjal" alszom, magamnak ráteszem, nehogy beledörzsöljek félálomban.

De akkor a napszemüveg belefér, így azért megnyugodtam.

Nekem a rossz az lesz, hogy most pont negyedéves áfa bevallás (és hát ugye "magamura" vagyok, szóval se táppénz, semmi, most jön a munka dandárja:(((((((

Valami kimentési kérelem van a navnál, sosem éltem még vele a 26 év alatt, lehet, hogy most igen, és késni fogok vele 2 hetet.

A monitornál is napszemüvegben vagyok.

8. kisj
2021. júl. 12. 19:10

Én is hordtam még otthon is, de kegfőbbképpen azért, hogy ne dörzsöljem meg reflex-szerúen.

Sőt a műtét utáni első éjszakákon is rajtam volt. :D

7. Guruljka (válaszként erre: 6. - Timycat)
2021. júl. 12. 17:57
Én nem emlékszem, írtak-e elő napszemüvdeget vagy sem, de szerintem mindenképpen érdemes hordani ezek mellett az UV-viszonyok mellett.
6. timycat (válaszként erre: 1. - Alidamolnar)
2021. júl. 12. 17:46
Nagyim szemét nem rég műtötték és neki kifejezetten előírták a napszemüveget. De mondja nagyi, hogy külön előírás nélkül is hordaná, mert igényli a szeme, bántja a fény.
5. Guruljka (válaszként erre: 2. - 80ASIQ)
2021. júl. 12. 17:44

ól mondod, és hozzáteszem, kb. 6 héten át hajolni sem szabad (és emelni sem)

A műlencse nem romlik, de utóhályog keletkezhet. Pár perc alatt lézerrel rendbeszedik.

4. 80ASIQ (válaszként erre: 3. - Auróra2010)
2021. júl. 12. 17:35
A múlencse már nem romlik. (Egyéb látásromlási okokról nincsenek ismereteim.) Én UV szűrős műlencsét kaptam. Azt sem tudom, hogy ez alap vagy sem.
2021. júl. 12. 16:06
Ismerősömet augusztusban műtöték szürkehályogról. Utána hónapokig napszemüvegben járt, a 90 éves hölgy elég furán nézett ki, ez 5-6 éve lehetett, de a műtött szemével a mai napig jól lát
2021. júl. 12. 15:31
Nem vagyok szakember. Egy szörkehályogműtéten túl vagyok, de engem télen műtöttek. Én nem viseltem napszeműveget, nem is volt rá ingerenciám. A téli fény biztosan gyengébb, most ez a nyári nagyon erős, egyáltalán nem csodálkozom a napszeművegviselés ingerenciáján. Bár nem napszeművegtéma, de ilyenkor még naponta többször is kell a szembe csepegtetni, amit nagyon fontosnak tartok, mert a műtét kb 6 hét alatt gyógyul meg teljesen és a csepp fertőtlenít. Nagyon nem ajánlott huzatos, poros helyen tartózkodni és 5 kg-nál nehezebbet emelni. (Egy olimpiai bajnok súlyemelő bizonyára emelhet nagyobb súlyt is, egy penészvirág (Bocsánat, csak tréfálok!) lehet, hogy annyit sem.) Én 7 hétig voltam táppénzen és utána is csak óvatosan kezdtem terhelni magam. Később már bármit megtehet az ember.
2021. júl. 12. 08:39

Sziasztok!

10 napja műtötték, de valahogy nem akaródzik napszemüveg nélkül lennem. Még a lakásban is hordom.

Akinek műtötték, hogy volt ezzel?

(A tájékoztatóban az volt, hogy napszemüveg egyáltalán nem is kötelező műtét után).

Köszönöm, ha ír valaki.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook