Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Szobanövények! fórum

Szobanövények! (tudásbázis)

1 2 3 4 5
2008. júl. 12. 13:01
Tettem fel még képeket.
2008. júl. 12. 12:53
Akkor dobjam ki szerintetek?
29. d9d8721118 (válaszként erre: 27. - Monidavi)
2008. júl. 12. 12:53

Nem ilyen volt :(

Nagy levele volt, csíkos ( sötét - világoszöld ) és elég magas volt. Ez már csak a szára.

28. monidavi (válaszként erre: 26. - Era06)
2008. júl. 12. 12:45
persze, én is felülről öntözök éltalában. csak próbára szoktam ha valami miegbetegedne, mert többszór előfordult hogy túlöntözés miatt ment tönkre a növényem.
2008. júl. 12. 12:43
tettem egy képet, nézd meg légyszi hogy ilyen volt-e.
26. era06 (válaszként erre: 23. - D9d8721118)
2008. júl. 12. 12:26
Felülről önzözöm a virágokat, máskép nem lenne értelme a kavicsoknak. Szerintem annak a ficusznak sanyi. Van egy virágos könyvem azt írja, hogy keröljük a pangó vizet, külünben ledobja a leveleit. Zsugoribban kell bánni a vízzel. Cserepet pedig úgy válasszál mint nadrágot magadnak. :)) Nem tudom, hogy magyarázzam máskép. Magas vékony gyökérnek a cserepe is ilyen legyen,( vödör féle). Alacsony tömzsinek pedig, alacsony cserepet, (feles csrép)Szóval nézd meg a gyökerét, milyen utána neki megfelelő cserépbe tegyed, így elkerűlheted a pangó vizet. A másik nem tudom mi lehet, virágzik is?
2008. júl. 12. 12:15

Hát sajnos a fikuszod valószínű kidobhatod. Esetleg próbáld megkaparni az törzsét hogy él-e még. Ha van helyed, hagyd még egy darabig, hátha elkezd hajtani, de őszintén szólva nem sok esély van rá.

A másikról majd du kutakodok egy kicsit ha a gyerkőcöktől lesz időm.

2008. júl. 12. 11:36
Tettem fel képeket.
2008. júl. 12. 11:12

Én mindig felülről öntözök, azért mert csak úgy tudok öntözni. Cserépben vannak és nincs hely hogy alulról tudjam öntözni őket :(

Köszi a segítséget!!! Sajnos nálunk elég meleg van, kibírhatatlan, pedig tégla lakásban lakunk.

Én fogtam és levágtam a leveleit a korábban említett virágonak. Annyira csúnya volt és száraz.

2008. júl. 12. 08:26

A fikusszal kapcsolatban felsorolom azokat a tartási hibákat, amiket ismerek.

1. Túlöntözés

2. túlzott kiszáradás, akár egyetlen napig

3. huzat, rányitott ablak, elég egyetlen egyszer.

4. Túl magas, (20 fok felett) vagy túl alacsony hőmérséklet. (15 fok alatt)

5. Nagyon száraz levegő, alacsony páratartalom.

6. Kártevő. Ritkán fordul elő.

Jó lenne tudni mi a másik neve, vagy legalább 1 kép róla.

21. monidavi (válaszként erre: 20. - Monidavi)
2008. júl. 11. 21:31
hagy-hagyd (bocs a sok hibáért)
2008. júl. 11. 21:30

Lehet hülyén fog hangzani, én is csak néztem mikor anno nekem javasolták. Hagy hogy a beteg virágod földjének a teteje teljesen kiszáradjon. Csak minden második locsolás alkalmával locsold, azt is nagyon minimális mennyiségben, és csak kizárólag alulról.

Nem lesz baja tőle, ha a víz miatt lett beteg, elkezd javulni, ha nem akkor marad amilyen volt. Ez azért van mert a víz lefelé húzódik, és ha mindig azt nézed hogy a teteje mindig nedves legyen, előfordulhat túlöntözés. Régebben tanultam dísznövény termesztést, de már sokat felejtettem, lassan jönnek elő a dolgok.

19. era06 (válaszként erre: 18. - D9d8721118)
2008. júl. 11. 19:14

Praktikerbe vettem, 1,5 kg és 400 ft kb.

Alulról locsolod a virágot?

18. d9d8721118 (válaszként erre: 16. - D9d8721118)
2008. júl. 11. 17:33
Hol lehet venni, mennyiért és mekkora kiszerelésben?
2008. júl. 11. 17:31
Azt is észrevettem hogy a föld teteje fehér ( vízköves ? ) Pedig nem locsolom túl a virágokat.
16. d9d8721118 (válaszként erre: 15. - Era06)
2008. júl. 11. 17:30
Köszönöm. Kipróbálom.
15. era06 (válaszként erre: 14. - D9d8721118)
2008. júl. 11. 15:21
Zeoflorin kavicsot szoktam tenni a föld tetejére. Lágyítja a vizet, nem penészesedik, nehezebben szárad ki a föld.
2008. júl. 11. 14:46

A ficust nem ültettem át. Csak egyik napról a másikra lehullott az összes levele. Most csak a kis törzse és ágacskái vannak :(

Gondoltam huzatot kapott, vagy melege van, ezért bevittem a hálóba.

Tapoldatozni 1x egy héten szoktam az összes virágomat, azon kívűl csak sima vízzel öntözöm. Lehet kemény a víz, akkor forraljam fel? vagy mit lehet tenni?

A másik növényem úgyanúgy van mint eddig, semmi változás. Nem lehet hogy ilyenkor ez a normális viselkedése?

Hiába megyek be virágboltba, nem foglalkoznak velem.

- Vagy nem ismerik a virágokat, növényeket.

- Vagy elhajtanak ezzel: " nem tudok segíteni "

- Vagy " fogalmam sincs"

Nah, legyek okos... Így marad a net.

2008. júl. 11. 10:43

Sziasztok!

Ezt a netről szedtem le, remélem nektek is segít:

Egy cikk a tünetek és az okok bemutatásáról, a növényen lentről felfelé haladva.

Fehér foltokat okozhat az agyagcserépen a KEMÉNY VÍZ, illetve a TÚLZOTT TÁPOLDATOZÁS (tápanyag túltengés).

Zöld nyálka jelenhet meg az agyagcserépen, ha TÚLÖNTÖZZÜK a növényt vagy a FELESLEGES VÍZ elvezetése nem megoldott.

Rothadhat növényünk szára és levele abban az esetben, ha TÚLÖNTÖZZÜK vagy éjszaka VÍZ ÁLL A LEVELEKEN.

Az alsó levelek megszáradnak és lehullanak.

Három általános oka lehet: KEVÉS FÉNY, MAGAS HŐMÉRSÉKLEt vagy VÍZHIÁNY. [Fizikai sérülés muskátlin - Kisfecske]

A levelek megsárgulnak és lehullanak

Teljesen általános, hogy a kifejlett növény alsó levele megsárgul és lehullik. Ha azonban egyszerre több levélnél is ugyanezt tapasztaljuk a legvalószínűbb ok: TÚLÖNTÖZÉS vagy HIDEG HUZAT.

Az új növényről hullanak a levelek.

Egy-két alsó levél elvesztése egy frissen átültetett, egy újonnan vásárolt vagy az egyik szobából a másikba áttelepített példánynál nem rendkívüli jelenség. A HELYVÁLTOZTATÁSI SOKKOT igyekezzünk a legkisebbre csökkenteni azzal, ha csak egy kicsivel nagyobb cserépbe ültetjük át a növényt, mint amilyen az előző volt. A boltból hazamenet óvjuk és árnyékos helyről úgy tegyük át jól megvilágított helyre, hogy előbb tartsuk egy pár napig félárnyékos helyen a növényünket.

Lyukak

2 okból keletkezhetnek a leveleken:

1., FIZIKAI SÉRÜLÉS (pl: a porszívó bekapja a földre helyezett virág levelét)

2., ROVARKÁRTEVŐK (Lásd: a Kártevők cikkünkben!) <<

Tarka levelek egyszínűvé, zölddé válnak

Egyszerű a magyarázat: a növény NEM KAP ELÉG FÉNYT.

Amennyiben lehetséges távolítsuk el a zöld levelet hozó szárat és a növényt tegyük az ablak közelébe, hogy minél több fény érhesse.

A levelek kicsik és sápadtak, a szár megnyúlt.

Télen és kora tavasszal fordul elő , ha a növényt a korlátozott fénymennyiséghez viszonyítva, túlságosan meleg helyen tartottuk, a földje pedig túlzottan nedves volt. A gyenge minőségű hajtásokat vágjuk le.

A növekedési időszakban jelentkező tünetek legvalószínűbb okai: TÁPANYAGHIÁNY, FÉNYHIÁNY. [Üvegházi molytetű - Mohi]

A növény lassan vagy egyáltalán nem fejlődik.

Télen a KEVÉS FÉNY miatt ez természetes, ne is erőltessük a növekedést.

Nyáron TÁPANYAGHIÁNY, TÚLÖNTÖZÉS vagy FÉNYHIÁNY jöhet számításba. Ha ezek az okok mind kizárhatóak és a hőmérséklet sem magas, akkor a növényünk valószínűleg KINŐTTE A CSEREPÉT.

Hirtelen levélhullás

A hosszabb időn át tartó fonnyadás vagy elszíntelenedés után bekövetkező levélhullás, rendszerint a növényt érő SOKK eredménye. Jelentős hőmérséklet emelkedés vagy csökkenés, a nappali fényerősség hirtelen megnövekedése vagy egy igen erős, hideg huzat okozhatja. A fásszárú növények gyökereinél a kritikus szintet meghaladó SZÁRAZSÁG is okozhat hirtelen levélhullást.

A levelek bepödrődnek, lehullanak

Ezek a TÚL ALACSONY HŐMÉRSÉKLET, TÚLÖNTÖZÉS vagy a HIDEG HUZAT következményei.

Lankadó levelek

A leggyakoribb ok a TALAJ KISZÁRADÁSA vagy a VIZENYŐS TALAJ (túl gyakori öntözés vagy rossz vízelvezetés esetén). Okozhatja még a TÚL SOK FÉNY, a SZÁRAZ LEVEGŐ, a TÚL MAGAS HŐMÉRSÉKLET, a KINŐTT CSERÉP vagy KÁRTEVŐ.

Barna levélcsúcs vagy levélszél

Ha a levélszél sárga vagy barna sokféle okra gondolhatunk. TÚLÖNTÖZÉS, VÍZHIÁNY, FÉNYHIÁNY, TÚL SOK FÉNY, TÚL ALACSONY ILL. TÚL MAGAS HŐMÉRSÉKLET, TÁPANYAGFELESLEG, SZÁRAZ LEVEGŐ, HUZAT.

Foltok, pöttyök a leveleken

Ha ezek sárgák vagy barnák, a legvalószínűbb ok a VÍZHIÁNY. Ha a foltok területe puha és sötétbarna az ok: TÚLÖNTÖZÉS. Ha a foltok, pöttyök fehérek vagy szalmaszínűek HIDEG VÍZZEL TÖRTÉNT ÖNTÖZÉS vagy SPRICCELÉS, TÚL SOK NAPSÜTÉS vagy valamilyen KÁRTEVŐ az ok.

Fénytelen, élettelen levelek.

Valószínűleg TÚL SOK A FÉNY, vagy a TAKÁCSATKA a bűnös. A por is fakóvá teheti a leveleket. [Gombabetegség muskátlin - Arien]

A felső levelek sárgák, de egészségesek

Általában a TÚL KEMÉNY VÍZ okozza.

Gyorsan hervadó virágok.

Gyakori ok: VÍZHIÁNY, SZÁRAZ LEVEGŐ, FÉNYHIÁNY, TÚL MAGAS HŐMÉRSÉKLET.

A virágok nem fejlődnek.

Ha a növény eléri a virágzási életszakaszt és a megfelelő évszakban mégsem jelennek meg rajta virágok, akkor ennek több oka is lehet. Leginkább a ROSSZ FÉNYVISZONYOKRA, FÉNYHIÁNYRA vagy a NAPPALOK RÖVIDSÉGÉRE gyanakodhatunk.

További ok lehet még a TÁPANYAGFELESLEG, a SZÁRAZ LEVEGŐ, a TRIPSZ (lásd kártevők).

A virágbimbók lehullanak.

A levélhullást okozó viszonyok sokszor egyben a bimbók és virágok elvesztéséhez is vezetnek. Többnyire SZÁRAZ LEVEGŐ, VÍZHIÁNY, FÉNYHIÁNY, a CSERÉP ÁTHELYEZÉSE és ROVARKÁRTEVŐ szerepel az okok között.

12. monidavi (válaszként erre: 11. - Monidavi)
2008. júl. 11. 10:30
segyteni - segíteni
11. monidavi (válaszként erre: 10. - D9d8721118)
2008. júl. 11. 10:29

Lina! Ha ezt is átültetted, lehet a földben volt valami ami megtámadta, vagy huzatot kapott. A másik amiről írtál az rendbe jött?

Meg még annyi hogy mivel öntözöd? Tápoldatot kap? mert ez is okozhatja, hogy túl sokat kapott. Ha van lehetőséged, kérdezz meg egy szakembert is. Pl bemész egy virágboltba, ott meg tudod mutatni milyen a növényed, és ha segyteni nem is tudnak, anevét megtudod. Utána meg mezőgazdasági gyógyszertárba kérdezd meg mivel lehet kezelni. Én így szoktam! :)

2008. júl. 9. 22:39
Már a ficusom is haldoklik. Mit lehet tenni? Lehullott az összes levele :(
9. d9d8721118 (válaszként erre: 8. - 7934d1ac97)
2008. jún. 29. 20:58

Hát meg nem mondom a nevét.

Amikor megkaptam még tudtam mert egy kártya volt hozzá, de kidobtam.Csíkos levele van, az egyik csík világoszöld a másik méregzöld. Röviden ennyi :) Nem lehet hogy melege van vagy huzatot kapott? Mi lehet tenni? Ma átültettem őt is a többivel együtt. Most várom a csodát :)

8. 7934d1ac97 (válaszként erre: 7. - D9d8721118)
2008. jún. 29. 16:44
Azt nem írtad hogy milyen fajta növény, de így látatlanba és névtelenbe azt gondolom megtámadhatta valami. :(
2008. jún. 29. 16:09

Köszi a válaszokat. Ezt fogom csinálni, jó ötlet.

És van egy mésik növényem, ami szegény eléggé odavan... Olyan szép volt és most kb. 1 hete elkezdtek a levelei szélei összepöndörödni és lekókadni, ráadásul szép húsos levelei voltak mostmeg semmi. Mit lehet tenni? Dobjam ki?

2008. jún. 29. 16:03
Ja! A krotont takácsatkák szokták ellepni úgyhogy ha kis barna foltokat találsz a levele alján akkor menj ellenszerér a virágüzletbe.
5. 7934d1ac97 (válaszként erre: 2. - D9d8721118)
2008. jún. 29. 16:02
Nekem is van krotonom, és földbe van. Én átültettném a helyedben. Max annyit csinánlnék, hogy azokat a golyókat, a kaspó aljába tenném 1 cm vastagon, és úgy helyezném rá a fölbe átültetett, gondolom műanyag cserépbe a virágot. Hogy ha esetleg sok vizet öntenél rá véletlenűl akkor nem a vízbe fog állni hanem a golyók közé lecsurog a víz. Kb. hetente szoktam locsolni. Szépen nől, és félárnyékos helyen van.
2008. jún. 29. 15:59
Biztos át kell ültetni mert nekem mindig elpusztúl ha veszek bármilyen növényt és nem ültetem át.
2008. jún. 29. 15:57
Én szeretem őket nekem is sok van.Többségében a kertben.Pl:muskátli kaktuszok stb.
2008. jún. 29. 15:56

Sziasztok!

Ma vettem 2 db kroton nevű virágot. Nagyon szépek, viszont van egy kis gondom. A cserépben van egy vízszintjelző ami mutatja mi az ideális vízmennyiség a növénynek, ez még oké is lenne, viszont föld helyett valami barna golyók vannak benne... Neten olvastam hogy kroton nem szereti ha áll a cserépben a víz. Hmm... Akkr most mi van? Szívem szerint átültetném földbe, de nem merem hátha meghal.

Segítséget szeretnék kérni!

1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook