Szelektív hulladékgyűjtés (beszélgetés)
Akkor szemétbe. Köszi
Nehogy úgy járjak, mint néhány pulcsival. ;)
Kitettem a ruhagyűjtőbe, aztán kiderült tudtam volna használni.. Kertbe nem cámít a sötét, fekete pulok..
Van pár dolog amit újra tudok hasznosítani..
Oké, értem. Parasztvakítás...
Újból kérdem, ezeket a hungarcel tálcát hova dobjam?
Összetördelem tv nézés közben, és kerti székre párna töltelék? tuti fel lehet használni...
Papírt, a kandallóba. Kötésre " cuppantam " rá, bizonyos hulladékot fel tudok használni... ( naplóm )
Frissítsünk. Akik hozzászóltak vannak még itt? ( néhányan töröltették a regijüket )
Lassan 3 éve senkit nem érdekel a téma? Vagy csak " másik " oldalon jobban pörög??
Végig olvastam.
Tisztítószeres, testápolós, krémes műanyag dobozokkal mi legyen? Tejtermékes dobozokat, peteket ezek mind mehetnek a műanyagosba?
Oké olvassam el a lent említett oldalt, a flakonra mi van írva, a gyűjtőre is. Konténeren nem látom a pl kávé, azonnal oldódós kávé zacsis képet...
Ahol csak " most " érnek oda hogy kihelyeznek ilyen gyűjtőkonténert, egyszerűbb Neki egy ilyen oldalt átolvasni. Mit hova kell dobni.
Nálunk szerencsére régóta van. Amit csak lehet a megfelelő helyre.
Húst sokszor csomagolnak tálcába, és folpackkal zárják. Nem tudom a tálca pontos nevét, nem akarok hülyeséget írni.
Szóval azt hova dobjam? Nem igazán műanyag, nem papír, még csak nem is üveg.
Hasznosítsam újra, mosogassam el. És pl egy papírszalvétára aprósüteménynek? Darabig lehet.
Ha elreped, akkor is " szemét ". Vagy törjük össze és " hungarocel golyóként "?
Pár dolgot klasszul fel lehet otthon még használni.
Ha kreatívkodik valaki, van pár dolog aminek hasznát veszi.
Csináltam is néhányat...
Hű de rég írt ide valaki.
Kérdésem lenne, aki tudja segítsen légyszi!
Nálunk is rajta van a műanyagoson (rajz), hogy kimosott joghurtos dobozok mehetnek bele.
Most akkor mosogassam vagy sem?
Sziasztok!
Bp-en lehetőleg a 10 vagy 14. kerületben hol lehet fém hulladékot elhelyezni?
Nagy méretű, a kihelyezett szelektív gyűjtő nyílásán nem fér be.
SOS, nem férünk el tőle!
Sziasztok!
Irigyellek benneteket,mert már szakértők vagytok!Náluk sajnos jövő évre tervezik csak a hulladéksziget kialakítását.Vidéki kis falvakban nem tolongnak a lehetőségek az elszállításra sem.Gondolom az a következő lépés lesz.Előkészítés már van:az iskolában zsugorítják a pet palackokat,a komposztálást hangosbemondón és a helyi lapban tanítgatják,van vasgyűjtés.A ruhaneműket én a máltaiba,az elemeket az állatkerti gyűjtőbe,a gyógyszermaradékot a gyógyszertárba,az izzókat,műszaki hulladékot a multik gyűjtőjébe viszem.Nem nagy macera,de elég kevés és távoli a gyűjtőhely...Vidéken még gyerekcipőben jár a környezettudatosság megvalósítása.A sok idióta reklám pedig csak ront a helyzeten,mert a tisztítószereknél is a környezetbarát,lebomló termékeket kéne használni.Mi kicsiben próbáljuk a magunk részét ebből is kivenni,és tök ufónak számítunk.(Ökonetes cuccokat használok)A barátnőm tipikus tisztítószer mániás.
ez a kefíres dolog elszomorít, akkor eddig hiába mosogattam el őket???
Itt állnak egy zsákban ...
Jó, hogy ezt elmondtad, mindjárt meg is nézem ezt, amit írtál, csak itt a hegyek közt olyan lassú a net.. már harmadjára dobott ki, én meg itt tépem a hajam!
Egyszer dolgoztam egy sráccal egy napot, és ahogy indultunk haza, a fél literes palackját eldobta az utcán. Hirtelen azt hittem, hogy ez valami vicc, álltam bambán széttárt kézzel, és vártam amíg fölveszi.. Várok, és ő ugyanolyan meglepetten nézett rám, mint én a palackra. Visszatettem a kezébe nem kicsit agresszívan a hülye palackját, és közben elég hangosan mondtam a magamét. Tudod, mit mondott???!! Hogy azért szemetel, hogy legyen munkájuk a szegény utcaseprőknek...
Szóval a hülyeség határtalan.. Lehet, hogy a szendvics is, amit láttál, valami hasonló nézetű ember maradéka volt... :)
Ezt a kefíres dolgot sem tudtam, akkor erre is figyelni fogok.
Na igen, vagy amikor szellemileg felettébb értelmes emberek szándékosan bedobnak valamit, ami nem oda való, például üveget a műanyagos kukába, vagy még jobb: valami kajamaradékot vagy sima háztartási hulladékot...
Amúgy ezt csak onnan tudom, hogy kitapasztaltam :) Eleinte minden műanyagon megnézegettem, hogy milyen fajta, és egy idő után már megszoktam, ránézésre is meg lehet állapítani. Ami még fontos, hogy a kefires, joghurtos, margarinos dobozok sem jók sajna :( De ezen az oldalon bővebben is utánaolvashatsz:
Bár itt ezek a műanyagkódok nincsenek leírva, azt valahol a szegedi szelektív hulladékgyűjtés oldalán olvastam.
Egyébként anyukáméknál, meg itt Szegeden is úgy működik az elszállítás, hogy zsákokban kell kitenni a ház elé a hulladékot, és mikor jönnek a szelektívesek, beraknak a postaládádba annyi üres műanyag zsákot, amennyit kitettél. Szerintem ez nagyon jó dolog, mert így még külön erre sem kell költeni, és így nagyon ösztönző, mert tényleg semmivel nem kerül többe az, hogy a műanyagot, papírt, stb. másik kukába tegyük. :)
ÓÓÓ, köszi.. Tényleg nem jó a zörgős műanyag?? :O Mert akkor asszem eddig rosszul csináltam. :(
De akkor eszerint fogom dobálni.
És egyébként ezeket honnan tudod? Van valami hely, ahul utána lehet olvasni?
Igen, én most költöztem vidékre, és nagyon tetszik ez a rendszer, ami van: Lehet kapni zsákot 180 Ft-ért, ha az megtelik, van egy gyűjtő, és oda kell elvinni. Maga zsák ára fedezi, hogy azt aztán be lehet tenni a gyűjtőbe. No, de a jó paraszt ember sajnálja rá a pénzt, és ha szelektívbe is gyűjti, lassabban telik a zsák. A szelektív meg ingyen van. Persze lehet simán éves kukadíjat is fizetni, de ez mindenhogy jobban megéri.
Mondjuk azt hozzáteszem, hogy a sok alkesz is kihasználja ezt a lehetőséget, csak a sok műanyag borosflaskát lusták összenyomni. Hiába van kiírva.. Így aztán 1 nap alatt megtelik a műanyagos..
Én mindent elviszek a gyűjtőbe. Műanyagot, papírt, fémet, üveget. Ja, és van palackzsugorítóm is, pedig ritkán iszunk üdítőket.
Egyáltalán nem igényel nagy odafigyelés, legalábbis Budapesten, ahol az egész város tele van gyűjtőkkel. Bedobom a kocsiba, és mikor útbaesik egy, akkor beledobom.
Szerintem az egész csak elhatározás kérdése, semmi több. És igen, ne várjuk meg míg kötelező lesz, hanem mutassunk mi példát gyerekeinknek, környezetünknek...
Palackokon általában dombornyomással az alján, más csomagolásoknak a hátulján, vagy az alján. Tudod, vannak azok az újrafelhasználás emblémák, nyilak tekerednek egymásba kör, vagy háromszög alakban, általában ezek alatt-mellett, viszonylag nagy betűkkel.
De van egy egyszerűbb módszer, amivel meg lehet különböztetni őket: amelyik műanyag nyúlós (pl. a zsugorfólia az ásványvizes kartonokon), az jó, amelyik zörgős (pl. bonbonos/teásdobozok csomagolása), az nem jó. Az ásványvizes, üdítős palackok mind jók, a tetrapakos tejes, gyümölcsleves dobozok is, és a legtöbb samponos, tusfürdős doboz is, csak ezeket nagyon alaposan ki kell mosni. :)
Mi is külön gyűjtjük a papírt, műanyagot és üveget, illetve az elemeket, villanykörtéket is a speciális gyűjtőkbe visszük.
A maxi kinges és hasonló csomagolások szerintem nem jók, de mindenre rá van írva, hogy milyen műanyagból készültek. Itt Szegeden a PE, PET, és PE-HD típusú műanyagokat gyűjtik szelektíven, illetve a tetrapackos dobozokat. Ez rá van írva a kukákra, lehet, hogy máshol a többi műanyagot is elfogadják. Például a PP-s dobozokon is általában rajta van az újrafelhasználás embléma, de itt nem gyűjtik, így mindenen megnézem, nem dobok akármilyen műanyagot a szelektívbe.
Szia!
Érdekelne, hogy ki és hol fizet érte? Nekünk jól jönne a kis összeg is.
Mi már jó ideje szelektíven gyűjtjük a szemetet és a flakonokat mindig összenyomva zsákba tesszük, majd jó sok után elvisszük egy szelektív gyűjtő kukába.
gyűjtöm az elemeket
A műanyagot
az üveget
A papírt
sosem dobok a szemétbe villanykörtét(praktiker)
Használt műszaki cikket, nyomtatópatront az Elektro Word-be viszem
Egy darabig komposztálni is próbáltam, de a környék összes patkánya hozzám költözött az ingyenkonyhára...
Én szelektívezek, és ha valaki meg tudná nekem mondani, hogy azokat a csomagolópapírokat, ami olyan, mint pl. a Kinder maxi king, vagy a kávékrémpor zacsija...
Szóval ezeket be lehet dobni a műanyagosba?
Mert műanyag, de a mikróba meg szikrázna..
Remélem értelmes voltam, és ha hülyeséget kérdeztem, ne röhögjetek ki..
Ha valakit érdekel ez a téma akkor nem kell messzire mennie. Elég ha szétnéz a ház körül . Ha bevárárolsz vigyél szatyrot és ne várd meg amig a multik ingyen adják a műanyagszatyrot ami később a kukában végzi. Akinek kertes háza van , mint pl nekünk csinálhatja azt hogy a zöldségeket és gyümölcsöket amikor meghámozza a haját a kert végében össze tudja gyűjteni. Ez is egy apróság de sok kicsi sokra megy. Az elhasznált elemeket is külön erre a célra kialakított gyűjtőbe szoktam vinni. Volt olyan időszak amikor a petpalackot vittem a gyűjtőbe ,csak borzasztóan elszomorít hogy az tele van mindenféle szeméttel.Ezek után ezeket a színes gyűjtőket feleslegesnek tartom sajnos pedig vettem és venném a fáradtságot hogy szelektív gyűjtsem.
A szendvicseket mint a legtöbben én is alufóliába csomagolom és nylon zacsiba teszem , de arra gondoltam veszek egy uzsonnásdobozt és abba fogom rakni. Hosszabb távon még pénzt is sporolok.
További ajánlott fórumok:
- Korrekt egy munkahelyen a szelektív céges karácsony?
- Befőttes üveg tetejét melyik szelektív hulladéktárolóba lehet dobni?
- Eddig elfogadtam és szelektíven intéztem a szemetet!
- A többrétegű tejesdobozt melyik szelektív gyűjtőedénybe teszed?
- Szelektív hulladékgyűjtő kukák
- Melyik szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni a VHS és a hangkazettát?