Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Igen, igy van, mostmar szamok vannak, SAS utan Svenska 1, 2, 3 jön. A 3. szint felel meg a magyaroroszagi felsöfoknak. Ezzel lehet felsöoktatasban tovabbtanulni.
Érdemes folytatni az SFI után.
Én a legeslegtöbbet a SAS G-n tanultam, kb. háromszorosára nőtt a tudásom az alatt a fél év alatt.
Köszi, így már érthető.
Én a C-vel kezdtem, de azt egy hónap alatt befejeztem, mert már tudtam annyira svédül. Aztán jött a D, tovább nem mentem.
A számok zavartak meg.
Update:
Asszem Addikababa mondta,hogy most már számokkal vannak ellátva a kurzusok, 1, 2, stb. (Nálam még betűjel volt.)
Igen, Virág tudja, ő is végigcsinálta. :D
Nos, az én időmben (másfél éve) még az volt a felállás,hogy SFI A, B, C, D, utána következett a SAS-G (vagyis Svenska som Andraspråk Grund), ezután pedig az A, majd a B, ami a svédek Svenska A-jának és B-jének felel meg, vagyis ez a gimnáziumi szint.
Ha egy bevándorló egyetemre szeretne menni,akkor ott látható mindig a követelményeknél,hogy Svenska A eller motsvarande (vagyis SAS A.) Tehát, a SAS a Svenska A és B megfelelője.
a SAS után van a svenska 1? Vagy ez uganaz? Én ezekkel egyáltalán nem vagyok tisztában.
Amugy azt tudom mindenkinek javasolni, hogy az SFI idötartamat ha lehet, ne röviditsetek le. A legjobb szerintem a D szint volt, en ott tanultam a legtöbbet, de en peldaul a nyari hazautazasom miatt hamarabb voltam kenytelen befejezni, es most utolag erzem azt, hogy jobb lett volna meg kicsit melyitgetni a dolgokat. SAS-on még ugy ahogy foglalkoznak nyelvtannal, Svenska 1-töl viszont sz...nak bele, ha nem tudja valaki.
Ez amugy szerintem eleg jellemzö rank magyarokra, hogy irasban, nyelvtanban jok vagyunk, viszont ha meg kell szolalni, akkor jönnek a problemak. Minden tanaromtol ezt hallottam, akinek mar voltak eddig magyar diakjai, plusz magamon is tapasztalom.
Ennek pedig az az oka, hogy otthon a nyelvtant nyomatjak ezerrel (mondvan, h anelkul nem lehet mire epiteni a nyelvet), csinaljuk a hazikat ezerrel, viszont az orai kommunikacio - idö hianyaban es nagy csoportletszamokkal - messze elmarad mellette.
Ha SFI-re jársz akkor ezek szerint megkaptad az állandó PN-t.Korábbi hozzászólásodban olvastam,hogy tőled is az S1 papírt kérték,ami beszerezhetetlen.Hogy sikerült mégis megkapnod a PN-t?
Ugyan ezt hallottuk mindenkitől. Szóval Csabi ne keseregj, ha sikerült volna, akkor se lenne belőle semmi hasznod. A mi környékünkön sem kapott munkát tőlük senki, de még csak nem is hallottak az itteniek olyan esetről, akinek munkát adtak volna. Ennyi...mi is ezért nem törtük magunkat ezen.Küldjük a CV-et. Nekem már van egy munkám tavasztól, de a páromnak még nincs. Mondjuk a nyelvet se tudjuk még annyira. Tudok már beszélgetni,társalogni. Írni olvasni ennél sokkal jobban, ami érdekes. 70 pontból 69 pontos tesztet írtam ma is.(SFI-n)A tv-t nem értem, illetve részeket kiragadva értem, kb 80%-át nem. Barn tv elég jól érthető már nekem. Szóval tavaszig jobb is, ha maradunk a tanulásnál. Egyébként az SFI nagyon jó!! Rengeteget lehet tanulni annak aki nem lusta! Mi 3 hónapja járunk, ahhoz képest sz.tem nem rossz.::)) Bár sokszor türelmetlen is vagyok, hogy nem tudok még mindig svédül::))
Itt vagyok.
Igen, PN nélkül nem lehet regisztrálni. Amúgy az Arbetsförmedlingen halottnak a beöntés. A világon semmiben nem tudnak érdemben segíteni. Ugyanazt tudják elmondani,ami a honlapon is megtalálható. Én nem ismerek élő embert a világon, aki őáltaluk talált volna munkát.
Szia Maya!
Ideiglenes személyi számmal már be lehet regisztrálni. Ha esetleg azzal már rendelkezel. Sajnos nekem nincsenek jó tapasztalataim, mert semmit nem segítettek. De hátha te olyan helyen laksz ahol más lesz a vélemény :)
De mondjuk ezzel nincs is semmi baj... én se akarok vén fater lenni csak még nincs alany :))))
Ezt nem tudtam,hogy a gyerek is szamit.
Az is igaz,hogy ök mar 14 evesen siman szulnek...
Nekünk Juliusban pedig azt mondták PN nélkül nem tudnak minket regisztrálni, pedig a neten azt olvastuk PN nélkül is lehet. Falak-falak-falak! Milyen igaz. Majd alszol rá egyet, és újra erőre kapsz!::))
Mellesleg,..- hol vagy Virág??
1... haverkodj össze valakivel aki rendelkezésedre adja a cimét...
2... kit érdekel, bele egyezik vagy sem... kikéred az angol nyelvű papírt és beírod az ő címét... :) ez nem kérdés :P
Sziasztok!Kepzeljetek akartam regisztralni a munkaugyi központba,mint allaskeresö,de a lakas tulajdonosa nem engedi,hogy ezt a cimet adjam meg!Oda pedig cim kell! Hiaba mondtam,hogy ez csak egy levelezesi cim,hajthatatlan maradt!Mivel elköltözni nem tudok mi a fenet csinaljak??Nincs valakinek egy jo ötlete??Hát ez nem igaz,hogy nekem semmi se sikerul!! Allandoan csak a falakba utközöm!Ha ez igy megy tovabb kenytelen leszek feladni!En aki mindig pozitiv voltam,most olyan vagyok,mint egy nagy szaraz fa a viharban!A szellökesek mindig letörnek egy-ket agat es aztan mar csak egy csupasz törzs marad,ami mar semmire sem jo!
akkor nézd a sok fogyi szemüveges Quasimódót.. :))) és egyből megtiszteltetés lesz :))))
Nekem nincs es baromira diszkriminaltnak erzem magam! =D
jó de a pontszámba beleszámít, hogy van gyereked :)))) és itt már szinte mindenkinek van gyereke!!!!
Jó kis cikk!! Jó hogy feltetted.
Az kimaradt belőle, hogy az esélyegyenlőség nevében a lányoknak magasabb pontszámot kell elérniük az egyetemi/főiskolai felvételin, mint a fiúknak. :)
Köszi, nagyon jo kis cikk!
Lecsekkoltam az oldalt... az általános infok tényleg le vannak írva...
Én igazából a weboldalon található ügyintézési információkat osztottam meg.Mit,hogyan,hogy...Sokaknak hasznos.
De biztos hasznos be menni is.
Nekem kicsit messze van! :)
Ide szerintem is érdemes benézni.Régen én is jártam ide,akkor még csak alakult. Más helyen is volt és a fönök is más volt.Akkor még nem volt személyi számom és nem járhattam SFI-re, itt kezdtem el svédül tanulni.Jó kis tanfolyamok voltak.Meleg ételt is adtak minden nap 11-töl/ingyen/.Igaz nem igazán a mi gyomrunknak való volt, de meg lehet enni.Orvosnál is egyszer voltam itt,mikor nagyon megfáztam.Illetve nem orvos jár ki ide, csak egy ápolónö volt.Ajánlott egy kanalas gyógyszert, amitöl jobban is lettem. De meg kell mondjam, nagyon rendes volt. Elkérte a telefonszámomat is és egyszer,vagy 2 hét múlva, mikor már semmi bajom sem volt,felhívott, hogy jobban vagyok -e, mert ha nem menjek vissza.Az ilyen is ritka, meg is voltam lepödve rendesen.Azótta eléggé lezüllött ez a hely is.Vagy fél éve, csak kiváncsiságból benéztem, mert hallottam, hogy elköltöztek.Kiváncsi voltam az új hely milyen.Hát jól meglepödtem...az a sok afrikai ami ott volt, meg rengeteg böszoknyás román cigány...fehér ember alig, egy-két lengyel kivételével.Ennek ellenére azért nem árt ide benézni, mert állásközvetitéssel is foglalkoznak, ki vannak függesztva a táblan a munkák.Nekem annak idején tolmácsot is hivtak és segítettek az önéletrajzom megírásában is.Szóval egy próbát megér!
További ajánlott fórumok: